Живеенето под наем - плюсове и минуси.

• 21 005
  • 285
  •   1
Отговори
# 150
Какво ще оставя на детето си? Ами да предположим, че имам имот, че доживея до 75-80 год., детето ми вече ще е на почти 50 год. Ами до тогава? Къде ще ходи това дете - сигурно ще е под наем, защото младите предпочитат да си живеят отделно. Изводът, който си правя за мен, е че това с оставянето на нещо за детето е безмислено.
Ей това писах и трих няколко пъти на предно място. Щото съм в ролята на детето, което  би трябвало да наследи 3 апартамента и 4ти в строеж, ама да чукна на дърво и родителите, и бабите ми и дядовците ми са живи и здрави. И се надявам да бъдат все още дълго време. Та живея под наем. И дори в Пловдив да бях (където са апартаментите), пак щях да съм под наем. И не, не ми харесва да съм под наем, но не мога да си позволя вноска за апартамент. Още по-малко в град, в който не искам да живея, ама се налага да повися още малко.  Rolling Eyes
А така, Изида. И мен ме "изгониха" на квартира. И да ти кажа - мизерно, но поучително е  Mr. Green

# 151
Плюсовете за мен, когато съм живяла под наем бяха: Взех си апартамент точно до фирмата, в която работех и сутрин отивах на работа за 2 минути. Плащах много нисък наем - чиста случайност, просто имах късмет. Не се притеснявах, че съм ангажирана с кредит, в период в който си изхарчвах цялата заплата и нищо не оставаше от нея.

Сега вече имам жилище, разбира се, че е по-добре, но само ако можеш да го купиш спокойно, а не "на всяка цена", тоест да се лишаваш от ежедневни удоволствия в името на великия имот.

При мен няма вероятност да получа някакъв имот наготово, ако бях получила такъв сигурно и аз щях да се чудя как така разбираш ли хората живеят под наем. Защото когато аз живеех под наем, сума ти народ ме питаше как така, защо не си купите жилище направо. Ами защото не е бил момента тогава, затова  Simple Smile

# 152
  • Sf
А един ден като останеш на една мизерна пенсийка, как ще си плащаш наема?

Ми вложи си парите така, че да не останеш с мизерна пенсийка, мила. Ама тук някои се чудят, как така да наливат акъл на децата...  Whistling

# 153
15 годин живяхме под наем.Не може да има предимство да живееш в чуждо,а не в собствено жилище.Сега плащаме ипотека,но жилището ни е направено по наш вкус,с удоволствие правим подобрения у дома,а и ипотеката не е много по-висока от наема.

# 154
Аз все пак предпочитам да мога да оставя един ден на децата по 1 апартамент поне (не моя собствен, та да се гъчкаме там, а отделни). Не че няма да се оправят и без него, но ще им е къде-къде по-лесно.

Колкото до пенсията, никога досега не съм мислила какво ще правя на стари години. Като ги доживея, ще му мисля.

# 155
  • софия
лична сумата за наема  все още е по-ниска от колкото вноската по кредита.
Peace!

# 156
ами ако човек има три деца, три апартамента ли ще трябва да изплаща,за да им остави нещо?
и аз бих предпочела да им оставя нещо,но като си купувам жилище това определено не би ми било основната причина.

# 157
В размишленията си относно наем- заем въобще не изхождам от това дали и какво жилище ще оставя на децата си.
Ако съм инвестирала правилно във възпитанието и образованието им те сами ще се снабдят когато могат с каквото желаят. Ние как сме успели? Да са живи и здрави, ще успеят и те.
Ако доживеем до пенсия и не сме могли да си купим собствено жилище не виждам и как бихме си живели спокойно на село...Такива имоти не притежавам, няма изгледи да наследя. То и там къща да си купиш, със съответните елементарни удобства също си иска средства.
Определено мисля, че е по- реално да си подсигурим от сега старините, поне да имаме покрив над главите си, сигурен, без необходимостта тогава да плащаме наеми- заеми.
Купихме си, изплатихме си каквото трябва. От тук- нататък- млади хора сме, бих предпочела ако ще инвестирам да не е в жилища за децата, а в собствено предприятие.

# 158
..Ако доживеем до пенсия и не сме могли да си купим собствено жилище не виждам и как бихме си живели спокойно на село...Такива имоти не притежавам, няма изгледи да наследя. То и там къща да си купиш, със съответните елементарни удобства също си иска средства. ..
Точно това си мислех и аз. Че не виждам как на 60 години ако нямаш нещо, което да продадеш, би си купил къща на село. Или трябва да си спестявал по някакъв начин, защитен от инфлация и ценови промени. А дори и да имаш нещо наследено, то трябва все пак да си се грижил за него през годините и да си влагал по нещичко. Иначе се е съборило или най малкото не е годно за живеене.
Да не говорим че най вероятно след 65г. ще ни се иска да сме все пак близо до децата си или поне до цивилизацията ( медицинско обслужване, магазин за хранителни стоки и т.н.).

Последна редакция: пн, 18 фев 2008, 13:58 от Р0кси

# 159
Ами на мен ми беше трудно да стартирам от нулата и ако мога да го спестя на децата си, ще го направя. Смятам да работя по въпроса и ако имам три деца, да, ще трябват и 3 апартамента явно. Но засега съм с две  Simple Smile

# 160
Е тая работа,че си длъжен на всяко дете до осигуриш апартамент е тъпо.Никому не съм длъжна,нито пък някой е длъжен на мен.

# 161
Според мен единственото предимство на живеенето под наем е за наемодателя. В качеството си на наемодател съм безкрайно щастлива, когато чувам мнения, които са за наемане на жилище. Пълни ми се душичката, а и кесийката.

# 162
Не бих го направила, защото се чувствам длъжна, stefani  Simple Smile

Моите родители можеха да ми осигурят жилище, но не желаят - разбира се, не са длъжни. Аз обаче имам желание да го направя - това е разликата. Искам и се надявам да успея. Пък ако не им се живее във въпросното жилище на децата, ще могат да го продадат и да ползват парите за каквото решат.

# 163
А за мен основния плюс на живеенето под наем е, че си живееш отделно от роднините, при това без да се хващаш на кредитното хоро, при положение, че не ти се иска. Хората, които се тъпчат по 2-3 семейства в един дом, за да не плащат наем, са ми напълно непонятни.

# 164
Нали въпросът е по- скоро живеене под наем или заем и собствено жилище, а не живот с други хора, външни за собственото ти семейство.
Поне аз така разбрах. В противен случай и аз съм за живеене под наем пред това, да живееш с нечии родители или други роднини.

Общи условия

Активация на акаунт