ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 50 752
  • 1 301
  •   1
Отговори
# 795
  • София
nedi, в нашия квартал има два отделени терена, единия се застроява, за другия уж нямало кандидати  ooooh! та може и него да застроят

За кои терени става дума, на Гео Милев и Слатинска и на Гео Милев и Слатинска река ли?

Да, но тук е настъпило малко объркване (сигурно не съм обяснила добре, защото и Червената шапчица не ме е разбрала). Единият терен е с реституционни претенции и освен това вече има изградени два блока върху него от 3 години. Така че тук няма какво да се направи.
Другият - в момента се строи нова кооперация, но не е ясно върху него или до него (Шаманката ще помоли майка си да разчете картата); точно за него изказаха съмнения, че нямало да има кой да си запише там децата.

Кабо Алма, само терени, които вече са отредени за ДГ ли да търсим или изобщо подходящи? Пак в същия район има още един терен, който е предвиден за училище, но като гледам и него са почнали да застрояват и според мен вече е много малък за училище.

# 796
Кабо Алма, само терени, които вече са отредени за ДГ ли да търсим или изобщо подходящи? Пак в същия район има още един терен, който е предвиден за училище, но като гледам и него са почнали да застрояват и според мен вече е много малък за училище.

Изобщо подходящи. Ще настояваме, ако е възможно, да се смени статута им.

И много ти благодаря за адекватните реакции и градивната позиция - през цялото време!   bouquet

# 797
Е!Добре че е председателката на Пълна Къща-Кабо Алма...Винаги така добре и изчерпателно пише...А аз,влагам много нерви и чувтства,и накрая нещо все не успявам да запомня,или да изкажа,така чеу да бъда разбрана...Радвам се че вече явно има нет!!!Поздрави!!!

Мами,ако имате някакъв сигнал че и на терени предназначени за училище се застроява,или нещо друго нередно,също пишете,защото този проблем седи нае дневен ред,след ДГ!!!Поздрави!!!

# 798
Накратко за днешната среща на работната група.
- всички протоколи от срещите ще се публикуват на сайта за ДГ
- за класирането за 2008/2009 се запазват критериите, както бяха обявени преди старта на системата
- за следващите класирания ще бъде въведен допълнителен критерий - адресна регистрация в град София - предстои проверка дали това не е в противоречие със закона
- все още се обсъжда дали за следващи класирания да остане принципа на "най-бързия печели" или при равни други условия да се класират децата на случаен принцип (според желанията, естествено)
- след публикуване на резултатите от одитния доклад и след въвеждането в системата на всички в момента посещаващи ДГ деца - да се пусне системата да класира децата, които  кандидатстват за свободните места в 1, 2 и 3 група в момента (родените през 2002, 2003, 2004)
- класирането за новата учебна година - 2008/2009 - за ясла и 1 група - да остане за 31 май
- разработва се модел за алтернативно отглеждане на деца - семйни домове - от доц. Й.Факирска - трябва да е готов до края на април
- за следващия път (12 март) се предвижда среща с гл.архитект - по въпросите за терените - затова продължавайте да пишете за терени, които намирате за подходящи.
Браво , Кабо,  аз лично съм особено съгласна с частта за адресните регистрации.
Щото, нали се сещаш, че ако живее човек в Красно село, няма да тръгне да записва детето на ДГ в, да речем, Симеоново. И защо да е в противоречие със закона? Дано не е.

# 799
Накратко за днешната среща на работната група.
- всички протоколи от срещите ще се публикуват на сайта за ДГ
- за класирането за 2008/2009 се запазват критериите, както бяха обявени преди старта на системата
- за следващите класирания ще бъде въведен допълнителен критерий - адресна регистрация в град София - предстои проверка дали това не е в противоречие със закона
- все още се обсъжда дали за следващи класирания да остане принципа на "най-бързия печели" или при равни други условия да се класират децата на случаен принцип (според желанията, естествено)
- след публикуване на резултатите от одитния доклад и след въвеждането в системата на всички в момента посещаващи ДГ деца - да се пусне системата да класира децата, които  кандидатстват за свободните места в 1, 2 и 3 група в момента (родените през 2002, 2003, 2004)
- класирането за новата учебна година - 2008/2009 - за ясла и 1 група - да остане за 31 май
- разработва се модел за алтернативно отглеждане на деца - семйни домове - от доц. Й.Факирска - трябва да е готов до края на април
- за следващия път (12 март) се предвижда среща с гл.архитект - по въпросите за терените - затова продължавайте да пишете за терени, които намирате за подходящи.
Браво , Кабо,  аз лично съм особено съгласна с частта за адресните регистрации.
Щото, нали се сещаш, че ако живее човек в Красно село, няма да тръгне да записва детето на ДГ в, да речем, Симеоново. И защо да е в противоречие със закона? Дано не е.
Омбутсмана потвърди че няма противоречие със закона.

# 800
Ех, Касандра, дано наистина е така.
Ще продължавам да ви следя. Peace Нищо, че се касае все за неща, които ще се случат в  бъдещето.
Относно свободни парцели-като цяло за район Красно село има голям недостиг на места. Обаче Красно село обхваща и част от центъра. А тук свободни парцели -  ooooh! ooooh! ooooh! Абсурд.

# 801
По-назад в темата някой беше писал, че свободни места в Люлин бол...ами вече май не е съвсем така, не че няма, но вече със скоростта на светлината ги ограждат и започва строителство.
Факт е, че в Люлин 10 реставрираха една порутена ясла и сега от пролетта, или от септември започва да работи.
Не успях вчера да се преборя със сайта, търсих предвидени за ОДЗ-та терени в цял Люлин, но нищо не успях да направя.
Иначе, за протест и аз съм "ЗА". Ще ми е трудно да си освободя работен ден, при вече направен график, но няма да ми е невъзможно....

# 802

Шапчице, някой каза ли ясно,колко е издръжката на дете в градина?
Бланк, виж тук http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=445113

# 803
ох, много ви моля, оправете грешките в Петицията.
този й вид е просто невъзможен!

# 804
аз лично съм особено съгласна с частта за адресните регистрации.

Не става дума за регистрация по райони, а за регистрация в София. ДГ са силно субсидирана общинска услуга, логично е от нея да се възползват с предимство хората, които плащат местни данъци в съответната община. Изключение се предвижда само за студентите, които са дошли да учат тук.

# 805

Мами,ако имате някакъв сигнал че и на терени предназначени за училище се застроява,или нещо друго нередно,също пишете,защото този проблем седи нае дневен ред,след ДГ!!!Поздрави!!!
ами ние дадохме сигнали, ама какво ще предприемете, като са застроени?искам да се борим за терена на гео милев и слатиснка, след като са ни застроили др места, които така или иначе бяха много далеч за живеещите в гео милев и редута, да отпуснат този терен , който е удобен за живущите и в трите квартала, и все още е достатъчно голям
на коя среща да дойда, за да се разисква моя въпрос?

# 806

Не става дума за регистрация по райони, а за регистрация в София. ДГ са силно субсидирана общинска услуга, логично е от нея да се възползват с предимство хората, които плащат местни данъци в съответната община. Изключение се предвижда само за студентите, които са дошли да учат тук.
A kакви данъци местни плащат гора, които са под наем?данък сгради и такса смет  се заплаща от собственика на имота.И ако не притежаваш такъв- не плащаш нищо.

# 807

A какви данъци местни плащат гора, които са под наем?данък сгради и такса смет  се заплаща от собственика на имота.И ако не притежаваш такъв- не плащаш нищо.

Хората които са под наем, плащат наем- той така е калкулиран, че да покрива и данъците и ремонта и поддръжката, а и печалба за собственика. Като се живее на квартира задължително трябва да си регистриран, че живееш там. Това не е закон от вчера, но масово не се спазва!
Май само у нас я има тая свободия да се движим като свободни неутрони кой на където си иска без да декларира това.
Хайде да си помислим как се предвижда колко детски градини да се направят за след 2 години, освен отговора ПОВЕЧЕ. Ами трябва да има планиране, планирането се извършва на база данни, а данните не могат да се вземат от преброител на входа на София и изхода, които да пита преминаващите, "ще оставате или ще се връщате?"Кой от където си иска да идва, въпроса е дойде ли да живее и явно да работи тук да се регистрира. Мисля, че навсякъде в нормалния свят е така, поне в германия със сигурност. Тук пак могат да се включат майки от чужбина-можеш ли да живееш някъде 3-5 години без регистрация?

# 808
Права си, но говорим за реалността и най-честата практика Peace.Дълги години съм била наемател и прекрасно знам положението.За да се регистрира наема, се плаща  днаък върху доходите му, а наемодателите не искат това Naughty.На наемателите дори ще име е по-спокойно така до известна степен, но .....за съжаление реалността е друга.Тук не става дума сам оза данък сгради и такса смет.
А и от друга страна доколкото разбрах отскоро се иска разрешението на хазяина ( чрез някаква декларация),за да се регистрираш на  адреса на неговата собственост...

# 809
Права си, но говорим за реалността и най-честата практика Peace.Дълги години съм била наемател и прекрасно знам положението.За да се регистрира наема, се плаща  днаък върху доходите му, а наемодателите не искат това Naughty.На наемателите дори ще име е по-спокойно така до известна степен, но .....за съжаление реалността е друга.Тук не става дума сам оза данък сгради и такса смет.
А и от друга страна доколкото разбрах отскоро се иска разрешението на хазяина ( чрез някаква декларация),за да се регистрираш на  адреса на неговата собственост...

Първо на хазяина ти може да си му първа приятелка, апартамента си е негов и никой не го задължава да ти иска пари- има добро сърце-пуснал те да живееш...
За Разрешението се изисква, защото до скоро можеше да кажеш, че живееш при президента Първанов и те го приемаха за факт. Сега просто се изисква собственика на апартамента с нотариалния акт да докаже, че той те е пуснал да живееш там, а не си си избрала ти хаотично адреса.
Обяснявам това с най положителни чуства! Крайно време е да се научим да бъдем малко по отговорни към себе си и децата си. Незнам дали ако всички идващи от 1992 година насам се регистрираха и беше ясно, че децата ще се увеличават щяха така безмилостно да се грабят или по скоро раздават детски градини...

Общи условия

Активация на акаунт