ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ИЗХОД от ситуацията с ДГ

• 24 582
  • 510
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Не, не си права. Ако беше толкова лесно, отдавна да сме го направили. И не става дума за частна детска - такива има много, но цените не ни устройват. Прочети поста ми на предната страница, ако обичаш. Има нужда именно от помощта на общината - финансова и логистична, за да се получи.

Не знам за кое не съм права, но гледам глобално върху проблема. Не можем да мислим за поединично спасяване, това може да е плюс, ако си недоволен от съществуващите градини. Когато няма такива - трябва да се построят, а не да се правят невъобразими врътки, нали така?

Трябва да се решава по такъв начин проблемът, че да обхваща максимално количество от пострадавшите, а не частни случаи.

# 151
Мисля, че ти си решила за себе си как ще се реши проблемът и това те правя сляпа за всикчи други възможности. Аз не ти говоря за градина за десет деца, а за работещ модел, който ползва много семейства, които сами се захванат да разрешат проблема си, но получават И помощ от държавата. Погледни малко по-широко, излез от собствената си рамка и се опитай да разбереш и друга гледна точка, моля те. Става дума за практика от европейските страни; за опит, които може да се заимства и приложи у нас. Не може всички деца да са обхванати от масовите форми на грижа за децата, наречени ДДГ. Не може и всички останали да отидат в частни градини. Не може държавата да построи от днес за утре двойно повече градини. Но може да помогне на родители, които искат да се опитат сами да се справят, като моделът, ако е успешен, ще се мултиплицира и ще е от полза за огромен брой други родители.

# 152
  • София
Мисля, че ти си решила за себе си как ще се реши проблемът и това те правя сляпа за всикчи други възможности. Аз не ти говоря за градина за десет деца, а за работещ модел, който ползва много семейства, които сами се захванат да разрешат проблема си, но получават И помощ от държавата. Погледни малко по-широко, излез от собствената си рамка и се опитай да разбереш и друга гледна точка, моля те. Става дума за практика от европейските страни; за опит, които може да се заимства и приложи у нас. Не може всички деца да са обхванати от масовите форми на грижа за децата, наречени ДДГ. Не може и всички останали да отидат в частни градини. Не може държавата да построи от днес за утре двойно повече градини. Но може да помогне на родители, които искат да се опитат сами да се справят, като моделът, ако е успешен, ще се мултиплицира и ще е от полза за огромен брой други родители.

Напротив - могат да се построят и държавата мисли точно в този аспект, ако слушаш новините. И как така да не могат всички да бъдат обхванати, а какво сме правили досега според теб.
Да ме наричаш сляпа е чудесно, особено с оглед на това, че работя в системата, но щом ти изнася - заповядай. Намерила си решение на твоя проблем, прекрасно, само така. Но това не е решение за никой, когото познавам.
Хората не могат да се грижат за чужди деца, това първо.
Второ, хората нямат време и финансова възможност да го правят. Повечето работят и получават в по-добрия случай колкото да си покрият нуждите.
Трето. Тази система няма да работи, защото ще се изпокарате на първата седмица и това е обусловено.
Четвърто. Аз не мога да си позволя и ден да отсъствам от работа, а ти? И много подобни.

Смятам, че е чудесно да се търси алтернатива, ако приемем, че Общината така или иначе няма да си свърши работата. Обаче аз не смятам да оставя нещата така, целта е всъщност да се накарат чиновниците да решат кризата. Не знам за кой път го повтарям.

Единствената ми критика към вашата система е, че не е доизкусурена, но в крачка и по принуда всичко се решава, така че мнението ми не е меродавно. Успех в твоите начинания, аз ще се постарая обаче да решавам кризата с детските градини и достъпа на ВСИЧКИ до държавните.

# 153
А твоята система колко е изкусурена? Как знаеш точно колко детски градини са необходими в даден момент? Значи през септември трябват още, да речем, 30. Другата година - още 25. И държавата се занимава само с вас да открива нови градини, когато възникне нужда? Съжалявам, че трябва да ти го кажа, ама и твоята ми се струва, че няма да стане. Да не говорим, че държавните съвсем не са най-добрата алтернатива за децата, а просто решават проблема на майките какво да си правят с децата, докато ходят на работа. Пак ти казвам, моделът с 30 деца в група е кофти, много кофти! Мерси, че си се впрегнала толкова сериозно да настаниш всички деца в подобни заведения, ама някои може и да не си представят така решението на техния проблем. Трябва да има повече гъвкавост, различни решения, разлчини възможности според различните нужди и виждания на родителите.

