АВГУСТовските мъничета се крият в най-щастливите момичета

• 12 102
  • 269
  •   1
Отговори
# 180
Според мен не е принципно невъзможно да имаш лекар до себе си, с който да си обсъдил своите предпочитания в границите на нормалното разбира се и той да може да ги отстоява /осигури/. За съжаление обаче си мисля, че това пак е принципно свързано с това да имаш много близък човек до теб, лекар, който да те е наблюдавал достатъчно време и който в същото време и да е с достатъчно влияние, така че целият екип да "приеме" че ти ще ръководиш нещата, които се случват...Все пак си мисля, че лекарите трябва да са в услуга на хората, да се съобразяват с техните изисквания /не прищявки/ и максимално да се опитват да осигурят комфорт на своите пациенти. Защото дали става въпроса за раждане или друг вид лекраска намеса тя трабва да е с грижа и мисъл за човека, а не с отгчение и досада...За съжаление преди няколко години баща ми се мъчеше с месеци и почина пред очите ми, заради лекарска незаинтересованост и нехайство и единственият лекар, който взе адекватни решения и дизагнози за съжаление беше от частна клиника, но не взеха мнението му под внимание и той до последно беше готов да участва в делото, което искахме да заведем,но в последствие се отказахме, заради релаността в която живеем....От тогава насам семейството ми се оабърна към алтернативната медицина, алое, хомеопатия, озониране на храни и вода...Естествено че пием фервекс или ако се наложи /което съм благодарна, че рядко се случва/ аналгин-хинин, който е много трудно намираем в аптеките....
А за моето раждане, живот и здраве, искрено искам най-доброто за себе си, апаратура, човечни лекари и грижи...Но само един Господ знае какво ще стане....

# 181
Значи имам чувството, че ти като живуща във Франция и Котката Марта, като медицинско лице, винаги сте опозиция на това, което казват другите момичета.... казвам го с добри чувства.

newsm78 newsm78 newsm78

# 182
didi-2,
не става въпрос за безпочвени капризи и претенции. Тях никъде не ги зачитат.
Значи имам чувството, че ти като живуща във Франция и Котката Марта, като медицинско лице, винаги сте опозиция на това, което казват другите момичета.... казвам го с добри чувства.

Не сме в опозиция, а просто се опитваме да стимулираме развитието на дискусията Simple Smile    Hug
И то с най-добри чувства! Наистина!  Heart Eyes

Не искам да говоря от нейно име, но по мисля, че тъй като и двете имаме малко "чужд" опит, точно той ни кара да се стремим да покажем, че има и друга гледна точка и че не трябва винаги да се примиряваме.

Не съм прекъснала връзката с България и знам много добре в какво състояние е здравеопазването.  Ясно ми е, че една лястовица пролет не прави.

Но пък ми се струва, че вече е дошло време хората все по-смело да показват, че искат нещо в замяна на парите които плащат. Това важи за всички сфери... А простаци и грубияни има навсякъде. Единствената разлика е в това, че май у нас те се смятат и приемат за "нормални", а всички останали са в малцинство...

# 183

newsm78 newsm78 newsm78

На чуденката ти, Mika е отговорила перфектно, замисли се и ще видиш.
Имах предвид, че Вашето мнение е винаги "по-различно" и едва ли не мненията на другите момичета са грешни. Това е останало като впечатление в мен. Но прочети отговора на Mika и ще разбереш правилно, тъй като повечето пъти се изказвам неясно Wink, а тя го е казала перфектно.

# 184
Тук не съм съгласна съвсем, че само ако си платиш ще получиш добро отношение и грижа...Всяка жена има право да стане майка и да се радва на здрави деца, лекарско внимание и грижа, без значение дали има пари да си плати или не...Това също би насърчило раждаемостта у нас си мисля....А не като онова цигане дето е родило на 12 год. и после си оставя детето в някои дом...Аз искам да се погижат за мен, защото му се вика дикриминация, ако не го направят, ако реша да не платя...

# 185
.................................................

Благодаря ти, че си разбрала правилно думите ми и си вникнала в смисъла. Казала си го чудесно.
Точно това имах предвид.
Колкото до това, което казваш, че хората трябва да остояват правата си и да получават това, за което дават парите си съм абсолютно съгласна. И точно това и имах предвид, като казах да си сигурна, че информираността ми я изказвам при всяко посещение при доктора ми и съм му дала да разбере, че знам доста неща и да не ми се прави на интересен или да ме баламосва нещо с пари, изследвания и тем подобни. Вярвам и че повечето момичета тук са така.
Ставаше въпрос за принципното положение в България, но се радвам, че се разбрахме Heart Eyes

# 186
Айде да не противопоставяме раждането в чужбина на това в България.  Май само аз съм раждала извън родината и много се дразня, като чуя коментар как едва ли не не може да се роди нормално в България. Не всичко е цветя и рози, както тук така и там.

Както Mika е казала, тук не стават нещата с искане, а просто се информираш коя болница какво предлага и си избираш. Тук при нас отиваш в родилното и попадаш на дежурния екип в момента. Няма как да избираш лекар и акушерка. Спокойно може да ти се падне "тип 2"  по описанията на Диди.  Grinning

Аз имах план да стоя, като Котката казва,  в къщи и да се мъча сама докато станат контракциите на 5 мин .... в действителност постъпих 1 ден преди да родя в болницата за предизвикване. Grinning Наистина плановете трудно сработват в такъв момент.

Хубаво е, човек да има план. Примерно за упойката. Да знаеш каква упойка искаш или не и да си я уговориш предварително. Или пък за индукцията дали си съгласна или не. Мисля, че в България като се ражда с плащане, също не е проблем да се осигури присъствие на таткото и ранно закърмване. Но някои неща според мен не можеш да ги пишеш в плана. Примерно епизиотомия. Това е нещо, което се решава в момента в зависимост от конкретните обстоятелства и според мен водещият на раждането трябва да прецени. Не аз със замъгления си от болка акъл.

# 187
На чуденката ти, Mika е отговорила перфектно, замисли се и ще видиш.
Имах предвид, че Вашето мнение е винаги "по-различно" и едва ли не мненията на другите момичета са грешни. Това е останало като впечатление в мен. Но прочети отговора на Mika и ще разбереш правилно, тъй като повечето пъти се изказвам неясно Wink, а тя го е казала перфектно.

Аз те разбрах какво искаш да кажеш, просто не разбирам защо схващаш нещата така?
Иначе съм изцяло на едно мнение с Мика.

Просто в тази държава трябва промяна, а тя няма да дойде, ако всички си мълчим и се съобразяваме със своебразния тоталитарен режим, който все още цари тук. Така че аз не съм "анти", не опонирам на никого, опитвам се само да дам по-различна перспектива. Аз съм последният човек, който дели нещата на "правилни" и "погрешни", това са толкова субективни категории...

Тук не съм съгласна съвсем, че само ако си платиш ще получиш добро отношение и грижа...Всяка жена има право да стане майка и да се радва на здрави деца, лекарско внимание и грижа, без значение дали има пари да си плати или не...Това също би насърчило раждаемостта у нас си мисля....А не като онова цигане дето е родило на 12 год. и после си оставя детето в някои дом...Аз искам да се погижат за мен, защото му се вика дикриминация, ако не го направят, ако реша да не платя...

Точно така е. Просто в родната действителност сме много далече от това. И тогава трябва поне да получаваме нещо срещу заплащането си. Засега.
То и в чужбина си плащат, имат страшно високи здравноосигурителни вноски, в Германия това са около 150 евро на месец за най-основното здравно обслужване. Има и частни здравноосигурителни каси, в които вноските са много стотици евро на месец. Тоест, в известен смисъл всеки си плаща. Въпросът е наистина в манталитета и емоционалната компетентност. Аз мога да говоря специално за Германия, там нещата не са идеални, но просто немецът е страшно дисциплиниран, той не би си позволил да направи нещо, което е непрофесионално или да "отбие номера".
Просто пациентите в България трябва да се опълчат, иначе търпят и легитимират по този начин отношението на здравните работници, и не само тяхното... а във всички сфери.

Хубаво е, човек да има план. Примерно за упойката. Да знаеш каква упойка искаш или не и да си я уговориш предварително. Или пък за индукцията дали си съгласна или не. Мисля, че в България като се ражда с плащане, също не е проблем да се осигури присъствие на таткото и ранно закърмване. Но някои неща според мен не можеш да ги пишеш в плана. Примерно епизиотомия. Това е нещо, което се решава в момента в зависимост от конкретните обстоятелства и според мен водещият на раждането трябва да прецени. Не аз със замъгления си от болка акъл.

Не съм съгласна. Ходих в Токуда на "отворени врати" и лекарката, която представяше родилното, каза, че е практика да се прави епизиотомия и че едва ли не всяка родилка си я отнася превантивно. Чух го с ушите си. Съжалявам, не мисля, че това трябва да е така. Ако ме убедят, че наистина се налага - хубаво. Но съм виждала толкова пъти да се прави, без да се каже на майката или да се каже пост фактум "тука малко те резнахме", а кой знае защо в Германия до епизиотомия се прибягваше около 6-7 пъти по-рядко.

Освен това не смятам, че раждането трябва да боли. Раждането е естествен процес, при който се отделят ендорфини (вижте в маймнуската тема) и ако не си стресирана или уплашена и не изливаш тонове адреналин, който да неутрализира ендорфина, всичко може да е почти безболезнено.

Последна редакция: пт, 15 фев 2008, 16:34 от Котката Марта

# 188
Всяка жена има право да стане майка и да се радва на здрави деца, лекарско внимание и грижа, без значение дали има пари да си плати или не...

Само не оставайте с впечатлението, че аз съм на противното мнение!!!  Stop
Няма да се впускам в обяснения, но съм абсолютно съгласна с това, че това е право на всяка жена.
Това си е цяла нова тема, а днес вече доста поспамих  Wink

Просто наблюденията ми за България са, че малко хора в момента получават медицинско обслужване покрито на сто процента от здравната каса.

Ставаше въпрос за принципното положение в България, но се радвам, че се разбрахме Heart Eyes
Peace

# 189
Няма нищо лошо здарвноосигурителните вноски да са по-високи стига и заплатите да са в пъти повече и човек да разчита, че това е достатъчно, за да получи компетентна лекраска помощ и грижа...Но за съжаление и работодателите са с идеята, че служителите им са само служители и нищо повече...А сега един куриоз със самата мен, когато казах, че съм бременна и посиках да ме осигуряват на реално взиманата от мен заплата се стигна до спора аз да си доплащам разликата в осигуровките!!! Това не само е абсурдно , но за съжаление отразява голяма част от действителността...Естествено не се съгласих и в крайна сметка без да го казвам директно работодателят ми разбра, че ако се опита да ме уязви по някакъв начин все пак си има институции, които ако уведомя ще има повече проблеми и разходи, отколкото ако си изпълни задължението към мен....Но работата е там, че нещата не трябва да се случват така. Аз, млада жена, която чака дете да трябва да си остоява правата по този начин и да не е спокойна, че това е задължение на работодател, което той трябва да изпълни....

# 190
Брей, не мога да сколасам да пиша, уж съм прочела, а има още и още... Wink

Интересно като има такава разлика между BG и извън нея, каква ли ще е разликата между Бл-град и извън BG?!? Тук има 1 родилно отделение - с кое друго да го сравня, че да избирам. Най-грамотните доктори не ги пускат в родилното от страх от конкуренция - е как да си избера доктори и екип. Абсолютно всички, които са в родилното са един дол дренки, не мога да си избера един от тях на който да дам и 300 - 400 лв, а как да им дам повече. Мисля, че корупцията и плащането на доктори се подпомага най-вече от пациентите, затова предпочитам да не плащам допълнително. А ако реша да дойда в София да раждам (въпреки, че си мисля, че ще родя докато пътувам) - ще трябва да се изръся с хилядарка, която дори нямам в излишък. Как да си избера на какви точно курсове за бременни да ходя, като тук няма никакви. И всичко това просто защото избрах да живея и да създам семейство тук в BG, далеч от шума и мърсотията на столицата, в един уж (с ново строителство и новозабогатели) доста бързо развиващ се град, който между другото много ми харесва  Mr. Green.

# 191
Брей, не мога да сколасам да пиша, уж съм прочела, а има още и още... Wink

Интересно като има такава разлика между BG и извън нея, каква ли ще е разликата между Бл-град и извън BG?!? Тук има 1 родилно отделение - с кое друго да го сравня, че да избирам. Най-грамотните доктори не ги пускат в родилното от страх от конкуренция - е как да си избера доктори и екип. Абсолютно всички, които са в родилното са един дол дренки, не мога да си избера един от тях на който да дам и 300 - 400 лв, а как да им дам повече. Мисля, че корупцията и плащането на доктори се подпомага най-вече от пациентите, затова предпочитам да не плащам допълнително. А ако реша да дойда в София да раждам (въпреки, че си мисля, че ще родя докато пътувам) - ще трябва да се изръся с хилядарка, която дори нямам в излишък. Как да си избера на какви точно курсове за бременни да ходя, като тук няма никакви. И всичко това просто защото избрах да живея и да създам семейство тук в BG, далеч от шума и мърсотията на столицата, в един уж (с ново строителство и новозабогатели) доста бързо развиващ се град, който между другото много ми харесва  Mr. Green.

Благоевград е хубав град Simple Smile И аз се оказах в България, по свой избор и на своя отговорност. Това не означава, че трябва всичко да ми харесва Wink
Ако дойдеш в София две седмици преди термина (ако имаш тази възможност), няма да родиш по пътя най-вероятно Wink А за хилядарката си права. И аз я нямам в излишък, но просто не виждам какво друго да направя, освен да тегля кредит. И след като така или иначе ще го правя, поне смятам да бъда "досадна и претенциозна" Mr. Green и да ги платя официално, в частна болница, вместо "в пликче" на лекар в държавна болница, която има договор с касата.

Друг е въпросът, че тъпите пътеки на НЗОК не покриват обикновено и 1/3 от разходите и аз всеки ден се боря с това, чудя се как да извъртя диагнози и лечение така, че да можем да се отчетем по каса, а родителите си плащат скъпите антибиотици сами, защото пътеката не покрива дори пълният курс с антибиотика ooooh!

Айде, аз трябва да си налягам парцалите, че имам цял филм да преведа днеска, а само плямпам тука.

# 192
Valeni, знам за какво говориш....Брат ми беше в Блгд повече от 10 год. и хич не му се прибираше в София. Честно да си призная, ако имам възможността да живея в по малък град бих го направила, ако можех и да взимам същата заплата като тук...което не е невъзможно, аз лично имам такъв познат. Има предимство на по-малките градове.... няма го това напрежение, постоянно бързане, големи растояние, шум и забързаност....а това е добра среда за отглеждане на дете.

# 193
Ех Благоевград как ми липсва.....! Там е хубаво да си отгледаш детето, но според мен стана много рисковано да го родиш в тези условия ....! Не че в София е по-сигурно, все пак и тук е България, но избора на лекарски екип е по голям, а това колко струва за допълнителни екстри е съвсем отделен въпрос.....Ни така, ни иначе....! Тоест правиш това, което можеш и е по силите ти. Много малко хора могат да се похвалят с финансова стабилност, така че няма начин все някак си трябва да се раждат бебета. В малките, китни градове с що годе чист въздух няма други важни неща необходими за по- голям избор...!
 приятен и весел уикенд.....

# 194
здравейте от мен!  Grinning не съм писала отдавна, но ми се насъбра много работа и съм страшно уморена. вчера бях на консултация, но не ме гледа на видеозон,само дадох урина за изследване. някой знае ли телефон за записване на фетална при др. Томова? предполагам, че при Марков вече всичко е заето. аз докато сае натуткам да си запазя час  Embarassed
вие усещате ли бебчетата вече?  Party аз всеки ден съм в очакване, но още нищо  Sad какъв е шанса  да съм толкова мръднала, че да не съм усетила детето да мърда?  Crazy Laughing хайде мърдай, бе, бебеее  Heart Eyes
поздрави на всички   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт