Майчинството - счетоводно - 8

• 46 478
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте мамчета моето питане е следното - на дъщеря ми трябва да подам документите за детските добавки/тези които до 31,12,2007 са 18,00 лева а от 01,01,2008 са по 25,00 лева/ през юли месец но тъй като увеличението е в сила от па-ранен период аз би ли следвало да ги подам сега за да се приравнят и да получавам вече новата сума или трябва да чакам до датата на изтичането на едногодишния период  Thinking и подвъпрос ако трябва да изчакам срока до юли месец те приравнявант ли ги със задна дата от когато е увеличението и ако да автоматично ли става или трябва да попълвам някакви документи

чакаш си месеца,в който трябва да подаваш,сумата се актуализира с приемането на законовото основание,т.е от този месец трябва да получаваш 25лв Simple Smile

# 271
Здравейте, момичета.
дъщеря ми е на 1г и 6м, ходи на детска ясла , а аз в момента работя и си получавам майчинството с закъснение.
Аз живея в Габрово, но понеже се разделихме с мъжа ми и живея с друг и искам да се преместя да живея в София, а детето оства в Габрово.

Въпроса ми е следния- при тези условия ако си намеря работа в София ще продължа ли
да получавам майчиството си или ще бъде прекратено поради това че детето не е при мен.

ако не си прехвърлиш правото на майчинство и детето се води на теб/при развод/ ще продължиш да получаваш 50% до 2г въздраст

# 272
Здравейте мами,

Някой знае ли къде мога да намеря молбата-декларация, която се подава с последния болничен лист за периода от 315дни? Рових къде ли не, но не мога да открия текста.. Sad Разбрах че е приложение 1, чл.3. ал.3, но не мога да го намеря е в текста на закона.
Моля ви, някой ако знае да ме извади от невидението ми, че ми омръзна да се боря като прасе с тиква Simple Smile

# 273
Здравейте мами,

Някой знае ли къде мога да намеря молбата-декларация, която се подава с последния болничен лист за периода от 315дни? Рових къде ли не, но не мога да открия текста.. Sad Разбрах че е приложение 1, чл.3. ал.3, но не мога да го намеря е в текста на закона.
Моля ви, някой ако знае да ме извади от невидението ми, че ми омръзна да се боря като прасе с тиква Simple Smile

Към болничните листове за майчинство след 42-рия ден от раждането се прилага декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при раждане по образец съгласно (Приложение 1)- http://docstore.odit.info/?s=4&rid=479

За разликата от 135 до 315 дни (след трите болнични листа) се прилага молба-декларация (Приложение 2)- http://docstore.odit.info/?s=4&rid=478

И двете декл. са от "НАРЕДБА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ
И ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ"

# 274
Здравейте на всички мами! Искам да се извиня предварително, ако вече сте отговаряли на подобен казус!!! EmbarassedИмам следният въпрос: В болничен по майчинство бях от 11.04.2007г., през ноември, по- точно на 01.11.2007г, когато бебо беше на 5 1/2 месеца, започнах нова работа, при нов работодател, и въпросът ми е сега когато искам да прехвърля майчинството имам ли право на 50 процента майчинсто, защото до сега, от както съм почнала работа не съм получавала такова. Confused

# 275
  • Пловдив
Здравейте на всички мами! Искам да се извиня предварително, ако вече сте отговаряли на подобен казус!!! EmbarassedИмам следният въпрос: В болничен по майчинство бях от 11.04.2007г., през ноември, по- точно на 01.11.2007г, когато бебо беше на 5 1/2 месеца, започнах нова работа, при нов работодател, и въпросът ми е сега когато искам да прехвърля майчинството имам ли право на 50 процента майчинсто, защото до сега, от както съм почнала работа не съм получавала такова. Confused

Задължително трябва да получаваш 50 % от майчинството т.е 110 лв за 2008,ако са ти изтекли 315 те дни болничен.
Доста объркано си писала и не мога да разбера на колко ти е детето или кога си родила?На кого искаш да прехвърляш майчинството-при новия работодател или ......?

# 276
  • София-там нейде в западната част
Здравейте мамчета моето питане е следното - на дъщеря ми трябва да подам документите за детските добавки/тези които до 31,12,2007 са 18,00 лева а от 01,01,2008 са по 25,00 лева/ през юли месец но тъй като увеличението е в сила от па-ранен период аз би ли следвало да ги подам сега за да се приравнят и да получавам вече новата сума или трябва да чакам до датата на изтичането на едногодишния период  Thinking и подвъпрос ако трябва да изчакам срока до юли месец те приравнявант ли ги със задна дата от когато е увеличението и ако да автоматично ли става или трябва да попълвам някакви документи
чакаш си месеца,в който трябва да подаваш,сумата се актуализира с приемането на законовото основание,т.е от този месец трябва да получаваш 25лв Simple Smile
янамед благодаря ти за бързия отговор  Grinning

# 277
  • Бургас
Много се извинявам, но аз пак ще попитам, защото не обясних добре първия път Rolling Eyes

Трябва ли да предупредя Социалните, че съм започнала работа и вече не ми се полагат детски Rolling Eyes
Аз се осигурявам на 1500лв
мъжа ми на 380лв
Трима човека сме Peace

т.11.Извесно ми е,че при промяна на обстоятелствата,при които е отпусната помощта,се задължавам да уведомя в 7-дневен срок дирекция"Соц.подпомагане",изплатила помощта.-това го пише на гърба на Молба-декларацията за детски Peace
Позволявам си да цитирам отговор, който ми беше даден в една друга тема "Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси "
Ако през периода, за който е отпусната помощта, през някой от месеците доходът надвишава 300 лв. на член от сем., това счита ли се за промяна на обстоятелствата? И съответно спира ли се отпуснатата помощ /детските/?
Благодаря педварително!

Да допуснем, че детските са отпуснати на база дохода от 2007г. Те ще се изплащат през цялата 2008г. Ако през 2008 за някой месец надвишите доход от 300лв на член от семейството, то няма да бъде спряна отпуснатата помощ. Този надвишен доход би се отразил евентуално при следващата декларация и за помощите за 2009. Не трябва да декларирате промяна на обстоятелствата.
Кое е вярно в крайна сметка?
Благодаря предварително!   bouquet

# 278
  • София
Привет и от мен, момичета!
Моят въпрос е следният: имам болничен, внесен в НОИ на 23.11.07, който все още не ми е изплатен. Ходих в НОИ преди месец- имам разпечатка, всичко било ОК, скоро щели да ми го изплатят- да, ама не са. Имам и болнични внесен в НОИ на 11.01.08, които също не са ми изплатени.
Та въпросът ми е има ли нещо, което мога да направя за да си получа скоро парите? Жалба ли да подавам незнам...
Мерси за съветите предварително!

# 279
Здравейте!
Имам следния въпрос: работя по ТД в БАН и възнамерявам да използвам 2-годишния отпуск по майчинство. В същото време, обаче, имам и ЕООД и се самоосигурявам. В момента все още съм в болничен и фирмата ми не работи. Работата ми там, обаче, не изисква (общо взето) излизания и не ми представлява проблем да работя и да си гледам детето в къщи. Мога ли след изтичане на болничния да възобновя дейността на фирмата си при положение, че не възнамерявам да записвам детето в ДЗ? Питам тук, понеже има много компетентни именно по въпроса за ползването на майчинство счетоводители (и юристи). Според моя счетоводител не мога да имам каквато и да било дейност до изтичане на тези 2 години, което обаче не ми изглежда особено логично - аз ще използвам тази възможност за отпуск, понеже не мога да оставя само детето си. В другата си дейност нямам работно време, работя, когато и колкото мога, т.е, спокойно мога да я съчетавам с бебеотглеждането. По никой начин не бих могла да назнача прокурист, печалбите ми не биха могли да покрият дори част от разходите по подобно нещо. Четейки КСО не намерих изрична забрана да възобновя дейността си, продължавайки да ползвам отпуск от основния работодател, но... Дайте съвет, моля ви...
Благодаря много!

Ako възобновиш дейността на ЕООД, ще получаваш 50% от майчинството до навършване на 2 год. на детето. Ако имаш прокурист, ще си получаваш цялото майчинство.
Но ти имаш и трудов договор. Та малко се спречкват нещата.  newsm78

# 280
Здравейте. Искам да ви попитам - бях болнични от 30 януари до 1 февруари включително. Доколкото разбрах НОИ трябва да преведе парите до 14 дни, но до момента нямам никакъв превод. Такъв ли е срокът или да ги отпиша в скоро време тези пари?

Малко назад се въщам, но срокът се отнася за Разпореждането за отказ, което може да се обжалва в 14-дневен срок от получаването му (ако има такова разбира се).
С други думи - няма срок за изплащането на болничните.

# 281
Здравейте! Извинявам се ако въпросът се повтаря. Детето ми е на десет месеца и половина и би трябвало да взимам 220лв майчинство, което се отнася за цялата страна. Но си получавам майчинството от работодателя, защото съм в заварено положение /поне това са неговите думи/ и продължава да ми плаща  значително по-малко 172лв. Не трябва ли независимо, че съм в заварено положение да ми се плаща като на останалите. Това ми е въпроса.Извинявам се ако не съм се изразила правилно. Embarassed  bouquet

# 282
  • Пловдив
Здравейте! Извинявам се ако въпросът се повтаря. Детето ми е на десет месеца и половина и би трябвало да взимам 220лв майчинство, което се отнася за цялата страна. Но си получавам майчинството от работодателя, защото съм в заварено положение /поне това са неговите думи/ и продължава да ми плаща  значително по-малко 172лв. Не трябва ли независимо, че съм в заварено положение да ми се плаща като на останалите. Това ми е въпроса.Извинявам се ако не съм се изразила правилно. Embarassed  bouquet

Не си заварено положение.Трябва да получаваш 220 лв майчинство и то се изплаща от НОИ по твоя лична банкова сметка,а не чрез работодателя.
Твоя работодател или не е наясно,или го прави нарочно.Търси си правата.

# 283
Много благодаря за бързия отговор. Дала съм му банковата сметка преди една година още, но все тези оправдания със завареното положение и не ми ги превежда по сметката. Явно нарочно го прави. Благодаря още веднъж, ще си потърся правата. Само да попитам аз ли трябва да ходя до НОИ да се оправям със сметката или той трябва да го свърши това. bouquet  bouquet

Последна редакция: вт, 19 фев 2008, 11:07 от mаmanamoni

# 284
Здравейте мили мами   bouquet
Моя въпрос е следния
Мислим да имаме второ дете , но аз сега не работя на трудов договор , а евентуално ако стане  ще се самоосигорявам , та въпроса ми е " Колко са осигуровките на 300-350лв.?",
и важи ли това че трябва да си осигурен най - малко 6 месеца назад newsm78
Благодаря ви предварително  Hug

Общи условия

Активация на акаунт