# 154
Трябва да има повече гъвкавост, различни решения, разлчини възможности според различните нужди и виждания на родителите.
Моля ви, не се карайте. Писахме и преди, държавата не е длъжна да осигури места на децата за детска градина. За съжаление. Не се явявам адвокат на държавата.

# 155
  • София
А твоята система колко е изкусурена? Как знаеш точно колко детски градини са необходими в даден момент? Значи през септември трябват още, да речем, 30. Другата година - още 25. И държавата се занимава само с вас да открива нови градини, когато възникне нужда? Съжалявам, че трябва да ти го кажа, ама и твоята ми се струва, че няма да стане. Да не говорим, че държавните съвсем не са най-добрата алтернатива за децата, а просто решават проблема на майките какво да си правят с децата, докато ходят на работа. Пак ти казвам, моделът с 30 деца в група е кофти, много кофти! Мерси, че си се впрегнала толкова сериозно да настаниш всички деца в подобни заведения, ама някои може и да не си представят така решението на техния проблем. Трябва да има повече гъвкавост, различни решения, разлчини възможности според различните нужди и виждания на родителите.

Защо трябва да са 30 в група? 20 са, но и това е много, права си.
Държавата по закон уж не е, но това не означава, че не е ангажирана, защото ще настане такъв ужас, че тези горе съвсем няма да могат да си крадат на спокойствие и да изсмукват от нас данъците. Все пак е по-добре 4000 жени повече на работа, както и повечко работни места за персонал на детска градина. Ето ти по-малко безработица, по-малко проблеми.

Не смятам обаче, че сме на етапа различни решения. Ти говориш за пасти, то хляб няма...

# 156
  • гр.София
 Питахте,колко излиза едно дете в градина на Общината.
 Информацията ми е отпреди повече от 4 години за едно ОДЗ в р-н Триадица (има разлики в отделните градини +/- 30лева).Субсидията за дете беше към 168лв.
 Сега в един форум прочетох нещо за 160лв на месец.

# 157
И аз да предложа нещо.
1. Смяна на отговорните лица към общината които забъркаха въпросната каша. Привличане на доказани специалисти и поставяне на срок в които да се представят с подробна програма в дългосрочен план за разрешаване на проблема базирана на статистика и изчисления а не на броикане на броиките, както това се прави от години. Както и да се извадят на ''светло'' всички укрити места.
Само за прием 2008-2009
2. Към всяка община да се открие комисия от 2 човека - родител + общински чиновник. Те да се погрижат за настаняването на децата в ДГ спазваики следния ред 1. Влизат всички деца по ред на регистрацията в системата. 2. откриват допълнителни места в ДГ  за децата с ''приоритет'' - те са само 20 процента така че няма да натоварят и без друго претъпканите ДГ 3. останалите неприети деца се приемат също от 1.09 като дотогава общината е ремонтирала и направила годни за ползване бивши ДГ отдадени под наем, пострила е за (7дни според кмета Борисов и австрииската фирма) нови полеви ДГ.
3. Има и втори вариант - обявява се нулев прием за 2008-2009, като през това време се преустроят така ДГ че да са с двоен капацитет. Така ще има места за всички желаещи през 2009-2010. Повечето градини са на места където има възможност да се разшири дворът и да бъдат допълнително постоени нови сгради.
Идеята за лотария не ми допада ВЪОБЩЕ. По глупаво нещо отдавна не бях чувала. Просто защото държавност(закон) и лотария са несъвместими според мен неща. Ми даите да разиграем и кметското място на лотария. Може би друг кмет ще реши проблема.
Време е хората които доказаха некомпетентността си и направиха проблема още по комплициран да си отидат и един непокварен от старите стериотипи нов екип да доусъвършенства и изкусури електр.система за записване на децата.

