Полипи на матката

• 285 832
  • 492
  •   1
Отговори
# 480
Това е всичко, което ми дадоха от болницата.

# 481
Привет, дали някой от вас може да разтълкува какво точно значи
"Фрагментиран жлезист ендометриален полип с хиперпластични, кистични и атипичнохиперпластични жлези"

Лекаря, взел пробния материал не е в България и ще трябва да изчакаме да се върне. Касае се за 74 годишна жена.

# 482

Здравейте,
чакам отговор от доктора , но той си е зает и ще мине време. Може ли да разтълкувате тази хистология?

# 483

Здравейте,
чакам отговор от доктора , но той си е зает и ще мине време. Може ли да разтълкувате тази хистология?
Не съм лекар, но проверка в интернет дава това:
Разяснение на термините:
Ендометриален полип – доброкачествено образувание, което се развива в лигавицата на матката (ендометриума). Може да причини нередовно кървене, но често е безсимптомен.
Тубарна метаплазия – това е вид адаптивна промяна на клетките, при която жлезистият епител на полипа започва да наподобява този на маточните тръби. Това е доброкачествен процес и не е предраково състояние.

# 484
Здравейте, момичета! Имам молба за малко насоки от тези, които вече имат отстранен полип.За жалост и аз се налага да мина през това, след като вече е около 8мм. Моята АГ ми издаде направление за хоспитализация и кюретаж. Чудя се къде да го направя.!?!? На този етап се насочих  към Първа АГ Света София, но нямам идея към кой лекар да се обърна.Имате ли впечатления от някой практикуващ там. Преди време ми следиха бременност, но за такава процедура не знам  при кого да отида.🤔 Благодаря предварително!

# 485
  • Be realistic - plan for a miracle.
Кюретаж НЕ Е добра идея, защото при кюретаж се стърже "на сляпо", а полипа трябва да се махне прецизно. Има случаи, в които го пропускат.
За полип най-доброто е хистероскопия, под лека обща упойка. Минава бързо, пускат те два часа след това да си ходиш, като първо те раздвижват, пиеш вода/хапваш и тръгваш.
Препоръчвам д-р Илияна Бътева-Христова в болница Надежда, която е изключително добър хирург за такива неща. Остранявах си полип при нея там преди година и половина и съм изключително доволна. Може да минете една консултация първо при нея и да назначите вече дата, ако прецените.

# 486
Кюретаж НЕ Е добра идея, защото при кюретаж се стърже "на сляпо", а полипа трябва да се махне прецизно. Има случаи, в които го пропускат.
За полип най-доброто е хистероскопия, под лека обща упойка. Минава бързо, пускат те два часа след това да си ходиш, като първо те раздвижват, пиеш вода/хапваш и тръгваш.
Препоръчвам д-р Илияна Бътева-Христова в болница Надежда, която е изключително добър хирург за такива неща. Остранявах си полип при нея там преди година и половина и съм изключително доволна. Може да минете една консултация първо при нея и да назначите вече дата, ако прецените.

Аз пък изобщо не я препоръчвам. 2022 г. премахвах полип също при нея, всичко мина уж наред. Миналата година ме изкара с киста 8 см., с размери на портокал, уж за спешна операция. Накара ме да пусна изследване на туморни маркери за 300 лв. Забрани ми всякакво натоварване, полови контакти и т.н. След това двама други лекари не видяха никаква киста, камо ли с такива размери. На следващият месец забременях.

# 487
Не знам каква й е компетенцията за киста, аз я препоръчвам за махане за полип само. Там си е много добра. Като цяло не бих ходила при нея като при нормален гинеколог, но със сигурност съм доволна като хирург, затова я препоръчах. Тя си е специализирана в миоми, полипи и т.н. хирургия.
Киста и на мен са ми виждали, която следващ месец я нямаше - беше се резорбирала със следващиия цикъл.

# 488
Не знам каква й е компетенцията за киста, аз я препоръчвам за махане за полип само. Там си е много добра. Като цяло не бих ходила при нея като при нормален гинеколог, но със сигурност съм доволна като хирург, затова я препоръчах. Тя си е специализирана в миоми, полипи и т.н. хирургия.
Киста и на мен са ми виждали, която следващ месец я нямаше - беше се резорбирала със следващиия цикъл.

Да, разбирам, и на мен се е случвало, само че не ми е идвала следващата менструация. Разликата в прегледите беше 10 дни. Ако не беше се случило това да обърка киста с пикочен мехур, и аз бих я препоръчала. Вече не съм сигурна дали съм имала и полипа, който ми премахна.

# 489
Не би могло да го няма... преди влизане за хистероскопия се прави преглед със снимка на полипа, която после се прилага в документацията. Поне при мен беше така, става дума за '23 година в Надежда. Прегледът беше задължителен и лекарката, която го правеше (не д-р Христова) ме накараха да ида да се изпишкам, защото пробва да го види първо, не успя, накара ме да ида и пак ме прегледа, за да го снима - каза, че това си е изискване, не може да ме вкарат за операция иначе, ако няма снимана "причината".
Иначе преди нея го гледаха двама други лекари, а при нея отидох по препоръка от д-р Новачков (той вече не практикува, но й е бил ментор).
Радвам се, че нещата са се развили благоприятно при вас, това с кистата наистина не знам какво е било и звучи странно.
На мен главната ми препоръка към PreiaV е да не прави кюретаж, а хистероскопия. Вече тя ще си се спре на специалист по свой вкус, но кюретажът просто не е добра идея...

# 490
Не би могло да го няма... преди влизане за хистероскопия се прави преглед със снимка на полипа, която после се прилага в документацията. Поне при мен беше така, става дума за '23 година в Надежда. Прегледът беше задължителен и лекарката, която го правеше (не д-р Христова) ме накараха да ида да се изпишкам, защото пробва да го види първо, не успя, накара ме да ида и пак ме прегледа, за да го снима - каза, че това си е изискване, не може да ме вкарат за операция иначе, ако няма снимана "причината".
Иначе преди нея го гледаха двама други лекари, а при нея отидох по препоръка от д-р Новачков (той вече не практикува, но й е бил ментор).
Радвам се, че нещата са се развили благоприятно при вас, това с кистата наистина не знам какво е било и звучи странно.
На мен главната ми препоръка към PreiaV е да не прави кюретаж, а хистероскопия. Вече тя ще си се спре на специалист по свой вкус, но кюретажът просто не е добра идея...

Да, подкрепям Ви за хистероскопията.

# 491
Много благодаря за насоките!!! HugИ да, вслушах се и се спрях на лекар за насрочване на хистероскопия.Ще я правя в Първа АГ Света. Надявам се да мине леко и успешно!

# 492
Много благодаря за насоките!!! HugИ да, вслушах се и се спрях на лекар за насрочване на хистероскопия.Ще я правя в Първа АГ Света. Надявам се да мине леко и успешно!

Успех!

Общи условия

Активация на акаунт