Живеенето под наем - плюсове и минуси.

• 20 973
  • 285
  •   1
Отговори
# 195
Определено от едната скука или еднообразие не бих сменяла жилище.
newsm10

# 196
  • София
Като си понародиш някое и друго дете самото местене е просто жив кошмар. Нямам предвид само огромното количество багаж, мебели, уреди. Това често влече след себе си нов квартал, нови деца за игра, които да се проучват /понякога е опасно/, нова ДГ или ново училище.
Когато сме били малки с брат ми нашите сменяха квартири. Самата аз помня, че всичко свързано с преместването беше гадничко. Какво обаче са изживели горките ми родители просто не ми помисля.
Друго е ако си живееш сам и имаш два куфара с багаж и грижата само за самия себе си.
Определено от едната скука или еднообразие не бих сменяла жилище.

И аз мисля така - точно от скука едва ли някой си ссменя жилището. Само като си спомня местенето, опаковането, разопаковането, организирането на приятели да помогнат, транспорт, ремонт, почистване, комбиниране с работа- евентуални дни  отпуска, децата кой да гледа щото с тях по-трудно става, наново прекарване на кабелна, интернет - пак дни от работа щото идват все през работно време, евентуално ходене за смяна на настоящ адрес(някои съвестни и това го правят)...и още и още - не мерси. Предпочитам да ми е скучно, отколкото толкова "интересно".

# 197
  • Варна
Едно е да се изкажеш по темата и да си дадеш положителното мнение за живеенето под наем, друго е през 2-3 поста да се появяваш пак и да го налагаш. (има такива особи тук, те си знаят).

И точно тях искам да попитам: като са под наем, какво повече от удоволствията могат да си позволят? Пътувания в чужбина, екскурзии, какво?  newsm78

# 198
Рокси работата е там че някой хора ще станат жертва на политическо-икономическата обстановка,огледай се какво става по света и как това ще рефлектира върху България.
Не казвам че тези хора които са си взели жилище на кредит от 2005 насам са глупави и тнт.
За сведение аз съм доволен че съм под наем в момента и избягвам всякакви рискове.
Риск печели риск губи-вероятноста за печалба обаче в този момент са твърде малки.

# 199
  • София
Едно е да се изкажеш по темата и да си дадеш положителното мнение за живеенето под наем, друго е през 2-3 поста да се появяваш пак и да го налагаш. (има такива особи тук, те си знаят).

И точно тях искам да попитам: като са под наем, какво повече от удоволствията могат да си позволят? Пътувания в чужбина, екскурзии, какво?  newsm78

Свободата да не мислят за ремонти и други съпътстващи собствеността дейности. Ако приемем, че разходът по наем е по-нисък от този са същото жилище, но собствено и изплащане на кредит, то разликата хората могат да си я похарчат както си искат - кеф им екскурзия (докато собствениците правят поредния ремонт), кеф им за хоби, кеф им за образование, кеф им за дрехи... Като има свободен ресурс винаги се намества по най-подходящия начин. Има и хора, за които е направо ужасно усещане да са "закотвени" към един имот и постоянно да го подобряват, защото така трябва. Някои казват, ама един имот винаги можеш да го продадеш или да го замениш. Но все пак това са си разправии, документи, опасност да се попадне на мошеници ит.н. Докато при наема човекът просто си приключва договора и се мести.

# 200
Като си понародиш някое и друго дете самото местене е просто жив кошмар. Нямам предвид само огромното количество багаж, мебели, уреди. Това често влече след себе си нов квартал, нови деца за игра, които да се проучват /понякога е опасно/, нова ДГ или ново училище.

Понародила съм си. Едно дете. Следващото ми местене ще е в собствен дом. И не, не ме плаши.

# 201
Ето, сама виждаш, че "Следващото ми местене ще е в собствен дом."- достатъчно красноречиво е. Wink

# 202
Ей, голям спор, голямо нещо. Според мен също човек може да си живее чудесно под наем, ако не го има за голяма трагедия, а гледа реално на нещата. Познавам хора със собствени жилища, които не спират да се оплакват колко са зле финансово, както и живеещи под наем, които са много по-доволни от живота си. Казвала съм и преди - не всеки копнее да вземе 20 год. кредит, хубавото е, че който пък иска, може да си го изтегли и също да е доволен. Затова света е разнообразен, защото хората са различни и имат различни приоритети.  

# 203
  • Варна

Докато при наема човекът просто си приключва договора и се мести.

Уф, на думи е така, но на практика.  Confused

Вече не е лесно да си намериш нещо прилично. Особено ако имаш деца, съобразяваш се с разположението на градината, на твоето раб. място, преценяваш дали ще ти е удобно всяка сутрин да правиш връзката.

