ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 49 793
  • 1 301
  •   1
Отговори
# 1 170
  • София , Монтана
Здравейте.Аз така и не разбрах какво ще се случи с децата които посещават детски ясли в София.Къде ще ги приемат от 1 юни.Защото в детските градини ми казват че ще приемат деца от септември а в яслата ми казват че може да е на ясла до края на май.Чудя се аз какво да правя 3 месеца с детето си като е една неуредица с тези закони,които само си противоречат.Дано да не ми се налага да напускам работа.Не зная в тази тема ли трябваше да си задам въпроса но вие сте толкова компетентни(за което много се радвам),че се изкуших да ви попитам.

# 1 171
Клеопатра , дай ми някакъв мейл за да ти пратя обобщената тема за градините в чужбина.

# 1 172
Здравейте.Аз така и не разбрах какво ще се случи с децата които посещават детски ясли в София.Къде ще ги приемат от 1 юни.Защото в детските градини ми казват че ще приемат деца от септември а в яслата ми казват че може да е на ясла до края на май.Чудя се аз какво да правя 3 месеца с детето си като е една неуредица с тези закони,които само си противоречат.Дано да не ми се налага да напускам работа.Не зная в тази тема ли трябваше да си задам въпроса но вие сте толкова компетентни(за което много се радвам),че се изкуших да ви попитам.
petia, и аз това питам , заповядай на кръглата маса, там ще е д-р Перчинска, която отговаря в МЗ за яслите и готви и нова наредба, нея ще я питаме и ще се борим поне за др деца да се промени това, защото е много нелогично-няма как децата да са нито на ясла, нито на градина
клеопатра, да точно аз питам, защото и на вратата на детската пише че документи се подават само през сайта и само от 4 февр, а на кръглата маса най- безочливо ни беше заявено, че няма никакъв проблем деца да се приемат през януари във 2,3 и 4 група ако има места, но сега уж не трябва да се приемат- нека шапчицата да потвърди, изрично го подчертаха
/само че и да се приемат в момента, на практика никой нищо не може да каже на директорките, защото по закон приема е целогодишно при желание на родителите и наличие на свободни места- това неофициално/

# 1 173
  • Sofia
Подписах петицията. Дано въпроса с недостиг на места в детските градини и ясли се реши по скоро. Дано най после заработят и лятото софийските градини!

# 1 174
  • София
...Искам децата на родители от София да бьдат приети без проблем,а останалите да чакат!Все пак става вьпрос за ДГ в София!Спокойно задала сьм си вьпроса ,кьдето трябва.На практика в квартала ми в ДГ местата са заети само от новодошли.Е как човек да не се  #Cussing out

Аз съм новодошла.  Confused Как звучи само.
Не мисля,че моето дете е повече дете от твоето или обратно.  Peace
Едва ли проблема е в това кой е кореняк софиянец и кой е пришълец.
Аз търся по-добро бъдеще за семейството си и съм го намерила в твоя град. Не бих ти се сърдила ако беше обратното.
И въпреки всичко чакам за ясла и после за градина вече втора година. Ако трябва ще чакам и още една. За целта има частни такива заведения.
Градината е на 50 метра от входа на блока,в който живеем и все още продължавам да се боря детето ми за я посещава. Не искам да заемам ничие място...както по-горе бяха казали....Слънцето свети за всички,място има за всички. Само търпимост няма и разбиране.
Но това е съвсем различна тема,от това което се дискутира.

# 1 175
  • София
Момичета, очевидно и на срещата в неделя няма да мога да дойда, въпреки че имам желание, но все нещо ми се случва - този път сме на сватба. Подкрепям петицията, смятам, че е правилно да имат предимства децата, чиито родители имат адресна регистрация в София поне от 5г. Нямам нищо против хората, идващи да живеят и работят от провинцията, но все пак ние си плащаме местните данъци и такси именно в тази община. Живея в Овча купел 1 и по устройствен план зад нашия блок поляната беше предвидена за застрояване на детска градина и парк. Сега се построиха 7 блока само за 1-2 години. Всички коли са с Монтанска, Кюстендилска, Пернишка и Врачанска регистрация. Не знам кмета на Овча купел с какъв акъл казва, че няма проблем с местата в детскте градини и ясли. То след някоя и друга година и на училище няма да можем да ги запишем тези деца. Още повече, че миналата година, когато искаха да строят 100 ромски еднофамилни къщи в Овча купел, лично Петър Диков  каза, че там има свободни общински терени. Нека построят детски градини на тези терени. Бях решила да не пиша повече и съм си намерила начин да сме в ОДЗ, ама ме е яд, защото не искам нещата  да стават по нерегламентирани начини. То пък едни регламенти!!!

# 1 176
petia, и аз това питам , заповядай на кръглата маса, там ще е д-р Перчинска, която отговаря в МЗ за яслите и готви и нова наредба, нея ще я питаме и ще се борим поне за др деца да се промени това, защото е много нелогично-няма как децата да са нито на ясла, нито на градина
клеопатра, да точно аз питам, защото и на вратата на детската пише че документи се подават само през сайта и само от 4 февр, а на кръглата маса най- безочливо ни беше заявено, че няма никакъв проблем деца да се приемат през януари във 2,3 и 4 група ако има места, но сега уж не трябва да се приемат- нека шапчицата да потвърди, изрично го подчертаха
/само че и да се приемат в момента, на практика никой нищо не може да каже на директорките, защото по закон приема е целогодишно при желание на родителите и наличие на свободни места- това неофициално/
                     Разминаването между яслите и ЦДГ-тата се получава от факта ,че приема в ДГ и ОДЗ-тата винаги е бил септември.Говоря за последните 15-16 години.Преди четвъртите групи /сега ПГУ/ от 1 юни напускаха ДГ и ОДЗ-тата и на тяхно място идваха първите групи от ДЯ ,която не е към ОДЗ.Сега обаче ПГУ-тата посещават ДГ и ОДЗ до септември , а има случаи на отделни деца , които идват и през септември.Често се смеем,че трябва да им организираме тържествено изпращане на 15 на у-ще.Това е!Ако се задължат ПГУ-тата да напуснат градините на 1 юни проблема с прехода от ясла отпада.Дечицата ще тръгват от 1 юни в пъра група на ДЗ.Този проблем не стои пред ОДЗ-тата защото никой не изписва децата от ДЯ преди освобождаването на големите.Ако се освободи място през юни се прехвърлят толкова деца,колкото са освободените места. И това може да става през цялото лято.Проблема касае само чистите ясли и ЦДГ.
              За приема през януари,който толкова много ви вбеси.Няма нищо нередно.Подадените молби от януари 2007 година важат цяла година /стига родителят да не се е отказал/ и при освобождаване на място / без значение кой месец/ може да се приеме дете във 2,3 група или ПГУ .Миналата година валидността на молбите беше до края на декември,а сега до края на януари,защото новото кандидатстване започна на 4 февруари. Peace
              За въвеждането на жителство - това си е скрита "лимонка" която неминуемо ще предизвика нов пожар. Mr. Green Как в едно демократично общество ще се делят хората на софиянци и НЕсофиянци ?! Ми да почнем да ги делим и по други признаци с цел да осигурим място само на "висшата" раса. Mr. Green Не ви ли напомня това на нещо от началото на миналия век? Twisted Evil

# 1 177
Аз съм новодошла.  Confused Как звучи само.
Не мисля,че моето дете е повече дете от твоето или обратно.  Peace
Едва ли проблема е в това кой е кореняк софиянец и кой е пришълец.
Аз търся по-добро бъдеще за семейството си и съм го намерила в твоя град. Не бих ти се сърдила ако беше обратното.
И въпреки всичко чакам за ясла и после за градина вече втора година. Ако трябва ще чакам и още една. За целта има частни такива заведения.
Градината е на 50 метра от входа на блока,в който живеем и все още продължавам да се боря детето ми за я посещава. Не искам да заемам ничие място...както по-горе бяха казали....Слънцето свети за всички,място има за всички. Само търпимост няма и разбиране.
Но това е съвсем различна тема,от това което се дискутира.
Никой не иска да гони никого. Важното е да сте регистрирани, че живеете в София. Не виждам какъв е проблема, нали така и така тук живеете newsm78 ?!?
Наистина ли не разбирате защо се прави това? Прави се защото според статистката много по-малко хора живеят в града ни отколкото са в действителност. И се използва случая да за да се докаже каква е действителната им бройка, пък това ще даде предимство на кмета ни (който и да е той) при водене на преговорите с правителството относно бюджета, за да се спре порочната практика парите на София и софиянци (независимо къде са родени) да отиват за чешмички и алейки по знайни и незнайни махали и паланки.

МОЛЯ, темата да не се измества в поредния спор София-провинцията вече го минахме това.

# 1 178
  • София
A Защо не се измисли примерно, яслите и ЦДГ в един район да имат връзка и децата от яслата да се прехвърлят по-лесно в близките ЦДГ-та. ОДЗ-тата да си останат по старият модел. Така беше преди време и нямаше проблем.

# 1 179
A Защо не се измисли примерно, яслите и ЦДГ в един район да имат връзка и децата от яслата да се прехвърлят по-лесно в близките ЦДГ-та. ОДЗ-тата да си останат по старият модел. Така беше преди време и нямаше проблем.
Ами защото няма кой да се сети!Едва ли ще е проблем.

