ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 16 107
  • 494
  •   1
Отговори
# 270
  • Ланкър, планините Овнерог
bTV май имаха репортаж за закрити или нефункциониращи детски градини. Уместно е всеки от нас, който знае за такива да ги напишем подред и да се каже за всяка какво е настоящото положение и какво може да се направи. Т.е. дали са реституирани, продадени, отдадени. Съответно да питаме, какво може да се направи, в какъв срок и за колко деца за всяка по отделно. (В студентски град има една която е някакъв вид кучкарник, намира се между Баба Яга и Зимния дворец от дясно)
Мен лично ме интересува, предложените от кмета и Общината детски градини, които сега ще се строят да ни покажат къде ще са - първата е някъде в Казичане- ако може на една карта да отбележат набелязаните места, за да може да се реагира ако остане непокрит район...
Да се осигури предварително персонал за бъдещите детски градини, защото дори да ги построят ако няма кой да работи в тях все таз...
Да се разреши на родителите, чиито деца са родени в началото на годината сами да избират дали ще вървят с набора си или с предходния. При сегашното недомислие се оказва, че тези деца трябва да прекарат 6 години в детските градини, вместо да са 5- става въпрос за не малко деца, което ще разтовари малко или много градините.
Да е ясно, че ако по някаква причина спре да се повишава раждаемостта, нашите деца растат и ако тази сграда не е детска градина може да бъде някакъв вид детски дом.

Ще допълвам...

Писах ги няколко пъти, но хайде пак:

жк.Младост

Бившето ЧОУ "Екзюпери"-рушаща се сграда в момента
Пред/зад блок 45(мисля, че там се пада)-построена и зарязана сграда за ДГ.По БТВ казаха, че е продадена
Нап/данъчното са в сграда на ДГ. Струва ми се, че голяма част от сградата не се ползва-там, където се ползва е с нова дограма. Там е и централата на детската кухня за Младост
ЕСПА са в бивша държавна ДГ
Социалните също са в сграда на ДГ

А постоянно никнат нови кооперации с нови дечица.......

# 271
  • София
По груби сметки:
- средно в ОДЗ - 250 деца
- 10 групи
- около 1000 м2 би трябвало да стигнат (тук не мога да открия нормативите)
- х 500 Евро/м2 - 500 000, или 1 млн. лева.
Горе-долу излиза сметката, която ББ каза.

# 272
  • София
Въпрос към модераторите:
Има ли възможност да направят тема, в която да копират САМО всички конкретни предложения, за да може по-лесно да съставим списък?
И освен после да гласуваме  newsm78

# 273
в моя район- слатина, мисля че няма закрити градини
но нашата градина 168, от години има проект за допълнително крило, но все няма пари за него

# 274
  • София
Фандъкова имаше списък с отдадените под наем или заети от държавни структури бивши ясли и градини. Мисля, че няма смисъл да се напъвате сега да ги изброявате, списъка можем да го изискаме отново - в него има и информация кога изтичат договорните отношения с въпросния наемател. Някой на протеста за градините лятото го взе от нея, дали не беше "Червената шапчица"? Thinking

Може би само пустеещите сгради трябва да набавим ние, макар че би следвало и тях да имат на листа

# 275
  • София
аз съм против модулните ДГ, май така ги нарекоха, хубавите сгради са отдадени под наем /включително в една от тях се помещава общината/ , а децата ни  да бъдат в сглобяеми паянтови, та нали при най -лекия трус не дай си Боже точно първо те ще се сринат.
По-добре да си искаме да си ни върнат  построените градини.
Права си да искаме да върнат вече построените. Но не съм много сигурна, че те ще са по-здрави, особено ако в тях са правени някакви преустройства- бутане и изместване на стени и т.н.
Това, което видях по ТВ за модулните - предварително се изливат бетонни основи, прави се ВиК и електро инсталацията, изгражда се с панелите, между които също се излива бетон. Чух някъде изказване на ББ, че фирмата била австрийска и ги изграждала за 10-ина дни, струвало около 1 млн. Пълното оборудване траело около месец. Да кажем, че работейки по български маниер ще отнеме 3. Пак има време, да не говорим, че все пак е някакво решение, по-добро от нищо.

# 276

Понеже съм била студентка знам, че се класираш за общежитие при голям бал. Значи всичмо зависи от това колко си учил.  Струва ми се че двете сравнения нямат нищо общо.  Naughty

Има разбира се.
От София ли си по принцип?
Ако е така, ще знаеш, че не 6,00, а 8,00 да ти е успеха, нямаш право на общежитие Crossing Arms
Длъжен си да си живееш у ваште, твой си проблем, независимо, че си вече отделна пълнолетна личност, над 18г, те не получават детски за теб и пр.