# 158
Трябва да има повече гъвкавост, различни решения, разлчини възможности според различните нужди и виждания на родителите.
Моля ви, не се карайте. Писахме и преди, държавата не е длъжна да осигури места на децата за детска градина. За съжаление. Не се явявам адвокат на държавата.
И аз не се явявам ничии адвокат,но се питам дсържавата не е длъжна това,не е длъжна онова,а аз на кого съм длъжна?!Трябва ли да плащам преки и непреки данъци?!Трябва ли да обявявам печалба,и имотно състояние?!Трябва ли да си казвам ЕГНто за щяло и нещяло,и въобще за какво ми е това номерче?!Хайде да спрем да се правим на силни,а наистина да бъдем силни и да защитим правото на децата си да имат хубави ДГ,в които освен че ще ги наглеждат,ще ги и възпитават,и обучават!Защото не смея да вляза в Клюкарника,като чета темите за болните дечица,и наред с това темите как се прехвърлят пари от техните,в бюджета...Как следващата година на първо четене ще решът че за неизрасходваните подобни бюджетни пари,може да направят пътища,а тези пътища да ги строят бате и тате,и след това откраднатите вече пари да се изперът в Пампорово примерно...А там дори както стана ясно от едно предаване няма дори лекарски спешен пункт,камо ли болница...Май наспамих темата...Извинявам се!!!

# 159
Семействата на неприетите деца се обединяват в групи по 4-5 и наемат детегледачка. Част от заплатата й се плаща от общината (например, 2 пъти по-висока отколкото се дава за 1 дете на градина Х броя на децата) + таксите, които родителите биха плащали.

И така докато общината успее да уреди въпроса с достатъчен брой места. Което би трябвало да мотивира общината бързо да намери решение на проблема.

Ясно трябва да се дефинира и кои деца имат право на място. Не съм съгласна, че една майка няма да може да се върне на работа, защото детето й няма място в градина. А в същото време друга ще е безработна и детето й ще се класира за градина по някое си право. (Не знам по сегашните правила за прием дали децата на 2ма работещи родители са с предимство).

# 160
Преди много години  Simple Smile мен не са ме взели на ДГ, защото майка ми не е работела (гледала е бебе, ама какво от това). Сега има майки, чиито деца са на детска, а те целоднево висят по кафетата.
Може би и това е тема за размисъл.

# 161
  • София, "Младост 3"
това с малкото градини си е гадно
но аз съм за
1. по местоживеене да се приемат децата - първи критерий
щото не мога аз да с водя детето в Надежда щото видиш ли някой иска от не знам си къде да си води детето в детската градина дето е на 200м от нас
в крайна сметка всички дето не са по адресна на мястото дето е детето им могат да си извадят - предполага се че са работещи и 10лв няма да им се опрат!!!!
2. наистина при двама работещи родители да има предимство - в крайна сметка ако единия си стои у дома - в тази криза - може поне дете да гледа, за разлика от този дето трябав да е на работа...
въпреки че това също е зле, щото така няма шанс да си намери работа безработния....

# 162
въпреки че това също е зле, щото така няма шанс да си намери работа безработния....

Но има вариант: да няма сигурно място, а гарантирано място за определен период от време. Например, ако до 6 месеца след тръгването на градина, родителят не си е намерил работа, да бъде длъжен да освободи мястото на друго дете, чиято майка си има постоянния трудов договор, но не може да се върне заради липса на места.

Трябва да се дават възможности, но и да се следят някакви измерими резултати. Не може при тази криза за места да се разчита на волята на родителя да почне работа. Защото на всички ни е ясно, че някои така си търсят работа, че да не намерят.

Тези майки, които не могат да се върнат поради липса на места в ДГ, обикновено са със заплати, по-ниски или съизмерими със заплатите на детегледачки. В тези рамки влизат учители, мед. сестри, научни сътрудници и още много иначе дефицитни кадри. Какво прави общината, за да им позволи да се върнат на работа?

# 163
catnadeen, извинявай, ама има райони, дето ако кандидастват само по местоживеене може да се окаже, че имат само 1 градина.......ииии???
стига с това райониране. Ако родителят е на работа до 18ч и живее на 1.30ч път от местоработата си как ще си вземе детето? Не всички имат баби, лели, мъже или могат да плащат на някой да им взима детето всеки ден.

# 164
  • София
catnadeen, извинявай, ама има райони, дето ако кандидастват само по местоживеене може да се окаже, че имат само 1 градина.......ииии???
стига с това райониране. Ако родителят е на работа до 18ч и живее на 1.30ч път от местоработата си как ще си вземе детето? Не всички имат баби, лели, мъже или могат да плащат на някой да им взима детето всеки ден.

Добре, обаче всички плащаме местни данъци и такси според квартала, в който живеем, и тези такси не са едни и същи. Защо едно семейство, което плаща по-скъпи данъци за това, че живее в центъра, например, трябва да води детето си сутрин на детска градина на другия край на града?

Общи условия

Активация на акаунт