Трябва ли да се изучава религия в училище като СИП или ЗИП?

• 17 192
  • 395
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Антико,

Моя работа е да науча децата си на добро и зло или да им обяснявам философията на религиите както, когато и където преценя. Аз карам влака с моралното възпитание на децата си. Няма нужда някой да набива в главите на децата ми неща, които ще засегнат много сериозно мирогледа им в такава малка възраст.

Както писах в една друга тема по друг повод, най-много ме е страх, когато някой се опитва да прави нещо в моята и на децата ми глава и тяло с мотива, че е за наше добро, без да ме пита. Аз какво съм, само инкубатор за бебета ли? Някой друг ли ще решава вместо мен?

# 136
. какво лошо виждате в това, че на децата ще се говори за добро и зло, по начина, по който би трябвало да го разбираме? Прекалено елементарно е да се построява веригата - Кръстоносни походи, Инквизиция, не на изучаването на религията. Не виждам някой да призовава за възвръщане на тези институции. Елементарно е. Хайде да се откажем от съвременната медицина, защото едно време селските врачки -  баячки не са лекували чак толкова успешно, колкото можем днес. Защо пък не погледнем от друг ъгъл - църквата, като опора за оцеляване на народността ни (или ни липсва инфо по темата?);
. не може да е аргумент това, че родителят е атеист и в час ще се учат неща, с които родителят е несъгласен. Ако не се съгласявам с интерпретацията на историческите събития от учебника по история, дали имам основание да изисквам махането на предмета от учебната програма? Ако не се съгласявам с грешните отговори от учебника по физика? Пак ли? Това е ролята на родителя - дава шанс на детето да види различни гледни точки. Понякога съвпадат с преподаваното в училище, понякога - не. 
И коя гледна точка, трябва да искам да се преподава на детето ми - тази за създаването на свата за 6 дни, тази за създаването на жената от реброто на мъжа, тази, че самоубийците отиват в ада, тази че еретиците отиват в ада, тази за непорочното зачатие? И защо изобщо трябва да занимавам 7 годишния си син с тези неща?!? Аз не вярвам в тях! И какво като там му ги преподават, а аз му кажа че това са неистини, голяма част от тях оборени от съвременната наука, как да му обесня, че ще му пишат оценки по измислици. Защото дълбоко се съмнявам, че в учебниците ще пише нещо от типа "има християни и те вярват в това, това, това ... има мюсюлмани и те вярват в това, това, това. Притеснявам се че бъдат формулирани нещата така - Ние сме православни християни и знаем и вярваме, че Бог е сътворил света за 6 дни, всеки който не се подчинява на волята на Бога ще отиде в ада ...
И кой ще ми гарантира, че искрено вярващ богослов ще престъпи собствените си позиции и вяра за да оцени сина ми. И защо трябва изобщо да карам децата си да защитават позициите си и вярата си на 7, 8 години?!?

# 137

Анту, чете ли проектите на МОН и на БПЦ?  newsm78
Не съм, наистина. Откъде мога да ги прочета?
По назад в темата съм дала някои препратки, ето ги пак http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=224434.msg5064939#msg5064939

# 138
  • София
.Прекалено елементарно е да се построява веригата - Кръстоносни походи, Инквизиция, не на изучаването на религията. Не виждам някой да призовава за възвръщане на тези институции. Елементарно е.

Също толкова елементарно е в полза на въвеждане на религиозно обучение в държавното светско училище да се изтъква фактът, че в исторически план училището е възникнало покрай църквата.

Цитат
Защо пък не погледнем от друг ъгъл - църквата, като опора за оцеляване на народността ни (или ни липсва инфо по темата?);
А ми ислямът - той е бил пряка заплаха за народността ни! Да се забрани ли?

Цитат
Това е ролята на родителя - дава шанс на детето да види различни гледни точки.
Това и сега се случва в часовете по други предмети. Не е нужен специален предмет със спорна обективност на учебниците и преподавателите.

Кабо Алма, знаеш убежденията ми и позицията ми. Насреща съм за подкрепа (стига да не се изисква физическото ми присъствие в работно време)

# 139
Ето теми по въпроса:
http://pravoslavie.bg/content/view/8132/202/
http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&mater=MjUzMzszMTM=
http://big.bg/modules/news/article.php?storyid=55556
http://www.sarakt.org/viara-7.html
http://www.mitropolia-plovdiv.org/news/0018.php
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2618&sectio … 16&id=0000101
http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/documen … cept_religion.pdf
Последното е концепцията на МОН, а пред-предпоследното е концепцията на БПЦ.

Никъде не се споменава, че ще се изучава "многообразието на религиите".  Peace
Прочетете програмите по класове - за мен е безумие.

# 140
....Прочетете програмите по класове - за мен е безумие.

Именно заради това и поради изложените вече от мен съображение моето дете няма да изучава религия или вероучение, не и по догматичен и насилствен начин. Смятам, че ако не проговори здравият разум ще мога да се защитя и сама където е необходимо.

