Бихте ли купили кукла на сина си?

• 13 522
  • 272
  •   1
Отговори
# 120
че розово носят само момичетата,
Пустата мода какво ли не прави ... а мъжете с розови ризи ... те какви са ???  Mr. Green
По темата ... искаше малкия количка , но татито НЕ даде да се купи. Поиска малкия кукла , пак разговори пак отрицание и разни там .... "момичешки играчки " и пр.
От едно ревю баткото си изкара малко парички и реши , че ще ги сподели и с брат си и ще му купи подарък ... излязоха на пазар по мъжки и ... купиха РОЗОВА кукла  hahaha
Това беше и най хубавия подарък за РД на малчо .... камиони получи няколко , кран и още там момчешки щуротии , но не бяха интересни към момента , защото вече имаше от всичко по много Whistling
Всяко чудо за 3 дни и  Али вече е на дъното на кашона , а са минали само няколко месеца  Crazy

# 121
Чела съм мнения на различни автори по въпроса, специалистите по отглеждане и възпитание на деца препоръчват на същите да се предоставят, независимо от пола им, всякакви играчки. До около 6 годишна възраст половата идентификация сред децата не е това, което е за нас, възрастните.
Лично аз никога не съм намирала за нужно да лишавам момчетата си от каквито и да било играчки. Затова и кукли са имали. Само че начинът им на игра с тях е коренно различен /поне при моите момчета/ в сравнение с играта на кукли при момичетата- за 2-3 дни куклите се подстригват, събличат, ръцете и краката им се кривят в различни пози /как може да стъпва, как да се бие, как да замахва, какви упражнения да прави/ и после с тях се замеряме из къщи, след което се захвърлят, за да остане място за играчките, с които може да се създава движение, да се строи и сглобява. Всяко нещо- с времето си, но следва да става по естествен начин.
Ако някое от децата ми изрично ми поиска кукла или количка за кукли- не бих се замислила въобще, бих им купила или изровила от стари играчки.

Прави ми впечатление, т.е. винаги ми е правело такова, че на момичетата "мъжкарани", които играят с автомати и колички се гледа с по- добро око, в сравнение с момчетата "женчовци", които се обличат в розово, предпочитат да рисуват в розово и лилаво и играят с кукли и колички. За последните родителите тихо се скатават в някой ъгъл, да не се изложат и примери обикновено се дават с това, че може да има момичета с пушки, но не и че еди кое си момченце си играе с кукла. За мен това е чист комплекс- не бих се притеснила за половата идентификация на синовете си, ако поискат кукла. Нито бих покрила този факт. Мисля, че е нормално, това е играчка, с която също може да се играе, да се измислят игри и приказки. Когато бях малка съм играла с момчета на ластик- сега са си напълно нормални мъже. 

# 122
Прави ми впечатление, т.е. винаги ми е правело такова, че на момичетата "мъжкарани", които играят с автомати и колички се гледа с по- добро око, в сравнение с момчетата "женчовци", които се обличат в розово, предпочитат да рисуват в розово и лилаво и играят с кукли и колички. За последните родителите тихо се скатават в някой ъгъл, да не се изложат и примери обикновено се дават с това, че може да има момичета с пушки, но не и че еди кое си момченце си играе с кукла. За мен това е чист комплекс- не бих се притеснила за половата идентификация на синовете си, ако поискат кукла.

никъде не се скатавам, zатова, че детето ми има въображение , търси жиzнерадостни цветове и има интерес към всякакви играчки  Wink

# 123
  • София
препоръчваният тук д-р Фицхю Додсън, автор на книгата "Изкуството да бъдеш родител", казва следното:

"Прохождащото дете обича също меките на пипане кукли и животни. На тази възраст е нормално и за момиченцата, и за момченцата да си играят и да спят с такива играчки. Някои зле информирани родители смятат, че е вредно за мъжествеността на момчето да проявява вкус към гумени кукли и животни. Но не е така. Играта с кукли е положите¬лен аспект в развитието на момчето, тъй като поражда у него чувства на нежност, обич и закрила. Освен това мал¬ките деца включват куклите и животните в измислените от тях игри. Тези играчки помагат на момченцето и момичен¬цето да конкретизират емоциите и чувствата, свойствени на семейния живот, и да се вживеят в ролите на майката, бащата, братята и сестрите."

жал ми е за онези дечица, които са били лишени насила от желаните от тях играчки, поради скудоумието на родителите си.

# 124
Именно това имам предвид и аз. И не само Додсън, като автор, чиито идеи уважавам и приемам в по- голямата им част, всички автори, които съм чела, пишат подобни идеи по този въпрос.

# 125
  • Sofia
Да. Моят синковец си гушкаше една кукла, дърпаше й косата и заспиваше с нея около 1 година.
Сега иска да му купя кухня, за да готви Laughing

За РД се "убих" да му търся розов пуловер, за розовата риза, която му купих Laughing

Обаче напоследък ми казва:"Куклите са за момичета", което не ми харесва особено Thinking

Пушки, пистолети, саби, мечове и др.разновидности на оръжия не купувам и не разрешавам да му се подаряват Naughty

# 126
  • София
Прави ми впечатление, т.е. винаги ми е правело такова, че на момичетата "мъжкарани", които играят с автомати и колички се гледа с по- добро око, в сравнение с момчетата "женчовци", които се обличат в розово, предпочитат да рисуват в розово и лилаво и играят с кукли и колички. За последните родителите тихо се скатават в някой ъгъл, да не се изложат и примери обикновено се дават с това, че може да има момичета с пушки, но не и че еди кое си момченце си играе с кукла. За мен това е чист комплекс- не бих се притеснила за половата идентификация на синовете си, ако поискат кукла.
И аз се чудя, защо много хора си мислят, че проявата на интерес към куклите е нещо..."педалско" newsm78 Напротив, това е интерес към жените Wink 

# 127
Имаме в къщи много кукли, които са на дъщеря ми. Но покрай нея и синът ми искаше да играе с кукли. Купихме даже кукла- момче, хранеше я, разхождаше  я с количка и т.н. Много добре си играеше. Това беше преди около 2 год.
Сега предпочитат да си играят с коли. И двамата. Джипове с дистанционни и купихме комплекс с паркинги на 5 етажа, с ансансьор.
Невиждам проблем момче да играе с кукли, както и момиче да играе с коли.

Последна редакция: вт, 19 фев 2008, 11:42 от Tali Dan

# 128
Дали интересът към куклите е нещо... "педалско" много зависи от възрастта на детето, все пак  Laughing. Изрично сме писали и цитирали условно границата от 6 години  /довечера мога да погледна авторът и изданието със заглавието на последната книга, която в къщи чета по въпроса/. Твърдението за "тесния" светоглед на българина, отразено изключително точно преди няколко страници от jam, споделям напълно. Отношението към определени вещи освен идентификация с полова принадлежност може да се тълкува и по доста по- различни начини /пак говоря вече за възрастни хора и по- големи деца/, напр. за инфантилност /да речем игра с кукли дори от страна на момиче, но вече доста по- голямо/, липса на внимание, липса на приятели- връстници и други.
Българинът определено се интересува доста повече от нормалното по въпроси от типа на това, как го възприемат околните и в частност- дали пък с някой жест, мисъл, поведение мъжът не изразява "женски" черти, съответно неговите деца не го правят /това са си чисти комплекси или повърхностен поглед на нещата, гарниран с голяма доза незнание/. Прекаленото вманиачаване по този въпрос води до изкривени представи относно причина- следствие.

# 129
  Малкия (2г. и 3 м.) обича да храни куклите и да ги вози в количка.Луд е и по трактори и джипове с дистанционно...има и тракторон , голям , качва се и го кара навън.Днес Мики Маус го облякохме в палто и сложихме шапка преди да го води навънка.Приемам го като загриженост и отговорност.

Дъщеря ми ( 1 г.)   недолюбва кукли , бие ги  hahaha Joy и грабва камиончетата на батко си.Отегчават я куклите нещо, нито се бутат , нито шават , нищо , само се хилят  Mr. Green Знам ли и аз .... Обича и обувки да  разглежда и чопли (чисти, изпрани , детски пантофки)... Simple Smile

Всичко с времето си.Лошо няма. Всичко е на периоди.

# 130
Ами защо не, може да е харесало куклата детето. Колкото повече не му давате, толкова повече ще му харесва.  Wink

# 131
Ако поиска, ще му купя Peace
Отвреме навреме си играе с една, която беше моя  Grinning Наистина рядко, но пък как я приспива ......Hug

# 132
  • София
Не прочетох всички отговори, но ДА, бих купила кукла и даже съм го правила, когато беше на 2,5 год.- едно бебе във ваничка...много се забавляваше да го къпе. Не виждам нищо лошо в това. Направи ми впечатление, че като беше по-малък и ходехме на гости в момиченца, винаги се "хващаше" за куклите (защото в къщи нямаме нито една). Нормално е да има интерес, и това е начин да опознае околният свят.
 Това е като на момичетата- защо да не се купуват колички и динозаври? Ами, щом му харесва на детето и има интерес, защо да го ограничаваме?

# 133
Не съм се замисляла по въпроса. Но веднъж бяхме при прабаба му, а тя е събирала играчки от внуците си. Той си хареса една кукла и си игра с нея през цялото време.

# 134
  • В средата на времето
Въобще не съм му забранявала да си играе с кукли или да му ги взимам от ръцете под някакъв предтекст. Даже много се издразних, когато на мой въпрос дали си играе с кукли в яслата ми каза "Не, мченцата не игаят куки(кукли) " Кой знае кой му е набил в главата тази мисъл.. Twisted Evil
И на него са му итересни количките за бутане и куклите и ако ми поиска кукла ще му взема..

Общи условия

Активация на акаунт