Майчинството - счетоводно - 8

• 46 109
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 990
Kакво означава това  Молба декл. чл. 50-51 ? Това е в сайта на ной където си проверявам за какво са ми превеждали пари. Това и майчинството едно и също ли е?

# 991
А среднодневното обезщетение не трябва ли да е еднакво? В смисъл за месеците с еднакъв брой работни дни и то да е еднакво? И защо за някой месеци то е 0? Как са ми изчислили тогава обезщетението?(в месеците когато е 0- това са 6 месеца, съм получила обезщетение 182, 192,183...)
Ще проверя и по телефона, но днес не успях да се свържа.
Благодаря.

С ПИК може да видиш как са те осигурявали и какви суми си получавала. Да не би тези суми, които си написала, да са осигурителният доход?
Обезщетенията са на сайта на НОИ - е-услуги - Справки по ЕГН - синият бутон "Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ по ЕГН"

За по-сигурно за справка им пиши на мейла -  това са адресите

# 992
Тук идва ред на въпросът - а след 315ден - майчинството от 220лв кой от двамата работодатели трябва да ми го плаща?

До 315-ия ден получаваш майчинството от двете места, след това - само от едното, това на което си на основен договор. Simple Smile

# 993
Kакво означава това  Молба декл. чл. 50-51 ? Това е в сайта на ной където си проверявам за какво са ми превеждали пари. Това и майчинството едно и също ли е?

От това нищо не разбрах.
И какво е това ной - има НОИ - Национален Осигурителен Институт.

# 994
  bouquetСтики, какво да ти кажа - просто си супер!
 ThinkingДали ще има проблем в това - основния ми работодател е в Сопот/което е на 5км от Карлово,където живея/, а другия да бъде в друго населено място-например в Сливен???
Как мислиш?Или трябва и втория работодател да ми е в същия град - Сопот или Карлово? Дали това има значение??? newsm78

# 995
Моля за малко помощ?
 Не мога да сметна 90 % от Ср.дн. БТВ, защото не го знам точно, но Ср.дн. осиг. доход за 6 м. преди да изляза в болничен (от 06/03/2008, т.е. от м. Септ.2007 до м. Февр.2008) е 50.46 лв.
Данните ги взех от справка на сайта на НОИ.

За същия период Ср.дн. НТВ е по-високо 58.85 лв. Предполагам, че се взема по-малкото!

Какво обезщетение трябва да получа за м. Март?

От 01/03 до 05/03- възнаграждение от работодателя и от 06/03 до 31/03 (за 18 р.д.)- 50.46*18= 908.28 лв. newsm78. Струва ми се доста! Да не би да се смята 90 % от Ср.дн. осиг. доход?

# 996
абе да ви кажа и на мен не ми излизат сметките по този начин на изчисление. То по никакъв начин не ми излизат  Tired

# 997
  • София
Моля за малко помощ?
 Не мога да сметна 90 % от Ср.дн. БТВ, защото не го знам точно, но Ср.дн. осиг. доход за 6 м. преди да изляза в болничен (от 06/03/2008, т.е. от м. Септ.2007 до м. Февр.2008) е 50.46 лв.
Данните ги взех от справка на сайта на НОИ.

За същия период Ср.дн. НТВ е по-високо 58.85 лв. Предполагам, че се взема по-малкото!

Какво обезщетение трябва да получа за м. Март?

От 01/03 до 05/03- възнаграждение от работодателя и от 06/03 до 31/03 (за 18 р.д.)- 50.46*18= 908.28 лв. newsm78. Струва ми се доста! Да не би да се смята 90 % от Ср.дн. осиг. доход?
Взима се 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход сравнява се със среднодневното нетно възнаграждение за периода и се взима по- малкото.
Ако среднодневния ти осиг. доход е 50.46, се взима 50.46*90%=45.41 лв.*18=817.38

# 998
Здравейте, момичета! Бременна съм в 3-ти месец и мисля от този месец да започна да се осигурявам допълнително. Казаха ми, че тези осигуровки трябва да ги внасям в НОИ, а не в кой и да е частен пенсионен фонд. Моля ви в такъв случай да ми кажете дали мога да отида и да кажа, че работя някъде, но искам да се осигурявам допълнително. Въпросът ми е трябва ли задължително да се водя към друга фирма (или пък да се регистрирам като земеделски производител), за да ги внасям тези пари или мога и като физическо лице да си се самоосигуравам.

