ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 49 907
  • 1 301
  •   1
Отговори
# 1 065
Ето статията, за която пише Виола...

http://dnes.dir.bg/2008/03/13/news2768587.html#sepultura

Какво значи критерии социален статус????

Дай боже да се сетят и за децата на софянци! Praynig

# 1 066

Да ти кажа те само това чакат!Направете референдум във форума,и ако сте повече за...Просто проблемите с местата в ДГ са решени!

# 1 067

И аз за това се моля Praynig,дори искам да е  по местоживеене.Не може до блока си да имам ясла и да се чудя в кой квартал евентуално ще я приемат Crossing Arms

# 1 068
  • София
Зам.-кметът по образованието Йорданка Фандъкова посъветва родителите да следят постоянно сайта на Столична община, за да проверяват за наличието на нови свободни места в детските градини и придвижването на тяхното дете в класацията. Тя посочи, че информацията в сайта постоянно ще се обновява и така всеки един родител ще може да реагира максимално бързо.

Това как го разбирате - кой сайт да следим/ На Сирма ли???/ и как ще разберем движението на детето си като такава инфорчация няма?

# 1 069
мамаваси, разбирам разочарованието ти от факта, че вашият проблем с родените в началото на годината деца не можа да намери желаното от вас разрешение, но не е съвсем коректно да прехвърляш това върху цялата дейност на работната група. Да, факт е, че нещата вървят бавно, трудно, с голямо скърцане и буксуване на моменти. Да, факт е, че на всички ни се иска да се събудим утре сутринта и в града да има поне 60 нови ДГ, в които усмихнати мотивирани учителки да посрещат нашите деца в групи по наш избор. Да, ама в живия живот не става така. В реалността се сблъскваме с нечии реални финансови интереси (и се чудим защо е сменен статута на местата за ДГ), с изнервени от дърпане от всички страни директорки, с чиновници, които тепърва се учат да отговарят пред гражданския сектор. И най-лесното е да се врътнем обидено и да си кажем, че тези условия не ни харесват и няма да играем повече. И... какво? Оставяме всичко на добрата воля на чиновниците. А те дори и да имат такава добра воля, не знаят от какво имаме нужда ние, защото ние сме обидени и не говорим с тях. Ами не става така. Ето, след третото настояване се съгласиха на проверка за незаконния прием по подадените от нас сигнали. Ама някой трябва да отиде и да я направи тази проверка. Физически да отдели време, че и да поеме отговорност да прави преценка дали това, което му показват, са реалните факти или го баламосват. В понеделник има среща с главния архитект по въпроса за терените. Да е жива и здрава dsg за безценната помощ, да са живи и здрави и другите момичета, които подадоха информация за такива места - но нали се сещаш, че нито Шапчицата, нито аз сме експерти по градоустройство - и това, което реално правим, е не да правим ескпертна оценка, а да им бодем очите с перманентното си присъствие, с напомнянето, че в този град живеят не овце, а граждани и те им искат сметка за действията. Днес - със списъци и въпроси, утре - може и със съдебни дела. Да не ги оставяме да въртят далавери и да спят спокойно. Поне малко да се стряскат и замислят. Ясно е, че нещата не могат да се променят за ден или два. Но поне да се придвижват в правилната посока.
Извинете ме за лирическото отклонение. Исках да кажа, че и мен ме хващат бесните, като тъпчем на едно място и напълно разбирам емоционалната реакция на Лови-татко. Но не бива да се отказваме толкова лесно.

лилфи, откъде е тази информация за процедура за кандидатстване? Струва ми се твърде важна.

Вени, да, става дума за сайта на Сирма. Имат предвид, че в момента, в който се пусне приемът за тази учебна година (за свободните места в сегашните 2, 3 и подготвителна група), ще има движение в класирането.

