
Че ще се върнете цели, не се съмнявам.
Utro 77, имат добри доктори,които обслужват туристи и говорят чужди езици.Мен на два пъти са ме спасявали ( в буквалния смисъл) и съм много благодарна. Хотелите обикновено имат лекар на повикване,а някои от хотелите висок клас имат и здравен пункт и лекар на разположение постоянно.В болниците има два стандарта - за египтяни и за чужденци.Първият не те интерсува,вторият е по-висок от стандарта в бг-болниците.Аз имам впечатления от болницата в Шарм ел Шейх и те са добри.Но все пак вероятността да опреш до болница е малка,така че споко.Най-вероятно докторът ще те прегледа (ако не дай си Боже се наложи) в хотелската ти стая и персоналът ще ти окаже максимално съдействие,ще изпратят някой да ти купи лекарства...Изобщо ще те обгрижват по-добре отколкото,ако си в Бг.За щастие в Египет нас ни третират като европейци...
Когато се пътува с туристическа агенция,обикновено организаторите имат грижата.С тях трябва да се свържеш,ако имаш нужда от доктор и те са тези,които трябва да организират всичко.Затова има и медицинска застраховка в цената на пътуването.Това не е шега работа,затова задължително го проверете,когато се записвате.
Когато се пътува индивидуално цивилизованият човек задължително си прави застраховка.Аз съм доволна от Алианц - застраховките им са с асистанс,което ще рече,че случи ли ти се нещо,се обаждаш на посочен от тях номер (в Полша) и обясняваш.Оттам ти казват в коя болница да отидеш и междувременно се свързват с болницата.Като пристигнеш,те преглеждат,дават ти лекарства и прочие и си тръгваш без да плащаш нищо.Плащането се урежда директно между болницата и застрахователя.(Аз съм много доволна,изпробвала съм ги: малко след пристигането ми в Мексико си счупих крака,пратиха ме в ултра модерна болница,правиха каквото правиха,дадоха ми лекарства,преглеждаха ме периодично и не се занимавах с плащане.От застрахователната фирма ми се обаждаха всеки божи ден да ме питат как съм.Ей на това му викам сървис!)
За това дали има вируси в млечните продукти не мога категорично да ти кажа,но дори и неузрели,те минават термична обработка и това убива бактериите.Според мен са по-безопасни от плодовете и зеленчуците.Аз лично единия път се разболях от една салата с риба тон, в която имаше лук и май той беше причината.(Така или иначе не ядох риба тон с години след това

Като цяло при храни,минали термична обработка,рискът много намалява.Пресните салати и плодове са основните виновници.Наблегнете на готвените неща,салати от варени зеленчуци,десертите и ще сте добре.
И последно - много е важно още при първите симптоми да се вземат мерки и евентуално да се вика лекар.Неразположението се развива много бързо и се стига до обезводняване за нула време.Кръвното налягане пада много бързо и затова не бива да се чака,а трябва да се действа.
От личен опит знам,че преживяването е ужасно,но аз имам и една моя теория: понеже нашата кухня е близка до тяхната (откъм подправки и готварски похвати и техники) като цяло на бг-рите много повече им се "разминава" отколкото на западните туристи (те са с по-деликатни стомаси и не са свикнали на пикантни храни,а са лакоми и опитват от всичко).Много често бг-рите се разболяват едва след много седмици (ако престоят е дълъг).Така,че това е моето успокоение за теб.
