Майчинството - счетоводно - 8

• 46 060
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте, тъй като скоро ми изтичат 315-те дни и се разрових да потърся какви документи трябва да подготвя за отпуска за отглеждане на дете до 2 години. Разбрах, че трябва молба до работодателя за ползване на платен отпуск за отглеждане на дете до 2 години по чл. 164 ал.1 от Кодекса на труда, (бланка обаче за нея никъде не открих) и “МОЛБА – ДЕКЛАРАЦИЯ  за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО” – приложение № 3 (нея я намерих)
Моля, ако някой може да ми я изпрати или да каже къде да я открия  Hug

# 76
  • Пловдив
Здравейте, тъй като скоро ми изтичат 315-те дни и се разрових да потърся какви документи трябва да подготвя за отпуска за отглеждане на дете до 2 години. Разбрах, че трябва молба до работодателя за ползване на платен отпуск за отглеждане на дете до 2 години по чл. 164 ал.1 от Кодекса на труда, (бланка обаче за нея никъде не открих) и “МОЛБА – ДЕКЛАРАЦИЯ  за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО” – приложение № 3 (нея я намерих)
Моля, ако някой може да ми я изпрати или да каже къде да я открия  Hug

молбата е в свободен текст на основание на този член моля да ми се разреши отпуск от тая дата......и т.н. ако не бързаш мога да тия пратя другата неделя,чея имам на моя комп,а сега не съм си в къщи или ако искаш се поразрови в старите теми някъде около 10-15.12 на мен ми я бяха пратили.....Успех  bouquet

# 77
  • София
При работа на граждански договор-работодателя ли ще плаща в НОИ и моята част от осигуровките или трябва аз всеки месец да ходя да си ги плащам? Извинявам се за тъпия въпрос, но досега съм била единствено на трудов и не съм се сблъсквала с този проблем.

# 78
Здравейте искам и аз да питам нещо.
Значи в момента съм в болнични и трябва да вляза в болница от там ще ми дадат пак болнични и болничните се застъпват. близо с 20 дни. Трябва да ми приклучи болничния на 15 март а от 20 март се пада да изляза 45 дни болнични.
Искам да питам така като се застъпват болничните проблем ли е.

И искам да ви питам още нещо ако не е проблем
Сега съм в болнични и нали се гледат 6 месеца от работната ти заплата за майченство.Искам да ви попитам тези 6 месеца кат съм в болнични и ми се изплаща 80% от заплатата майченството ми 90% от заплатата ли ще е или 90% от тези 80% кадето ми се дават за болнични. Осигуряват ме на заплатата която взимам.

Благодаря ви много предварително 

Това за застъпването докторите си го знаят най-добре.

За другия въпрос - виж  #8 на първата страница.

Извинявай но неразбрах каде да гледам търсех N8 ама нещо не го отрих. Sad
Извинявай много но ще ми покажеш ли каде точно да го прочета
Благодаря ти

# 79
  • Пловдив
   Имам 2 месеца стаж във фирмата,имам ли право да ползвам платен болничен лист за общо заболяване?На трудов договор съм и имам предишен стаж около 2 години.

Нашето ТРЗ казва,че не може.За да се плати болничния,трябвало работника да има 6 месеца стаж при сегашния работодател.

Благодаря предварително   bouquet
До m_a_y_a и двата документа ги имам.Дай маил,за да ти ги пратя

# 80
   Имам 2 месеца стаж във фирмата,имам ли право да ползвам платен болничен лист за общо заболяване?На трудов договор съм и имам предишен стаж около 2 години.

Нашето ТРЗ казва,че не може.За да се плати болничния,трябвало работника да има 6 месеца стаж при сегашния работодател.

Благодаря предварително   bouquet

Ще ти го изплатят, естествено. За месеците, когато не си била на работа, се взима мин. раб. заплата при изчислението.

# 81
При работа на граждански договор-работодателя ли ще плаща в НОИ и моята част от осигуровките или трябва аз всеки месец да ходя да си ги плащам?

Възложителят внася и осигуровките, и данъкът. Ти си изпълнителят.

# 82
За другия въпрос - виж  #8 на първата страница.
Извинявай но неразбрах каде да гледам търсех N8 ама нещо не го отрих. Sad
Извинявай много но ще ми покажеш ли каде точно да го прочета
Благодаря ти

Първа страница на темата.

# 83
  • Бургас
Мили мами,имам пак въпросчета  Blush

Обадих се до НОИ там ми казаха,че болничният ми е преизчислен,но все още сумите не били одобрени? EmbarassedКолко време одобряват тези суми и според вас кога ще ми изпратят паричките,седмица,две?? newsm78

Другият ми въпрос е : Когато изтекат трите болнични/преди раждането,за раждането и последният от педито на детето/ каква молба се подаваше за майчинство до работодателя??Няма да ползвам другите болнични за оставащите възможни месеци???

Малко е объркано,но се надявам да ме разберете.
Благодаря ви !!   bouquet  bouquet

# 84
  • София
Извинете, че задавам същия въпрос, но още не съм открила след компетентните отговори коментар на моя, а ми се струва, че вече остана много назд и няма шанс някой да го види отново...

Поздравления за прекрасно организираната първа страница на темата! Стики, наистина, каквото не ми беше станало ясно преди, вече напълно ми се изясни!

Имам един въпрос за отпуската - вярно ли е, че заплатата, която изплащат по време на платен отпуск също се изчислява на база на предишни месеци?!? Мислех, че се взема последно договорената заплата. В случая, нашата счетоводителка ми каза, че ако съм си вземела отпуск в януари, щяла да ми падне базата за болничния за бременност и раждане който започва от началото на май. Това има някаква връзка с факта, че съм на по-висока заплата от януари? По-високата ми заплата е от началото на януари и до края му едва ли не не било хубаво да се излиза в отпуск. Трябвало ли е да работя пълен месец на новата заплата или е можело да си взема отпуска в края му, без отрицателен ефект?

# 85
Вярно е. Сега нямам време да потърся точно къде го пишеше, мисля че в КТ.

# 86
Би трябвало да е последната заплата, на която си.
Явно колежката още си мисли, че трябват 10 работни дни в месеца преди да се излезе в отпуск.
Напр. да работиш 10 дни януари на по-високата заплата, за да взимаш повече пари за отпуск през февруари. Ти мисля, че имаше някакъв болничен януари. Колко дни е?

# 87
  • София
От 1 януари съм на по-високата заплата. От 17 до 23 януяри - в болнични, след 12 отработени работни дни.

# 88
Открих го  Peace

В КТ Чл. 177. За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.

Т.е. ако излезеш в отпуск през януари, то той ще ти се заплати с база възнаграждението, което си имала през декември.

# 89
  • Бургас
Открих го  Peace

В КТ Чл. 177. За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.

Т.е. ако излезеш в отпуск през януари, то той ще ти се заплати с база възнаграждението, което си имала през декември.

Здравейте! Веднага след изтичане на отпуската ми за гледане на дете до 2г. възраст /28.03/, ще ползвам платена отпуска /от 31.03 до 18.04/. От горния цитат излиза, че за този период /платената отпуска/ ще получавам възнаграждение въз основа на предходния месеца /т.е. 220лв- колкото е майчинството в момента/. Така ли е или в моя случай казуса е друг? Освен това по време на майчинството заплатата ми беше актуализирана /подписала съм доп.споразумение/. Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт