ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 50 752
  • 1 301
  •   1
Отговори
# 810
На днешната работна среща бе представено официално становище на директорите на детските заведения в София, което публикувам без редакция.

Становище
                       От директори на детски заведения
Относно: Приема на децата в детските градини.

Устройството и дейността на Детските заведения са регламентирани в ЗНП И ППЗНП.
Съгласно чл.18 от ЗНП и чл.26 от ППЗНП Детските градини са подготвителна институция в системата на народната просвета, в която се отглеждат, възпитават и обучават деца от 3 години до постъпването им в 1 клас.
В тази връзка в ДГ постъпват деца които в годината на приемане навършват 3 г., за да бъдат на училище в годината в която навършват 7 години.
Съгласно чл. 7 ал.(2) от ЗНП Училищното обучение започва на 7 години, навършени в годината на постъпване в първи клас. В първи клас могат да постъпят и деца, навършили 6 години, ако физическото и умственото им развитие, по преценка на родителите или настойниците им, позволяват това.
Родителите на деца родени през месеците януари, февруари и март на 2006 г. и не навършили 3 год. в годината на приемане, трудно биха преценили дали детето ще бъде физически и умствено подготвено да постъпи в първи клас на 6 години. Тези деца би трябвало да повторят задължителната подготвителна група, ако има свободни места в групата на която ще предстои да се подготвят за училище през следващата учебна година.
Практиката и професионалния ни опит са доказали, че приетите ненавършили 3 год. деца в трета и подготвителна група изостават с усвояването на ДОИ и рядко са умствено и психически подготвени за училище. Тези деца са няколко месеца по-малки от децата родени в края на календарната година, но са по-малки почти година от децата родени в началото на годината.
Нашето становище е категорично спазване на нормативната уредба и децата да бъдат приемани по реда и начина определени в Закона и Правилника за прилагането му.
От Директорите

Те това вече изби рибата !!! Тези директорки дали са учили изобщо педагогика ?!?!?! Или може би никога не са виждали деца?
               Реда и начина на прием са едно, а възможностите на децата нещо друго.Да се пише подобно нещо направо си е глупост и показва нечие друго ниво и възможности. Mr. Green
               Искам да добавя ,че нашето  дете е родено в края на март и съм го дала в първа група от септември м.г. вместо на ясла и знае много повече от децата по-големи от него в яслата , а и от  доста деца  в  групата .При това не сме с мнението и самочувствието ,че отглеждаме талант.Той е просто едно дете на 2 г и половина  по-малко от другите,но едно е да си с учител съвсем друго с мед.сестра и възпитател.ЛИЧНО мнение!
               Липсата на места не оправдава подобни становища.В момента гледам 6 год.деца и половината вече четат.Ако са били в подготвителна група и тръгнат на 6 на училище не виждам да имат проблем с нещо,а те ще стоят още една година в ДГ-подготвителна /по закон/. Peace

Последна редакция: чт, 28 фев 2008, 10:35 от Didia

# 811
Дидиа, колкото учители-толкова и мнения май става.Малко като при лекарите-смениш лекуващия и следващия веднага отрича предния, като методи, като знания и прочее.Та и учителската гилдия май натам отиде.Ерудиран учител, не директор, а учител начални класове с над 20 годишна практика е на същото мнение-че повечето 6-годишни в  клас не се справят, често заспиват даже...Изключения-има и за тях се правят компромиси, където и когато може.Друг е варианта да минем просто всички в нова версия-поредната.Всички да тръгват на 6, не на 7.

# 812
Кабо Алма , аз бях публикувала линк към един терен до 69 ОДЗ, кв. Х. Димитър, който изглежда е предвиден за градина по план, но понастоящем е горичка пълна с боклуци. На мен ми харесва да си имам горичка под балкона, но се носи слух, че ще се строи жил. блок. Помолих майка ми да провери в общината, защото тя е наясно с материята и ще пиша като разбера повече. Ето как изглежда  http://images24.snimka.bg/005254785-big.jpg

# 813
  • София
В повечето случаи родителите наистина нямат ясна представа за възможностите на децата си. Така че, съм склонна да приема становището на директорките. Все пак те за разлика от пристрастните родители са видели не едно и две деца. Нека не използваме такива квалификации, само защото се чувстваме персонално засегнати.
Иначе за терените, при нас има един предвиден такъв за строеж. Даже се намира в двора на съществуваща детска градина (бяха бараки, които разрушиха и остана само основата). За две години "успяха" само да разчистят боклуците. Ако такива са темповете на строителство, скоро няма да видим нови градини.

# 814
Не е хубаво да се обобщава по този начин- ясно е че има мнения различни, ясно е че има различни деца. Затова не е редно да се правят подобни крайни изявления(становища). Предвид колко са различни децата не може да се отсичат с една дата.
По повод законите които са цитирани ще си позволя да ги копирам и 2 та

От ЗНП
Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) (1) Детските градини са за деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г., в сила от 2003/2004 учебна година.)

от ПРАВИЛНИК за прилагане на Закона за народната просвета

Чл. 26. (1) Детските градини са подготвителни институции в системата на
народната просвета, в които се отглеждат, възпитават и обучават деца от 3-годишна
възраст до постъпването им в I клас.
(2) (Нова - ДВ, бр. 33 от 2003 г.) Децата със специални образователни
потребности и/или с хронични заболявания постъпват в детските градини по ал. 1,
които са задължени да ги приемат.
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 33 от 2003 г.) Възпитанието и обучението на
децата в детските градини се организира и провежда в съответствие с държавното
образователно изискване за предучилищното възпитание и подготовка и осигурява
готовност на децата за училище.
(4) (Нова - ДВ, бр. 53 от 2001 г., предишна ал. 3, бр. 33 от 2003 г.) Учебната
програма определя структурата и обема на учебното съдържание по образователни
направления.

хайде сега ако може някой да ми каже къде точно е фиксирана датата 31 декември и къде точно е обяснено какво се има предвид по 3 години.

П.С. За съжаление съм срещала не един и двама откровено неграмотни преподаватели и това колко деца са им "минали пред очите" и колко стаж имат не е определящо.
Децата от преди 20 години вообще не могат да са сравняват с децата които се раждат сега, а за съжаления не малка част от педагозите с дългогодишен опит не желаят да приемат този факт, което е повече от дразнещо. Има и страхотни преподаватели разбира се, аз съм имала такива, но не мисля че те биха си позволили подобни класификациии.
За субективната родителска преценка, много лесно може да стане обективна с тест изпит, ролева игра или както там искат да го нарекат- да си го измислят, а не да слагат една дата, изсмукана от пръстите и да пляскат доволно с ръце. Ама за това трябва и акъл...

Последна редакция: чт, 28 фев 2008, 11:06 от nasya

# 815
  • гр.София
 Велмар,благодаря за линка.Но там пише нещо шокиращо-според мен е грешка-средномесечният разход за дете е близо 700лв.!
 Благодаря и на участниците в работната група за информацията от вчера.
 maicheto,какво й е на петицията?!

# 816
  • София
Не е хубаво да се обобщава по този начин- ясно е че има мнения различни, ясно е че има различни деца. Затова не е редно да се правят подобни крайни изявления(становища). Предвид колко са различни децата не може да се отсичат с една дата.
По повод законите които са цитирани ще си позволя да ги копирам и 2 та

От ЗНП
Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) (1) Детските градини са за деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г., в сила от 2003/2004 учебна година.)

от ПРАВИЛНИК за прилагане на Закона за народната просвета

Чл. 26. (1) Детските градини са подготвителни институции в системата на
народната просвета, в които се отглеждат, възпитават и обучават деца от 3-годишна
възраст до постъпването им в I клас.
(2) (Нова - ДВ, бр. 33 от 2003 г.) Децата със специални образователни
потребности и/или с хронични заболявания постъпват в детските градини по ал. 1,
които са задължени да ги приемат.
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 33 от 2003 г.) Възпитанието и обучението на
децата в детските градини се организира и провежда в съответствие с държавното
образователно изискване за предучилищното възпитание и подготовка и осигурява
готовност на децата за училище.
(4) (Нова - ДВ, бр. 53 от 2001 г., предишна ал. 3, бр. 33 от 2003 г.) Учебната
програма определя структурата и обема на учебното съдържание по образователни
направления.

хайде сега ако може някой да ми каже къде точно е фиксирана датата 31 декември и къде точно е обяснено какво се има предвид по 3 години.

