Живеенето под наем - плюсове и минуси.

• 21 001
  • 285
  •   1
Отговори
# 180
 И ние живеем на квартира по настоящем. Доволна сме. Апартаментът не е голям, но ни е достатъчен. Хазяите са разбрани, смениха бойлера, купиха нов аспиратор, разкарах част от мебелите и уредите които ни пречиха. Е, мечтаем си за наш собствен дом но и това ще стане рано или късно.

# 181
Точно тази мания всеки да има собствено жилище точно в този момент ще му излезе доста солено.А това че като изтегли голям кредит при тези цени на имотите подарява на банката още един апартамент с обзавеждането не го интересува. Важното е да не е под наем За сведение примерно теглиш 100 000 евра след 20 години си дал на банката 220 000 евро с лихви и такси при 8 процента лихва.

# 182
Не си представям жилище под наем и плюсове
Няма такова нещо... Confused

# 183
Clock, нали наистина не мислиш че всички които са взели 20 годишни заеми мислят да ги изплащат толкова време?
Имам поне две познати семейства, които взеха такива заеми и ги изплатиха на 50% предварително.
Едните дори си взеха къща и сега за супер щастливи.
Когато човек му виси ипотека се стяга поработва и на още едно място, погасява пресрочно...

# 184
Не знам защо живеенето под наем се свързва с някакви дупки и мизерни стаички. Аз живея под наем в страхотен апартамент, мебелите са си мои, всичко е обзаведено и направено по мой вкус, еднинствената разлика е, че за съжаление апартамента не е мой. А който е склонен да живее в мизерни условия, го прави и в собствено, и в наето жилище.
Мен ме е страх направо да напиша що за ремонт сме направили,че като гледам какви са нагласите тук ще ме обявят за ненормална,че пълня на хората гушите Crazy.
Те и повечето ни приятели сметнаха,че сме някакви изкопаеми като разбраха де...
Нищо,че си го правя за свой комфорт и удобство Wink
Но пак повтарям,че квартира си избираме по хазяите-щом попаднеш на разбрани хора всичко е по-лесно.

# 185
Clock, нали наистина не мислиш че всички които са взели 20 годишни заеми мислят да ги изплащат толкова време?
Имам поне две познати семейства, които взеха такива заеми и ги изплатиха на 50% предварително.
Едните дори си взеха къща и сега за супер щастливи.
Когато човек му виси ипотека се стяга поработва и на още едно място, погасява пресрочно...
По голямата част от хората около 99 процента не са като твоите познати да могат да погасят предсрочно ипотечен кредит.Както беше писал някой сега не ми се търси не всички имат по     7 000 лева доход.И аиде стига с тези познати на мои познати че тяхни приятели  си позволили да вземат еди какво си жилище.Когато човек живее в определен кръг от хора примрно: преуспели,с високи доходи и тнт. не значи че всички останали са като тях.

# 186
A каква е сумата, която ще платиш за 20 години, ако живееш под наем в жилище, което да се намира в хубав квартал, да е просторно, ново, добре изолирано и уютно обзаведено. Демек да е направено така,че в него да се чувстваш толкова комфортно, колкото  би се чувствал в собствения си дом.
Моля да се отчете и факта, че тенденцията е наемите  да се увеличават с течение на годините, както и че един кредит би могъл да се погаси предсрочно, а наема се плаща за толкова години, колкото ще обитаваш това жилище-няма как да живееш там 30 години, а да плащаш 20.
CLOCK, сега ще ти кажа как стоят нещата при нас, не при наши познати т.е. информация от първоизточника.Теглихме ипотечен кредит за период от 20 години не защото не бихме могли да го изплатим за по-малък период от време,а защото се натрупва един период от около година и половина в който хем се налага да живвем под наем(докато жилището ни бъде построено), хем да изплащаме ипотечен кредит, хем да отделяме средства за ремонт и обзавеждане на новия ни дом.Та за тази година и половина, при по -висока месечна вноска -да, бих нарушила стандарта си на живот и би ми се наложило да живея в лишения.Но в момента не е така.След като изтече този период и остане изплащането само на кредита, няма да има никакъв проблем да го погасим предсрочно.
Освен това направих едно изчисление за топлоефективност и се оказа,че: наема, който плащаме в момента+ разходите за отопление през зимата(понеже макар и свестен апартамента в който живеем под наем няма топлоизолация, а дограмата е дървена и хлуе отвсякъде) са на кантар с вноската ни по кредита и разходите за отопление, които бихме плащали в новия си дом при еднакви квадратури и на 2-те жилища.
Така,че всеки прави сметката си сам и сам преценява, кое му е по-изгодно, кое си струва и кое не. Та не винаги живота под наем излиза на далавера, както ти твърдиш, както и обратното, разбира се.

Последна редакция: вт, 19 фев 2008, 08:51 от Ulia

# 187
Ulia 
Какво да кажа тъй-като гледам в този форум повечето са супербогати вземат европейски заплати и тнт.няма лошо ама на думи без никой да те познава .Вече съм засякал 2-3 особи които се издават без да се усетят в една тема се правят на супер заможни а в друга на мъченици.
И не съм писал че по принцип под наем било по добре отколкото да си имаш собствено жилище,може да съм споменал че не е изгодно сега да купуваш

# 188
7 години бяхме под наем. Положителна страна не видях  Rolling Eyes освен това, че живяхме в 6-7 квартала, което ни помогна много в избора след това Simple Smile

Подкрепям изцяло Ulia  Peace

Когато и да купува човек, все му е скъпо, когато и да продава, все му е евтино Mr. Green
Но всяка година наемът се вдига и 2-3 години след покупката вноската е по-ниска от сумата му.
Освен това консумативите ни бяха доста по-високи под наем, я изолация няма да има, я дограмата ще е скапана, все нещо ще му куца, а никога не можеш да си направиш подобренията така, че да не хвърляш пари на вятъра ...

# 189
Клок, това което не може да ти разбере умната глава, е че хората са различни. Един предпочита да ходи по екскурзии, друг да си направи нова кухня, трети да си държи парите в сейф и да ги брои веднъж седмично. Щом са доволни какъв е проблема, как можеш да кажеш кой е по прав? Има хора, които искат да са мобилни, има и такива, които не искат. Ако живееш извън града и си архитект, художник , сценарист, т.е. не си обвързан с работно време и присъствие е едно, ако трябва всяка сутрин в 8 00 да си на бюрото, като преди това си разхвърлял двете децапо градини и училища е съвсем друго.
Аз например си държа на битовите удобства- миялна, пералня, нова печка, сушилня, удобен диван и т.н. Ако трябва да наема жилище с тези неща ще ми излезе не по малко от 400 евро /месец. Да ги пренасям от едно жилище в друго просто не ми е вариант, онзиден платих 200 лв на хамали за да ми качат един доста по малък багаж до 4 етаж, да не говорим че вещите се съсипват само за едно местене. Щом мога да си позволя тези удобства, защо да живея без тях?
И понеже твърдиш че купилите си жилище не си признавали че са се набутали- най много са се набутали тея, които не инвестираха на БФБ пред 4 години Laughing Само че нали се сещаш, че всички сме склонни да носим различен риск, а някои- никакъв.

И понеже забелязах че ми следите мненията- това, че някой си записва разходите не означава нито че е мъченик, нито че няма пари.Изобщо не ме е срам да си призная че си водя точна сметка колко ми излиза колата, колко ремонтите по жилището ( и когато го продам ще си ударя чертата и ще видя колко съм вложила в него, колко съм получила и ще направя калкулация, а не да наливам от пусто в празно), колко и какво съм си купила онлайн и т.н.

Голяма част от живеещите под наем в големия град идват от малки градчета, където имат родители и в близките селца имат баба и дядо. Много малка част са "истинските граждани", които нямат нищо на село. Относно поддържането на наследеното - не е толкова трудно, ако имаш желание. Моите родители например с голямо удоволствие ходят в къщата на баба и дядо (мир на праха им), даже лятото са през повечето време там. Аз също ходя там с голямо удоволствие и когато и моите родители си отидат от този свят, пак ще ходя и няма да го занемаря.
Това по принцип е възможно, но не винаги. Баща ми например живее на 250км от "селото си". Дори и веднъж  в месеца да ходи за един уикенд пак не може да свърши каквото трябва. Една керемида да се строши ако не се оправи навреме после става десеторно по голям проблем. И въпреки че има и къща на 15 км от града по миналата пролет ни откраднаха улуците ( медни). Действието се случва през пролетта, видяхме ги след месец някдъде, бяха валяли сума ти дъждове. В резултат освен нови улуци се наложи да се измазва цялата задна стена и да се сменят част от плочките, абе отвори се голяма работа.

# 190
Човек трябва да закупи жилище,когато наистина е готов да го изплаща,а не да се хвърли,без да си е направил сметката.Не знам защо много хора си мислят,че кредит и ипотека означава едва ли не подарък и после са много изумени,че трябва да се плаща.

# 191
  • София
  Аз лично не виждам нито един плюс в живеенето под наем.
  Дори да няма човек възможност да изплаща кредит, това не означава, че животът под наем се превръща в плюс. Пак си е минус, но няма накъде...

# 192
 Като плюс може би може да се отчете единствено и само, че като ти омръзне на едно място ( квартал, вид апартамент, ако щете и гледката от балкона ), можеш да си събереш багажа и да се преместиш на друго място Rolling Eyes

# 193
Даже го има и момента на пристрастяване(поне при мен). Средно на две години сменяме квартира по една или друга причина. Минаха две от последното преместване и сега вече не ме свърта, омръзна ми тук. Crazy ДОбре, че сме на хубаво място с нисък наем.

# 194
Като си понародиш някое и друго дете самото местене е просто жив кошмар. Нямам предвид само огромното количество багаж, мебели, уреди. Това често влече след себе си нов квартал, нови деца за игра, които да се проучват /понякога е опасно/, нова ДГ или ново училище.
Когато сме били малки с брат ми нашите сменяха квартири. Самата аз помня, че всичко свързано с преместването беше гадничко. Какво обаче са изживели горките ми родители просто не ми помисля.
Друго е ако си живееш сам и имаш два куфара с багаж и грижата само за самия себе си.
Определено от едната скука или еднообразие не бих сменяла жилище.

Общи условия

Активация на акаунт