Абитурентски майки- нека споделим

• 33 752
  • 447
  •   1
Отговори
# 405
Бойче , абсолютно си права ! Мнението е , че не бива да се държи матура по предмет , с който ще се кандидатства . Моят син също много се колеба , защото ще кандидатства с математика и английски , а в крайна сметка се спря на втори предмет именно английски. Всеки друг избор щеше да наложи допълнителни уроци и подготовка и по още един предмет , което вече  #CrazyЩе стискаме палци в деня на матурата по английски да е в кондиция и да има късмет да се справи добре и да запази отличният си успех Praynig от миналите години.

# 406
  • София
За матурите така и не ми се изясни - не сме по ученето.
За изпращането - някои деца от у-щето на Ани бяха с официални тоалети. Предложих и да купим нещо за изпращане - тя си пита ушите и не реагира. Нямало смисъл, какво официално изпращане в 10 сутринта в двора, и по-малките класове гледат, не си заслужавало. Облече си 1 ново сако въру ежедневните дрехи и така мина.  Та нейния съвет към  другите е - купете им това, което после ще ползват при започване на работа или при следване. Бях на изпращането в у-ще - нищо особенно - суматоха в двора, включиха високоговорител и речи на директорката и др. учители. През това време децата видимо скучаеха, бяха само учителките и 5-6 странични лица. Е, и аз като преданна мама, за да снимам, че диването не се сети за апарат. Минава и заминава незаисимо от дрехите - вече вие ще си прецените дали има смисъл от купуване.
Ако има друго - питайте, ще отговоря. Просто почти през цялото време бях около у-ще и досаждах и на детето и на учителките - нали целта е да ги избутаме и да вземем дипломата.

# 407
  • Варна
Мария, бързо възстановяване на дъщеря ти желая!

gospojata, не сме купували нищо специално за изпращането. Е, облече нова тениска и се бе изтъпанил най-отпред с класната и гаджето под ръка ама то е щото е най-голям от всички предполагам:-)))) Не ходих в училището на самия ден, но от снимките после видях от деца облечени като моето с дънки и тениски до такива с ризи и панталони официални/че беше жега за сако/. При момичетата шаренията беше пълна-дънки, поленца, рокли дълги с гол гръб..ум да ти зайде! На кой както му харесва. И всички бяха хубави! Grinning Било е весело и тъжно, доста емоционално, освен кратката реч на директорката е имало програма от учениците, /гледах една част на запис/ пели са, ревали са, после в Морската градина е продължило пак организирано със сцена и т.н. Явно в различните училища практиките са различни.
Бала също не е бил 2 часа, цяла нощ са си били в ресторанта всички.

Хубаво е да се провери във ВУз-а в който ще се кандидатства, кои оценки точно са балообразуващи и да се гони успех там. Вземат се средно аритметични от годините и има възможност ако има някоя по-слаба да се яви ученика на повишаване в края на 12ти клас. Моето ходи, по-малка оценка няма практика да пишат, най-много да си остане същата...

Предварителните изпити също са полезни и са шанс.

# 408
Открих го! Поне за Софийския университет! Взима се по-високата оценка!
"Чл. 24. (1) Балът за класиране на кандидат-студентите се образува като сума от конкурсните оценки, умножени със съответен коефициент и балообразуващите оценки от дипломата за средно образование (вж. приложение № 2).
(2) Оценки от държавни зрелостни изпити се признават за резултат от кандидатстудентски изпити, съгласно приложение № 3.
(3) Ако кандидатстващите по ал. (2) се явят и на съответните кандидатстудентски изпити, в балообразуването участва най-високата оценка.
(4) При образуване на състезателния бал се взима от дипломата за средно образование по-високата оценка от държавните зрелостни изпити и от задължителната подготовка. Не участват оценки от профилирана, задължителна професионална, задължителноизбираема или свободноизбираема подготовка.
(5) Когато балът се образува с оценка по чужд език, участва най-високата оценка по чужд език от дипломата за средно образование (без оценките от профилираната, професионалната, задължителноизбираемата и свободноизбираемата подготовка).
(6) Ако кандидат-студентът е издържал успешно повече от един алтернативен за дадена специалност изпит, в балообразуването участва най-високата оценка.
(7) Ако кандидат-студентът е положил успешно изпитите от предварителната и основната кандидатстудентска сесия, в балообразуването участва по-високата оценка."

http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_oks_bakalav … _s_stezatelen_bal

Това обаче е за тази година - да видим за догодина как ще е!  newsm78

# 409
Бойчето-благодаря ти! Hug Кога всъщност се заявява каква ще бъде матурата по избор?  newsm78

# 410
Добро утро момичета!   bouquet
Това за матурата по избор не го знам. Вероятно ще е в началото на 2-рия срок. Мисля, че имат още време да решат.
В училището на моята дъщеря вчера се изпокарали в кой ресторант да им е бала. Разделили се на два лагера - Шератон и Хилтън и започнали едни кавги, ревове, сръдни. Естествено това - момичетата, момчетата - вероятно са се подхилквали отстрани. И понеже са 6 паралелки, ела да видиш! ooooh! На моята дъщеря й е все тая - в крайна сметка къде ще е разположена масата с яденето  е без значение, важно е да става купон, ама ... на кого да обясняваш. Такива неща чух! #Crazy На една девойка паркингът пред Шератон й бил малък и нямало къде да си паркира колата, според друга - в Шератон щяло да е на шведска маса, следователно момчетата щели да се напият  newsm78, да обърнат масите  #Crazy и да изцапат роклите на момичетата!!! #Crazy
Представям си докато решат какво ще се случва още! Както й казах вчера на Алина, май е по-добре родителите да вземе решение, та да успокоят страстите и да започнат да мислят за учене!
При вас имали такива емоции?

# 411
  • София
При Ани миналата год. директорката реши за Континентал плаза на НДК и само ги информира до кога да съберат пари за капаро. За дискотеката след това всеки клас си направи резервация. Там си водиха и приятелите.
Друго - ако някое момиче иска  дълга, обемна рокля. Посъветвайте ги, че не са удобни - Ани ми разправя колко били тесни тоалетните и как трудно влизали с тези рокли. Повечето с дълги рокли се преоблекли за дискотеката. Някои си носили къси полички от същия плат и удобни обувки. Моето е свикнало на високи токове и изкара без проблеми.
А това, че не се знаят въпросите за матурата - и аз бях бясна. Ани държа философия - имаше само 2-3 теста и самия изпит беше ужасен. Ама нали го изкарахме. Май вече го няма у-щето от наше време - всичко за матурите да е ясно още на 15,09. Ще се справят децата, май майките повече се вълнуваме и за изпити и за бал.

# 412
При нас въпроса е решен-по традиция/не знам от кога/ бала е в Шератон. А вие имате ли представа за цената на кувертите вече? Аз чувам за едни цифри....... ooooh!

# 413
Здравейте и от мен Мария горе главата госопижицата ти ще се оправи младите по лесно се възстановяват след такива интервенции. а що се отнася до всички други житейски нещаи те ще се наредят. Благодаря за инфото относно матурите и балообразуването на Бойчето и др. мами които споделят опит. а що се отнася до решението за заведение и при нас бързо ги попитаха за предложение моята е в МГ и там има традиция цялото школо, т.е. ама този онзи какво искал няма бързотрябва да се взема решение, съответно разбраха, че в живота има и компромиси. ще пиша какво са избрали точно. а пък за пари кой ни пита.

# 414
  • София
За ресторанта куверта май беше 150 лв., за дискотеката 50 лв. Доколкото си спомням, в тези пари влизаше и куверта на класната. Други учителки май не са канили. Сега сигурно ще е по-скъпо. Менюто в рест. било под всякаква критика. Ние с Ани познаваме арендатора на рест., даже като бебе тя там проходи, че бяхме редовни клиенти. била е и друг път там и каза, че менюто било бедно, не си заслужавало и са им изтикали залежали хране. както и дае, не са отишли да се навечерят, всичко минава и заминава.

# 415
Последно нашият бал щял да е в Шератон - така ме уведоми девойката по телефона. Явно е имало намеса на директорката и учителите, защото и в нашето училище последните години баловете са все там. Разбрах, че пак е изало караници и сълзи, но довечера ще разбера повече. Иначе кувертът е 90 евро (колко ли пари в левове е това напоследък?) като днес са дали по 10 лв. капаро. Така че nezito, на едно място ще сме. Нашата дата е 27 май. Ресторантът обаче бил от 20 часа до 24 часа. После дискотека - това явно ще е другата тема за сълзи и скандали. А там колко ще е куверта не знам.  ooooh!

Започва да ми става весело и забавно! Grinning

# 416
и миналата година беше 90 евро шератонският куверт. храната била много зле, ми каза същеря ми. имало морски дарове, който ял от тях имал после стомашни проблеми.

# 417
Още нищо не съм чула за подготовката за бала, но като ви чета и се плаша. Невероятни цени. А факта, че първо се празнува, а после  се взимат матурите направо е не понятен. Логично е да бъде обратно, за да има повод за празник  Wink.

# 418
За нашите слънца, ще са по-рано - на 17 и 19 май. Така че ще има какво да празнуват.! Joy
http://www.roditeli.bg/index.php?option=com_content&view=art … ri&Itemid=116   
Bastet значи никакви морски дарове  newsm78

# 419
  • София
И никакви майонезени салати, ролца по чехски и др. подобни. Явно навсякъде си пробутват застоялата храна. Правят си сметка, че от обяд са почнали да се черпят на изпращането.
а 90 Е са 180 лв.

Общи условия

Активация на акаунт