# 141
  • Ямбол
В блог Образование учителите разискваме същата тема. В началото дадох препратка към нея. И учителите сме против, особено началните, на които не им достигат часове по основните предмети - математика и български език, а сега ще им отнемат още.

# 142
  • София
А тази сутрин в БНТ показаха интервю с двама учители - по география, а другият май беше по български или история. И двамата + психолога искаха да има такъв предмет. Подозирам, че си мислят, че така ще се спасят от евентуални съкращения, защото ако не им стигат часовете по география, или училището реши да не плаща на психолог, те има какво да преподават. Другият вариант е, че са длъжни да застъпват позицията на началника.

# 143
  • Ямбол
Радост, третият вариант е, че са специално подбрани и нарочно с такива възгледи.
Нормално за медиите, не се учудвам.

# 144
....Прочетете програмите по класове - за мен е безумие.

Именно заради това и поради изложените вече от мен съображение моето дете няма да изучава религия или вероучение, не и по догматичен и насилствен начин. Смятам, че ако не проговори здравият разум ще мога да се защитя и сама където е необходимо.

Е, не знам как би се отразил на моите деца категоричният ми отказ, но определено ще се боря те да не изучават подобни неща в училище.
Пак казвам - надявам се в един момент сами да изявят желание да посещават неделно училище /независимо дали това ще стане в православна или в протестантска църква/, но там нещата са съвсем различни и искам да бъде по техен избор, а не наложено отвън и на по-осъзната възраст /не в 1-ви или 2-ри клас/.

# 145
Именно тази позиция поддържам- изобщо не съм против децата ми да изберат, да опитат, но това да стане със съгласието на мен и баща им и на една сравнително по- голяма възраст, когато са осъзнати и определено не в училище и не по задължение.
Бих желала да са запознати с различни схващания. Запознаването само с едно е всичко друго, но не и избор.

# 146
Благодаря за линковете. Четох програмата по класове и определено има неща, които ме смущават, както и такива, с които съм 100% съгласна. Първо, наистина много внимателно трябва да се вмъкват тези часове, за да не стане претрупване и да не се отнема от по-"важните" часове като български ез. и математика, например, за сметка на новия предмет. После, смятам, че в I-ви кл. и въобще началните класове е излишно - децата няма да разбират материята и тук ще бъде опасно да им се разяснява, защото така неминуемо ще ги насочат към религията, която преподавателят поиска, т.е. няма да имат право на избор. Но, от друга страна, харесва ми, че е заложено да учат, че всички живеем на тази земя, че сме еднакви в различията си, че имаме едни и същи мечти, права и нужди, че трябва да вършим добро (не защото иначе ще отидем в ада, а защото така радваме околните) и т.н. И определено не съм съгласна обучението да е двуполюсно: християнство/ислям. Има още много други религия, учения и философии!
Момичета, съгласете се, че агресията вече е ежедневие в училищата! Не може нищо да не се прави по въпроса. Но съм съгласна с вас, че това обучение не трябва да се извършва от свещеници, защото те не могат да бъдат обективни и определено един християнски свещеник няма да бъде толерантен към исляма, за обратното да не говорим. Виж, ако има хора, изучавали религиознание, ако са примерно преподаватели в университет - да, бих била склонна да мисля, че идеята е добра. Peace
А, между другото, като гледам нивото на грамотност на една огрооооомна част от пишещите в Бг-мама (които възпитават и деца, на всичкото отгоре), по-скоро бих настоявала за допълнителни часове по български език. Laughing  Peace

# 147
...Но, от друга страна, харесва ми, че е заложено да учат, че всички живеем на тази земя, че сме еднакви в различията си, че имаме едни и същи мечти, права и нужди, че трябва да вършим добро (не защото иначе ще отидем в ада, а защото така радваме околните) и т.н. ...

Именно това обсъждаме- че тези принципни начала са залегнали в Етиката и Философията, която съм учила навремето в средното /обаче, не в основното/ училище. Това се учи в правните дисциплини, които се изучаваха тогава.

# 148
  • София
Вместо да въведат нови предмети, да вземат от МОН да оправят правилниците за вътрешния ред, че да не се изтрепват децата в училище. И по 100 камери да сложат, и 100 религии да въведат, пак не може да направят училището добро място за децата. Вече да се чуди човек дали е по-опасно за децата на улицата или в училище. Ако щат и в извънземни да вярват хората, искам децата да има правила, по които всеки, който се държи грубо, агресивно или пречи на останалите да учат, да бъде наказван.

# 149
  • Sf
Вместо да въведат нови предмети, да вземат от МОН да оправят правилниците за вътрешния ред, че да не се изтрепват децата в училище. И по 100 камери да сложат, и 100 религии да въведат, пак не може да направят училището добро място за децата. Вече да се чуди човек дали е по-опасно за децата на улицата или в училище. Ако щат и в извънземни да вярват хората, искам децата да има правила, по които всеки, който се държи грубо, агресивно или пречи на останалите да учат, да бъде наказван.

абсолютно.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт