ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 49 975
  • 1 301
  •   1
Отговори
# 195
  • София
в този ред на мисли не е ли редно и децата на софиянци да са с предимство за общинските детски градини?и да има райониране?

Мамавасси, недей така, че ще ни емнат всички! Аз си позволих в едн вой постинг в някоя от темите да напиша, че е важно къде плащат данъци родителите. Имах предвид, че мнозина са си с несменени адресни регистрации. И нямам предвид само данъци от заплати, а и имотните такива. Естествено, много от родителите са с половинка от друг град, това не значи да се разделяме кой откъдето. Идеята ми е, че всеки ден прииждат нови и нови хора, а доста от тях си запазват старите адресни регистрации. Аз също до известна степен съм за районирането.  Живея в Лозенец, работя също тук, безумно ми се струва да си водя детето на ДГ примерно в Люлин, само защото там има свободни места. После си говорим за вируси и т.н. Ами как няма да ги прихприхванем, като прекосяваме целия град.
Понеже все искате да се делите на софиянци и пришълци (не от космоса), нека ви предложа аз друго деление. Понеже в крайна сметка градините са на издръжка от общината нека са с предимство хората плащащи общински данъци. Значи има доста хора, които са дошли от провинцията, купили са си апартамент и плащат данъци за него. А знаем, че има доста потомствени софиянци, които живеят при мама и тате или под наем и нищо не плащат в общината. Кой сега според вас е с предимство?
С това смятам да приключа по тази тема, защото някои хора наистина забравят откъде идват.

Анна, май е по-лесно да се чете 5 за 4?  Wink Точно общинските данъци имам предвид. Не нападам т.нар от Вас пришълци. Всъщност не ги и наричам така. Пришълци са тези, които идват само да ползват, без да дават. Не идвам отникъде. На 42 години съм и съм от София, без да правя от това капитал. Разбирам тези, които идват тук да търсят по-добра перспектива за себе си и за децата си. И по никакъв начин не ги деля на софиянци и столичани, а това "деление" е анекдотично и датира от времето на ТЖ. Още по-малко бих си позволила такова деление на децата.

# 196
  • София
Момичета, призовавам да спрете да се дъвчете вече за това райониране! Stop От няколко дни чета за него.

С или без райониране, 5000 деца ще са извън градините. Това е болката! Някой сметна, че това са 55 нови градини! Това е огромно число. Нека се съсредоточим върху фактите и да се върнем на точките, по които уж щяхме да се обединяваме. Или само ще си чешим клавиатурите и ще трупаме брой постинги и нерви???

Някой има ли представа каква е издръжката на 1 дете в градината за месец или за година? Имам предвид издръжката, която плаща държавата. Thinking

# 197
  • София
продължава да се крие много информация, но и много се изяснява

например, че различните кандидати са над 13000, а местата при уплътнени ДГ и групи са 7000, следователно от желаещите 13000 няма място за 7000. и тук не броим ромите - кореняци софиянци и богаташите-сноби, които не им трябва общинска детска ясла и градина. затова подготвяме кръглата маса за да язасним и другите неясни проблеми и да предложим конкретни решения на властите

Николай Белалов

13000 РЕАЛНИ регистрации, или в това число са включени и дублираните? Ако е БЕЗ дублажите, това е УЖАСЯВАЩА новина за шансовета на децата да влязат в ДГ.

# 198
"Не се съмнявам, че заложената инвестационна програма на общината ще бъде изпълнена", каза Фандъкова и допълни, че до две седмици работа ще започне детска градина в "Подуене".

Коя е тая ДГ? И как си събраха деца за нея?

и аз се интересувам. Струва ми се, че става дума за новото крило на 5 ОДЗ до 18 поликлиника, но то е само крило и нямаше обявен допълнителен прием - затова и се отказах да кандидатствам там.
А в Левски север/което пак е Подуене/ щяло да се строи някъде зад бл. 17, зад автобусната спирка и пазарчето....обаче не съм минавала да видя що за терен или сграда има там.....и е поне за септември 09, ако не и за по-късно.

ъъъ, ако продължавате с това райониране и т.н., подкрепящите ви ще намалеят още Simple Smile

# 199
  • София
Момичета, призовавам да спрете да се дъвчете вече за това райониране! Stop От няколко дни чета за него.

С или без райониране, 5000 деца ще са извън градините. Това е болката! Някой сметна, че това са 55 нови градини! Това е огромно число. Нека се съсредоточим върху фактите и да се върнем на точките, по които уж щяхме да се обединяваме. Или само ще си чешим клавиатурите и ще трупаме брой постинги и нерви???

Някой има ли представа каква е издръжката на 1 дете в градината за месец или за година? Имам предвид издръжката, която плаща държавата. Thinking
Соро се появи един общинар, който искаше да прокара идеята, на децата които остават ивън ДГ да се плаща субсидията, която се отделя за посещаващите я. Та по негови изчисления субсидията е около 80 лв.

# 200
ъъъ, ако продължавате с това райониране и т.н., подкрепящите ви ще намалеят още Simple Smile
Peace

# 201
  • София
Соро се появи един общинар, който искаше да прокара идеята, на децата които остават ивън ДГ да се плаща субсидията, която се отделя за посещаващите я. Та по негови изчисления субсидията е около 80 лв.

Аз за това питам. Ако ми дават 80 лв на месец + 180 лв по програмата за детегледачки - ето ти 260 лв. И още толкова от мен и може и да намеря жена, дето да се навие да ми гледа детето от 8 сутрин до 7 вечер. И тогава аз се отказвам от кандидатурата си за градина. Thinking

# 202
 Shocked в анонса на новините по Нова казаха, че 6000 места не достигат Shocked newsm78

# 203
...цифри постоянно се менят, твърдения се отричат, постоянно се отрича всичко предишно и от фирма и от община.Но иначе-работи всичко, всичко е предвидено, взети са мерки.И за строежите на градини и за системи.На гол тумбак-чифте пищови.Пак ви насочвам-държава и фирма изпълнител играят заедно.Няма как да се топят едни-други, защото са разпределени едни пари между тях.

# 204
Мами,разбрахте ли че Фандъкова е подала оставка?!
Какво правим ние от тук нататък?!Имайки в предвед че не само тя е виновна за положението...Предполагам че другите ще се опитат да се измъкнат покрай нея...
А какво стана с идеята за сглобяемите ДГ?!Пак ви казвам-беше напълно реална,и много добра!!!
Какво стана със срещата?!

Да ви кажа честно,не ми се искаше да напуска,с нея можеше да се преговаря,не беше лоша жена... Embarassed

# 205
От изказванията на Фандъкова, които прочетох ми стана много, много тъжно. Очаквах да не кажат нищо съществено, но чак такова безхаберие и липса на план за конкретни действия за цяла една седмица мислене - не съм очаквала. Не знам дали можем организирано да не си платим местните данъци и такси. Доато не се засегнат нечии икономически интереси, очевидно няма да си размърдат мозъците да предложат нещо конкретно. А и факта, че няма да отменят класирането говори, че са намерили начин да запишат по-напред в системата тези, които трябва. За какви правила говорят като такива изобщо няма!
Мами,отново повтарям този проблем НЕ Е от седмица,дори не е започнал когато аз започнах преди година,той е от по-рано.Още миналата година правихме шествие,и говорихме с Фандъкова,още миналата година бяха обявени тези 3 000 липсващи места,още миналата година повдигнахме въпросът за лятното заотваряне на градините,както дори и това че след пет години същото ще се повтори и с училищата...

Но НЕ можем три-четири мами,да се борим с тази закостеняла система...Ако искате нещо-ПРОСТО СИ ГО ИЗВОЮВАЙТЕ!!!

КАКВО ПРАВИМ СЪС СРЕЩАТА?!

# 206
# 207
И какво оказа се че 5500 деца няма да влязат в Детските градини тази година. #Cussing outУжас...Не мисля че трябва да се делим на селяни и софиянци всички си плащаме данъците и всички имаме деца които са длъжни да ги приемат в ДГ.
И така среща според мен трябва да има нека наистина обявяваме час и дата... Peace
Нищо конкретно не казват трябва да сме единни майчета. Hug

# 208

Аз за това питам. Ако ми дават 80 лв на месец + 180 лв по програмата за детегледачки - ето ти 260 лв. И още толкова от мен и може и да намеря жена, дето да се навие да ми гледа детето от 8 сутрин до 7 вечер. И тогава аз се отказвам от кандидатурата си за градина. Thinking

субсидията, доколкото аз знам, е 160 лв, а не 80.
Анна, мисля, че са ти грешни сметките... Когато се върнеш на работа майчинството май ти става 50%..

# 209
издръжката май е 160 лв/дете/месец,а майчинството след връщане на работа е 50 % от 180 лв-значи 90 лв, води се  фонд работеща майка, но е до две годинки на детето
а програмата за детегледачките е до две год на детето, сега май ще става до три, а всъщност за децата над три годинки, за които няма места в детските няма нищооо- нито пари, нито майчинство, нито дори неплатен отпуск Wink

Общи условия

Активация на акаунт