"Красиви мами тук сме се събрали, с ЮЛСКИ бебчета забременяли"

• 15 764
  • 291
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте момичета !
Добре дошли на новите майчета  Hug
Много бързо пишете,едва успявам да ви изчета Laughing, а пък за писане след това не остава време. Wink
Данибон , пиши ме и мен за бургаската среща . От утре до вторник съм на линия по всяко време,а след това през седмицата мога след 17.00 . За уикендите няма проблем- става по всяко време.
И ние сме планирали едно леко ремонтче  за пролетта - ще видим колко леко ще стане  Laughing
Към Бургаските мами : при кой лекар сте се насочили за ФМ?
Не знам дали при вас се получава така ,но страшно много се задъхвам когато се качвам по стълби  - направо не ми стига въздуха. newsm78
В петък бях на преглед при доктор по здравната каса - гледа ме на УЗ: бебчетата са добре - големината им отговаря на г.с. Едното беше позаспало и нещо не искаше да се мръдне,но другото си шаваше.Питах го дали може да ми каже дали са еднояйчни или двуяйчни - отговорът беше - една плацента две "нещо си"??/каза някакви термини които  нищо не ми говореха newsm78/.Днес попрочетох някои неща  из нета и сякаш близнаците може и да са еднояйчни щом плацентата е една Joy
А за усещането на бебето - аз мисля че го усетих във вторник като леко пърхане в долната част на корема- същото усещане имах когато бях бременна първия път,но беше в напреднала бременност Thinking.Може би сега го усетих по рано защото са две? newsm78

Последна редакция: ср, 16 яну 2008, 16:27 от rossin555

# 226
Патишонка, в Токуда ходих при д-р Колева. Имах добри отзиви за нея, макар че аз по принцип гледам да не се влияя от отзиви и мнения, защото всичко е много индивидуално и въпрос на лично усещане, струва ми се...И сега не казвам, че е лоша лекарка, просто ми се стори, че можеше маааалкичко повече да ми каже. Питах я например за размера на плода и отговорът беше: Отговаря си на седмиците.  Rolling Eyes
И сега пак при нея съм се записала на ФМ, защото точно за ФМ ми я похвалиха много, а и наистина не искам още от първия път да я отпиша. Освен това съм се нагласила да раждам в Токуда и трябва много да се постараят, за да ме откажат от това решение Simple Smile  Crazy

# 227
iva 76, Цитирам някои неща за ФМ, които намерих:
Феталната морфология е високоспециализирано изследване, което се провежда във всички седмици на бременността.
Най-информативно е в 18-21 седмица, когато се вижда почти всичко, което може да се види на ултразвук. ПОРАДИ ТОВА В ТОЗИ СРОК СЕ ПРЕПОРЪЧВА НА ВСИЧКИ БРЕМЕННИ, НЕЗАВИСИМО ОТ ПРЕДИШНИ ПРЕГЛЕДИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ.
За провеждане на фетална морфология има 2 основни изисквания:
1) Ултразвуков апарат от висока класа - може и двуизмерен.
2) Ултразвуков специалист от най-висока класа - такива у нас са не повече от 10.

Стандартите за фетална морфология в 18-21 седмица са от около и над 20 минути. В някои случаи може и по-дълго. В други срокове на бременността прегледа може да бъде и по-кратък, но не по-кратък от 10 минути.
УЛТРАЗВУКОВИ МАРКЕРИ:
1. NT или нухална транслусценция( количеството течност в тилната област на плода)
2. NB или носна кост на плода
3. DV или доплерови изследвания на дуктус венозус
4. TR или доплерово изследване на трикуспидалната клапа
(последните две с изключителна стойност при изолирани сърдечни дефекти)

фетална морфология се прави 3 пъти през бременността: около 13 г.с.; 20-22 г.с. и 32 г.с.

1.Между 11-13г.с.-нухална транселуценция(измерване гънката на вратлето на бебето,което може да покаже за дадени аномалии)-не е нужно този преглед да е на 3Д или4Д
2.Между 18-22г.с.фетална морф.се прави на 3Д или 4Д-оглед на всички органи на бебето.

http://www.bg-mamma.com/site/content/view/744/

Това успях да намеря набързо, дано да е полезно

# 228
Здравейте, мамчета,
кафето не съм го отказала, но съм го променила - преди пиех еспресо с мляко, а сега чаша мляко с малка лъжичка 3в1 - само за вкус  Sunglasses
Що се отнася за феталната морфология - дето една колежка ми каза "Баба ти да не е правела фетална морфология?" Да, това изследване е необходимо ако жената е над 35, имала е няколко спонтанни аборта или преждевременно раждане (чук чук на дърво), пила е антибиотици или лекарства, които могат да навредят на плода преди да узнае, че е бременна. Но ако бременността върви нормално и видеозона не показва някакви отклонение, феталната морфология е само по желание.
Аз да се оплачя - утре съм на работа.  Rolling Eyes Хем ми се излиза, хем не ми се слушат мърморенията на колегите... Обаче ми писна вкъщи - то не бяха филми, то не беше интернет...
Пак открих смешен линк. Дано ви развесели http://www.vbox7.com/play:4015748f

# 229
mariя_m3, благодаря ти за инфото. Като бях бременна с Дани нямаше такива неща... поне никоя мама не е казвала че е ходила да прави МФ. Явно колкот повече минава времето толкова повече изследвания се правят... Човек може да се побърка...

# 230
Ива76, преди 3 страници само ДеЩоВиди пита за препоръка за специалист и имаше поне 3 отговора от Дуци, Коколина и Пумичка...

Абе момичета, какво става тук? Тая фетална морфология - къде, кога и дали я дъвчем вече във всяка тема. Четете по-внимателно, плс Peace

Що се отнася за феталната морфология - дето една колежка ми каза "Баба ти да не е правела фетална морфология?" Да, това изследване е необходимо ако жената е над 35, имала е няколко спонтанни аборта или преждевременно раждане (чук чук на дърво), пила е антибиотици или лекарства, които могат да навредят на плода преди да узнае, че е бременна. Но ако бременността върви нормално и видеозона не показва някакви отклонение, феталната морфология е само по желание.

Баба ми едно време и на ехограф не е ходила, и на полето е раждала дето се вика, ама айде сега по тоя повод да се върнем в каменната ера Rolling Eyes И изобщо не съм съгласна, че се прави само за жени над 35. За съжаление никой не е застрахован Cry При жени над 35 се прави задължително за синдром на Даун.

# 231
  • София
Благодаря на всички за хубавите пожелания и ще се възползвам от идеята за балони вместо цветя,но я подскажете от къде мога да намеря балони с хелии и надписче ?

За ФМ за мисля да си запиша час при д-р Янкова. В 14ДКЦ има специално отделение за диагностика на ранна бременност по проект на някаква немска организация и всичко е чисто ново /4D/. Ходих при нея на скрининг на първото тримесечие /Даун и др. хромозомни заболявания/ и съм много доволна от нея -  млада и много любезна и обяснява на дълго и широко...
ФМ се прави между 20-22седмица - прегледа е около 70лв.

# 232
Накой по-нагоре беше споменал, че ФМ се налага при жени над 35г., но всъщност не е точно така. При жени над 35г се препоръчва не ФХ и БХС, а направо амниоцентеза, защото вероятността от вродени малформации нараства, а това изследване дава най-добри и точни резултати-до 99%
Наистина много изследвания станаха, от миналата сидмица та до днес три пъти ми взимаха кръв, направо са станали кръвопийци тия хора....., добре че първо се поразтъсих и поогледах за цените, защото в една лаборатория ми искаха 300лв. а се оттървах само с 130лв за сега. Имаше изследвания, които беше наложително да си пусна, защото преди години имах проблеми с щитовидната  жлеза. За сега обаче всичко е нормално  Whistling .

Последна редакция: ср, 16 яну 2008, 17:00 от mariq_m3

# 233
дето една колежка ми каза"Баба ти да не е правела фетална морфология?"

Те бабите и на кино не са ходили и на полето са раждали. Моята баба е имала 5 братчета и сестричета, които са умирали още преди годинка и след това се е родила тя и е оживяла първа в семейството й. И детската смъртност в тази крехка възраст е била много много масова. И колко често са помятали... т.н. и т.н.

Съвременните методи и апаратура, от които имаме щастието да се възползваме са си цяло щастие. И е хубаво който има желание да се възползва от тях. Защото за съжаление дори и днес домовете за сираци са пълни с недъгъви дечица, изоставени заради недъзите си.

jollity, не се обиждай, аз не реагирам на теб, а на репликата, която цитира, тя ми прозвуча малко пренебрежителна към желанието на всяка една жена да е сигурна, че бебчето й се развива нормално и е добре.Hug

Честито на Ягодка Simple Smile

Сега видях, че Майра е написала нещо подобно  Joy

# 234
mariq_m3 , много точно е това. При мен д-р Даскалов ми каза, че е най добре първата ФМ да се направи 13г.с. +-2 дена. При прегледа наблегна повече на коста на нослето, защото при синдрома на Даун тази кост липсвала.  Прегледа наистина се прови на 2Д, на аз съм лично за прегледите на 4Д. Тези апарати могат да привключват на 2Д и 3Д, но най-важното е, че имат много по-голяма разделителна способност и могат да се видят повече неща.
Втората ФМ ми е насрочена за 16г.с., защото тогава  органогенезата е завършила.
Ужасно съм внимателна заради моите 37 години, но мисля, че всяка майка трябва да е. Никоя от нас не е застрахована. Вярно е, че при мен всичко е по-трудно, но няма как. Чета като за световно  Laughing.

Прегледите в ЖК ми приличат повече на статистика. Нищо, че всеки месец ме гледат на видеозон и прегледа е от лекар, а не от акушерка. Иначе кантар и сантиметър и в къщи си имам.

# 235
Момичета, моля ви да ми дадете някакъв телефон, на който бих могла да си запиша час при д-р Марков  Praynig
Той в коя клиника преглежда?

# 236
  • София
Момичета,някоя от вас ходи ли на ЖК в бившата "Тина Киркова"? ох все не мога да й запомня новото име..... ooooh!

# 237
амниоцентеза не искам да правя, въпреки че съм на 35. причините са: макар и много малкият, но все пак съществуващ риск от аборт, рискът от замърсяване на пробата, за което чета все по-често/и се налага повторна амнио/ и нежеланието ми да стъпвам без наистина належаща причина в Майчин дом.

ДеЩо, аз имам лични впечатления само от Томова и давам един глас за нея - в първия момент изглежда строга и твърде сериозна, а като почне прегледът, е безкрайно внимателна, подробна , обяснява, не пропуска нищо. Сега ще отида пак при нея.

паста за зъби - май Вадемейкум в момента. Знам, че няма да ми се размине кървенето на венците, така че до края мисля да редувам Лакалут, Сензодин и обикновен, но препоръчван от доста зъболекари Поморин.

като говорихте за ремонти, на мен ми се налага да наглеждам един твърде голям ремонт от-до, и мъкна хлапето с мен, което е досадно и уморително, и изнервящо. Обаче това е положението.

# 238
Strawberry честито   bouquet!

На мен още в 12 и 13 седмица ми се стори че усещам нещо, но напоследък не съм усещала нищо и се чудя дали не съм си внушавала?

За ФМ аз не мислех да правя, но понеже моите са от инвитро ме изпратиха. За съжаление се откри проблем със сърчицето на едното бебче  Sad Sad Не можаха да кажат точно какъв е проблема защото са много мънички още и сега си чакам следващия преглед за да разберем какво е положението...

# 239
Мамчета, просто ми се струва, че покрай бременността и многото информация, всички ние се притесняваме повече от колкото е необходимо.

Pearls, споко  Hug

Да, бабите ни не са ходили на кино, нито са летели със самолет  Laughing, но все пак са раждали и отглеждали здрави бебета. Да, има нова техника, която може да помага в случайте, когато се налага. При пложение обаче, че няма симптоми, кому е нужно да се правят излишни изследвания. Нали част от бременността е да се радваш на чаканото човече, а не 9 месеца да се притесняваш защо те боли тук и там...
Аз например ходех при 3-ма лекари докато си избера. Единият - прочут доцент, с много знания и чисто нова апаратура само ми вкарваше мухи - първо съм имала възпален апандисит, после бебето не се развивало добре... Идиотщини! Оказа се, че нито едното не е вярно.

Идеята е - ако имате нужда от изследвания, защото е застрашено здравето на бебето или вашето собствено-правете ги, необходимо е както в случая с бабата на Pearls. Ако ли не - защо са ви излишните изследвания, само защото всички други ги правят?  Whistling

Общи условия

Активация на акаунт