Майчинството - счетоводно - 8

• 46 456
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте  Hug
 Бихте ли ми казали дали имам право на майчинство  Embarassed ако стажа ми е от преди 5 год. , а сега съм студентка редовно . Термина ми е за 11.08 и дори да почна някъде работа не мога да направя 6м. Много благодаря предварително   bouquet

# 316
Ще ви бъда много благодарна ако можете да дадете отговор на приятелката ми!  bouquet
Ситуацията е следната: тя се върна на работа преди да и изтече отпуска за отглеждане на дете до 2 годишна възраст, като назначиха майка и по програма от Бюрото по труда да гледа детето до навършване на 2 годишна възраст. От работата и до сега са и начислявали и изплащали половин майчинство. Преди няколко дни обаче са и казали че е нямала право на тези 50% майчинство и сега трябва да върне получените до тук суми /за 5 месеца/.
Та въпроса е: имали право на 50% майчинство или трябва да връща изплатените и до тук обезщетения? Thinking

# 317
Моят въпрос е следният:
В момента съм по майчинство, което изтича на 06.11.2008г. Живот и здраве новото бебе ще се роди в началото на септември.
1) Ако си остана в майчинство дотогава пак ли ще имам 315 дни болнични и на каква база ще бъдат изчислени те? Ще ползвам ли след това майчинство до навършване на 2г на детето?
2) Ако се върна на работа (фиктивно, щото заради малко повече от 4 месеца до началото на първия болничен, естествено е, че няма да ми уволнят заместника) и си плащам аз осигуровките, по-добрият вариант ли ще е за мен? Преди ме осигуряваха на 300лв, но сега могат да ми вдигнат заплатата за по-висок болничен. Проблемът е, че искам да пратя малкия вече на ясли, защото е доста буен и скоро ще ми е трудно да се справям с него като бременна. Знам, че ако детето ходи на ясли, а родителят не се върне на работа, спират майчинството.
Ще се радвам, ако някой може да даде информация, за да реша кой вариант е най-добър за мен.

# 318
и аз имам въпрос:
края на март 2008 ми свърщва 2г платено майчинство ,но същевременно ще сменя работата платената отпуска най-вероятно ще ми я изплатят , но в другата фирма ще мога ли да ползвам 6 м неплатено , а платена чак след минимум 6 мес трудов стаж ли се даваше? и болничен за гледане на дете могат ли да ти откажат работодателите?

Да, трябва да ти изплатят неползваните отпуски. Неплатеният отпуск може да се ползва до навършване на 8 год. на детето.
Платен може да ползваш когато ти разрешат.
За болничните не могат да ти ги откажат. Щом те назначават на работа им кажи, че няма кой да ти гледа детето ако е болно. А не после да имаш проблеми. Thinking
БЛАГОДАРЯ ТИ  Hug

# 319
  • София
Здравейте на всички, които пишат, питат, четат и отговарят. Аз чета този форум от 8-9 месеца и чак сега се регистрирах, защото имам въпроси по 4 теми (дано не е прекалено).
1. Искам да попитам какво е това еднократна помощ за бременност (до колкото разбрах това е съвсем различно от еднократна помощ аз раждане)? Колко е тя? Кога и от кого се изплаща и има ли някакъв ред за подаване на документи, за да бъде изплатена и срок (при какви условия се изплаща подобна помощ)?
2. Относно детските - четох в темата за тях, но само едно не ми е ясно – ако дохода на член от семейството е под 300 лева за последните 12 месеца какво означава точно: 300 лева нетен или брутен доход? И след като ще ставаме трима, доходите от последните 12 месеца на двамата родители се делят на 2 или на 3?
3. През последните 6 месеца (Август’2007-Януари’2008) се доосигурявах на 1 000 лв. по обясними причини, т.е. работодателят ме осигурява на 240, а аз на остатъка до 1 000 лв. Болничният ми започна да тече от 1-ви Февруари. Сега идва по-сложният момент - ето НЕТНАТА ми заплата за тези 6 месеца:
Месец:  Осигурен за:  Дни в осигуряване /раб.дни/:  Осиг. доход /лв./: 
8  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  23  1060.00 - 762.50
9  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  19  1060.00 - 762.50
10  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  23  1060.00 - 770.96
11  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  22  1060.00 - 770.96
12 Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  18  1060.00 - 1 157.67 (защото НОИ ми възстановиха някакви надвнесени за 2007 г. данъци)
1 Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  22  1060.00 - 829.99 (заради плоския данък ми се вдигна заплатата)

Тук пише, че брутната ми заплата е 1 060 лв. (които 60 лв. са заради стажа от 10 години), но по Договор съм на 1 000 лв. само за тези шест месеца – не знам дали има значение.

Та в този случай как е правилно да сметна среднодневното НЕТНО възнаграждение - с включената възстановена сума от надвнесените данъци за 2007 г. или без нея?
Ако е с нея значи общо за тия 6 месеца съм взела 5 054.58 лв., които деля на 127 раб. дни и получавам среднодневно НЕТНО възнаграждение от 39.80 лв. - правилно ли ви се струва? Ако е така за Февруари’2008  би трябвало да взема 90% от 39.80х21 = 752.22 лв. или 39.80х21 = 835.80 лв.?
Ако е без тази възстановена сума, нетната ми заплата за Декември’2007 е била 770.96 лв., т.е. за 6-те месеца съм взела 4 667.87 лв., т.е. среднодневното ми НЕТНО възнаграждение е било 36.75 лв. и за Февруари’2008 би трябвало да взема 90% от 36.75х21 = 694.58 лв. или 36.75х21 = 771.75 лв. ?
Моля, да ми кажете коя от двете е вярната сметка. Не съм много наясно с онази част “…. 90% от брутното възнаграждение, но не повече от нетното …” или нещо такова беше. Благодаря предварително!!!

4. Последният ми въпрос е по-скоро за моя колежка - болничният й е от 20 Декември, това означава, че би трябвало доосигуряването да е започнало от Юни’2007 г. и така пълни 6 месеца ще бъдат от Юни’2007 до Ноември’2007 и внасянето на осигуровките при работодателя да са само за тези шест месеца, нали така? Или въпреки, че са шест, трябва да се внасят и за седмия месец (Декември’2007) тъй като през него все още се води на работа??? Това е дилемата, защото предният ни счетоводител така й беше казал и тя реално внесе осигуровки за 7 месеца, което според мен е сериозно набутване ако не е било необходимо (все пак за да се доосигуряваш от 240 лв. до 1 000 лв. сумата на осигуровките, която внасяш е към 460 лв., което ама никак не е малко).

Мерси предварително на отговорите!
Наистина се надявам да не ми се ядосате на многото писания.

# 320
  • La casa de Mickey Mouse
здравейте искам да попитам следното
осигурявана съм около 1год, по стечение на обстоятелствата родих детето си в чужбина и не съм ползвала болничен, мога ли да ползвам майчински без да ползвам болнични

# 321
1. Искам да попитам какво е това еднократна помощ за бременност (до колкото разбрах това е съвсем различно от еднократна помощ аз раждане)? Колко е тя? Кога и от кого се изплаща и има ли някакъв ред за подаване на документи, за да бъде изплатена и срок (при какви условия се изплаща подобна помощ)?

3. През последните 6 месеца (Август’2007-Януари’2008) се доосигурявах на 1 000 лв. по обясними причини, т.е. работодателят ме осигурява на 240, а аз на остатъка до 1 000 лв. Болничният ми започна да тече от 1-ви Февруари. Сега идва по-сложният момент - ето НЕТНАТА ми заплата за тези 6 месеца:
Месец:  Осигурен за:  Дни в осигуряване /раб.дни/:  Осиг. доход /лв./: 
8  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  23  1060.00 - 762.50
9  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  19  1060.00 - 762.50
10  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  23  1060.00 - 770.96
11  Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  22  1060.00 - 770.96
12 Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  18  1060.00 - 1 157.67 (защото НОИ ми възстановиха някакви надвнесени за 2007 г. данъци)
1 Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица  22  1060.00 - 829.99 (заради плоския данък ми се вдигна заплатата)

Тук пише, че брутната ми заплата е 1 060 лв. (които 60 лв. са заради стажа от 10 години), но по Договор съм на 1 000 лв. само за тези шест месеца – не знам дали има значение.

Та в този случай как е правилно да сметна среднодневното НЕТНО възнаграждение - с включената възстановена сума от надвнесените данъци за 2007 г. или без нея?
Ако е с нея значи общо за тия 6 месеца съм взела 5 054.58 лв., които деля на 127 раб. дни и получавам среднодневно НЕТНО възнаграждение от 39.80 лв. - правилно ли ви се струва? Ако е така за Февруари’2008  би трябвало да взема 90% от 39.80х21 = 752.22 лв. или 39.80х21 = 835.80 лв.?
Ако е без тази възстановена сума, нетната ми заплата за Декември’2007 е била 770.96 лв., т.е. за 6-те месеца съм взела 4 667.87 лв., т.е. среднодневното ми НЕТНО възнаграждение е било 36.75 лв. и за Февруари’2008 би трябвало да взема 90% от 36.75х21 = 694.58 лв. или 36.75х21 = 771.75 лв. ?
Моля, да ми кажете коя от двете е вярната сметка. Не съм много наясно с онази част “…. 90% от брутното възнаграждение, но не повече от нетното …” или нещо такова беше. Благодаря предварително!!!

1. Тази помощ е от социалните за неосигурените бъдещи майки.
3.За декември нетното е без възстановения данък - 770.96лв.
Ще получаваш средно дневно обезщетение 36.75лв. - което е среднодневно нетно.

# 322
Здравейте,
това с болничните си е направо ужас, до миналия ден се разправях с НОИ за едни суми, които още не са ми платили, но както и да е...виждам, че тук помагате на доста хора и аз реших да пробвам да намеря някой по знаещ Simple Smile)
Проблема е следния
Излезнах в болнични поради рискова бременност от 26.11.2007 г до 27.01.2008 г за този период като база изчисляване на болничните ми са вземи от май до октомври 2007 г (има някакво недоразумение с изплащането на обезщетението, но ме посъветваха да пусна молба и да чакам, някой да ми отговори.
аз си се върнах на работа и сега ако всичко е наред ще излезна в болнични 45 те дни преди раждането около 20.05.2008 г. Въпроса ми е кои месеци ще ми вземат за изчисление на базата ми за майчинството?
Предварително благодаря за съдействието.

# 323
  • София
Стики
много ти благодаря за отговорите!!!
 Hug

# 324
  • Пловдив
Здравейте,
това с болничните си е направо ужас, до миналия ден се разправях с НОИ за едни суми, които още не са ми платили, но както и да е...виждам, че тук помагате на доста хора и аз реших да пробвам да намеря някой по знаещ Simple Smile)
Проблема е следния
Излезнах в болнични поради рискова бременност от 26.11.2007 г до 27.01.2008 г за този период като база изчисляване на болничните ми са вземи от май до октомври 2007 г (има някакво недоразумение с изплащането на обезщетението, но ме посъветваха да пусна молба и да чакам, някой да ми отговори.
аз си се върнах на работа и сега ако всичко е наред ще излезна в болнични 45 те дни преди раждането около 20.05.2008 г. Въпроса ми е кои месеци ще ми вземат за изчисление на базата ми за майчинството?
Предварително благодаря за съдействието.
от 11.2007 до 04.2008,независимо че си била в болнични,тогава ще вземат това което е трябвало да получиш като възнаграждение .Лека и безпроблемна бременност   bouquet

# 325
Привет на всички, имам следния въпрос/малко глупав Embarassed/
от кога започваха да ми се броят тези 315дни за да си направя сметка кога ми изтичат и да мога да си пусна молба за отглеждане на дете до 2 год.
Благодаря ви предварително  bouquet

# 326
  • Пловдив
от кога започваха да ми се броят тези 315дни за да си направя сметка кога ми изтичат и да мога да си пусна молба за отглеждане на дете до 2 год.

В тези 315 дни влизат и 45 те дни болни4ен преди термин.Т.е броиш 315 дни от първия ден на болничния за 45 дни преди раждане

# 327

В тези 315 дни влизат и 45 те дни болни4ен преди термин.Т.е броиш 315 дни от първия ден на болничния за 45 дни преди раждане
Благодаря много за опресняването, сега се сещам че имаше нещо като изравняване от личните накрая и ми беше мното объркана работата,
а празниците влизат ли в това броена на дните?

# 328
  • Пловдив

Благодаря много за опресняването, сега се сещам че имаше нещо като изравняване от личните накрая и ми беше мното объркана работата,
а празниците влизат ли в това броена на дните?

броиш 315 календарни дни -включваш празници,съботи и недели-всичко

# 329
Здравейте мили мами   bouquet
Моя въпрос е следния
Мислим да имаме второ дете , но аз сега не работя на трудов договор , а евентуално ако стане  ще се самоосигорявам , та въпроса ми е " Колко са осигуровките на 300-350лв.?",
и важи ли това че трябва да си осигурен най - малко 6 месеца назад newsm78
Благодаря ви предварително  Hug

Никой ли не можа да ми отговори  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт