В очакване на ....Свети Валентин.... или .... Трифон Зарезан? Испания

• 27 421
  • 290
  •   1
Отговори
# 75
  • E-CLM & CH-VD
Моми4ета,забравяте един много важен факт_в големия град се пе4ели много пове4е,но и се хар4и също така.В малкия град заплатите и разходите са по_малки.Т.е полу4ава се уравновесяване.
Никоя от вас в по_малък град или на село няма моите разходи,както и аз живея по_евтино от моми4етата в Барселона и Мадрид.

Не съм съвсем съгласна Wink. Аз живея в сравнително малък град, но и тук и в Мадрид (който ми е на 30 км) пазарувам на същата цена в супермаркетите, цената на бензина/дизела ми е една и съща, дрехите са едни и същи; никой не ми дава по-евтино газ, ток и вода заради това, че живея в малък град. Така, че в това отношение разхдите ни биха били еднакви.

# 76
Хайде и аз като свекърва да се включа, защото сам живяла и в град и на село... Wink
Вес,Мисля че Марица има предвид общо-в смисъл,ние повечето сме под наем-и от там разликата е доста значителна.На село държах къща за 180?, в града -едностаен за 400?.Ти го нямаш този проблем,но той си е сериозно перо.  bouquet

# 77
  • E-CLM & CH-VD
Тонита, права си, но и тази разлика не е кой знае колко голяма, тук апартаментите вървят към 600-700 евро на месец наем, зависи и от броя на стаите де.
И в нашите разходи има перо "жилище", само че не наем, а ипотека, което пак не е малко. И като се качи вноската, нямаш избор - плащаш или го подаряваш на банката и влизаш в моросо, щото сега не можеш да продадеш. А ако си под наем - изнасяш се и търсиш по-евтино. Така, че разходи не е като да нямаме.

Всичко си има предимства и недостатъци, важното е да прецениш правилно кое ти пасва на теб лично най-добре, защото в повечето случаи проблемите идват от недообмислени решения или прекалено изхвърляне (също позната родна картинка - всички сте чували израза "няма проблем бе брат'чед, лесна работа, ще го опра'им, не се притеснявай" Laughing).

А, и не е нужно да си свекърва, за да се включиш hahaha, всеки има право на мнение и гледна точка, и не е задължително да са еднакви  Mr. Green, колкото по-различни, толкова по-интересно.

# 78
  • ES
Вес, кажи за това изказване на Рахой. Ние в къщи имаме "вето" за испанска телевизия... Close Ти слуша ли го, май-май звучи като това на австралийския президент.

# 79
Аз мисля така.цената на жилищата във Валенсия е по_ниска от тези в Барселона и Мадрид.В нашия комунидад извън Валенсия,особено по селата пък са още по_ниски.Следователно ипотеката в Барселона е по_натоварена от тази във Валенсия.
Наеми_в някое валенсианско село цяла къща се наема за 300?,докато в Мадрид това е една стая 2/2.
Във всяка 4аст на Испания има разли4ни вериги(хранителни) магазини,като за същата сума на това,което пазаря във Валенсия,там е наполовина по_малко(покупките).
Данъците,комунидатите и т.н.растат пропорционално,зависимост от това в колко по_голям град живееш.
Всякакви услуги като фризьор,козметик,фонтанеро и т.н.тук са по_скъпо платени,отколкото в Бенетусер,да кажем.
Разходите ми да отида на работа са пове4е,отколкото в малък град.Трафика е убийствен,оттам ми се ка4ва разхода на гориво и т.н.
цените на детските градини пак са по_високи отколкото в малките селища,а там дори имат и държавни за по 15?.
Та всеки си преценя къде да живее,къде му е най_добре и угодно.В голям град вси4ко е супер динами4но,имаш абсолютно вси4ко под ръка,развиваш се,но цената е горе упомената. Grinning

# 80
Вес,аз по принцип съм за купуване на жилище. Peace.Но мъжо го е страх,а и сега наистина много жилища настроиха-няма кой да купува...а цените не падат. newsm78
За разходите, сигурно са ти и по високи от колкото да плащаш наем, ooooh! но поне накрая знаеш че парите не са хварлени на вятъра  bouquet
А за разликата в наемите-ми при теб няма,защото сте си почти в Мадрид, но тук в провинцията има доста-може и до 4-5 пъти по скъпо от на село...е естествено,който иска гражданче да се пише,трябва да притегне гащите. Joy

# 81
4естит ви син Плам Плам, да ви радва много и да носи мнгого усмивки и 6тастие[/size]
Вес то зна4и и при нас наемите горе долу около тези суми се въртят. Покрай това цялото ка4ване на цените на жили6тата сега се възползват хората които имат пари 4е да купуват от тези които са затънали до гу6а, за съжаление така май се полу4ава.

