ЮЛСКОТО дете в коремчето расте!

• 11 008
  • 283
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Момичета, може ли и на мен да помогнете: Във връзка с изплащането на 90% от заплатата през първите 9 месеца след раждане, нали НОИ взима предвид последните 6 месеца преди излизането в болничен 45 дни преди датата на термина. Та въпроса ми е, тези 90% от коя заплата са : от брутната заплата или от това, което остава от нея след приспадането на необходимите осигуровки. Дано да ме разбрахте.

# 61
valiok, Hristush - обнових данните на първа страничка, готово!
Агата ® - и теб те "състарих", в интерес на точността  Laughing

simpatiuh4e, valiok: Кодексът на труда и в интернет го има, за щастие Simple Smile Примерно тук можете да погледнете.

Това, което ви интересува, е:
Чл. 157. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят е длъжен да освобождава от работа работника или служителя:
(...)
(2) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна работничка или служителка за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време на бременната работничка или служителка се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177.

Благодаря много и за двете неща  Laughing
А сега веднага ще ида да кажа на шефовете за това уточнение, ама тя мойта е много сложно - имам си шефка и личен шеф, ако той не разреши, то въобще не стига искането ми до нея, а поне тя е жена и може да ми влезе в положението, докато за един мъж бременността е само усложнения - не стига че ти разваля фигурата, ами и те няма 2 години на работа и като се върнеш хич не си в час  Sick
ама нейсе....носим си кръста   #2gunfire
чао от мен връщам се на раб

# 62
  • София
И аз от тази седмица съм си в нас, на голям мързел  съм го ударила, и най вече на наспиване.
Зарязла съм си и английския тази седмица, та голям срам . Аз ще си помисля сериозно за бремелинския курс.

# 63
И мен нещо як мързел ме гони. Реших, че е от бременността и го карам по-спокойно

Последна редакция: чт, 07 фев 2008, 15:40 от Hristush

# 64
  • София
Здравейте, ето ме и мен с малко повече подробности за прегледа при Томова по молба на Shada.
Прегледът продължи около 40 мин., гледа най-подробно цялото бебче, от главата до петите:) Очни ябълки, мозък, носле, главичката, гръбначния стълб, сърцето - много подробно - аорти, двете камери..., коремчето, ръчички и крачета... пола:) Засича сърдечния тон, кръвоснабдяване, проверява състоянието на плацентата и пъпната връв. Докторката обяснява много подробно всичко което вижда и беше много интересно! Аз толкова се развълнувах, че си плаках почти през целия преглед. Таткото също присъстваше и най-сетне осъзна, че в мен има истинско, живо човече:)
За съжаление докторката имаше една забележка, която много ме притесни. Каза, че има леко увеличение на двете бъбречни легенчета:( Каза да не се притесняваме, съвсем малко е и сигурно ще премине до края на бременността, физиологични били причините най-вероятно... Обаче, сега като ми пусна тази муха в главата как да не се притеснявам:(
На 28.02. съм на преглед и при Мазнейкова, дано дотогава са се нормализирали нещата!

Hristush, добре дошла  Hug Най-сетне мама на моята дата:) Аз също не съм усетила бебката още, предполагам че всеки момент и това ще се случи.

Valiok, аз за съжаление съм в болнични, искаше ми се да работя активно до последния момент, но се налага принудителна почивка:( Ако се чувстваш добре и работа не ти пречи и натоварва не излизай в болнични, но ако е по-добре за теб и бебчето да си почиваш не се колебай и излизай в болнични въпреки забавянето на парите за тях.

Aгата ®, много искам да се включва в курсовете и се надявам от другия месец да ми разрешат да излизам, за да идвам и аз.

Здравейте на всички мами Simple Smile!
Катче можеш ли да ми дадеш координати на доц.Томова , благодаря ти предварително .Утре съм на преглед при доктора , но сериозно си мисля за феталната .

# 65
Душичка явно наистина съм объркала нещо защото сега всичко е наред /само дето за каката не ми дава да избера година преди 2001, но го зарязвам, че нещо ме хванаха нервите/

Katche да се надяваме, че и други с термин 15.07 ще се включат

Julie благодаря за актуализирането на списъка   bouquet

# 66
  • София
inka 26, много ме обнадежди - моят мъж също се надява на момченце, а може и момиченце да е и... не знам как ще реагира (а си е пуснал специално отпуска за следващите ми 2 прегледа, за да присъства) Wink За пикочния мехур не зная, напоследък спрях да ходя нощно време то тоалетната, при мен специално се нормализираха нещата.
Kokolin@, много симпатичен дневник-календар Simple Smile
Много благодаря-сега трябва да видя как да го поставя под въпрос пред шефа  newsm78 Да не ми се озъбят нещо Tired
Има нещо, което не разбрах  Embarassed- в този член 157 пише, че заплащането по време на тези излизания става по член 177 , а там пише за заплащането на годишния платен отпуск. Та въпроса ми е - какво означава това- че това време дето съм на консултации ми се приспада от годишния отпуск ли  newsm78
Значи, че за тези прегледи работодателят е длъжен да те освобождава без да ти иска болничен лист, като после това не ти се отразява на заплатата (т.е. ако беше с болничен, щеше да е по-ниска). Просто предупреждаваш и ходиш на лекар, когато има нужда. Не се пускат отпуски, не се вадят болнични  Peace

Момичета, може ли и на мен да помогнете: Във връзка с изплащането на 90% от заплатата през първите 9 месеца след раждане, нали НОИ взима предвид последните 6 месеца преди излизането в болничен 45 дни преди датата на термина. Та въпроса ми е, тези 90% от коя заплата са : от брутната заплата или от това, което остава от нея след приспадането на необходимите осигуровки. Дано да ме разбрахте.
Поначало е от брутната, но най-добре провери и във счетоводната тема ( Майчинството - счетоводно - 8), понеже има доста особености при тези сметки.

# 67
Ninche 90% от заплатата, на която те осигуряват!

За оринирането - четох че се дължи на хормоните, както и запекът.

# 68
  • София
Много благодаря-сега трябва да видя как да го поставя под въпрос пред шефа  newsm78 Да не ми се озъбят нещо Tired
Има нещо, което не разбрах  Embarassed- в този член 157 пише, че заплащането по време на тези излизания става по член 177 , а там пише за заплащането на годишния платен отпуск. Та въпроса ми е - какво означава това- че това време дето съм на консултации ми се приспада от годишния отпуск ли  newsm78
Това значи, че ще ти бъде заплатено така , както ти изплащат отпуската. Която изобщо не се влияе от дните ,кото си ползвала за изследване и преглед.

# 69
много се извинявам ама пак не разбрах нещо Embarassed Значи не пускам отпуска, не давам болнични, а пък ми се заплаща като отпуска-тоест работодателя ми трябва да седи и да си записва всеки мои час навън и после да ми го приспада.Тази работа хич не ми става ясна как ще стане тъй като работя в голям завод от 1300 човека- всичко вътре става много трудно и тромаво особенно когато отидеш в личен състав. На това отгоре влизаме и излизаме с магнитни карти и тва мое отсъствие просто не знам как ще се обеснява и описва в месечната форма  EmbarassedМоля да бъдя извинена за темата която подхванах, но имам нужда от разяснение преди да ида да се боря за правата си при ламите от Личен състав защото ще ме изядат с парцалите.

# 70
  • София
За съжаление докторката имаше една забележка, която много ме притесни. Каза, че има леко увеличение на двете бъбречни легенчета:( Каза да не се притесняваме, съвсем малко е и сигурно ще премине до края на бременността, физиологични били причините най-вероятно... Обаче, сега като ми пусна тази муха в главата как да не се притеснявам:(
На 28.02. съм на преглед и при Мазнейкова, дано дотогава са се нормализирали нещата!

Аз бях при Мазнейкова на 2.02 ,прегледа продължи 10-15 мин. ,каза ми същото за бъбреците. Успокои ме ,че по всяка вероятност ще претърпят регресия и препоръча да се проследи развитието им до месец и половина.
Обаче после на медицинската бележка писа , че препоръчва амниоцентеза заради това изаради възрастта ми (вече съм с навършени 38   Sad ).Едвам дочаках срещата с лекаря ми , а той като чу Мазнейкова само дето не застана мирно до бюрото си. Абсолютно беше за. И това ,че имам контракции според него не било изобщо проблем  Shocked.Вчера отидох да си запазя час за амниоцентеза при доц. Георгиева - за непосветените генетичен консултант в Майчин дом ,чието мнение е задължително ,за да направиш такава манипулация. Тя ми каза ,че феталната ми морфология е перфектна и че това за възрастта ми не го приема , защото риска ми при БХС е нисък. В резултат се отказах  от амниоцентеза.  Naughty
Сега си търся друг гинеколог.
Извинете за дългия пост , но само аз си знам какво преживях тези дни.

# 71
много се извинявам ама пак не разбрах нещо Embarassed Значи не пускам отпуска, не давам болнични, а пък ми се заплаща като отпуска-тоест работодателя ми трябва да седи и да си записва всеки мои час навън и после да ми го приспада.Тази работа хич не ми става ясна как ще стане тъй като работя в голям завод от 1300 човека- всичко вътре става много трудно и тромаво особенно когато отидеш в личен състав. На това отгоре влизаме и излизаме с магнитни карти и тва мое отсъствие просто не знам как ще се обеснява и описва в месечната форма  EmbarassedМоля да бъдя извинена за темата която подхванах, но имам нужда от разяснение преди да ида да се боря за правата си при ламите от Личен състав защото ще ме изядат с парцалите.
Ами мисля ,че просто си отиваш на преглед без да се съобразяваш с работодателя и той ти го брои вси едно си била на работа. И да не му харесва-няма право да те уволни,под закрилата на закона си.

# 72
  • София
simpatiuh4e , пускаш си молба за отпуск като основанието ти е преглед изследване и прочие по чл.157 . В  Личен състав ти го отразяват по този член , изплащат ти отпуск , без да бутат годишния платен отпуск.
Това е начина , щом работиш в голям завод. Личен състав няма как да ти откаже и всичко ще бъде по буквата на закона.

# 73
  • София

Аз бях при Мазнейкова на 2.02 ,прегледа продължи 10-15 мин. ,каза ми същото за бъбреците. Успокои ме ,че по всяка вероятност ще претърпят регресия и препоръча да се проследи развитието им до месец и половина.
Обаче после на медицинската бележка писа , че препоръчва амниоцентеза заради това изаради възрастта ми (вече съм с навършени 38   Sad ).Едвам дочаках срещата с лекаря ми , а той като чу Мазнейкова само дето не застана мирно до бюрото си. Абсолютно беше за. И това ,че имам контракции според него не било изобщо проблем  Shocked.Вчера отидох да си запазя час за амниоцентеза при доц. Георгиева - за непосветените генетичен консултант в Майчин дом ,чието мнение е задължително ,за да направиш такава манипулация. Тя ми каза ,че феталната ми морфология е перфектна и че това за възрастта ми не го приема , защото риска ми при БХС е нисък. В резултат се отказах  от амниоцентеза.  Naughty
Сега си търся друг гинеколог.
Извинете за дългия пост , но само аз си знам какво преживях тези дни.

Ками  може ли да те попитам, как Амниоцентезата ще установи заболяване на бъбреците newsm78 Тя нали доказва само хромозомни аномалии newsm78

# 74
Много благодаря на всички за отговорите  bouquet Извинявайте за спама  ooooh! Утре отивам на бой с личен състав и ще видя какво ще ми кажат. Ако някоя мама се интересува от отговора да ми пише на лични   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт