АВГУСТовските мъничета се крият в най-щастливите момичета

• 12 139
  • 269
  •   1
Отговори
# 90
За изледванията – аз също мисля да си направя минимума – стандартните 3. Струва ми се че в България изледването на бебето и раждането със секцио (както всичко друго – телефони, коли, т.н.) почва да става символ на статус. Може и да греша.... Така ли е според вас?

За статус-символ не знам... да, колите и телефоните категорично са това. Иначе хората с повече пари, които могат да си позволят частни клиники и скъпи изследвания, може би наистина мислят, че правят най-доброто за детето си. Само дето всички знаем, че това невинаги е така.
Обаче на мен ми се струва, че България още си е заседнала в периода на прехода, и мисленето също е там - понеже в соц-а нямаше нищо и сега - "колкото повече, толкова повече". Докато за Европа този момент е бил във времето след войната, най-много до края на седемдесетте. Факт е, че ние сега отиваме там, откъдето те се връщат. Там политиката на минимална намеса и придържането към естествените процеси е много по-ясно изразена.

Моята прабаба наистина е родила 11 деца "на полето" и всичките са оживели и са станали големи хора. Не казвам, че трябва да се ражда така в България. Не мисля, че все още е добра идея да раждаш у дома, например. Но това се практикува навсякъде по света, където законовата база и инфраструктурата са по-добре развити. Даваха наскоро в "Часът на мама" две майки, раждали в Испания, които казаха, че там много жени предпочитат да си раждат вкъщи.

Аз никого не убеждавам и не казвам "не си правете тези изследвания". Просто мисля, че трябва да се вземат информирани решения, а не да се доверяваме сляпо на меркантилни лекари, на които сега им е паднало да правят пари, защото няма регламентирана законова база и по нито един здравословен казус държавата няма становище. Обаче по въпросите за НЗОК има 500 становища Wink Вярвайте ми, работя в системата, знам как стоят нещата.
Да избереш съзнателно да не си направиш някое изследване не е лекомислено. Лекомислено е да не ходиш на консултации или да не пиеш фолиева киселина. Или да си храниш детето с АМ, ако имаш кърма.

Но според мен трябва да можем да говорим за тези неща сериозно, като възрастни хора, а не като хормонално оглупяващи бременни жени, за да се промени нещо някога. За да имат всички жени право на реален, а не само на фиктивен избор как да бъдат бременни и как да раждат. А това е само отражение на целия социален климат в държавата. Ако не си послушен, ако искаш нещо, което не е удобно на системата, си плащаш с много стрес и дори рискове за здравето. Затова много майки предпочитат да родят секцио или преживяват кошмарно раждане, само и само всичко да свърши по-бързо. После разказваме страшни истории за това как раждането е някаква кървава касапница и не можем да повярваме, че може да се роди без капчица кръв, ако не се бъркаме в естествения процес.

Не мисля, че това, което казвам, внася някакъв негативизъм в темата,
Но и не мисля, че темата трябва да прилича на сапунен сериал, в стил "днеска ядох, пих, повърнах, намазах се с Мутела и скачах по главата на съпруга ми, защото така ми беше кеф."
Тези неща ги знаем вече, започнаха да омръзват. А и не са особено разнообразни.
Но има сериозни въпроси, по които би трябвало да имаме мнение и да можем да се аргументираме, защото не можем само да се оплакваме от държавата, лекарите, не-знам-си-какво, но всъщност да не правим нищо, за да ги променим. Външният свят е отражение на сборния вътрешен свят на всички нас.

Казвам това на тези, на които им е интересно и имат мнение Simple Smile И не е замислено по никакъв начин като спор или лична нападка. Просто на мен ми е интересно да си говоря за тези неща. И за книги, за филми, за музика, за всякакви други неща. Свикнах вече, че съм бременна, сега да се върнем към нормалните неща от живота Wink

# 91
Здравейте на всички,
Хубаво е предложението за среща, макар и да се изказвам нескромно като включила се последна Embarassed
Честито за новата придобивка на dessyy.
Много беше забавно и с намигване казаното от didi-2, явно трябва малко повече хумор да се влее тук:))
Колкото до мнението на Котката Марта, аз съм напълно съгласна. Особено сега, когато сме отговорни вече не само за своя живот, сме длъжни да имаме мнение, да почетем и поинтересуваме повече и наистина да вземем решение не само, оповавайки се на лекаря до нас, защото много са и случаите около мен, когато лекарите не винаги се оказват прави.
Хубаво е човек наистина да знае какво му предстои, независимо от последствията, за да може да реши за себе си как да реагира.
Затова е хубаво да раздвижим и нашето сиво вещество:)
Усмивки на всички вас   bouquet

# 92
 Hug
здравейте на всички мами,
и аз съм на мнение, че форумът е свободен, който иска си пише каквото иска. вчера когато пуснах постинга си го направих именно в подкрепа на твърдението на котката марта, че сме полудели от изслдвания, и малко прекаляваме- и моята баба е родила 10 деца, в това да бъдеш майка има голяма доза "божа работа" или природа казано по-нормално. аз смятам, че хората са оцеляващ вид и тялото умее да се справя когато е здраво.
котка марта, не съм искала никакъв отговор лично от теб, не знам защо казваш-това е последния път в който давам инфо- ама не съм искала инфо от теб- просто споделих моята ситуация, като човек далече от здравеопазването.. , просто изказване...и да, щом съм се доверила на един лекар смятам да го слушам а не да слупам още 10..затова казах, че моята лекарка за ФМ нищо не ми е споменала още,може би ще го направи. мнението ми беше наистина супер добронамерено.  Thinking
и аз не разбирам това напрежение във форума. човек си споделя преживяванията а отсреща му скачат????  Shockedкакъв е смисъла..
на всички хубав ден.

# 93
котка марта, не съм искала никакъв отговор лично от теб, не знам защо казваш-това е последния път в който давам инфо- ама не съм искала инфо от теб- просто споделих моята ситуация, като човек далече от здравеопазването.. , просто изказване...и да, щом съм се доверила на един лекар смятам да го слушам а не да слупам още 10..затова казах, че моята лекарка за ФМ нищо не ми е споменала още,може би ще го направи. мнението ми беше наистина супер добронамерено.  Thinking

Никой не скача Simple Smile Ти каза, че не знаеш дали да не си направиш ФМ и че няма кой да ти каже и аз дадох информация отново за двете изследвания, за да можеш да решиш.

Някой беше споменал, че ако от БХС всичко е наред, няма да ходи на ФМ, а това също е малко нелогично, защото БХС изчислява риска за Синдром на Даун, а ФМ открива стотици възможни заболявания или нарушения в органното развитие - тоест едното изследване не замества другото, ако сте решили да си ги правите.

Иначе не виждам смисъл просто да си споделяме, ако не искаме никой да ни отговаря по същество.

# 94
котка марта, това беше много полезен отговор:)
на мен някакси не ме питаха искам ли не искам ли БХС newsm78...има още 2 седмици да реша, но щом ФМ е наистина важно и полезно изследване със сигурност ще си го направя. изпуснала съм първото май доколкото прочетох, но ще си направя в 20 седмица.
мерси   bouquet
лек ден, трябва и да се работи.. Confused

# 95
Здравейте мами!

Няколко дни изчаквам да се успокоят страстите тук, но нещо не се получава. Ясно е, че някой от мамите пишат за първи път в отчетен форум и искат да го поправят по своите разбирания. Но тук всеки може и трябва да си пише каквото го вълнува и каквото му е душата. Не се хабете да въвеждате правила и не се чувствайте задължени да отговаряте на едно и също нещо по 100 пъти, след като вече е станала ясна позицията ви няколко пъти. Всеки си има право на мнение и всеки има право да е на различно от неговото.

Аз от няколко дни усещам бебето. Утре съм на преглед и дано ми кажат пола.  Wink

Честито на Деси за колата. Да ви вози без проблеми!  Grinning

# 96
Аз от няколко дни усещам бебето. Утре съм на преглед и дано ми кажат пола.  Wink

Уау, страхотно  Mr. Green
Казват, че като ти е за втори път започваш да го усещаш около 15-та седмица, а за първи път може и чак в 20-та.

Апропо, моят доктор каза "момче", ама аз още не му вярвам, защото в 12-та седмица може всичко да е, и пъпна връв. Иначе вътрешно се настройвам за момче, защото всъщност тайничко искам момиче и се опитвам да свиквам с мисълта, но още съм готова на всичко.

# 97

Казват, че като ти е за втори път започваш да го усещаш около 15-та седмица, а за първи път може и чак в 20-та.

Апропо, моят доктор каза "момче", ама аз още не му вярвам, защото в 12-та седмица може всичко да е, и пъпна връв. Иначе вътрешно се настройвам за момче, защото всъщност тайничко искам момиче и се опитвам да свиквам с мисълта, но още съм готова на всичко.

Да ти кажа, Мартин го усетих даже малко по- рано. Явно си е до бременност, не толкова до бройката.
Обаче пък за пола му ме мъчиха много. Чак през април ми казаха и то не с 100% сигурност.
И аз като теб, винаги съм искала момиче, нещо повече дори. Не съм си мислила, че може да нямам дъщеря. Е, шок си беше, но не съжалявам и не го връщам.  Mr. Green Сега вече ми е все едно. Просто искам да знам от любопитство. А пък, Котке, ако не е момиче, следващото ще го правите такова.  Party

# 98
  • софия
Ох,и аз искам вече да го усетя,ма нъцки LaughingСина ми го усетих чак в 21г.с.,ма за сметка на това после ме разби от шутове Joyдано скоро и това човече се обади Laughing

# 99
Да ти кажа, Мартин го усетих даже малко по- рано. Явно си е до бременност, не толкова до бройката.
Обаче пък за пола му ме мъчиха много. Чак през април ми казаха и то не с 100% сигурност.
И аз като теб, винаги съм искала момиче, нещо повече дори. Не съм си мислила, че може да нямам дъщеря. Е, шок си беше, но не съжалявам и не го връщам.  Mr. Green Сега вече ми е все едно. Просто искам да знам от любопитство. А пък, Котке, ако не е момиче, следващото ще го правите такова.  Party

Аз за пола даже бях готова на изненади, ама таткото каза: "Ти луда ли си?"  Mr. Green
Разбира се, че няма да го върна, ако е хулиган, даже се чувствам малко виновна, че имам толкова силни предпочитания, ама... признавам си, имам Simple Smile Сигурно като се роди, вече ще ми е все тая Simple Smile

Наш'те имат един приятел-художник, който има 5 дъщери от 2 брака и мислел да кара до момче, ама една врачка му казала да се отказва, докато е време  Mr. Green

# 100
Здравейте  Hug
За да нямам терзания относно пола, съм си изградила две теории на тема: предимствата да имаш момче / момиче и непрекъснато добавям плюсовете. Засега и двете тежат еднакво Grinning
Тъй като съм решила да бъда една красива бременна, си направих доста смела и модерна прическа и съм предупредила таткото ако много мрънкам и се оплаквам, да ми подсказва деликатно. Ходих миналата седмица да разуча за гледане на бебета от жени-професионалистки в техните домове, нещо като алтернативна детска ясла и като видях занемарените бъдещи майки, направо се стреснах  Shocked
В петък съм на ФМ, но ме е обхванало странно спокойствие  newsm78, за разлика от предишния преглед.
Желая на всички   Nature Sunny

# 101
Да ви питам, колко времете смятате да изкарате по майчинство?
Във Франция е малко, както научих - 6 седмици преди термина и 10 след това, ако кърмиш - 12.
Аз мисля да изкарам 9-те месеца, които се отпускат от НОИ и после докато стане на годинка, живот и здраве, защото искам да кърмя поне до годинката.

# 102
Привет и от мен!
За среща ни засега сме :dessyy,pipilote,valeni,steis,иренка.
Момичета ,ако има още желаещи  кажете си да не остава за последния момент,а и да знаем дали да търсим заведения ,в който можем да запазваме места,ако сме по малко направо  ще си направим някъде среща без предварителни уговорки.
Иренка,да наистина беше дала тази идея ,но както я обсъждахме и така си остана не решихме нищо,затова повдигнах въпроса отново. Grinning
Относно  бебеправенето,  ние се трудихме цели шест месеца  Joy.
Аз  от два три  дена  имам чувството, че  го усещам  ,но не съм убедена ,че е бебо та затова и си трая,чакам  си някой по сигурен ритник за да се похваля.
Dessyy Dessyy честито ви комби,да ви служи дълго и вярно!
Аз съм за, да обиколим болниците като се постопли  и да видим какви са им условията,ще разберем кога има дни на отворените врати за да има кой да тормозим с въпроси. Grinning
Лек ден  и много усмивки!

# 103
работа работа, ама все се изкушавам да чета форума:)
и сег ане мога да не се включа- и аз изпитвам угризения за пола на бебето- и на мен много ми се иска да имам момиченце  Embarassed Embarassed а пък нещо имам чуството че ще е момче...мн е странно, някакси не разбирам момченцата..сигурно ще се промени това...

иначе не съм усещала бебо още, и все си мисля, че е защото си имам плътен слой сланинки около коремчето  Laughing Laughing Laughing

# 104
На срещата сигурно и аз ще дойда, ако е след 9-ти март само може да се окаже, че съм дежурна, не знам график отсега. Ако определим някаква дата, мога да помоля да не ми пишат дежурство тогава.

Общи условия

Активация на акаунт