# 1 070
  • София
http://www.bgregio.eu/Content.aspx?menu=left&pid=32
от тук- това е сайта на Министерството на благоустройството- те са управляващия орган за ОП Регионално развитие, процедурата, за която писах е първата по ред; дадени са всички документи- насоки, формуляри, приложения.
Съмнява ме от общината да не знаят за нея, просто сигурно нямат интерес да кандидатстват. Ние можем да им дадем тази информация, но си е тяхна работа от къде ще си намерят средствата за обновяване на ДГ, т.е. едва ли можем да ги задължим да кандидатстват. Все пак, ако решиш, че е важно ще направя едно резюме на условията за кандидатстване.
Може да кандидатства само Столична община за общински ДЗ и училища впрочем или НПО с лиценз от НПОО или МОН в партньорство с общини, детски градини, училища и др.

# 1 071
  • София
Lovi - татко.
Ето какви бяха моите идеи и настоявания на срещата на работната група в общината преди две седмици - на 27.02.2008 г. Предложих следните идеи свързани със сайта kg.sofia.bg :
1. Да има постоянно актуализиране на новините на сайта - в момента още са с дата 19.02.2008
2. Да се попълни секцията за нормативни документи с всички налични такива - Закона за Народната просвета, Правилника за прилагане на ЗНП, всички други нормативни документи касаещи работата на детските градини, разпоредби на СО в частта за детското образование, протоколи от срещите на работните групи и т.н. Както и документи от извършените проверки във всяко едно направление.
3. Да се създаде форум на сайта за да може всички родители да реагират, така както в тази тема и да са запознати с всички проблеми. Все пак не всички знаят за нас от този форум на БГ-мама.
4. Постоянно актуализирани статистики за общия брой кандидатстващи, брой на заявените с предимство, натоварвания по райони и т.н. Възможност за търсене по зададени критерии.
5. Въпроси и отговори, но с повече конкретика, а не автоматично генерирани съобщения с "поздрави" от "Сирма" - за което ние трябва да сме им благодарни.
Нищо до вчера не беше направено.
А именно това е формата за контрол и проверка която може да следи всеки един кандидатствал родител. И да напише мнението си за да го прочетат всички. Не само родители, но и отговорните служители от СО, както и специалистите от "Сирма". И да няма оправдания, че не са запознати, или не са знаели къде да намерят нашите искания.   

# 1 072
  • София
Лови- татко, и аз да бях на Ваше място и аз бих се ядосала, така че Ви разбирам. Исканията, които сте поставили са много логични и правилни. Само не трябва да се отказваме и да продължим да настояваме за тях- къде по- меко, къде по- твърдо. Ако не им стигат 2 седмици да ги изпълнят, добре, но да държим да го направят и всеки път да питаме докъде са стигнали. Както казва Кабо Алма, постоянно да им дишаме във врата.

# 1 073
касандр=вече имаше анкета за предимство по местоживеене, ще я изнамеря, но не падаше под 60 % "ЗА" такова
лови- супер, ама не е само сайта, има и др неща, които трябва да се следят
освен това сирма качват на сайта, каквото има каже общината-тоест насоявай пред общината за тези неща, а не пред джонев, пред него само ако има технически пречки да се направят, това ми е идеята
кабо алма- аз отидох на тази среща по препоръка на минчева и фандъкова, не съм мимала желание да участвам по др въпроси, и повече няма да ходя, защото си се срещаме с тях конкретно по въпроса
на самите раб срещи аз не представлявам никой, освен себе си и собственото си мнение и имам право на такова- а именно че не виждам реален резултат, и няма как да има такъв, защото фандъкова не е там
в понеделник също няма да я има
директорките, които са на раб групи, са там защото са си извощвали някакво място напред в йерархията и са удобни на общината, съответно те ък ползват привилегии от това
ето защо точно тези директорки никога, ама никога няма да застанат на друго становище освен това удобно на общината
аз лично не чух конкретно как ще се извършват тези проверки, освен че ще се даде достъп до подадената информация за наличните деца до февруари, вие какво чухте точно за проверките?
лилфи, моля те проучи кандидатстването и кой може да кандидатства за дг върху общински терен, току виж се отворила възможност

# 1 074
Мамаваси,съжалявам но и аз съм против на този етап да могат на мястото на 2005г, да влизат деца от 2006г...Така че каквото и да си говорите с Фандъкова,винаги ще гласувам против!Докато не се реши общият проблем,не можем да си позволим да решаваме всеки поотделно...Хубаво е всички да помислим първо за приоритетите в решаването на въпроса...И да сме малко толерантни към останалите...Защото и на мен наистина би ме устроил варианта с райониране,но...

# 1 075
  • София
Мамаваси, та нали за това са тези работни срещи в общината. Общината да знае какво да направи, а Джонев да изпълнява.

# 1 076
  • София
Lovi - татко.
Ето какви бяха моите идеи и настоявания на срещата на работната група в общината преди две седмици - на 27.02.2008 г. Предложих следните идеи свързани със сайта kg.sofia.bg :
1. Да има постоянно актуализиране на новините на сайта - в момента още са с дата 19.02.2008
2. Да се попълни секцията за нормативни документи с всички налични такива - Закона за Народната просвета, Правилника за прилагане на ЗНП, всички други нормативни документи касаещи работата на детските градини, разпоредби на СО в частта за детското образование, протоколи от срещите на работните групи и т.н. Както и документи от извършените проверки във всяко едно направление.
3. Да се създаде форум на сайта за да може всички родители да реагират, така както в тази тема и да са запознати с всички проблеми. Все пак не всички знаят за нас от този форум на БГ-мама.
4. Постоянно актуализирани статистики за общия брой кандидатстващи, брой на заявените с предимство, натоварвания по райони и т.н. Възможност за търсене по зададени критерии.
5. Въпроси и отговори, но с повече конкретика, а не автоматично генерирани съобщения с "поздрави" от "Сирма" - за което ние трябва да сме им благодарни.
Нищо до вчера не беше направено.
А именно това е формата за контрол и проверка която може да следи всеки един кандидатствал родител. И да напише мнението си за да го прочетат всички. Не само родители, но и отговорните служители от СО, както и специалистите от "Сирма". И да няма оправдания, че не са запознати, или не са знаели къде да намерят нашите искания.   

Страхотни предложения - да се чудиш как не са се сетили за такива нормални за един сайт неща или не им е било изгодно да се сетят?

# 1 077
            Спират наплива към столицата  http://www.imoti.net/nd/news/news.php?id=3970     

# 1 078
а защо се карате на джонев? а не на минчева?като сте наясно че не е той виновен/освен за срива на сайта/
касандра, ясно ми е че сте против, аз за това дойдох лично, а не чаках на вас
разбира се, не ми го беше писала преди, а ми беше писала че сте го обсъдили...ясно колко сте го обсъдили и че никой не го вълнува моето дете, както мен
все пак вие също изразявате лично мнение на срещите, а излиза че говорите от името на много мами тук
лови, а пуснали ли сте предложенията за сайта официално, например чрез сайта на общината във витруалното деловодство и чрез сайта за дг? да ги има писменно и да трябва да отговорят в рамките на 1 месец?
аз лично не чух минчева да отговаря на нито един въпрос, зададен от нас , нито дума- нито за сайта, нито за проверките, нищо
все едно бяха изкарали директорките и джонев да ни обяснят нещата и това е
съжалявам че не споделям ентусиазма ви от раб срещи, но защо чак на 3-4 среща се разбира, че директорките с аможели да приемат деца през януари?!знаете ли на колко мами тук тази информация е щяла да е полезна?! защо клеопатра не ни я сподели през януари?!

# 1 079
     Експериментална детска градина "Казичене" http://www.prime-bg.com/itb_model.html   срокът предвиден за изпълнение на сградата със всички довършителни работи е 100 дни.Поглед отгоре   http://www.prime-bg.com/itb_concrete.html
    Мой познат ми каза , че градината в Казичене ще е готова към 30.08.2008г.Щяла да се строи по-някаква по-скъпа технология, заради радиационния прах в Кремиковци, т.е. технологията е една и съща , но ще се ползват панели с добавка на графит , което е по-скъпо.Имало изисквания на Евро съюза за строителство в замърсена среда и затова.Той е получил инфото от  „Прайм продакшън” ЕООД на изложението в Интер ексо цетър , което е до 15.02./събота/, те са там.

Последна редакция: пт, 14 мар 2008, 09:48 от dsg

Общи условия

Активация на акаунт