ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 49 696
  • 1 301
  •   1
Отговори
# 600
Говорих с мама, отгрлеждаща децата си в Германия. Положението там е следното: Всеки който поиска може да запише детето си в детска градина. И почти всички го правят- не защото имат финансова необходимост да се върнат на работа, а защото децата там се научават на много неща и най-вече общуват с деца. Така че да не казваме че детските градини не са задължителни. Да няма нормативен акт, който да задължава децата ни да ги посещават, но те са необходими, защото децата имат нужда да общуват с други на тяхната възраст. Да не говорим че там имат определени занимания- нещо което в къщи също трудно се постига.
Рядко обаче там някой дава детето си целодневно- или определени дни в седмицата, или определени часове- в останалото време майката се грижи за него. Т.е. тя не работи, или работи по 2-3 дни в седмицата, или почасово, нещо което било практика в Германия, за разлика от България. Има социална политика, за получаване на помощи от майките гледащи децата си, която е обвързана с доходите на семейството.  Не попитах обаче за сумата и за дохода, под който се взема, но ако идеята е, че ако дохода на семейството е нисък, с тази помощ майката преспокойно си остава да гледа детето си. Иначе детските били по 150Евро на дете- толкова, колкото е таксата за детската градина, ако детето посещава целодневно.  Освен в детска градина, детето може да се гледа от така наречените "Tagesmutter" - жени, най често майки, които заедно със собственото си дете приемат да гледат още 3-4 срещу заплащане.
Това е което научих и ако трябва да се учим от тях /за което съм за/ задължително трябва да има възможност всяко дете да посещава детска градина, или друга подобна форма. Би било добре да имаме възможност да си гледаме децата поне до 3г., но стандарта ни на живот и социалната политика не го позволяват на голям процент от българските майки. А това няма да се оправи скоро. Като знаем отношението на много от работодателите ни към жени имащи малки деца, да не говорим и за възможност на почасова работа докато са малки децата ни.
Така че да направим всичко възможно, поне да има места за всички деца в ОДЗ.

По въпроса за площи, където би могло да се построи ОДЗ-
за Подуене, квартал на 4-то място по липса на места, е предвидено да се строи само 1ОДЗ мисля че 2009г. и то в Левски. Срещу 5 ОДЗ /между 5 ОДЗ и Ботевградско шосе/ има доста голям празен терен, в момента обрасъл с бурени. Не знам чия е собствеността върху него, но ако може да се провери, там може да се построят помещения, най малко равни по площ на съществуващото в момента 5-то ОДЗ, като между двете остане предостатъчно голямо място за двор, в който да играят.

# 601
Някой знае ли дали директорките дават информация за кандидатурите при тях или достъпът им до системата е органичен поради одита й?

# 602
г-жа Фандъкова има внуче. но по-интересно е дали са кандидатствали чрез електронната система за място в детска ясла или не

# 603
Сори не я знам тази...а и не искам да я познавам... но в днешно време всичко става с връзки и пари.... ако не може с пари става с много пари... но винаги става...и по късмет ако няма много връзкари можете и вие да си запишете детето...
А ако е някоя важна клечка...сигурно ходи на часна ДГ.. и няма нужда да го записва в държавна ЧДГ

# 604
г-жа Фандъкова има внуче. но по-интересно е дали са кандидатствали чрез електронната система за място в детска ясла или не
И какво значение има как и къде ще запише детето си Фандъкова? Съвсем прекалихте  ooooh! ...

# 605
И какво значение има как и къде ще запише детето си Фандъкова? Съвсем прекалихте  ooooh! ...
И нейната дъщеря е една от нашите мами!!!Нека не злобеем излишно.

# 606
Нека благодарим на Лови и мисля Бланг,за къртовският труд който са положили,отсявайки и систематизирайки всички ваши градивни предложения,и жалби.Бяха ги оформили в прилежен документ,който днес на работната среща връчихме на общината.
БРАВО МОМИЧЕТА!!!  bouquet  bouquet  bouquet

Сега обаче трябват сериозни действия,защото следващият четвъртък ще гласуват финансовата програма за ДГ в Общината,а тя по мое мнение може да се пипне...Въпросът е че представителят днес на Общината,ни увери че предложенията са дошли от районните кметове,и ако не сме доволни,трябва да ги притиснем и тях...Така че дерзайте и по общини!!!Който може да отиде,да поиска среща,и да разговаря с кмета по район,да изиска градоустройственният план на общината,и да потърси сметка...Ако на някой му откажат,пишете,ще търсим начин...Но това трябва да стане до другият четвъртък!!!

В момента съм много изморена...и дано Кабо Алма се включи с пълен отчет!!!Поздрави!!!

# 607
Някой знае ли дали директорките дават информация за кандидатурите при тях или достъпът им до системата е органичен поради одита й?

И мен ме интересува това. Няма ли начин да се направи класирането публично. Защо трябва да се чака до края на май, като още от сега е ясно.

# 608
Който може да отиде,да поиска среща,и да разговаря с кмета по район,да изиска градоустройственният план на общината,и да потърси сметка

има ли желаещи за община Възраждане за среща с кмета? Да се съберем и да отидем, а?

# 609
  • София
А за Илинден?

# 610
  • София
И нейната дъщеря е една от нашите мами!!!Нека не злобеем излишно.
Peace Плюс това внучето е още малко и няма да ходи на градина тази година !

# 611
внучето й е на възрастта на синът ми, кандидатства за ясла 2 чрез системата, а тя пък не искала да ходи на ясла до 3 години
това си е нейна работа, но честно казано очаквах да е по- запозната с някои неща като има и внуче и е лично засегната

# 612
шапчице, моля те пиши конкретно как да изискам тоя план за детските градини от кмета ни?

# 613
С удоволствие бих пуснала, обаче трябва и да я следя, наистина не ми е възможно физически. ЗАтова помолих някой друг да се заеме и да систематизира инфото.

Клео, направих го, пуснах темата, дано се появят повечко мнения. Ще ми е да кажем НЕ-лесно (за да не кажа трудно  Mr. Green) да я следя, но за каузата  Peace

мерси Правде  Hug
Наистина изнемогвам напоследък, защото много се пише, а на мен ми се ще да чета всичко  Peace

# 614
Д И С К У С И О Н Е Н   К Л У Б  за  СОЦИАЛНА  МЕСТНА  ПОЛИТИКА
София, тел.: 0889 207710, 0888 429604, e-mail: dksmp@abv.bg, www.dksmp.red-y.info
[/u]

Предложения
от дискусия на Кръгла маса проведена на 17.02.08 г. в Софияпрес, с участието на съветници и депутати от София, представители на държавни институции и общини с опит в решаване на проблеми с детските градини, неправителствени организации и граждани. Нямаше представители на столичната администрация.

1. Осигуряване на места за всички желаещи в общинските детски ясли и градини в София от 1 септември 2008 година. За целта на 28.02.08 г. общината да представи Антикризисна програма поне за 5г. напред с прогнози, фиксирани суми и места в детските ясли и градини по райони.

2. Г-н Б. Борисов да се ангажира най-сетне с достоверна информация за наличните места, за нуждите от допълнителни и за колко от тях общината е осигурила нови детски градини!

3. С оглед странното изчезване на налични места в детските градини предполагащи висока степен на корупция и непрофесионализъм, г-н Кмета да осигури в групите за проверка на данните да има представители на ДКСМП и др.НПО.

4. Да се наложи мораториум върху ползване и продължаване на ползването на помещения и терени в детските ясли и градини от външни лица! Предложението да се внесе в СОС от администрацията още на първата сесия.

5. Арх. Диков да обяви терените, които е предвидил за 60 ДГ в градоустройственият план, за да не се застроят докато се готви проектиране и финансиране.

6. Да се отмени от СОС удължаването на договора на частната фирма в 81 ОДЗ за да не се налага администрацията на Б.Борисов да съди СОС в който ГЕРБ има пълно мнозинство.

7. СОС да утвърди финансова компенсация за всички регистрирани в системата, но не получили места в детски ясли и градини, в размера на общинската субсидия за всяко настанено дете.

8. Да се изгражда административен капацитет за външно финансиране в т.ч. от ЕС за ремонт и строеж на детски градини по подобие на други общини в страната.

9. Да се продават с договор терени на частни детски градини, а парите да отиват за поддръжка на общинските.

10. Да се проучи възможността за прехвърляне на децата от предучилищна възраст  за занимания в училище, което значително ще намали броя на ненастанените.

11. В разумен срок от 1-2 седмици да се обяви класирането, а да не се подлага процеса на значим корупционен натиск.

12. Общината да обсъди проблема с персонала на действащи и нови детски градини, който трябва да се планира, обучи и стимулира.

13. Да се проведе нова кръгла маса за проблемите с недостига на места в детските градини в края на март с разширено участие на институциите в т.ч и на общинските служители!

14. При ремонти и реконструкция на сгради на детски градини на мястото на стари пожароопасни сгради да се използва всяка възможност за увеличаване на капацитета на детските заведения при спазване на всички нормативни изисквания.

15. Задължаване на администрацията на СО да проведе активни преговори за предсрочно освобождаване на заети помещения и дворове на общинските детски ясли градини и периодично информиране на столичани.

16. Да се осигури квалифициран медицински персонал и психолози във всяка детска ясла и градина.

17. Информация от общината за готовността на детските градини да работят непрекъснато в т.ч и през лятото.

Председател на ДКСМП:
                           / Николай Белалов /

Общи условия

Активация на акаунт