ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 16 103
  • 494
  •   1
Отговори
# 255
моите предложения вече ги писах:
1.допълнителни филиали в апартаменти
2. субсидия за деца в частни градини в размер издръжката в държавна
3. удължаване програмата за детегледачките за деца над 3 г, например до 6 г/предучилищна, която може да е в училище/

т.2 е много идейна Peace

# 256
  • София
Ами аз още вчера подхванах списък с искания, но остана по страниците. Айде пак:

- Проверка на всички ОДЗ-та и ЦДГ: колко деца имат към момента, кога са приети тези деца и колко ще са свободните места към 01.09.2008 г. Групата може да се сформира и от форумски мами, аз съм доброволка
- Изтегляне на класирането по-рано
- Потвърждение на обещаното от г-жа Фандъкова, че тази учебна година градините няма да почиват по 2 месеца лятото
- Някой предложи субсидиране на частните градини, например за храна, за да станат условията малко по-достъпни за нуждаещите се
- Преглед на всички сгради, рушащи се или отдадени под наем. Фандъкова го обеща още миналото лято. Лично да докладва колко сгради е освободила, като е прекратила договорите
- .... дописвайте и да действаме, време няма

Не съм наясно колко би струвал строежът на нова градина + всичкото оборудване и т.н. Нямам идея нито колко струва, нито за колко време се строи градина и за това не го слагам в списъка с искания. newsm78

# 257
.................ако вашето дете не е записано, какво ще искате да направи общината, за да ви помогне? ама реално и конкретно

Издръжката, която държавата дава за детето, което е прието в ОДЗ  (200лв или нещо такова беше) да  ми се плаща на ръка, след като моето дете не е прието.

# 258
Т.к. смислените предложения са малко, и сега имам свободно време ще пробвам:

1.
От общината трябва да искаме повече места в ДГ, независимо дали ще анулират договори, ще строят нови, или ще възстановяват стари, пустеещи сгради.

2. Моето предложение да отпаднат ваканциите в яслите и ДГ, така както стана във Варна.

3. Да се преразгледат концесиите на детски ясли и градини.

4. Да се ремонтират рушащите се сгради на ясли и детски градини.

5. Да се дадат конкретни срокове за построяването на дървени ДГ и ясли. Да ни бъде обяснено как ще се отопляват и временни ли ще са, т.е. тази година ги има, утре идва друг Бате Бойко и ги продава, защото са върху общински имоти.

Толкова се сещам, моля допълвайте ме! Peace

П.С. Докато го измъдря и още предложения има!

Ellypr, би ли могла да ги напишеш в първия постинг?  Peace

# 259
.................ако вашето дете не е записано, какво ще искате да направи общината, за да ви помогне? ама реално и конкретно

Издръжката, която държавата дава за детето, което е прието в ОДЗ  (200лв или нещо такова беше) да  ми се плаща на ръка, след като моето дете не е прието.

това няма да стане, все едно студентите от София да получават на ръка субсидията, коята държавата дава на живеещите на общежитие  Confused.

# 260

може на ръка, може и да се плаща на дететгледачка по програмата, или на частна дг като част от таксата

# 261
  • София
Да направят едно пробно кандидатстване на децата само в едно детско заведение(ДЗ), за да могат да видят къде каква конкретна необходимост на нови бройки има и или да разширяват действащите ДЗ, или да строят нови, но да се знае, че това и това дете, които не са се класирали в конкретното ДЗ от еди кога си ще може да посещава еди къде си детска градина.

# 262
bTV май имаха репортаж за закрити или нефункциониращи детски градини. Уместно е всеки от нас, който знае за такива да ги напишем подред и да се каже за всяка какво е настоящото положение и какво може да се направи. Т.е. дали са реституирани, продадени, отдадени. Съответно да питаме, какво може да се направи, в какъв срок и за колко деца за всяка по отделно. (В студентски град има една която е някакъв вид кучкарник, намира се между Баба Яга и Зимния дворец от дясно)
Мен лично ме интересува, предложените от кмета и Общината детски градини, които сега ще се строят да ни покажат къде ще са - първата е някъде в Казичане- ако може на една карта да отбележат набелязаните места, за да може да се реагира ако остане непокрит район...
Да се осигури предварително персонал за бъдещите детски градини, защото дори да ги построят ако няма кой да работи в тях все таз...
Да се разреши на родителите, чиито деца са родени в началото на годината сами да избират дали ще вървят с набора си или с предходния. При сегашното недомислие се оказва, че тези деца трябва да прекарат 6 години в детските градини, вместо да са 5- става въпрос за не малко деца, което ще разтовари малко или много градините.
Да е ясно, че ако по някаква причина спре да се повишава раждаемостта, нашите деца растат и ако тази сграда не е детска градина може да бъде някакъв вид детски дом.

Ще допълвам...

# 263
  • Ланкър, планините Овнерог

Не съм наясно колко би струвал строежът на нова градина + всичкото оборудване и т.н. Нямам идея нито колко струва, нито за колко време се строи градина и за това не го слагам в списъка с искания. newsm78

По ТВ казаха, че сглобяемите стават за 7-10 дни. Друг е проблема с терените. Тук в Младост има една поляна, на която могат да се наместят поне 3 градини, ако вече не е разпродаденая земята.

# 264
  • София
Ним и правда_z, съгласна съм.
Предлагам обаче да разделим исканията в две групи:
- изключително належащи
- такива, които търпят да бъдат решени на малко по-късен етап, всъщност тук бих включила субсидирането на частните ДГ и даването на парични помощи.
По-добре да настояваме за реално постижимите неща.
Сега ще направя приблизителна калкулаци на цената на ДГ за N деца, и ще се включа пак.

# 265
  • София
Не се учудвайте, че в тази тема си чешем езиците. Все пак тя е за "протести и страсти". В съседната тема - "Предложения за изход от ситуацията", момичето, което я почна си направи труда да синтезира всички страници и да направи резюме от няколко точки /които са отворени за допълнения/ с цел да излезем с конкретни искания пред общината.

# 266

това няма да стане, все едно студентите от София да получават на ръка субсидията, коята държавата дава на живеещите на общежитие  Confused.

Понеже съм била студентка знам, че се класираш за общежитие при голям бал. Значи всичмо зависи от това колко си учил.  Струва ми се че двете сравнения нямат нищо общо.  Naughty

# 267
  • София
аз съм против модулните ДГ, май така ги нарекоха, хубавите сгради са отдадени под наем /включително в една от тях се помещава общината/ , а децата ни  да бъдат в сглобяеми паянтови, та нали при най -лекия трус не дай си Боже точно първо те ще се сринат.
По-добре да си искаме да си ни върнат  построените градини.

# 268
  • София

Ти си смело момиче!  Hug Явно си готова да се бориш след това с Масларова. Тя за 18 лв искаше да ги дава в натура, ти за 200...   Joy

# 269

Понеже съм била студентка знам, че се класираш за общежитие при голям бал. Значи всичмо зависи от това колко си учил.  Струва ми се че двете сравнения нямат нищо общо.  Naughty

Има разбира се.
От София ли си по принцип?
Ако е така, ще знаеш, че не 6,00, а 8,00 да ти е успеха, нямаш право на общежитие Crossing Arms
Длъжен си да си живееш у ваште, твой си проблем, независимо, че си вече отделна пълнолетна личност, над 18г, те не получават детски за теб и пр.

Общи условия

Активация на акаунт