# 1 180
  • София
Ellypr Grinning
Didiaq не е съвсем вярно това за молбите, подадени от предходната година, защото аз ноември 2007г. исках да подам молба в ОДЗ в квартала и ми казаха, че не може и че ще има нова система и само чрез нея ще се подават молби и да чакам да се стартира новата електронна система. Е, тогава аз се обадих като обикновен гражданин, каквато всъщност съм. По-късно обаче разбрах, че стават и други неща.

# 1 181
Никой не иска да гони никого. Важното е да сте регистрирани, че живеете в София. Не виждам какъв е проблема, нали така и така тук живеете newsm78 ?!?
Наистина ли не разбирате защо се прави това? Прави се защото според статистката много по-малко хора живеят в града ни отколкото са в действителност. И се използва случая да за да се докаже каква е действителната им бройка, пък това ще даде предимство на кмета ни (който и да е той) при водене на преговорите с правителството относно бюджета, за да се спре порочната практика парите на София и софиянци (независимо къде са родени) да отиват за чешмички и алейки по знайни и незнайни махали и паланки.

МОЛЯ, темата да не се измества в поредния спор София-провинцията вече го минахме това.
[/quote]
Много съм съгласна с това мнение. И аз не разбирам защо постоянно се измества темата. Предложението няма нищо общо с оста провинция - София, а със спазването на елементарни изисквания - като адресната регистрация.

# 1 182
  • София
Момичета, очевидно и на срещата в неделя няма да мога да дойда, въпреки че имам желание, но все нещо ми се случва - този път сме на сватба. Подкрепям петицията, смятам, че е правилно да имат предимства децата, чиито родители имат адресна регистрация в София поне от 5г. Нямам нищо против хората, идващи да живеят и работят от провинцията, но все пак ние си плащаме местните данъци и такси именно в тази община. Живея в Овча купел 1 и по устройствен план зад нашия блок поляната беше предвидена за застрояване на детска градина и парк. Сега се построиха 7 блока само за 1-2 години. Всички коли са с Монтанска, Кюстендилска, Пернишка и Врачанска регистрация. Не знам кмета на Овча купел с какъв акъл казва, че няма проблем с местата в детскте градини и ясли. То след някоя и друга година и на училище няма да можем да ги запишем тези деца. Още повече, че миналата година, когато искаха да строят 100 ромски еднофамилни къщи в Овча купел, лично Петър Диков  каза, че там има свободни общински терени. Нека построят детски градини на тези терени. Бях решила да не пиша повече и съм си намерила начин да сме в ОДЗ, ама ме е яд, защото не искам нещата  да стават по нерегламентирани начини. То пък едни регламенти!!!

То и "новодошлите" си плащат данъците тук. Не разбирам как може през 21 век да има такова разделение на "деца на софиянци" и "деца на новодошли". Всички си плащаме данъците (или поне се предполага да е така). А проблема е липсата на места и тоталния хаос, а не кой е по-по-най-софиянец. защо децата на дошлите в София преди 5 г. да стоят на улицата, нищо, че мама и тати плащат също данъци? Става дума за децата ни все пак, не за животни!!!

Благодаря на всички майки, които нямат предрасъдъци в това отношение и действат за благото на всички деца.

# 1 183
яслите и градините са към различни министерства, затова не се преминава от ясла директно в цдг, а само когато е одз
мисля че е повече от логично и ясно да е така, но по някаква причина не се прави
ще се опитам да поставя този въпрос на кръглата маса в неделя, защото досега предимството на децата от ясла съществуваше нерегламентирано
и в МЗ и МОН се готвят нови закони за детските заведения, трябва да видим какво ще пише там и да настояваме да има приемственост между двете- все пак става въпрос за едни и същи деца, нали така
за жителството- ами логично е също- това е общинска градина, живееш в тази община, регистрираш се и ползваш с предимство
не е задължително, но ако желаеш да ползваш предимство, го правиш
аз лично съм "за', но тъй като се притеснявам че общината ще предприеме като единствена мярка въвеждането на това предимство, без да прояви желание да осигури места за всички деца, смятам че е много рисковано въвеждането на подобно нещо
за приема януари- аз имам опит за подаване на молба през декември в две различни градини- не ми я приеха, както пишеше на вратата им и на сайта
мисля че е най- малкото подвеждащо и нередно да не се пише на сайта и в детските градини че може да се подаде молба за 2,3, и 4 група преди 4 февр...все пак говорим за въвеждане на прозрачност и равнопоставеност, а става обратното, не мислите ли

# 1 184
  • София
Нямам никакви предразсъдъци и нямам нищо против хората от провинцията, дошли в София. Става въпрос за хора, нерегистрирани, че живеят в София.  И не пиша за данък върху доходите, а за местните данъци и такси - има разлика.

Общи условия

Активация на акаунт