Примерна схема за захранване 4

• 49 218
  • 583
  •   1
Отговори
# 150
# 151
svetli , какво е това Bonduelle, марка някаква за обикновени зеленчуци или за подходящи за бебета, от къде се купуват, какви видове имат, също не съм чувала и за бейбиморкови  Rolling Eyes
Ако не те затруднява да разкажеш, защото и аз предпочитам да не давам само купешки.

# 152
А да ви питам царевица от кога може да се дава?

# 153
А да ви питам царевица от кога може да се дава?
Мисля,че след 6 навършени може да се даде.Аз май тогава дадох. Peace

# 154
# 155
Може ли на картофено пюре което ще се даде за първи път да се слага масло?

Ако не кога може да се добави масло и кърма или ад мляко ?

Благодаря ви предварително

# 156
И аз исках да питам дали слагате някаква мазнина в зеленчуковото пюре. До сега не съм слагала, и гледам в една книжка с рецепти пише че може да се сложи зехтин newsm78

# 157
На първа страница има линк за мазнините - Косе Босе е написала подробно.

# 158
И аз исках да питам дали слагате някаква мазнина в зеленчуковото пюре. До сега не съм слагала, и гледам в една книжка с рецепти пише че може да се сложи зехтин newsm78
Аз в началото не слагах никаква мазнина,но към 7 месеца и половина стана по-капризен към вкусовете и започнах да му слагам и краве масло или по малко зехтин.

# 159
На първа страница има линк за мазнините - Косе Босе е написала подробно.
  bouquet

# 160
  • Пловдив
аз не слагам мазнина, ще има да яде мазно за напред, поне да й го спестя сега. Слагах два дни зехтин по едно време, но спрях  Peace

# 161
Растителната мазнина е хубаво нещенце за бебоците - 1-2 капки не са фатални. Копирам цялата информация за мазнините от Косе Босе (благодаря й за което), която съм си обединила и сейвнала в компа , защото сега видях, че линкът на първа страница е само за една част от нея.

Количество мазнина- няколко капки в началото
- ½ до 1 ч.л. (6-12 месеца)
- 2 ч.л. или 8-10 г (12 месеца)
- 20-40 г (1-3 год.)
Това е според различни източници. Дозите са леко завишени - според школата на по-ранно захранващите (вкл. българската) се слага малко повече мазнина.
До 1 ч.л. е достатъчна за възрастта 8-12 м.

Примерна схема на въвеждане
8 месец: зехтин
8-12 месец: масло (краве продукт)
12 месец: слънчогледово олио или друга растителна мазнина

В началото на захранването съдържанието на мазнина в пюретата и кашите е важно, защото:
- внася допълнително мазнини (важни за развитието на мозъка, ретината, нервната система и т.н.)
- подпомага усвояването на мастноразтворимите витамини
- повишава енергийната стойност
==> Дали е рапична мазнина, царевично олио или друго, едва ли е от съществено значение на този етап.

С напредване на храненето - има различни опции за здравословно приготвяне на храна (зехтин, масло, слънчогледово олио, олио от тиквени семки и пр.). Определящ е вкусът в семейството и географските ширини.

Видове мазнини
* Рапичното олио е растителна мононенаситена мастна киселина - каквато е зехтинът и фъстъченото олио. По-скоро е въпрос на традиция и вкус да се прибавя именно рапично олио: в Германия, Австрия, Швейцария, Северна Америка. Може успешно да се замени със зехтин.
 * Слънчогледовото олио е растителна полиненаситена мастна киселина – както и останалите растителни масла. Те са богати на линолова киселина, която е една от най-важните киселини. В кърмата също се съдържат ненаситени мастни киселини.
* Маслото, млякото, месото са богати на животински наситени мазнини.

Полезно съотношение на мазнините
(При преминаване към обща храна т.е. след 1 година)
- поравно полиненаситени и мононенаситени растителни мазнини
- растителните мазнини да са поне половината от общото количество мазнини
- в ранна детска възраст най-важни са растителните и млечните мазнини

# 162
не мен не ми е ясно нещо  newsm78 зехтинът и маслото ги дават най-рано 8ми месец, а от друга страна  - от половин до 1 чаена лъжичка от 6-12 месеца  newsm78 от 6-8 месеца слага ли се мазнина или не?

и друго да питам. последният път като купувах зехтин се чудих, чудих,  то голямо изобилие. накрая този, който взех беше отратителен, миришеше на химия  Sick какъв точно ползвате - и марката, ако може  Praynig

# 163
Херелина важно е зехтина да е екстра вържин, студено пресован. Поне за нас такъв си вземаме, казват че това било първо качество пък незнам  Peace

# 164
  • Бургас
Аз ползвах зехтин Коста Доро, той е екстра вържин.... Мазнина към осмия месец почнах да слагам май, до тогава все търсех чисти пюрета.....или приготвях в къщи /това много рядко/.
Специално към картофеното пюре съм прибавяла кърма още от началото, че ми ставаше гъсто, пък и да е по познат вкуса на детето.

Общи условия

Активация на акаунт