Ще се спука ли скоро имотния балон

• 46 376
  • 1 014
  •   1
Отговори
# 810
  • София
Последните години раждаемостта се увеличи в пъти. Толкова майки с колички има по улиците - тези деца трябва все някъде да живеят, нали?  Laughing

За да има увеличаване на раждаемостта трябва семейството да си роди поне 3 деца. Масово родителите едвам за 2 се навиват, да не говорим за повече. Не казвам, че няма семейства с 3 и повече деца, но те не могат да компенсират отрицателния прираст. Така че ще има къде да живеят тези деца, не се бой.

# 811
 Една равносметка за писаното до тук.
Има няколко типа :
1. Хората които са си купили НИ през годините до днес (предполагам над 95% от тях са ги взели на кредит), било то едно жилище в което живеят(може би процентът на тези хора е най-малък, а и те най-малко се обаждат), или повече от едно с цел инвестиция(отдаване под наем или продажба на по-късен етап с цел печалба). Или казано накратко UP-ъри.
2. Хората които са като свободни електрони (било то със или без собствено жилище) и с времето преминават на страната на Up-ърите ,като (благодарение на обещанията за голяма печалба които летят от всички страни от масмедии и анализатори) теглят кредит и се включват в рефрена Up Up Up.
3. Хората които живеят под наем чакащи приемливи цени на НИ (от 2002 година насам) за да се сдобият с такова. Сривльовци.

Втората група хора се вливат в Up-ърите и докато е така цените ще растат. Което естествено устроива Up-ърите или поне първите от тях които са купили на по-ниско стъпало в обърнатата пирамида.Тези които купуват в момента дават мило и драго да убедят следващия ред в пирамидата да ги покрие за да излязат на нула и да се надяват на още няколко реда за да излязат на печалба (макар и илюзорна печалба, защото първо трябва да продадът след което да си изплатят кредита и едва тогава да си броят пеалбата)
Но колкото и да не им се иска на Up-ърите рано или късно(а вече е бая късно, 2004 беше само късно) тези подлъгани хорица без грам икономическа мисъл поставят последния ред на пирамидата.
Върха на пирамидата е обърнат на долу и спечелилите ще са малко в сравнение дори само с последните 2-3 реда най-горе.
За да продължи тренда трябва и Сривльовците да започнат да купуват...но е очевидно ,че това няма да се случи.
Естествено последните редове чакат да ги покрият "милионите провинциалисти запътили се към големия град", и може би щеше да са прави ако това не беше България а Китай.
И най-голямата ирония е ,че самите Up-ъри ще предизвикат срива.
Защото всеки нов ред върху обърнатата пирамида я прави все по-нестабилна, и съответно ще се падне от много по-високо и почти всички ще ги заболи.
Твърди се ,че цените щяли да се запазят на тези нива. И може би ще бъде вярно , но само докато не излезе лек ветрец който да срути всичко. Било то мусон от инфлация (неизбежно предизвикана от кредитната експазия), или лек морски бриз от Запад.
И най-лошото е ,че ще страдат всички та дори и Сривльовците, па макар и в пъти по-малко в сравнение с кредитополучателите.
Чудя се защо хората не се поучават от грешките на другите ...защо не погледнат какво се е случвало при подобни ситуации в други държави в други времена, 4е дори и пресният пример с България 97-ма....ама не, това не може да се случи на нас не и сега....
В един хубав момент когато цените тръгнат надолу глупавите спекуланти ще започнат да обясняват как това е само лека корекцийка и видите ли ей сега ще тръгне пак нагоре...и ще си 4акат , 4акат, докато излязат на минус.
Единствения + е за хитрите спекуланти купили няколко НИ преди 4-5 години, но и продали ги 2007... но те са пренебрежимо малко (повечето от тях отново набутват печалбата в НИ, а други чакат още по-голяма пеалба че да си я приберат) в сравнение с днешните хитретци който ще чакат 2011 да продадат на 3000 Е.
Кервана си върви , кучетата си лаят, а овцете ги стрижат.

# 812
  • Linz
Най-евтини имотите у нас- http://dnes.dir.bg/2008/02/18/news2677721.html
Явно балон няма.

# 813
наскоро участвах в един семинар за кризата в Щатите.въпреки че там се смята,че причините са комплексни-от промяната в модела на отпускане на кредити от банките,недостатъчните проверки на платежоспособността от рейтинг агенциите,твърде много subprime кредити, заплашващата рецесия 2000-2001, до Алан Грийнспен и ниските лихви- смятам,че и в България са налице някои от тези фактори.
цените на имотите се определят от цените на строителните материали, растежа на дохода на населението, промяна в лихвите, растеж на безработицата, миграция, прираст на населението и т.н.  при увеличаването им е нормално и цените на жилищата да скачат.
според мен вече има твърде много спекуланти и цените надвишават тези fundamental values.
друг е въпросът колко ще паднат след като се спука балонът.по-скоро си мисля,че ще спрат да се покачват и леко ще се понижат,но главоломно едва ли ще паднат.не съм се интересувала как стои положението с кредитите в Бг.да не стане както в Щатите хората да не могат да плащат вноските и жилищата им да станат собственост на банките.

Последна редакция: пн, 18 фев 2008, 17:20 от В_и_В_и

# 814
Най-евтини имотите у нас- http://dnes.dir.bg/2008/02/18/news2677721.html
Явно балон няма.

към тази статия има много готин коментар, който не мога да се въздържа да не цитирам:
Цитат на: Балончев
... Ама ние сме на дъното почти по всичко! Заплати, инфраструктура, комфорт на живот, стрес, болнична помощ, образование! Но по инфлация и цени сме на първо място! Вие продължавайте с тези смешни твърдения. Ще стане като доматите миналата година! 4.20лв в България 1.99евро в Германия. Сега чакам поредната куха кратуна да ми обясни за транспорта как видиш ли сме назад Simple Smile ...
newsm10

# 815
Хора който си има даже и малко понятие от икономика му е ясно че кривата на цените на НИ не може да е еднопосочна все нагоре.А прекаленото отпускане на кредити води до инфлация,която ще доведе до падане на цените.Според мен сме достинали горна граница на цените.От тук нататък ставам зрител на това което предстои,и съчувствам на участниците в играта имотна пирамида.

# 816
аз се радвам, че все повече теми има по този въпрос. Все повече хора се усещат и искрено се надявам простичкият български народ да се "чукне у глават" и да почне да мисли!!! А на теглещите кредити в този момент им пожелавам да дерзаят и ако могат, да не го правят  Peace

# 817
  • София
Маги, явно не знаеш значението на думата спекулация
Имоти се купуват с цел да се продадат в следващ етап на по-висока цена, това като начало.
Сега вкарай малко собствена мисъл.

# 818
аз се радвам, че все повече теми има по този въпрос. Все повече хора се усещат и искрено се надявам простичкият български народ да се "чукне у глават" и да почне да мисли!!! А на теглещите кредити в този момент им пожелавам да дерзаят и ако могат, да не го правят  Peace
Да ама повечето няма да се усетят както забелязвам и тука има доста персони които ще се чукат по главата ама ще е вече късно. Както се казва капитализъм един губи за негова сметка друг печели.

# 819
  • Плевен
А според теб какво трябва да направи човек,който иска да си купи жилище? Да чака да му го подари някой ли или да живее с майка си и баща си,които са купили такова преди 30 год? А може и под наем да живее,че няма да дава на банката.

# 820
Не знам на какво се дължи, но днес един колега ми сподели че така и не може да си намери чита двустаен.
Според него - голяма част от апартаментите на пазара за нищо не стават. Човека се е отчаял и ми сподели че с 60000 - или крайно калпава панела или маломерен (с размер на панелна гарсониера) двустаен, ново строителство.

# 821
nadi_mishi  Еми по добре е в този момент да се изчака малко както писах. Ако си вземеш жилище примерно догодина вместо тази година едва ли ще е толкова фатално.

# 822
http://pazari.dnevnik.bg/show/460507/
Началото на края за ръста на цените.
МАГИ да прочете това и да ми каже къде са ирландците и англичаните
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=460428

Последна редакция: вт, 19 фев 2008, 08:40 от CLOCK

# 823
  • Варна
Да ама повечето няма да се усетят както забелязвам и тука има доста персони които ще се чукат по главата ама ще е вече късно. Както се казва капитализъм един губи за негова сметка друг печели.

Абе, Клок, ще речеш Господ ти е подшушнал за спада на цените, та си толкова убеден!  ooooh!

И стига си давал примери за ваканционни имоти - нормалните хора, които искат да имат дом, там не си купуват!

# 824
Kисе, нормалните хора нямат място в тази тема. Тук са инвеститорите  Whistling

Общи условия

Активация на акаунт