Да тук си права. Но като съм от София поне имам вариант, докато от провинцията  - не  Naughty

Колкото за пустеещи сгради: мисля, че всикчи знаем нашето ОДЗ в Дружба 1-- огромна изоставена сграда с не знам си колко декара двор. Само че тя, май е за ново стрителство, че е толкова зле.... #Crazy

# 277
  • София
Момичета, живея в Лозенец. Доколкото знам, всички градини си ги има и функционират по предназначение. Но вие знаете на какво заприлича този квартал - безброй и безразборно строящи се нови жилищни сгради. В квартала местата не достигат и години напрад ще бъдат в дефицит. Южният парк се застрои по целия склон от Американското посолство надолу. Това бяха общински терени, доколкото ми е известно. Нека общината помисли за отпускане на терен за построяване на ДГ, дори да е от модулен тип.

# 278
  • гр.София
 Нещо не разбирам. Поотделно ли ще протестираме?! В съседната тема Кабо Алма е готова с исканията,които почти повтарят изброеното дотук. И ще ги внася в Общината.
 Клеопатра,Томасе,Червената шапчица, не се ли гонят общи цели?
 Да обединим нещата.

# 279
Аз живея в Х. Димитър и доколкото ми е вярна информацията тук няма пустеещи или заети от друг сгради на ДГ. Но местата така или иначе са малко, а новите блокове са много и се увеличават.

# 280
  • София
"Борисов напомни вчера, че проблемът с градините е заради постоянния приток на млади хора към столицата, от една страна, и разпродаването на терени за градини или отдаването им под наем от предишните общински съвети. От 1992 до 2000 г. в София са били закрити 44 детски градини, каза той по повод питане на общинския съветник от БСП Бойко Маринков. Най-много детски градини са били закрити в районите "Витоша" - пет, в "Триадица", "Искър", "Младост" и "Люлин" - по четири, а в "Красно село", "Триадица" и "Младост" към началото на годината все още има отдадени помещения под наем в бивши детски градини. В други 12 детски градини има помещения, дадени под наем за частни забавачки и училища." това е цитат от тук
Ситуацията е трагична

# 281
Момичета, позволете ми да отбележа:
1. Местене на деца в средата на учебната година към 1-2-3-подготвителна групи не е възможно, т.к. има учебен план и материал, който трябва да бъде усвоен и нашето дете ако премине примерно март месец в първа група изобщо няма да е на нивото на останалите, които са от началото на годината там. Не може учителката непрестанно да има прииждащи, които да се адаптират , а тя да постигне нещо с тях. Не е въпроса само да се отглеждат децата, а и да се научават на различни неща.
2. Според мен държавата колкото е подготвена да поеме децата /гледайте, хич не е готова/, тя няма да е готова и инансово да ги поеме, което ще доведе до това, че няма да им изплаа субсидии месечно само защото не ги е приела в градината си. Ще се наложи при подобно предложение и приемането му, в което се съмнявам, да се направи отново класиране за субсидии спрямо доходи И нали си представяте какъв праг ще бъде сложен, за да се спестят пари - пак ще се нагушат онези братя и сестри цигани, които не работят и нехаят децата им къде са - по улиците ще ги пращат, а ще им дават субсидии за детегледачки, айде нема нужда!
3. Върпосът е да се въведе столично райониране , по-точно само хора, които имат адресна регистрация постоянна тук, само те да ползват с предимство градините. Вярно е, че може хората да искат да им е близо до работата, но стига като работят в София, на София да си дават данъците - щом има такъв приток, тогава и много данъци ще потекат.
4. В Илинден един филиал на ДГ е отдаден на Съюза на слепите в БГ /в него съм ходила едно време/- според мен на тях и един апартамент им стига, а градината може да я вънат. Peace

# 282
  • София
Цитат
Колкото за пустеещи сгради: мисля, че всикчи знаем нашето ОДЗ в Дружба 1-- огромна изоставена сграда с не знам си колко декара двор. Само че тя, май е за ново стрителство, че е толкова зле....
знаеме си я, като от филм на ужасите, но дори да я ремонтират, аз не бих си водила детето там поради близостта с циганските блокове, то затова между другото е в такова състояние #Cussing out

# 283
Въпрос към модераторите:
Има ли възможност да направят тема, в която да копират САМО всички конкретни предложения, за да може по-лесно да съставим списък?
Ами няколко пъти се опитвам да направя тема, в която да има предложения, без дъра-бъра, но това не е възможно, защото все ще се намери някои който да започне да пита нещо, да се жалва от нещо, да се заяжда с някого и т.н. А аз не мога нон стоп да модерирам.
И сега има тема за предложения, в която пишат и която следят майките от работната група, пишете там! Опитвам се да я държа "чиста" доколкото това е възможно.

# 284
Въпрос към модераторите:
Ами няколко пъти се опитвам да направя тема, в която да има предложения, без дъра-бъра, но това не е възможно, защото все ще се намери някои който да започне да пита нещо, да се жалва от нещо, да се заяжда с някого и т.н. А аз не мога нон стоп да модерирам.
И сега има тема за предложения, в която пишат и която следят майките от работната група, пишете там! Опитвам се да я държа "чиста" доколкото това е възможно.

Ellypr дай моля те, линк към въпросната тема, че вече съвсем се оплетох от теми по наболелия въпрос Crazy. А и с дивчо нямам много възможност да ги чета повечето та търся същественото. БЛАГОДАРНОСТИ за въвеждането на ред в тази каша Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт