Граматика

• 31 397
  • 277
  •   1
Отговори
# 60
Благодаря за темата! Ще се възползвам от нея. Завърших училище преди моооого години, а в ежедневието не ми се налага да пиша кой знае колко. Забравят се някои детайли. Не разбирам възмутените, все пак темата не се казва "За неграмотните майки".

# 61
  • София, Лагера
Полезен сайт:
http://www.belschool.net/

# 62
Браво!!!Аз съм много за това поне да се опитваме да бъдем малко по-грамотни. Естествено - допускат се грешки - къде технически, къде правописни, а да не говорим за пунктуационни - това запетаите за нищо ги нямаме. Но поне да се опитаме...

# 63
  • София
Чудесна тема!  bouquet
Ще я следя с интерес. Simple Smile

# 64
Не ми се вярва, че хора, проблеяли 10-11 г. в училище, точно сега ще се озорят дотолкова, че да усвоят правописа. Но, както се казва, от опит глава не боли.

# 65
Харесва ми темата Peace

# 66
Някои хора просто нямат усет към езика. Според мен дори и да прочетат граматични правила, не би помогнало. Добра работа върши четенето на много книги, тогава несъзнателно се възприема правилното изписване на думите. Иначе, поздравления за темата, хубава е. Но исках да споделя моите наблюдения. Познавам прекрасни хора, добри специалисти в тяхната област, в повечето случаи, ориентирани към нехуманитарни професии, които имат ужасяващ правопис. Обвързвам го с липсата на усет и малкото четене.

# 67
Старо, но златно: Правопис не се учи с правила, а с четене!

# 68
аз все се чудя - след като седиш във форумите примерно 5 месеца, четеш редовно всеки ден, не ти ли прави впечатление, че дадена дума се изписва по различен от твоя начин. Не мога да си обясня наличието на думи като "лекър" и "генеколок" , а също споменатите "-ий".

# 69
Сетих се за нещо, което ми се набива и ме дразни понякога по телевизията.
Ударението доколкото знам пада на учИлища, а не на училищА, а масово се използва второто.
В Плевен пък неправилно използваме казАх, а не кАзах, което е по-правилно. Понякога и аз се увличам и я правя тази грешка.

# 70
Има едно правило, за да се произнесе правилно ударението на думата се римува с друга дума, за която сме сигурни къде е ударена:
мОстове-лОстове, учИлища - мъчИлища (само за пример  Grinning)
Слушах една известна журналиста преди десетина години да обяснява правилото.

# 71
  • Варна
аз все се чудя - след като седиш във форумите примерно 5 месеца, четеш редовно всеки ден, не ти ли прави впечатление, че дадена дума се изписва по различен от твоя начин. Не мога да си обясня наличието на думи като "лекър" и "генеколок" , а също споменатите "-ий".

Към тези примери добавям и кОпувам . Tired

# 72
  • София
Старо, но златно: Правопис не се учи с правила, а с четене!
А, именно! Peace Точно това съм се мъчила да синтезирам от всичко, въртящо се из главата ми - кратко и ясно!

# 73
Не с четене на форуми обаче!

Относно учИлище и училищА не съм сигурна какво е правилото, защото има думи, при които с добавяне на още фонеми или промяна на окончанието и пр. се променя и ударението. В доста славянски езици е така. Но пак казвам, не съм сигурна.

# 74
  • София, Лагера
учИлища
не знам правилото, но проверих в речника.
Ако намеря правило, ще го пусна тук.

Общи условия

Активация на акаунт