Живеенето под наем - плюсове и минуси.

• 21 007
  • 285
  •   1
Отговори
# 165
Темата ми се видя като плюсове и минуси на под наем, минусите всичко ги знаем, аз казах моите плюсове.

# 166
Tess,с каквото можем,ще помогнем на децата си,то е ясно,но те трябва и сами да се потрудят.Осигурявайки им всичко,ти им правиш лоша услуга,като ги учиш да получават на готово.Разбира се пък ако имаш много излишни пари,защо да не го направиш.Е,аз нямам,а и искам да живея нормален живот,да ходя на почивки и ресторанти,на кино,на театър.Уча децата си,че човек,за да има,трябва да работи.

# 167
Абсолютно съм съгласна, stefani, но аз съдя по себе си. Имах период, в който наистина се скъсах да работя, точно защото нямах нищо сигурно. Мисля, че ако имах нещо готово, щеше да ми е в пъти по-лесно. С риск да разглезя децата си, предпочитам да им е по-лесно.

Пък и това, че искам не значи, че ще успея да им накупя и обзаведа апартаменти. Ще си проличи след 15 год. какво съм успяла да натворя  Simple Smile Все нещо ще има за тях със сигурност обаче.

# 168
А един ден като останеш на една мизерна пенсийка, как ще си плащаш наема?

Ми вложи си парите така, че да не останеш с мизерна пенсийка, мила. Ама тук някои се чудят, как така да наливат акъл на децата...  Whistling
Ами, точно така, де. Тогава защо да не ги вложиш в имот, пък ако щеш го оставяй после на децата си. Или какво - ще си спестяваш пари, за да може като излезеш на пенсия да не мизерстваш.  А ще живееш под наем. Въпрос на гледна точка, де...  Laughing

# 169
Таиз работа с пенсиите е била важна едно време, сега обаче последната ми мисъл в главата е за пенсийката.

# 170
Не знам защо живеенето под наем се свързва с някакви дупки и мизерни стаички. Аз живея под наем в страхотен апартамент, мебелите са си мои, всичко е обзаведено и направено по мой вкус, еднинствената разлика е, че за съжаление апартамента не е мой. А който е склонен да живее в мизерни условия, го прави и в собствено, и в наето жилище.

# 171
В една нормална държава, където % на "гордите собственици", обикновено е нисък, хората живеят под наем, защото си има и много предимства:
-спестяваш поне 4-цифрена сума от данъци за имота;
-спестяваш от скъпата поддръжка;
-спестяваш големи суми за застраховки;
-мобилен си и не си обвързан с изплащане на кредити, лихви и несигурен пазар;

# 172
Аз мисля, че дори и в нормалните държави има "горди собственици". Дори и там хората, които имат възможност да си купят собствен дом, го правят. Които имат възможност, подчертавам, тоест без да се лишават, без това драстично да се отрази на начина им на живот, без да мизерстват и т.н. Сигурно в нормалните държави богаташите живеят под наем? Просто дори и в нормалните държави на средностатистическите жители им е трудно да си купят жилище, без да се обвързват с кредити. И затова живеят под наем. Но пък там обстоятелствата, свързани с това да се живее под наем, са коренно различни. Мисля, че по-горе бе даден пример с някоя от скандинавските държави.

# 173
  • София
Богаташите да ги оставим настрана, защото те са друга ракия.
Става въпрос за обикновените хора. Щом като преди години в БГ се оказа, че 90% от българите са собственици на домовете си, това на мен ми говори за вманиачаване по въпроса. И не са една и две историите, предавани през поколенията как лишенията са в основата да се сдобие човек със собствен дом. И това се издига в култ. Тук се смята, че ако някой живее под наем за нищо не става, щом не може един апартамент да изплати.

Не мога да разбера защо винаги се спрягат само парите и собствеността. Животът ни не е само пари и собственост, а и време. Както казаха някои хора в темата, едно от предимствата на наемането на жилище е наистина мобилността, а другото е възможността да се живее на по-хубаво място. Например, за 300Е се намира под наем апартамент на по-хубаво място, отколкото да се изплаща такъв. Мобилността  - сменя си човек работата, може да си смени и жилището и така да харчи по-малко време по разните транспортни артерии (те са като задръстени с холестерол и всякакви плаки). И още нещо - някои хора решават, че им излиза по-евтино плащат наем, но да не се занимават с всички задължения на собственика - ремонти, кофти съседи и др. Като не им харесва нещо, просто се изнасят и си търсят друго жилище.

# 174
  • Sf
Не знам защо живеенето под наем се свързва с някакви дупки и мизерни стаички. Аз живея под наем в страхотен апартамент, мебелите са си мои, всичко е обзаведено и направено по мой вкус, еднинствената разлика е, че за съжаление апартамента не е мой. А който е склонен да живее в мизерни условия, го прави и в собствено, и в наето жилище.

Абсолютно вярно!  Peace

# 175
Живеем под наем. В страхотен апартамент, който поддържам аз.
Плюсовете за мен са:
- хазяйката плаща сметките, в смисъл ходи и се занимава с всички инстанции;
- избрах жилището според това къде работя, на 5 минути от работата ми е;
- мобилни сме, вече го споменахте.
- другите плюсове са конкретни за жилището, а не по принцип за живеенето под наем.
Минуси:
- мога да сменя мебелите, които не ми харесват, но няма смисъл да го правя ( при нас е временно положението)
- наемът е доста висок, не ни е проблем, но би бил вноската за нова кола, например.
- друго не се сещам, хазяите са много готини.

В духа на темата да кажа, че ако нямах друг избор, в така създадената ситуация, бих плащала вноска за собствено жилище.

# 176
  • София
..Ако доживеем до пенсия и не сме могли да си купим собствено жилище не виждам и как бихме си живели спокойно на село...Такива имоти не притежавам, няма изгледи да наследя. То и там къща да си купиш, със съответните елементарни удобства също си иска средства. ..
Точно това си мислех и аз. Че не виждам как на 60 години ако нямаш нещо, което да продадеш, би си купил къща на село. Или трябва да си спестявал по някакъв начин, защитен от инфлация и ценови промени. А дори и да имаш нещо наследено, то трябва все пак да си се грижил за него през годините и да си влагал по нещичко. Иначе се е съборило или най малкото не е годно за живеене.
Да не говорим че най вероятно след 65г. ще ни се иска да сме все пак близо до децата си или поне до цивилизацията ( медицинско обслужване, магазин за хранителни стоки и т.н.).

Голяма част от живеещите под наем в големия град идват от малки градчета, където имат родители и в близките селца имат баба и дядо. Много малка част са "истинските граждани", които нямат нищо на село. Относно поддържането на наследеното - не е толкова трудно, ако имаш желание. Моите родители например с голямо удоволствие ходят в къщата на баба и дядо (мир на праха им), даже лятото са през повечето време там. Аз също ходя там с голямо удоволствие и когато и моите родители си отидат от този свят, пак ще ходя и няма да го занемаря.

Peace

# 177
А един ден като останеш на една мизерна пенсийка, как ще си плащаш наема?

Ми вложи си парите така, че да не останеш с мизерна пенсийка, мила. Ама тук някои се чудят, как така да наливат акъл на децата...  Whistling
Ами, точно така, де. Тогава защо да не ги вложиш в имот, пък ако щеш го оставяй после на децата си. Или какво - ще си спестяваш пари, за да може като излезеш на пенсия да не мизерстваш.  А ще живееш под наем. Въпрос на гледна точка, де...  Laughing
Когато ти се пенсионираш децата ти ще бъдат на 25-30 години горе-долу.
Дали ще предпочетат да живеят с теб или ще излязат на квартира с новото си семейство?
Ако пък решат да живеят в апартамента,който ти ще им оставиш значи ще трябва да си ходиш.
Къде ще идеш?
На квартира?
Усещаш ли порочният кръг?
"Ще го оставя" за мен означава това:
1 вариант:Махаш се и им го даваш.
2 вариант:Умираш и те наследяват.
С нищо не им облекчаваш живота с това мислене.
Ако приемем 2 вариант,то всички един ден ще сме "горди собственици".

# 178
Оооо, далеч не поставям акцента върху това дали жилището ще бъде оставено на децата. За мен има смисъл, по принцип, ако човек има възможност, да си купи собствен дом. Ако прецени, че изплащането на кредит го устройва, ако има свободни средства, за да ги вложи и т.н.

# 179
И ние живеем на квартира светла просторна и топла.Вярно като дойде края на месеца ти става Tired но пък цените на жилищата в този момент са убииствени 30години да изплащам една стая в краен квартал на този етап не благодаря

Общи условия

Активация на акаунт