В коя болица родихте и как протича там кърменето?

• 22 804
  • 284
  •   1
Отговори
# 150
Духи, за персонала явно е по голяма хамалогия да се занимава с гладни бебета и нови кърмачки  Rolling Eyes В Шейново шишетата, с които пояха бебетата имаха толкова голяма дупка, че течаха като чешма. Представи си колко бързо покриват норматива с тия шишета и колко по малко проблеми си имат. Вместо бебето да суче половин час от майка си и след час пак да ревни, те го набухват за 3 минутки с изкуственяка и то спи 3 часа. Конвейр.

# 151
Духи, за персонала явно е по голяма хамалогия да се занимава с гладни бебета и нови кърмачки  Rolling Eyes В Шейново шишетата, с които пояха бебетата имаха толкова голяма дупка, че течаха като чешма. Представи си колко бързо покриват норматива с тия шишета и колко по малко проблеми си имат. Вместо бебето да суче половин час от майка си и след час пак да ревни, те го набухват за 3 минутки с изкуственяка и то спи 3 часа. Конвейр.
Мда, така се случва като в българското здравеопазване най-малкото перо е за труда на хората. Както са казали нашите предци - "с пръдня боя не става". Колкото и да е времеемко да се прави мляко, да се мият и стерилизират шишета и т.н. - това е една рутинна работа, не изисква кой знае какво от теб. А да общуваш адекватно с майките и бебетата изисква определен интелект, умения и познания, гъвкавост, изобретателност, опитност и усет, а и търпение. Да не говорим за мотивацията - никоя институция не я интересува дали бебетата са кърмени или не. Това което се контролира е смъртността на бебетата и родилките ( и то предимно вътреболничната), инфекциите и изхода от тях, донякъде надаването на тегло на бебетата ( а колко по-лесно се постига то с това да бутнеш биберона вместо да се разправяш с майката, на която и без друго и е трудно от шевовете - от секциото или от почти задължителната епизиотомия). А за заболеваемостта на по-късен етап въобще да не говорим - все пак нашата здравна каса плаща за лечение на болести, не на хора.
Ето така според мен се случват нещата.
Просто, за да се случи нещо, трябва да има мотив за тези, които са въвлечение в този процес, за да се промени "добре наученото старо" и , което им е съответно по-удобно и по-комфортно. Както писаха и нашите консултантки по кърмене - в Македония 90% от АГ болниците са сертифицирани като "приятели на бебето", но това се е случило благодарение на едни пари дошли от международни фондове по време на войните наоколо (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=275669.msg6861696#msg6861696)

# 152
Освен това, струва ме се, че болниците имат някакви спонсорски отношения с производителите на АМ. Това си е предпоставка за зарибяване.

# 153
Освен това, струва ме се, че болниците имат някакви спонсорски отношения с производителите на АМ. Това си е предпоставка за зарибяване.
Вероятно има и такива моменти, но аз се съмнявам, че акушерките, които е редно да консултират майките за кърменето, "намазват" нещо от тази далавера, поскоро разните шефове на болници, клиники, отделения...
А и лично според мен, ако на хората се даде възможност да изкарват парите си с работата си, надали ще имат нужда да търсят спонсорство или да дерат кожите на пациентите... поне не за толкова елементарни неща.

# 154
Имам предвид по скоро, че производителите/вносителите на мляко Х спонсорират болницата като и даряват безплатно АМ. Мисля, че имаше нещо подобно между Фризо и Шейново, но може и да бъркам. От една страна  звучи добре, но от друга е предпоставка за зарибяване.

# 155
И аз мисля така. В Благоевград работят с Нан, който е дарение вероятно, защото даваха добавки с повод и без повод. Това е едно от основанията детето да остане после на НАН - поне така обясняват на майките, които смятат, че нямат кърма, още при изписването от болницата - ние сме давали НАН, добре му понася, така че...
А иначе, за питането - какво питане. Никога няма да забравя водената за най-добра акушерка как дойде, погледна гърдите, стисна и каза пренебрежително - "Нищо нямаш". Сигурно нямам нищо вече година и седем месеца...
Друг случай - носят ми го заспал. И спа детенцето почти през цялото време - те ги носеха на 3 часа  за половин-един час. Събуди се 5 мин. преди да минат да ги вземат, почна да цока, влезе акушерката, казах й, че детето току-що е засукало, тя ми го грабна от ръцете иказа, че е трябвало дасега да цока. Имайте предвид, че това не е някаква обгромна болница - едва ли е имало повече от 20 деца, понеже капацитетът за родилки е малък и ако няма проблеми, изписват. Какъве  проблемът да дой де да го вземе след 15 мин. или аз да им го занеса - всичко е на един етаж...
В интерес на истината в началото ми го донесе една акушерка, която винаги е била много блага и добронамерена и ми помогна да го сложим на гърда. Така че на нея съм й невероятно благодарна. Но - добре че детето зацока веднага. Ако имаше проблем, както съм чула, че има при някои деца, едва ли някой щеше да ми помогне...

# 156
О, да, тия глупости с "понася добре това мляко" са просто невероятни. Все пак алергиите към кравето мляко се изработват едва след известно време на употреба - дни, седмици , дори месеци. Принципно ми се струва, че ако изобщо се дава добавка, то трябва да може да се предлага на майката избор, в който по възможност да фигурира и донорска кърма или поне хипоалергенно мляко. Колко момичета в болницата имаха много кърма и им се налагаше да цедят, а идват и напълно изследвани. Самата аз колко коластра изхвърлих, защото нямаше къде да стерилизирам съдове, а малкият трябваше да пие добавка известно време, защото беше ужасно успан от жълтеницата и не се събуждаше достатъчно, за да засуче...
Но все пак си мисля,че основния проблем си оставя липсата на компетентен и мотивиран по отношение на кърменето персонал. ( На мен почти ми се скараха, че не съм отказала добавката след като имам кърма - сигурно не им идваше безплатно АМ в "Тина Киркова")

# 157
А обяснете ми каква е причината да хранят с АМ здраво и силно бебе, родено 4.300, никаква жълтеница и сучещо като змей? Никой не можа да ми каже защо ми го носят нахранен и защо в един момент започнаха да ми го носят с шише АМ в кошчето. Ама аз бях в една следродилна еуфория и хич не ми хрумна да им се скарам, просто ме беше обхванала всемирна любов  Crazy
Никой не ме попита искам или ни искам бебето ми да бъде изкуствено хранено. Но това ще ми е за урок, следващия път, в друга болница  Wink

# 158
Шаманке, следващото примерно в "Тина Киркова", а? Аз съм й фен!
Според мен има някои подобрения в насърчаването на кърменето:
Ако раждането е без особени проблеми дават бебетата след 2 часа на майката (така беше с второто и третото ми дете - другите ми ги дадоха след 10-12 часа)
После, в нормалните - не-ВИП стаи бебетата са при майките си постоянно, освен за преповиване  - водиш го 3-4 пъти на ден за по 1 час.
Добавки и вода самоволно май не дават - поне докато не поискаш много настоятелно. Вода изобщо не видях по количките на децата.
Майките, чиито бебета по някаква здравословна причина не са при тях, са насърчавани да изцеждат кърма и да я носят на всеки 3 часа, за да се хранят бебетата!!!
Има една младичка лекарка, която донякъде насърчава кърменето и разубеждава майките да искат добавка. Дава адекватни съвети - казваше ми да кърмя при всяко промрънкване на бебето, за да започне да наддава по-бързо!
Не се поощрява взимането на бебето в леглото на майката, ама персонала не дебне дали го правиш, или не.
Обаче практическа помощ за слагане на гърда - няма. В стаята ми имаше две жени с недобре оформени зърна - никой не си направи труда да им покаже нещо, нито да ги успокои някак. Казаха на едната да си купи силиконови зърна...
Има брошури и плакати с обяснения за кърменето.
За слагането на гърда веднага след раждането - за мой срам забравих последния път в еуфорията около бързото раждане да си поискам веднага бебето, но може би са склонни да позволят, ако няма тарапана в родилното.
Последно да споделя, че има разлика в отношението към бебетата и родилките на 2-рия и на 5-ия етаж. Ако все още има обикновени стаи на 5-ия са за предпочитане; иначе там е ВИП-а, за който нямам мнение.

# 159
Родих в Шейново на 28.05.2008
Кърменето там протича както намериш за добре  ooooh!
Носят ти бебето на всеки 3 часа и те съветват да го държиш по 5 мин. на всяка гърда след това - давате добавката  #Crazy И след час си ги прибират...
Ако попиташ - намират се по една мила жена в смяна да ти разясни или покаже нещо, но само ако попиташ Wink

# 160
пресен отчет от раждане в МД преди малко повече от две седмици (след раждането съм била на 12я етаж)
3 часа след раждането с една девойка ни качиха в стаята заедно с бебетата
половин час по-късно дойде акушерка и каза - айде момичета да слагаме бебетата на гърда, искате ли - ми искаме, що да не искаме Simple Smile
аз знаех от първото си дете как, но на момичето на другото легло надлежно й обясни жената как точно се поставя бебето и как трябва да е захапало
даде инструкции да ги кърмим на всеки 3 часа, нищо че няма кърма още, защото има коластра
питах - а не може ли и по-често, ако плачат
а тя с облекчение каза, че да, ако искаме, разбира се, че можело и че така даже още по-бързо ще слезе кърмата Simple Smile
теди почти през цялото време е бил при мен в моето легло, не са ми се карали  Rolling Eyes
за добавки никой никога нищо не каза, само ги теглеха и потвърждаваха, че в началото спадат и да не се тревожим
шише с адапте така и не видях (всъщност май даваха на някои майки,  не разбрах какъв е случая, но определено не беше масова практика както преди 3г и половина, когато раждах таня)
кантарите в боксовете за преобличане казаха, че можем да ги използваме и теглим бебетата, ако се тревожим, че не растат Simple Smile
ами това е, мога само да ги хваля акушерките и да кажа, че нещата определено са се променили с годините Wink
единственото, което не ми хареса е, че казват да се дава вода с глюкоза между храненията, заради жълтеницата
но като споделих с неонатоложката, че теди като пие вода, после не иска да яде (което го пробвах в интерес на истината веднъж), а предпочитам да суче, се съгласи да не давам Simple Smile

# 161
По повод ВМИ Пловдив - нямам време да прочета всички коментари, но аз за разлика от другите имам ужасен опит с кърменето там. Гърдите ми бяха твърди от коластра, а бебето ревеше от глад, аз вдигах температура, и от всички акушерки само една пожела да покаже кърмене, и да поостане повече от 2 минути.  За съжаление тя беше на работа само един ден. Имах проблеми със захапването, плоски зърна, запушени канали, и плачех да ми помогна, а те само оставяха бележки в кошчето - помощ при кърмене - за акушерките, които бележки се трупаха, и никой не поглеждаше.  Адаптирано мляко се дава само под час, и ако не се справиш да накърмиш бебето, и отидеш да поискаш мляко в 8 а не в 9, те връщат да чакаш, нищо че бебето реве та се къса.  Освен това поисках бебето веднага след раждането но не ми го дадоха да го кърмя, беше просто до мен и акушерката следеше да не го взема на гърда.  Опита ми от 31 декември 2007. Може и да е било така заради Нова година.  Храната е под всякаква критика.  Прочуто лоша. Не показаха нито слагане на памперс нито къпане, въпреки че къпеха малкия в стаята на чешмата, с първият срещнат сапун - в случаят моят не-бебешки.  Единствено раждането мина много добре там.   

Последна редакция: пт, 04 юли 2008, 10:55 от Martani

# 162
В Майчин Дом - София и там имаше най-прекрасната акушерка,която ми даде бебето веднага да го накърмя.Също така ходеше из стаите и проповядваше кърмене,както и показваше как става.Снежана се казва.Никога няма да я забравя!
Изобщо мисля,че са много добре настроени към кърменето (но за съжаление през 3 часа), въпреки че за всеки случай си дават шишенце и ти питаш :"ма защо,не наддава ли добре?",а те мерят бебето след кърменето и извинително си прибират адаптето. Wink

# 163
  • There I was on a July morning
Синът ми се роди по нормален  начин в Тина Киркова /бивша/. Бях във ВИП стая и беше непрекъснато при мен. Относно обяснения за кърмене или някакви санитарно-хигиенни препоръки от персонала - забравете. Нещо за кърменето попитах една акушерка, а тя ме отряза веднага  "какво питаш нали ти е второ"  Naughty  Е ми забравила съм, казвам, минали са 12 години, а тя ми отговаря, че помнела отпреди 30 години   ooooh!

# 164
Айде дойде и моят ред най-сетне да се разпиша. То минаха два месеца и половина вече, ама нейсе .

Родих в Св.София (на Мазнейкова).
Насърчава се кърменето. Добавка нито веднъж не ми донесоха, тъй като се лееше коластра (точните думи бяха: "Никаква добавка за вас, я колко коластра има!") Съветват да се слага бебето на гърда колкото се може по-често. Родилите със секцио ги карат да слагат бебета на гърда веднага след като могат да станат, и на мамите,които смятат че "още не ми е слязла кърмата" им казват че това няма значение, пак да слагат бебето преди всяко хранене.
Моето бебе много искаше да засуче, а аз много исках да го кърмя... ама нещо не ни се получи. В интерес на истината целия персонал от лекарките до санитарките се изредиха да ми показват как точно да го поставя нагърдата, ама те ли не бяха достатъчно търпеливи, аз ли съм много голям инат... изписаха ни ненаучени да сучем, та после Асенцето в Кабинета по кърмене ни научи (за което ще съм благодарна цял живот)
На кратко - насърчават кърменето, буквално крият добавката ако има коластра или кърма и не карат никого да дава вода или да спазва час. Обаче ако не си се информирал сам предварително... Никой не обяснява. Помагат с практика, НО! това само ако сам настояваш и ги търсиш постоянно, което аз не направих, понеже съм малко инат и си вярвах че се справям.
Бебето може да е постоянно с майката, ако тя желае; Храната става.
За слагането на гърда непосредствено след раждането незнам. Не се сетих да питам. Вероятно щяха да се съгласят.
Но пък спрямо педиатрите имам големи резерви. Нищо не казват,нищо не обясняват. Дори не казват това бебе аджаба добре ли е нахранено, не е ли. В резултат два дни след изписването ни тръшна лютата жълтеница и се оказа че малкият седи гладен, нищо че кърма тече на чучур. Нооо това е друга тема.

Поздрави  Peace

Общи условия

Активация на акаунт