Има и друг момент - в повечето случаи като разберат че си с дете и те отпращат (тъй като самите хазяи не са наясно за колко време ще го отдават под наем и не им се занимава със семейни хора).

Момента с местенето, както са казали по-нагоре. Не всички квартири са обзаведени и оборудвани с нужната ти техника. За тези години дето сме под наем имаме сума ти уреди, мебели и тем подобни, които не се връзват цветово, щото са купувани според нуждите и възможностите в един даден момент. Докато в собственото си жилище всички по-големи покупки се правят така, че да ти напаснат и като място, и като дизайн и т.н.

Има и други наглед дребни неща, но като се сумират накрая - изглежда доста заплашително.

# 204
Ето, сама виждаш, че "Следващото ми местене ще е в собствен дом."- достатъчно красноречиво е. Wink

Да, но и никъде не съм писала, че само от едната скука се местя. Местили сме се по много причини, съобразени с конкретна промяна в обстоятелствата.

# 205
В предходния си постинг те цитирах за първи път, едва тогава се обърнах лично към теб. Преди това местенето бе посочено като начин да се избегне ежедневието, предполагам не сериозно, което ме наведе на мисълта, че именно местенето е един от огромните минуси на живеенето под наем.

# 206
... Ако приемем, че разходът по наем е по-нисък от този са същото жилище, но собствено и изплащане на кредит, то разликата хората могат да си я похарчат както си искат - кеф им екскурзия (докато собствениците правят поредния ремонт), кеф им за хоби, кеф им за образование, кеф им за дрехи...

Те собствениците, докато правят поредния ремот, подготвят и поредния договор с по-висок наем  Laughing

Разликата не е толкова голяма, става дума за 200-300 лв., ако приемем, че собственото и това под наем са аналогични, тази разлика се стопява с всяка следваща година и след 3-4 г. е в полза на кредита Peace а и като се сметнат по-високите консумативи, както и разходите при смяната на един с друг наем, тя вече не е толкова голяма, че да си позволи глезотиите на богатите.

В крайна сметка, всеки трябва да си гледа стандарта, не може да получава ниска заплата и да иска да палат и размотаване по екзотични места ... на гол тумбак чифте пищови  Crazy

# 207
Ако приемем, че разходът по наем е по-нисък от този са същото жилище, но собствено и изплащане на кредит, то разликата хората могат да си я похарчат както си искат - кеф им екскурзия (докато собствениците правят поредния ремонт), кеф им за хоби, кеф им за образование, кеф им за дрехи...
Да, така е. Но медалът както винаги има 2 страни.
Как да накарам хазяите си (пенсионери) да инвестират не малка сума пари в слагането на топлоизолация и подмяната на дограмата в иначе сносния си апартамент(който иначе е комфортен и уютен и на удобно за мен място), но който те реално не обитават.Апартаментът,който дават под наем за тях е допълнителен източник на доходи, който да прибавят към пенсиите си,така че, едва ли биха приели варианта аз да направя ремонта за сметка на наемите.Освен това докато си в чуждо жилище никога не е ясно колко точно ще продължи това и струва ли си да инвестираш в подобрението му.
С останалото, което мислех да напиша Никол вече ме изпревари.

Те собствениците, докато правят поредния ремот, подготвят и поредния договор с по-висок наем  Laughing

Разликата не е толкова голяма, става дума за 200-300 лв., ако приемем, че собственото и това под наем са аналогични, тази разлика се стопява с всяка следваща година и след 3-4 г. е в полза на кредита Peace а и като се сметнат по-високите консумативи, както и разходите при смяната на един с друг наем, тя вече не е толкова голяма, че да си позволи глезотиите на богатите.

Последна редакция: вт, 19 фев 2008, 12:00 от Ulia

# 208
  • Варна
Имахме един момент в историята ни с квартирите. Изместихме се само 3 етажа по-надолу - за нас това беше голямо предимство - оставаш в същия квартал, нямаш разходи за местене. Но беше за сметка на освежителен ремонт и покупката на няколко мебели ІІ-ра употреба (жилището беше необзаведено).

В крайна сметка след 2-3 месеца въпросното жилище решиха да го продадат.  Tired А уговорката, естествено, както се досещате, беше съвсем друга.  Crossing Arms

Никога, докато си под наем, нямаш абсолютно никаква сигурност за продължителността на обитаването на едно жилище. Това за мен е най-големия минус.

# 209
Въобще не мога да си обясня как човек, който има възможност да си купи собствено жилище, ще предпочете да живее на квартира. Но хора разни...  Peace Аз писах по-горе, че и ние сме живели на квартира - около година и половина, с нисък наем, на точно пет минути от службата ми, на също толкова от майка ми, със страхотни хазяи. Никакви проблеми нямахме - нито съмнения, че ще ни изгонят, нито че ще ни вдигнат наема, нищо...

Общи условия

Активация на акаунт