Трябва ли да се изучава религия в училище като СИП или ЗИП?

• 17 210
  • 395
  •   2
Отговори
# 105
Според мен,колкото повече познаваме чуждите религии,ще сме по толерантни един към друг...Няма да могат да се насаждат извратени виждания за цели народи,различни на основата на религията,и особенно тези които са под диктат...Смятам че ползата ще е голяма...Както за децата ни,така и за нас самите...А ще е най-добре в течение на обучението от вскички религии,да се извлече най-доброто...Иначе аз и семейството ми сме Християни,и каквото знам,и мога сама им го разказвам,и книжки имат,и детски библии,и Библията...Но е хубаво да научим повече и за другите...

Всичко това е така, но защо трябва да се въвежда отделен предмет, а не да се говори за тези неща в часовете по литература, история, философия?

# 106
  • Sf
Именно, защо изобщо трябва да се изучава религия?! При това като НАУКА? Каква наука, хора, това дори не е смешно.

# 107
преди беше пусната подобна тема и писах в нея ,но сега ще се повторя защото сега се обсъжда реално дали ще се въведе религията като у4ебен предмет
аз живея в Сирия и тук религията е задължителен предмет,като основно вероизповедания са исляма и християнството,но нещета са подредени така 4е дори само едно дете в класа да е от друга религия то си полу4ава у4ебник според вярата си
и все пак,мисля 4е въвеждането на религията в у4илищата като предмет не е излишно,поне ще предпази децата от сектите

# 108
  • София
Гледах по БНТ.
Анкетираха учители от 15-то училище - те са съгласни да е ЗИП
родителка - не е съгласна
Кабо Алба - на нея дадоха само 1 минута
2 големи ученици - съгласни като СИП
А.Райчев - попита и кървата история ли ще се изучава
онзи от министерството - писал, човекът, учебници

# 109
  • София
аз живея в Сирия и тук религията е задължителен предмет,като основно вероизповедания са исляма и християнството,но нещета са подредени така 4е дори само едно дете в класа да е от друга религия то си полу4ава у4ебник според вярата си
и все пак,мисля 4е въвеждането на религията в у4илищата като предмет не е излишно,поне ще предпази децата от сектите

А ако в класа има деца от 5-6-10 различни вероизповедания, получават ли различни учебници и работят ли с тях различни преподаватели.

Кое е секта в Сирия?
А в България?

# 110
  • София
В Сирия да си правят каквото искат. Това е тяхно право.

# 111
До колкото четох вече въпросът е решен- няма да се учи задължително.
Моето дете няма да учи "Религия" в светското училище, независимо какво ще се реши за в бъдеще.
Ако имат желание за СИП- нека го организират, ве съм против, СИП-ът за това е СИП, защото не е задължителен, за разлика от ЗИП-а. Ако ще е ЗИП, предпочитам математике или БЕЛ, може и английски, т.е. "светски предмети".
Етика и морал не се придобиват задължително с религиозно образование.

# 112
  • София
Нищо не е решено.
Щом има проект и вече уроци за първи клас, има и пари.

# 113
Нали чухте едно от конкретните предложения (по БТВ новините): групи за изучаване на православие, на ислям и на "други".

Против съм, разбира се! Разумни аргументи, подкрепящи отрицателните нагласи към тази, простете, измислена дисциплина, вече са изписани в темата немалко. Затова няма да повтарям вече написаното. Но в горецитираното от Янита съобщение силно ме смути това, че децата ще се делят на групи - група за изучаване на православие ....
Ами ако моето е дете е католик или протестант?

# 114
Цвета, споделям позицията ти изцяло. И ще се включа в протести, ако се наложи.

Дайте да направим подписка.

# 115
Според мен,колкото повече познаваме чуждите религии,ще сме по толерантни един към друг...Няма да могат да се насаждат извратени виждания за цели народи,различни на основата на религията,и особенно тези които са под диктат...Смятам че ползата ще е голяма...Както за децата ни,така и за нас самите...А ще е най-добре в течение на обучението от вскички религии,да се извлече най-доброто...Иначе аз и семейството ми сме Християни,и каквото знам,и мога сама им го разказвам,и книжки имат,и детски библии,и Библията...Но е хубаво да научим повече и за другите...

В тази връзка изучаването на Философия с основните й направления или, както вече писахме в много други теми, История или теория на религиите е нещо друго. Това бих приела, но да ми се меси светското училище в религиозното възпитание на децата- определено не. Считам, че бих могла успешно да защитя идеята за накъртняване на основни човешки права- правото на избор на религия, да речем.
Моралът и религията са различни неща, ако ще възпитаваме морал, писах вече какви дисциплини се изучаваха едно време.

# 116
  • Кори Селести
И поради що еврейските деца ще са пощадени от религиозно натрапничество, а моите не?
Ей това ми обяснете.

Съмнявам се, да не им говорят за Тората, не в детайли разбира се, а общо... но нямам преки впечатления наистина.

Огромната разлика е, че в еврейското училище се очаква да бъде преподавана Тора.
Докато имам съвсем други очаквания към училището на детето си от това да му се обяснява как Ева е сътворена от ребро или колко ужасно нещо са абортите и евтанацията от позицията на една религия, която е така далеч от семейството ми, както и всички други.

Според мен,колкото повече познаваме чуждите религии,ще сме по толерантни един към друг...

Всичко зависи от това КАК ще бъдат представени нещата на децата.
За мен е най-логично да са в хронологичен ред.
1. изучаване на древните култове към Богинята Майка
2. религии на древен изток, запад и т.н.
3. траки, гърци, римляни
4. християнство, мюсулманство и прочие нови религии.

...разбирам, че подобен план не устройва църквата:)

# 117
  • Sf
Цвета, споделям позицията ти изцяло. И ще се включа в протести, ако се наложи.

Дайте да направим подписка.

Разчитайте и на мен!
И писмо до президента.
А ако има някакви правни предпоставки, директно да се разгледа и този въпрос. Министъра, министерството - да ги съдим, че вече минават всякакви граници.

# 118
Замислих се и за друго. Ако в един клас има дечица от 3-4 различни вероизповедания и бъдат разделени още от първи клас за часовете по религия - това няма ли изкуствено да раздели децата и да ги настрои дори едни срещу други  newsm78.

# 119
  • София
Reza
Ти много се размечта  Laughing

Знаеш ли какво писане ще падне? Едва ли има и 10 човека в БГ, които да са запознати с философията на всички религии. В университетите се затрудняват в дефинирането на такива неща, пък какво остава за децата.
Направо надминахме и американците. Всъщност, едва ли някой при тях ще си позволи подобно нещо, а те са много религиозна нация и многорелигиозна.

Да, и аз подозирам, че това няма да сближи децата, а ще ги раздели, защото ще акцентира на религиозните им различия, а не на обединяващото многообразие в един клас - че всички са заедно и трябва да са сплотени. Сега поне децата в малката възраст не се интересуват от изповядваната религия.

Общи условия

Активация на акаунт