# 82
ПламПлам,всичко най-най хубаво ви желая, да растете здрави,усмихнати и щастливи

# 83
Покрай това цялото ка4ване на цените на жили6тата сега се възползват хората които имат пари 4е да купуват от тези които са затънали до гу6а, за съжаление така май се полу4ава.
Не е това при4ината според мен.Който е у4ил икономика,ще каже,тези неща са о4аквани,не са нещо,което е нямало как да се слу4и.
Според мен тези,които накупиха в последните години и сега не могат да плащат,не са си направили дългосро4ен план.Надхвърлили са се,без ясна мисъл за бъдещите им задължения.
Изклю4вам лошите сте4ения,които не зависят от нас,разбира се.
А и за наемите_ние плащаме жилището си и ни излиза с около 200? по_евтино,отколкото квартира.Тука оба4е зависи и коя година е купен,в последните се пока4и цената на жилищата и лихвите също.

Тонита,някаква нотка мернах,но по принцип "гащите си стяга" всеки,който иска да постигне нещо в тоя живот.

# 84
  • Spain
добър ви ве4ер моми4ета !
 толкова сте писали пак 4е докато из4ета и забравих половината неща дето исках да пиша Simple Smile
Плам Плам 4естита ви рожба ! здраве и щастие желаем на цялото семейство !

Мимми дано скоро се решат проблемите ти  ! а не може ли мъжа ти да го посплаши този 4и4ко .да живееш в такъв постоянен тормоз хи4 не е работа . опитай се да го посплашиш ,4е ще му пуснеш една денунсия , може да му "мине мерака "! дано си намерите бързо някакво жилище само за трима ви !
Рали радвам се 4е сати харесали дроб4етата  Simple Smile
Гери ние доста отдавна я коментирахме тази машина за хляб . аз си купих миналата година такава , но съм пекла само няколко пъти в нея . ина4е не я прибирам защото поне по веднъж " меся " тесто в нея. и козунаци съм правила . много сполу4ливи стават . ето една страхотна рецепта - от готварския " вкусните питки на карина " се казват . слагам 1 4аша (голяма водна 300мл) вода , 2 лъжици мед ,1 куб4е (30 гр) мая , брашно  около 600-700 гр, 2-3 лъжици олио 1 лъжица захар , 1 ллъжица сол . първо стоплям водата в микровелето, изливам половината в машината , а в другата 4аст си разреждам маята и меда . като бухне малко  излизам вси4ко в машината . сипвам брашното ,солта и захарта и олиото и вклю4вам на 8 програма . като бухне (обикновено не го оставям до края на програма), вадя и правя разните му там питки . или пита , или кремви6ки и във фурната. мъжа ми поне веднъж на седмица ме потпитва , а испанците направо си облизаха пръстите като им правих питка от това тесто .забравих - важното е като извади6 питките от фурната да ги намаже6 с овкусено олио (сире4 примерно -сол, 4ервен пипер ,шарена сол...)
Марица малко не си права за ипотеките - там хватката е с годините - но и аз на село не плащам 5 лева , и ходя в големия град да пазарувам защото на село е много по скъпо - има 3 магазина да кажем и са монополисти  Simple Smile. да не говорим за цени на дрехи . мои познати плащат по - ниска ипотека и от нашата  - живеят в големия град Simple Smile  Wink . ипотеката ми уж е изгодна , а наш познат тук плаща още по- висока ипотека и от нас          ! и кръ4мите са по скъпи .... предимството е да кажем , спокоиствието , леко по-големите жилища , 4алета-та (нацена голям апартамент в града тук полу4ава6 и земя ).
за жилищата- просто много хора се хванаха да " перат" пари в жилища . в пуеблото до преди 2 години  не се предлагаше толкова , колкото сега - сега навсякъде настроиха , и няма кои да го купи, от там умират " малките предприема4и " които вложили пари в едно едифисио 4акат да кобрат,4е да по4нат следващото , остават едрите "пера4и на пари " , дето продължават да строят , банките не дават ве4е лесно кредити - няма кои да купува и скоро ще падат цени главоломно. в нашето село ве4е новото строителство струва по - евтино от "втората употреба " .
ох отплеснах се .. после пак ще пиша 4е трябва да си видя рожбето
 Рози бързо да оздравява ХЕктор  Hug