П.С. За съжаление съм срещала не един и двама откровено неграмотни преподаватели и това колко деца са им "минали пред очите" и колко стаж имат не е определящо.
Децата от преди 20 години вообще не могат да са сравняват с децата които се раждат сега, а за съжаления не малка част от педагозите с дългогодишен опит не желаят да приемат този факт, което е повече от дразнещо. Има и страхотни преподаватели разбира се, аз съм имала такива, но не мисля че те биха си позволили подобни класификациии.
Предполагам, че тези закони и наредби не определят фиксирани дати, защото доскоро в Детските заведения се приемаше целогодишно и нямаше нужда от такива. Сега се промени приема да е само септември, а е в сила старият правилник, оттам идва това.

# 817
Дидиа, колкото учители-толкова и мнения май става.Малко като при лекарите-смениш лекуващия и следващия веднага отрича предния, като методи, като знания и прочее.Та и учителската гилдия май натам отиде.Ерудиран учител, не директор, а учител начални класове с над 20 годишна практика е на същото мнение-че повечето 6-годишни в  клас не се справят, често заспиват даже...Изключения-има и за тях се правят компромиси, където и когато може.Друг е варианта да минем просто всички в нова версия-поредната.Всички да тръгват на 6, не на 7.
въпроса не е смао това
децата родени в началото на годината в момента не могат да започнат детска градина цяла година повече от другите деца, съответно майките им не могат да работят
а на 6 години така или иначе в предучилищната са длъжни да покрият определени тестове, за да минат в 1 клас, ако не ги покрият могат да карат 1 година предучилищна допълнително към училището, няма да заемат места за други деца бе хора!

# 818
Предполагам, че тези закони и наредби не определят фиксирани дати, защото доскоро в Детските заведения се приемаше целогодишно и нямаше нужда от такива. Сега се промени приема да е само септември, а е в сила старият правилник, оттам идва това.

1 во това са законите, които са цитирани в "компетентното" Становище.
2 ро след като няма нов ЗАКОН това е закона - дали е от 1973 или от 2008 той е действащ и това е положението!
3. Няма никъде фиксирана дата и в 2 та и това е факт, на който няма как да не се позова?
От къде дойде този 31 декември?

# 819
  • София
По-назад в темата някой беше писал, че свободни места в Люлин бол...ами вече май не е съвсем така, не че няма, но вече със скоростта на светлината ги ограждат и започва строителство.
Факт е, че в Люлин 10 реставрираха една порутена ясла и сега от пролетта, или от септември започва да работи.
Не успях вчера да се преборя със сайта, търсих предвидени за ОДЗ-та терени в цял Люлин, но нищо не успях да направя.

Аз вчера пуснах единия парцел предвиден за ОДЗ в Люлин 9, но ето го пак

http://ims.gis-sofia.bg:8080/JisofMap/Maps/Regulation_IMSWIN55445536259.JPG

А ето и този, който гласят за Люлин 10.

Сори, не мога да ги копирам от Гис....

Този за Люлин 9 е пред блок 910, а другия в Люлин 10 е на ъгъла на Орион и Димитър Талев...

http://ims.gis-sofia.bg:8080/JisofMap/Maps/Regulation_IMSWIN50164600248.JPG

Не мога да ги копирам линковете, не знам защо не става...

Последна редакция: чт, 28 фев 2008, 13:34 от Фъстъчка

# 820
А защо не заспиват в ДГ ? И би ли ми обяснила като вече четат ,а някои не са навършили 6 години , какво точно не им харесва ерудирания учител с 20-год стаж? В предишния ми випуск имаше само 2 деца ,които не можеха да четат , а другите искаха вместо аз да им чета за да заспят след обяд ,някой от тях да върши тази работа.При това даже си бяха направили график - аз съм днес,ти-утре и т.н.
              При това ние говорим  ЗА ПРАВОТО на избор на родителите , а не за масовата практика.
              Като защитавате СТАНОВИЩЕТО на директорките що не поискате диагностиката за детската активност на всяка група ??? Прави се в началото и края на годината.И ако прочетете ,че 6 годишните деца нямат това или онова и не са готови , моля , да ми я предоставите  Mr. Green Такова нещо от години не съм виждала.И мога да ти кажа ,че са покрили ДОИ и за следващата група. Peace
              Пропуснах - май становищата за различните места са РАЗЛИЧНИ.Което ни устроива в случая него ползват. Mr. Green

# 821
  • София

1 во това са законите, които са цитирани в "компетентното" Становище.
2 ро след като няма нов ЗАКОН това е закона - дали е от 1973 или от 2008 той е действащ и това е положението!
3. Няма никъде фиксирана дата и в 2 та и това е факт, на който няма как да не се позова?
От къде дойде този 31 декември?
Датата 31.12 идва от приема в училищата, винаги е бил септември и се записваха деца навършващи 7 години в същата година, т.е такива родени след 01.01 и преди 31.12, като изключим разбира се експерименталните класове на 6 годишните (които между другото де оказаха пълен провал).

# 822
  • София
децата родени в началото на годината в момента не могат да започнат детска градина цяла година повече от другите деца, съответно майките им не могат да работят
а на 6 години така или иначе в предучилищната са длъжни да покрият определени тестове, за да минат в 1 клас, ако не ги покрият могат да карат 1 година предучилищна допълнително към училището, няма да заемат места за други деца бе хора!
Абсолютно съм съгласна. Само че на тези срещи са представителки на ОДЗ-та и ЦДГ-та. При тях проблемът е решен- децата остават в групата до навършване на възрастта. Проблемът е в самостоятелните ДЯ, но те са към МЗ. Там при навършване на 3 години нямат право да задържат децата и съответно децата са на възраст, която не е достатъчна да ги приемат в ЦДГ. Трябва да се борим за съгласуваност Между ДЯ и ЦДГ, но май за тази година няма да стане..

# 823
въпроса не е смао това

По начина, по който си го написала излиза, че на теб например ти пречи дете, което по ред причини тръгва на 7 на училище и заема място на друго, което е няколко месеца назад родено. StopИли аз не схващам.Аз съм с две деца, раждани в началото на годината-как да ги наглася така, че да съм в угода на майки с деца няколко месеца след моите и да им освободя бързичко местенце?Независимо от умствените им възможности и личностните им качества-децата си вървят с набора, година след година.След 2-ра група, ще започне 3-та.Ако усетя, че детето има възможност бих могла да говоря с директорката за прехвърляне направо в подготвителна, да пропусне 3-та група.Примерно.После-малката-тръгва на ясла септември/родена е март/Когато и дойде време за градина-прехвърля се автоматично.

Идеята според мен е всички-ясли и градини-да станат ОДЗ-та.Но май е невъзможно, защото пък-не тръгне ли детето ясленче-да го внедриш после се оказва невъзможно.

# 824
А защо не заспиват в ДГ ? И би ли ми обяснила като вече четат ,а някои не са навършили 6 години , какво точно не им харесва ерудирания учител с 20-год стаж? В предишния ми випуск имаше само 2 деца ,които не можеха да четат , а другите искаха вместо аз да им чета за да заспят след обяд ,някой от тях да върши тази работа.При това даже си бяха направили график - аз съм днес,ти-утре и т.н.
              При това ние говорим  ЗА ПРАВОТО на избор на родителите , а не за масовата практика.
              Като защитавате СТАНОВИЩЕТО на директорките що не поискате диагностиката за детската активност на всяка група ??? Прави се в началото и края на годината.И ако прочетете ,че 6 годишните деца нямат това или онова и не са готови , моля , да ми я предоставите  Mr. Green Такова нещо от години не съм виждала.И мога да ти кажа ,че са покрили ДОИ и за следващата група. Peace
              Пропуснах - май становищата за различните места са РАЗЛИЧНИ.Което ни устроива в случая него ползват. Mr. Green

Дидиа, айде моля те-чети внимателно какво съм написала, м?Никъде не съм написала, че учителката НЕ харесва 6-годишните.Напротив.Само че на повечето 6-годишни им е трудно в училище.Статистика аз баш няма как да ти вадя, сещаш се.Учител го казва, не директор, който е заинтересован от нещо друго.Твоите , като четат на 6 години-повечето не са така.Правото на избор-съгласна съм, но не може кой кога си иска.Затова е вкарана някаква граница, условна.В случая-7 годишни-1 клас.Да го направят 6-годишни да са 1 клас.Да видим.Нямам против правото на избор, ама аз мога по тази логика да си пусна отрочето и на 4 г на училище и на 10-както аз го преценя.

Апропо-успеваемостта в групата на дъщеря ми я знам.И смея да твърдя, че тези, които са няколко месеца след нея имат още да наваксват.Някои-доста, други-по-малко.Или тук ще кажеш, че учителката не умее, може би.Не съм съгласна.

Общи условия

Активация на акаунт