Майчинството - счетоводно - 8

• 46 260
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 900
Кажи сега, ако започна да се самоосигурявам още тези дни на независимо каква сума, има ли друго изискване за да получавам майчинските? Само това ли е условието?! ...Да не се прецакам нещо  Thinking

Да не си правиш сметките без кръчмар?
Нали си се самоосигурявала на ниския процент - значи забрави самоосигуряването!

А ако е друго - т.е. ще те назначат някъде фиктивно на работа, то тогава ти ще плащаш осигуровките - и за себе си, и за познатите ти, плюс Данък доход. Това е друго, не самоосигуряване.

Имам предвид да се самоназнача и да се осигурявам примерно на 2000лв. Разбрах, че ще продължа да плащам и тези 72лв., които сега плащам...
Става така, нали?  #Crazy

Моля, някой да ми отговори   Blush Praynig

# 901
здравейте мили компетентни мами. имам въпрос - полага ли ми се някакъв допълнителен отпуск- мисля си за платен годишен отпуск за 2 -те години, след изтичане на отпуска по майчинство до навършване на 2 год. възраст на детето и какво трябва да подам / молба ли трябва или нещо друго пред работодателя./ и друго третата година е неплатена и  за нея трябва ли също молба и какви са правата ми - работодателя може ли да ме уволни през тази 3 година. мерси много предварително, дано да е станало ясно какво питам.

# 902
  • София
Здравейте! след изтичане на 9-те месеца след раждането рекратих майчинството си и се върнах на работа. В службата ми дадоха да попълня някаква декларация че пректатявам отпуска си по чл.164 но ми казаха че нямало да получавам половината от майчинството до навършване на 2-годишна възраст на детето - понеже според тях "нямало такова нещо". Каква декларация/с какъв текст трябва да подам че да ми ги дават/. И още нещо предстои детето да тръгне на ясла от 01.май тогава ще имам ли право на тези 50 % или не? Благодаря!
В чл. 54, ал. 3 от КСО (3) (Доп. - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от безработно лице по програмата "В подкрепа на майчинството".
Това означава, че когато детето бъде настанено в детско заведение, което не е на пълна държавна издръжка (детска ясла или градина, за която се дължи такса) плащането на обезщетението в размер на 50 % не се прекратява.
Трябва да попълниш Приложение 4 от Наредбата за изплащане и изчисляване на парични обезщетения и помощи от ДОО, което работодателя трябва да занесе в НОИ. Eто от тук  можеш да гo видиш.
email: aniita76@gmail.com
парола: aniita761215 

Последна редакция: пт, 21 мар 2008, 23:15 от anii_ta

# 903
Anii-ta огромно благодаря  Hug

# 904
  • София
здравейте мили компетентни мами. имам въпрос - полага ли ми се някакъв допълнителен отпуск- мисля си за платен годишен отпуск за 2 -те години, след изтичане на отпуска по майчинство до навършване на 2 год. възраст на детето и какво трябва да подам / молба ли трябва или нещо друго пред работодателя./ и друго третата година е неплатена и  за нея трябва ли също молба и какви са правата ми - работодателя може ли да ме уволни през тази 3 година. мерси много предварително, дано да е станало ясно какво питам.
По време майчинството имаш право на платен отпуск за всяка година, като размера на този отпуск е най-малко 20 дни, освен не е уговорен по-голям отпуск. Това означава, че за 2 те години майчинство имаш право на 40 работни дни отпуск. Освен това, ако преди да излезеш майчинство си имала неизползван, сега може да ползваш и него. трябва да подадеш молба до работодателя.
Защита при уволнение ползват майките, които са на безсрочен договор.
След платеното майчинство Чл. 167а. (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. Трябва да подадеш писмено заявление и декларация за ползване на отпуск по чл. 167а, ал. 1 /чл.49 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските/ до работодателя най-малко 10 работни дни преди датата, от която желаеш да ползваш отпуска. Работодателят е длъжен да осигури отпуска от деня, посочен в заявлението.  Peace

# 905
момичета, аз тотално съм затъпяла.  Embarassed

от 3 седмици чета пост 8, на Стики, където обеснява какво се случва с базата, когато е ползван болничен, и не мога да схвана как се изчислява.

защо за 500 лв, ако са ползвани 7 дни болничен, се взема 10 лв?
може ли някой да каже на бременният ми затъпял мозък?

# 906
благодаря ти за отговора - само не разбрах, този платен отпуск за 40 дни как ще ми го заплатят - на 220 лева или на заплатата върху която се осугурявам и друго - значи вече имам право само на 6 месеца неплатен отпуск след изтичане на 2  те години , а не на цяла 3-та нелатена. само моля те ми потвърди дали съм те разбрала правилно. мерси много

# 907
  • Майничка
благодаря ти за отговора - само не разбрах, този платен отпуск за 40 дни как ще ми го заплатят ...

Не могат да ти го заплатят, освен ако не напускаш, като обезщетение за неползван отпуск. Но можеш да го ползваш - тогава се взема като база заплатата за последния месец, в който имаш отработени поне 10 дни.

# 908
  • София
друго - значи вече имам право само на 6 месеца неплатен отпуск след изтичане на 2  те години , а не на цяла 3-та нелатена. само моля те ми потвърди дали съм те разбрала правилно. мерси много
Да, след изтичане на отпускът за отглеждане на дете до 2 години всеки от родителите има право на 6 месеца неплатен отпуск до навършване на 8 години на детето, той може да се ползва и на части т.е. майката има право на 6 месеца и бащата има право на 6 месеца и не може да се преотстъпва.

# 909
и аз да попитам нещо-разбрах, че когато детето постъпи в ясла (преди 2 годишна възраст) спират майчинството -някой беше обяснил, че могат да ти търсят сметка в 5 годишен период...но когато се касае за 20дни-това проблем ли е?

искам да дам детето си на ясла в нач на април, майчинството ми изтича на 23.04 и след това ми казаха да си подам молба да ползвам платен годишен отпуск за двете години...има ли проблем и ще ми се търсят ли тези 20 дни newsm78

# 910
мерси много, но аз пак не разбрах как няма да ми ги платят - тези 40 дни мога да ги ползвам защото имам право на тях и те са платени и се взима заплатата от последния месец в който съм работила поне 10 дни преди да ми е издаден първия болничен с който започва майчинството. така ли? много съжал1вам че ви тормозя за по- подробен отговор, но като отида в офиса никой не ми обръща внимание, та камо ли да ги помоля за справка на какво имам право. мерси още веднъж. а нали не трябва да подавам данъчна декларация - по майчинство съм и доходите са ми само от работодателя.

# 911
  • София
мерси много, но аз пак не разбрах как няма да ми ги платят - тези 40 дни мога да ги ползвам защото имам право на тях и те са платени и се взима заплатата от последния месец в който съм работила поне 10 дни преди да ми е издаден първия болничен с който започва майчинството. така ли? много съжал1вам че ви тормозя за по- подробен отговор, но като отида в офиса никой не ми обръща внимание, та камо ли да ги помоля за справка на какво имам право. мерси още веднъж. а нали не трябва да подавам данъчна декларация - по майчинство съм и доходите са ми само от работодателя.

40-те дни отпуск имаш право да ги ползваш като платен отпуск. Ако тръгнеш да напускаш и не си ги ползвала ще ти ги платят. Ако нямаш други доходи и работодателя ти е възстановил парите за данъчното облекчение за деца няма смисъл да подаваш деклрация.

# 912
  • Майничка
Да, ако ги ползваш, се заплащат на база последния месец с отработени поне 10 дни, независимо дали преди или след болничните. Извинявай, явно аз не съм разбрала питането ти - помислих, че имаш предвид да те компенсират, че не си ги ползвала.

# 913
ако може да ми помогнете Praynig Praynig Praynig
малкия ми навърши 10 месеца януари и  аз назначих майка ми по програмата за детегледачки. сега напуснах старата работа, на кочто се водих в майчинство /бях работила там 3 години/ и започнах нова. Длъжни ли са от старата работа да ми изплатят платения отпуск, които не съм ползвала през времето когато съм била в майчинство. И как се изчислява на заплатата преди да излезна в майчинство ли?  Счетоводителката нещо се оправдава вече три дена че няма време да го изчисли и ме мота #2gunfire #Cussing out #2gunfire

# 914
  • Майничка
Да, длъжни са, на база заплатата от последния месец, с отработени поне 10 дни.

Общи условия

Активация на акаунт