Благодаря ви предварително!   bouquet

# 999
Благодаря anii_ta за бързите отговори!
P.S. Страшен форум! newsm10

# 1 000
  • София
Стики аз съм си взела ПИК и от там си извадих тези суми и са обезщетенията, които са ми платили. Кашата е пълна, осигурителния ми доход за 6 месеца е 0.
Днес се свързах с НОИ, имало грешка  и ще ми преизчислят болничните. Те прехвърлят вината на счетоводителката, че не е подала декларация в НАП, тя казва че я е подала. Говорих и със счетоводителката на фирмата, ще ходим май двете до НОИ да оправим кашата.
Много ти благодаря за информацията.  bouquet

# 1 001
Здравейте мили мами! Не знам дали точно тук трябва да попитам, но ако има проблем извинете ме. Много бих се радвала, ако ми помогнете. Моя проблем е следния:
На 07.03.08г дъщеричката направи 2г. Един месец преди това ходих да говоря с шефката си дали ще ми разреши да си пусна платения отпуск, който не бях използвала през тези две години или да си пусна неплатен. Тя каза, че иска да ми прекрати трудовия договор тъй като работата била намаляла и не може да си позволи да ми плаща заплата. Обясни ми , че ще ми пусне предизвестие, но пак щяла да ми се обади след ден два за да ми уточни точно нещата. Каза също, че не мога да си използвам 40дни отпуска, защото не могло да се връща толкова време назад. Това за отпуските го прочетох и разбрах че може да ме пусне не за 20 а за 40 даже и за повече май ако имам да взимам. Та с една дума щяла да ми пусне едномесечно предупреждение и да ми плати отпуската възлизащ според нея на 1месец. Др трябвало по рано да си го взема. Изчаках я не два дни а три седмици, да ми се обади и да ми каже аз да си пусна молба за напускане. Стана ми много гадно, защото за пореден път се опитва да ме прецака. Казах и че аз молба няма да подам, ако иска тя да ме съкращава /не знам дали има право/.Както и че искам да и плати всичката отпуска възлизаща на 83дни. Тя ми затвори телефона. На др ден пуснах молба за отпуската. Все още не е получила, затова вчера на 24.03.08г я занесох на ръка колежките да я предадат. Притеснява ме обаче факта, че има разминаване в дните. Аз сега там не се водя нито в платена нито в неплатена отпуска. Дали може дисциплинарно да ме уволни. вика ме утре да поговорим. Кажете ви моля ви какви са ми правата? Какви пари да си търся и какво е най-добре да направя? За мен е по добре да ме пусне в платена, за да ми се води и трудов стаж.Четох някъде , че ако ме съкрати ми дължи обезщетения, ама като съм майка не знам как стои въпроса. Наистина съм много объркана и не знам какво да правя. Не знам дали се разбира какво точно питам,но ще се радвам на малко яснота по въпроса  Praynig

# 1 002
  • Бургас
Здравейте момичета! Hug
Виждам,че сте много компетентни и помагате много... GrinningБих искала и аз да се консултирам с вас....ЕТ съм,по ЗКПО,без патент.Може би към средата на април ще трябва да ми издадат болничния за 45дни преди раждане.Бях чула,че за да по4на да получавам майченство ще трябва да преустановя дейността си като ЕТ.Ако е така къде и кога ще трябва да го направя.А май ще ми трябва осигурителна книжка-от къде мога да си я набавя Rolling Eyes
Благодаря Ви предварително за отговорите  bouquet

# 1 003
  • Майничка
Мони-Бони, а първият път как (по какво) си пуснала молбата за отпуск? Пазиш ли някакъв нишан за това? Мисля, че това те касае:

КТ
Отлагане на ползуването
Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Ползуването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година:
1. (доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) от работодателя - поради важни производствени причини при условието на чл. 173, ал. 5, изречение трето;
2. от работника или служителя - когато ползува друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от шест месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползуването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Неизползуваният размер на платения годишен отпуск може да се използува от работника или служителя до прекратяване на трудовото правоотношение с този работодател.

Принципно, може да те уволни дисциплинарно за неявяване на работа, но първо трябва да ти иска писмено обяснение защо не си се явила. Това писмено обяснение пак трябва да ти го иска писмено и ти (или твой представител/роднина) да се подпишеш, че си го получила или  двама свидетели (нейни) да се подпишат, че си отказала да го получиш.

83 дни? 4 години не си ползвала отпуск?

# 1 004
Отново за яслите...
Малкият тръгва на ясла април месец. Майчинството ми изтича началото на ноември, а болничният ми преди раждане ще е някъде от 20.07. На работа не мисля да се връщам за толкова кратко време. От страна на работодателя ми няма проблем - знае, че малкият тръгва на ясли.
С първото дете болничния ми беше около 225лв, така че сумите са нищожни. Искам да разбера как да се справя със ситуацията с възможно най-малко бумащина и тичане насам-натам.

Не знам за какви проблеми питаш.
Най-безболезнения начин е да си ползваш обезщетението, което си получавала с първото дете. Вярно, че не е много, но другите гимнастики, които си написала едва ли ще доведат до повишаването му. Само че трябва да си в отпуск за гледане на дете към датата на излизане по бременност и раждане.

Всъщност тези "гимнастики" не са ми нужни за по-голямо обезщетение, слава богу не сме допрели до тези пари. Просто искам всичко да е законно, когато малкият тръгне на ясли, а не след време някой да каже, че трябва да връщам пари. Няма да мога аз да го гледам вкъщи, защото вече започва физически да ми тежи, а и отдавна е записан на ясла за април месец. Ако с ползването на неплатен отпуск до първия болничния, след това ще си получавам обезщетение от 220лв за първите 135 дни, ме устройва. Разликата е незначителна от това, което ползвах с първото дете. Искам ако може, всичко да е изрядно от нормативна гледна точка.

Общи условия

Активация на акаунт