# 85
ЛаАда,много хора преди време се преселиха от Мадрид,сев.Испания,от Барселоната,заради заплащането и по_лекия живот и евтин живот тук.Имало е за какво,пък и аз съм си направила моите изводи.
А за ситуацията в момента,нормално е.И Япония са я имали и в България предстои.
Много търсене и малко предлагане_пока4ване на цените.
Много строителство,пренасищане на пазара,повишаване на лихви и резултата е ясен.
За ей тази криза в строителството мъжа ми ми е говорил преди години,4е предстои,той оби4а да прави анализи.
На мен ми е интересно в Румъния какво става.Там 4етох,4е по4ти не се строи,а нуждите и търсенето били огромни и като резултат жилищата станали безбожно скъпи.

# 86
Честито момченце , Плам Плам!Да ви е живичко и здравичко и много да ви радва!Да порастне здрав и силен мъж и винаги да ти е упора!
[/b]

Момичета, аз просто споделих впечатленията си от Бг и в частност от Плевен.Не исках да всявам дрязги.Не знам защо се получи този път така-всички се оплакват там и всичко беше наопаки, досега не се е получавало такова нещо.Останах шокирана и за това така бързо писах.

Анет, относно заплатата от 3000 евро-дадох просто като ориентир.Всъщност тук при нас се стига този таван и не е нужно да си шофьор.Вярно, че е много рядко но се стига.За частен бизнес-разбира се, че новодошъл малко трудно ще се справи, при положение, че не знае език и не е наясно кое как става...

Рози, давай на дечко повече портокали и кивита, ако ги обича.Много е неприятно това с хремата, има и едно лекарство като крем, само че мирише на мента.Казва се "ВапоРуп", продават го без рецепта и може да мажеш нослето отвън и от вътре.Отпушва много добре, но все пак се посъветвай с лкар, още повече , че е имал конюктивит...

Хайде лека ви нощ, че пак окъснях, а искам да влизам в час и с работата, че време не остана...

# 87
  • En un lugar de La Mancha...
Цитат
За положението в Бг се развиват добре само големите градове - София, Варна, Пловди, Бургас най-вече. Малките градове замират - едно, че заплатите там са много по-ниски, второ, консумацията е по-малка, съответно и търговията не върви, а и възможностите за развитие са много по-малки, а и в сферата на услугите търсенето е много по-ниско. Ти, като адвокат, във Варна ли би имала повече въможност или примерно в Долно нанагорн?
Вес,напълно съм съгласна с теб PeaceНе навсякъде в Бългрия нещата са розови.Аз също много се натоварвам като постоя там повече време и все се заричам да си ходя за по-малко,но след някой и друг месец пак забравям и започвам да правя нови планове за пътуване.А иначе се радвам,че те виждам отново сред нас Hug.А по повод това,което си пуснала за министър-премиера на Австралия,да не би Рахой да е взел идеята от там,много са им сходни идеите-ето за Гери,че беше питала:http://www.elmundo.es/elmundo/2008/02/06/espana/1202304058.html.Между другото,Рахой вече е набеден,че идеите му носят полъх на ксенофобия,което си е много сериозно Thinking.Ето тук прочетох още нещо интересно:http://www.webislam.com/?idn=11536.
Гери,майка ми като ми идва на гости все ми носи заквас и правим кисело мляко,ама като си отиде нещо не продължавам традицията.Иначе кваси като теб,като обясняваш,че все едно нея слушам Laughing(тя между другото е от сливенско Wink).А да те питам аз,ако спечели Рахой я ми обясни как смяташ да се интегрираш щом няма испанска телевизия у вас Mr. Green.?
Анет,докато четях един от последните ти постинги,че няколко пъти се връщах да проверя дали правилно съм видяла,че ти си го писала,а не Асто Simple Smile.Аз ти бях писала,че стерилизирах до 6-я месец,до тогава е препоръчително,ама явно не си ме чела Crossing Arms.
Плам Плам,честит ти бебешок!Да ти е жив и здрав и много да те радва!

Мимии,и аз ти желая скоро да разрешиш проблема с този малоумен съквартирант Peace.Много неприятна история.
Силрай,добре си се завърнала  bouquet.И мен можеш да ме пишеш за картичките.

Добре дошли на всички нови момичета!

Лека вечер и прегръдки за всички,които не съм споменала  bouquet

Последна редакция: сб, 09 фев 2008, 01:25 от saby

# 88
  • E-CLM & CH-VD
Ето ме пак Laughing, поне не съм сама по нощите.

Марица, хората бягат от най-големите градове, но бягат и от малките, нищо, че там уж е по-евтино. И за това има защо. Пример с нашия град, преди да се разрастне Laughing - той си е създаден като ciudad dormitorio Mr. Green, за тези, който работят в Мадрид и околия, и на които им е скъпо да поддържат жилище там. После тук стана индустриална зона и от едно мижаво селце сега сме около 50-60 000. И се строи масово, но и се купува Thinking И сега девиза на града е: Una ciudad para vivir Laughing

Гери, кой ви слага вето на тв-то?  newsm78 Не е нормално да си в една страна, а да се изолираш така. Ние пък в къщи сме обратното - нямаме бг тв Mr. Green. Иначе Саби е показала линк с най-общото от изказванията на Рахой.

Саби, не знам дали оттам е взел, но нещата почнаха още преди няколко месеца, когато британския премиер предложи приемането на имигранти там да става по точкова система (както е от години в Канада), както и при стъпването им на британска земя да им се връчват листовки с най-важните изисквания, закони и навици на британците, които новите трябва да спазват. Така, че Рахой не открива топлата вода. Другото беше, че преди известно време в Италия прокараха закон за експулсиране на чужденци вкл. от ЕС, който са извършили някакво престъпление. Така, че това също не е идея на ПП.
Но като цяло ми се струва, че този договор се прицелва не толкова в имигрантите от изтока, защото ние все пак имаме същата култура и навици общо взето, а към африканци и араби, тъй като те са съвсем различни като манталитет и схващания. Само, че няма как да го оформят да е само към тях, защото Брюксел веднага ще изреве на умряло, че ги дискриминират Laughing.
А другото, което ми направи впечатление, но не го каза Рахой, а един друг, на който му забравих името, беше, че ще си съсредоточат усилията към поддържане на предприятията (а това беше по повод на запитване дали ще вдигнат заплатите в съотношение с поскъпналия живот). Та той каза, че това зависело от предприятията, и те решавали. И че ако едно предприятие имало проблем, работниците трябвало да дадат всичко от себе си, и да не изискват увеличение, докато не си стъпи то на краката. С две думи, малко на социализъм намирисва - от общото към частното, или пренебрегвай си интереса заради общото благо Laughing. Пък семейството ти ще се прехранва на фотосинтеза.

ПП Този другия, който каза за предприятията, е втория след Рахой - бившия президент на Ендеса - Manuel Pizarro. Трябва да потърся в нета утре дали му има изказването, че не съм сигурна в точността на това, което писах, а само в смисъла.

# 89
Плам, Честито момченце! Да сте живи и здрави и много изпълнени с нежност и обич моменти!

Момичета виждам, че обсъждате живота в БГ. Знам, че понякога нещата се виждат по-ясно от страни, но да ви кажа и аз как ги виждам отвътре. За последните няколко месеца цените на основните хранителнителни продукти поскъпнаха в пъти (например литър олио се търгува за 4 лв., а литър прясно пастьоризирано мляко за 1.80 лв.). Горивата също -литър дизел е 2.07 в момента. Аз за наем на едностаен апартамент в краен квартал на Пловдив плащам 250 лв. А за заплатите какво да Ви кажа, говори се че се вдигат, но май е само на думи. За офис сътрудник изискванията са за висше образование, компютърна грамотност, английски+2-ри западен език, 6-дневна работна седмица, възраст до 27-28 години срещу "атрактивно заплащане"- 350 лв.  Изключвам София и Варна, защото минаха стандарта на живот в Пловдив и то в пъти, но като цяло картинката е тази. Не съм живяла извъм БГ и не мога да кажа със сигурност дали другаде се живее по- добре, но съпругът ми както съм споменавала вече е в Испания и като си говорим и сравняваме цените на хранителните продукти, май се оказва че в Испания е по-евтино.
Напоследък ми се струва че живеем в страната на абсурда(колкото и патриотично да съм настроена). И последно да дам пример зая последния абсурд- Държавата наложи глоби на производителите на олио заради спекулативното вдигане на цените. В отговор на това въпросните производители планират ново поскъпване, за да си "избият" глобите! #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт