ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 50 758
  • 1 301
  •   1
Отговори
# 720
аз в това предаване чух че се освобождават помещения в ОДЗ, тия места ще се обявяват ли в системата, като се увеличава бройката на свободни в съответната група и ако някой знае кога ще стане това
Това ще коментираме в сряда. Трябва да се обявят в системата, но след като са отремонтирани и готови за прием предполагам.
това обявяване ще е преди класирането, нали? щом ще се обявяват след ремонт излиза че по-ранно класиране няма смисъл, защото няма да е пълния брой места и родителите няма как да изберат
Не би трябвало класирането да има отношение. Могат да се обявят и след него (важно е кога ще завърши ремонта)- новите места към съответната група ще се запълнят от чакащите за нея. Същото, както, ако в течение на учебната година се освободи място.
Единствено, ако се открива нова градина би трябвало да има ново кандидатстване и ново класиране.
не съм съгласна, ако ме класират за друга градина и аз по принуда ще се запиша, а после ще се окаже че съм можела да бъда в тази до блока ми

# 721
  • София
Моля ви, кажете имали и някой друг да не може да влезе в профила на детето си? Сигурна съм, че изписвам правилно ЕГН- то и паролата. Не мога да добавя телефона си. Това  е вече 10- тина дни. Преди успявах без проблем.

# 722
аз влизам без проблем но с мозила

# 723
  • София
аз в това предаване чух че се освобождават помещения в ОДЗ, тия места ще се обявяват ли в системата, като се увеличава бройката на свободни в съответната група и ако някой знае кога ще стане това
Това ще коментираме в сряда. Трябва да се обявят в системата, но след като са отремонтирани и готови за прием предполагам.
това обявяване ще е преди класирането, нали? щом ще се обявяват след ремонт излиза че по-ранно класиране няма смисъл, защото няма да е пълния брой места и родителите няма как да изберат
Не би трябвало класирането да има отношение. Могат да се обявят и след него (важно е кога ще завърши ремонта)- новите места към съответната група ще се запълнят от чакащите за нея. Същото, както, ако в течение на учебната година се освободи място.
Единствено, ако се открива нова градина би трябвало да има ново кандидатстване и ново класиране.
не съм съгласна, ако ме класират за друга градина и аз по принуда ще се запиша, а после ще се окаже че съм можела да бъда в тази до блока ми

Съгласна-несъгласна, въпросът е ще успеят ли до май месец  да се организират и отремонтират въпросните сгради? Ако не стане- ще си изправена пред същата дилема като между първо и второ класиране (да се запишеш ли на по- неизгодното за теб място или да участваш и във второто класиране и да рискуваш да останеш от два стола на земята). Не виждам защо трябва да се чувстваш ощетена- много хора дори няма да имат и твоите дилеми дори, защото няма да имат никакъв шанс за нито едно класиране на нито едно място, за което са кандидатствали.

# 724
  • София
Да ви кажа все повече се замислям, че това с компенсациите няма как да стане.

Представете си, че го удобрят... тогава всички ще се юрнат да "записват" за ДГ, даже и да не им трябва, щом знаят, че като няма места ще се дават пари за това...

Особено хората от малцинствата, които до сега поне май не изявяват желание за ДГ.

Аз също не мисля, че има шанс да стане това с компенсациите, чисто по финансови причини... пък и тия 80-100 лв. нито ще стигнат за частна детска, нито ще ми компенсират заплатата... просто поредното раздаване на средства, с което нищо не се решава.
Но не съм съгласна с доводите ти за малцинствата - всички деца имат еднакви права и с това мислене до никъде няма да стигнем  Naughty

# 725
  • На края на вселената!
Моля ви, кажете имали и някой друг да не може да влезе в профила на детето си? Сигурна съм, че изписвам правилно ЕГН- то и паролата. Не мога да добавя телефона си. Това  е вече 10- тина дни. Преди успявах без проблем.
Ако си с Интернет Експлорър си изчисти кеша и пробвай пак Peace

# 726
  • София
Аз също не мисля, че има шанс да стане това с компенсациите, чисто по финансови причини... пък и тия 80-100 лв. нито ще стигнат за частна детска, нито ще ми компенсират заплатата... просто поредното раздаване на средства, с което нищо не се решава.
Но не съм съгласна с доводите ти за малцинствата - всички деца имат еднакви права и с това мислене до никъде няма да стигнем  Naughty

Нямах предвид да нямат права за ДГ, по-скоро друго имах наум... едно от местата където има и в момента свободни места за ДГ е в квартал с предимно роми, което за мен значи, че при тях Детската градина не е толкова важна.
Пък всички знаем, че щом някои от тях са готови да раждат за детски надбавки от по 25 лв на месец, то какво остава, ако им дават месечно по 80 лв заради липса на метса... дали ще отажат?

Нищо лично и дано не съм обидила някой с това изказване...

# 727
  • София
Да, уточнете реда за кандидатсване в новите групи към вече функциониращи градини, както и в напълно новите градини! Нали септември ще се отвори системата за кандидатсване по всяко време и дали това да не съвпадне с пускане за кандидатстване за новите места!

# 728
  • гр.София
 Компенсация- за работещ родител и (или) дете,дадено в частна градина. Сигурно има начин да го измислят да не се злоупотребява.
 ( За себе си -предпочитам място в ДГ за детето Simple Smile)
 Фандъкова каза,че е въпрос на пари за всяка Община -разбирайте,пари не достигат.

# 729
  • Sofia
А защо се спрягат 80-100 лв на неприето дете? Аз ли бъркам, или държавата отпуска на всяко дете в детска градина по 192 лв месечно? Тогава защо ще дават (ако изобщо дадат де) по-малко на неприетите? Crossing Arms

# 730
Мами,говорим много и за алтернативни варианти,примерно корпоративни ДГ,или семейни такива-но за последното така и не разбрах точносхемата,ще помоля Кабо Алма да ви напише...Пишете вие какво мислите за това?!Който работи в голямо предприятие,би ли си дал детето там на градина?!Имайки в предвид че все пак условията едва ли ще са точно като във обикновенните,но пък основното преимущество е че винаги ще сте близо до детето си...

# 731
  • София
Аз бих, според мен си има доста предимства! Но мисленето на българина, според мен, не е достигнало до това ниво! Имам предвид на собственика на фирма, не обикновенния човек!

# 732
Мами,говорим много и за алтернативни варианти,примерно корпоративни ДГ,или семейни такива-но за последното така и не разбрах точносхемата,ще помоля Кабо Алма да ви напише...Пишете вие какво мислите за това?!Който работи в голямо предприятие,би ли си дал детето там на градина?!Имайки в предвид че все пак условията едва ли ще са точно като във обикновенните,но пък основното преимущество е че винаги ще сте близо до детето си...
Много ми допадат вариантите за алтернативн ДГта, дано има как да се осъществят. Може би варианта, в който малка група деца се гледат с помощта на например учител и помощник, но и родителите се включват активно е най подходя що за тези, които работят по 8 часа. Така хем детето няма да расте само в компанията на баба/гледачка, хем ще бъде обучавано, хранено и обгрижвано в посоката, която родителите зададат. Ако пък и като пари се получи по малко от сумите за част на градина....

# 733
корпоративна дг ми е мечта, но в моята фирма например/40 човека/ няма как да стане, това е вариант за големи фирми, например чувала съм че бтк имат такава градина
иначе варианти да не се злоупотребява със субсидията има- например да се удостоверява че и двамата родители работят, а по егн може да се следи в новат асистема дали детето не е вече на детска градина и дали не се е освободило място за него

# 734
  • София
Бих си дала детето в подобна градина, даже за мен ще е удобство. Пък и колко бизнес центрове има, могат да помислят за децата на работещите там. Вижте например Бизнес Парка, колко сгради и паркинги направиха, не можеше ли да се направи и една градина за работещите там (за децата им де  Joy).

Общи условия

Активация на акаунт