Машина за хляб - 8 част

• 49 819
  • 668
  •   1
Отговори
# 75
Браво козунака изглежда страхотно сега ще го пробвам само,че ще го меся на ръка защото не знам каква машинка да си купя

# 76
Момичета, стискайте палци - почвам го! Не знам какво ще се получи...в краен случай ще ядем баница от козунак  Joy Joy Joy

# 77
Unknown_Lady,едно огромно благодаря за уникалната рецепта Hug Hug Hug Hug
Оценявам жеста ти, това не се случва често -професионалист да издаде рецепта за толкова капризен продукт.
Сигурно ще се жертвам за празниците и ще се опитам да направя твоя козунак.
Да се похваля -белите хлябове стават страхотни ,дори след два дена /ако изобщо остане нещо /пак са пухкави ,ароматни и вкусни.
Но за съжаление с царевичния хляб нещата не се получиха, стана много трошлив ,това нормално ли е или някъде бъркам?

# 78
Но за съжаление с царевичния хляб нещата не се получиха, стана много трошлив ,това нормално ли е или някъде бъркам?

Нормално е, защото в царевичното брашно няма глутен, който играе роля на скелета на тестото ли беше, на хляба ли? Абе, все тая! Поради липсата на глутен не се получава хляб като белия.

# 79
Чаках, чаках  някой разбиращ от тия неща да ми отговори на въпроса в темата и тъй като не стана, хайде и тук да питам: защо едно тесто с мая трябва да втасва в хладилник или изобщо на студено. Как влияе студът на процеса втасване, освен да го забави /аз така си го обяснявам, може и да не съм права/. Досега винаги тесто с мая съм втасвала на топличко. Ако някой знае, моля да обясни. Не знам що пък толкова ме заинтригува тоя факт. Може би защото до сега съм го знаела и правила все наобратно - тестото втасва на топло. Embarassed

# 80
labrex, аз ти видях върпоса там, ама реших да си замълча.... Все много компетентна се изкарвам и накрая...

Тестото втасва на топло, за да втаса по-бързо. На студено втасва по-бавно. Едно време в училище учихме за мекици. Имаше вариант да се замеси и втаса и да се пържат на момента, а другия вариант беше да се замесят вечерта, да втасват в хладилника до сутринта и сутрин само се пържат. Просто на стайна температура тестото ще втаса за час-два, а в хладилника няколко пъти по-бавно.

В тази рецепта, която ти си взела, не виждам какъв е смисълът от хладилника! Thinking Спокойно може да ти втаса на стайна температура. Ако искаш пробвай и ако пък има разлика после в крайния резултат, то аз вече ще се застрелям.... Tired ooooh! Thinking

Сещам се още нещо - на студено обичайно втасват теста, които са много богати на твърди мазнини - масло, мас. Ако е топло, те се разтопяват и изтичат от тестото, а за да е добър резултата трябва да останат в тестото. Този случай не е такъв - тестото е бедно на мазнини, даже ги няма твърдите.

В случая забелязвам, че маята е 50гр, за килограм брашно, което е адски много, предвид че и тестото е бедно на мазнини и захари, които обичайно затрудняват ферментацията и затова се слага повече мая.
Демек, ако втасва при 25 градуса с това количество мая и за толкова време - ще превтаса. А защо е толкова много маята - не знам, не виждам причина.

Последна редакция: чт, 07 фев 2008, 12:07 от pina

# 81
labrex, аз ти видях върпоса там, ама реших да си замълча.... Все много компетентна се изкарвам и накрая...

В тази рецепта, която ти си взела, не виждам какъв е смисълът от хладилника! Thinking Спокойно може да ти втаса на стайна температура. Ако искаш пробвай и ако пък има разлика после в крайния резултат, то аз вече ще се застрелям.... Tired ooooh! Thinking

pina, лошо няма да има компетентни хора, всеки си е такъв в някаква област. Аз затова и попитах тук, знам, че в тая тема пишете майсторките.   chef  Не сложих тестото в хладилника, защото се изплаших, че няма да втаса. Стоя на масата в кухнята ми, но тя пък си е почти хладилник - там е студено. Може и в хладилник да го пъхна за проба. А питах, защото реших, че студеното по някакъв начин влияе на втасването. Благодаря ти!  bouquet

# 82
labrex не съм компетентна по въпроса, но оня ден свеки ме пита за рецепта за тесто за мекици (тя нали е отскоро с машина) Аз и казах моята рецепта при която тестото след измесване с машината втасва вътре на топличко и после пържа мекиците. Тя ми каза, че като прави тесто за мекици го меси вечер и го оставя в хладилника през цялата нощ да втасва.  newsm78 Позачудих се, но не попитах дали за удобство го прави вечер или има нещо друго.

# 83

....В случая забелязвам, че маята е 50гр, за килограм брашно, което е адски много, предвид че и тестото е бедно на мазнини и захари, които обичайно затрудняват ферментацията и затова се слага повече мая.
Демек, ако втасва при 25 градуса с това количество мая и за толкова време - ще превтаса. А защо е толкова много маята - не знам, не виждам причина.

И аз се зачудих на количеството мая, но сложих точно толкова, колкото е по рецептата. Не се усещаше в хляба, искам да кажа, не миришеше на мая /ама как обясняваммммм Embarassed/.

Зададох въпроса и на авторката в руската тема, ако ми отговори и има някаква особеност, ще напиша.

labrex .........Тя ми каза, че като прави тесто за мекици го меси вечер и го оставя в хладилника през цялата нощ да втасва.  newsm78 Позачудих се, но не попитах дали за удобство го прави вечер или има нещо друго.

Lebeduna, досега винаги съм мислила, че всичко, което се меси вечер и се оставя в хладилника, се прави за удобство. Ама като се знам какъв съм пишман спец по тия неща..........., може и друга причина да има.

# 84
за удобство е това с мекиците! Peace

Айде лабрекс, да кажеш какво са ти отговорили, че ми е любопитно! Peace За себе си отговора ми е ясен, но знае ли човек...

# 85
за удобство е това с мекиците! Peace

Айде лабрекс, да кажеш какво са ти отговорили, че ми е любопитно! Peace За себе си отговора ми е ясен, но знае ли човек...

Е, сега виждаш ли що питам тук! Grinning Знам си аз, че знаете отговорите.  bouquet Хайде ще видим авторката какво ще ми напише, дано напише.

# 86
Да докладвам докъде я докарах...Измесих го в машината и го оставих да втаса на топличко вътре. Минаха 30 минути - нищо. Отчаях се, да не би да съм попарила маята, защото правих предварителна закваска както е по рецептата, но сложих съдинката на печката, за да шупне по бързо. Обаче после се надигна доста тестото (от радост изиграх танца на белия вожд около машинката) Joy Joy Joy Втасва в машината общо 50 минути(дали не е много) newsm78 Извадих го с намаслени ръце и ВНИМАНИЕ! Свеки каза, че тестото след първото втасване не се премесва, мачка, блъска и пр. С намаслени ръце се късат НЕ РЕЖАТ топки за оформяне на плитките. Ей тука аз вече малко се пооср.... EmbarassedРеших да го правя в кръглата форма с дупка. Оплетох плитката и като я сложих, тя не стигна на дължина да заформи кръг. И оттам се почна една...Не е за разправяне. На финала извадих продълговатата форма за козунак и го пльоснах вътре. От към форма е трагедия. Сега е в печката да втасва втори път. Чета молитви и чакам....

# 87
  • София /Абсурдистан
Ако на някой му се занимава с моя козунак, да се въоражи с търпение, помощник и време и да го прави, на мен обаче съпружеското тяло взе, че отказа да помага, голяма бъзикня било, да сме си купели готов  Crossing Arms Не го блазни даже и крайния резултат. Нищо не разбира. За този Великден мисля да го правя, тогава и ще снимам. Ама ако остане време, може да спретна един и този месец, стига някой от по-опитните от вас да каже кое от всичкото може да се забърка в машина или пък в кухненския робот с приставката за тесто  newsm78 Като не ми стигна веднъж плънката, че бях наблъскала в рулата повече, напълних останалите с един домашен мармалад от сини сливи с орехи и идрише вътре, стана просто фантастично вкусно. И икономисва време за приготвяне на плънка.
Да попитам - какво ви е мнението за брашната с набухватели вътре, някой ползвал ли е от тях и за какво стават?

# 88
Labrex, направо изтрепа рибата с тоя хляб ! Много съм впечатлена. Още днес ще го пробвам, но в машинката. Дано да стане същото.

# 89
Labrex, направо изтрепа рибата с тоя хляб ! Много съм впечатлена. Още днес ще го пробвам, но в машинката. Дано да стане същото.

Много е вкусен и не е труден за направа на ръка, но да не се окаже много като количество за машинката newsm78.

Общи условия

Активация на акаунт