В коя болица родихте и как протича там кърменето?

• 22 801
  • 284
  •   1
Отговори
# 135
Аз само да кажа, че въпроса за храната не е продиктуван от притеснението ми какво ще ям... (аз не съм изобщо от претенциозните по принцип), а питах по-скоро дали е подходяща, все пак май не е добре да се прекалява примерно с боб, зеле, разни алергиращи неща... От такава гледна точка питам. Не от каприз  Peace

И в МД и в Св София за моя най-голяма изненада на два пъти даваха боб  Sick

# 136
Побутче напред  Mr. Green
Хайде живот и здраве след около месец и аз ще се разпиша тук...

# 137
  • София
ПРеди 7 години родих в 2ра  градска  ,условията бяха много добри -чисто ,всичко ново ,по 2 жени в стая ,тоалетната е обща но пък изключително чиста. За кърменето , аз родих в 20.20ч. и ми го донесоха в 6ч. сутринта .Храната беше добра -тук всеки с вкуса си ,но аз не съм от капризните ям всичко .
Преди 6 месеца родих в Тина Киркова сега Света София там условията са не толкова добри ,има хлебарки,по стените на нашата стая имаше и мухълв един от дните ни изкараха навън за да го напръскат с нещо и после много меришеше и проветрявахме заради децата  ,иначе чистят ,но всичко е поостаряло, тоалетните са за две стаи.За кърменето -като в 2ра Градска.Храната -също горе долу ,но 3 дена се издържа ,могат да ти донесат нещо за подсилване.За менюто си спомням ,че имаше леща ,пр. зеле ,пиле фрикасе ,за закуска кифла с мармалад,  Rolling Eyesне си спомням другото newsm78. На мен ми носеха к. мляко и плодове и задължително много вода Peace
Забравих да кажа ,че тук стаите са двойки и петорки .Леглата са с пружини -много неудобно за ставане Naughty .Аз бях с избор на доктор и затова отидох там .Първия път бях без  и сега исках да съм по-спокойна.За мен беше важно раждането да мине добре и всичко да е наред  не толкова условията,те се издържат някак ooooh!

# 138
Окръжна болница Пловдив
Бебето ми го дадоха преди да съм излязла напълно от упойка - раждах нормално с епизотомия и ме шиха с пълна упойка..
Час и 1/2 след раждането бебето си беше при мен Simple Smile И веднага засука.. И така през целия престой в болницата - ядяхме си на поразия, защото беше при мен по 24 часа  Mr. Green кеф голям, макар че почти не съм спала от страх да не би да не го чуя като се разплаче  hahaha
Съветът за кърменето беше: Кърми се на 3 часа - 6,9 и т.н. вечер от 12 до 6 сутринта само вода. Ей така се кърми (показа с ръце само за 2 секунди поза люлка), ей така се уригва (ай де пак за 2 секунди с ръце описа как).. Айде чао  Mr. Green
Храната на болницата не я знам, защото не съм ходила изобщо до столовата - как па не ще си зарежа бебето само  Crossing Arms Носеха ми отвкъщи, ама никак не ми се ядеше  Rolling Eyes

# 139
Аз да се запиша да следя. Вече съм напълно объркана и не знам накъде да се насоча. Мислех и аз да раждам в Св. София (Тина Киркова), и то именно заради кърменето, но след последните мнения съм силно разколебана. При това миналия път раждах в Шейново, много съм доволна от лекаря си там. Не мисля, че ще имам проблеми с кърменето, все пак имам скорошен успешен опит, но ми се иска началото да е приятно и за мен, и за бебето.

# 140
  • Варна
Окръжна болница - Варна

Първо бях малко предубедена, защото знам, че там практиката е бебетата да се взимат през нощта в боксове, отделени от майките.

Оказа се, че наистина е така, НО ако майката настоява, се съобразяват с желанието й и на практика бебето може да е винаги с нея с изключение на два часа сутрин докато минат визитациите.

Това, което аз успях да "издействам" за моето бебе по отношение на кърменето бе:

- поставяне на бебето на гърдата непосредствено след раждането, още в следродилна зала

- дадоха ми бебето веднага след като ме преместиха в стаята, иначе се чака няколко часа.

-вечер бебето беше при мен

-не са ме карали да давам вода. Всяка сутрин поставяха по едно шише в леглото на бебето, но никой не е коментирал, че на другата сутрин шишето е пак пълно

-кърмех на поискване, но без да споделям това с персонала. Там се препоръчва хранене под час и нощна пауза, даване на водичка и залъгалка, ако бебето иска да суче между определените часове.

Съвети за кърменето никой не ми е давал, но пък не съм и искала. В стаята имаше една мама с първо детенце. Казаха й да кърми 6 часа след раждането, дойде сестра да покаже как се поставя бебето на гърдата.

А интересното е, че дават материали, в които пише за кърмене на поискване и да не се дава нищо друго, но персонала си препоръчва старите неща. Хубавото е, че ако майката е информирана предварително се съобразяват с мнението й. Но за всеки случай, за да не й се "карат" и поучават, по-добре е много да не афишира кърменето на поискване.  Peace

# 141
Родих преди 2 месеца в Окръжна болница в Пловдив.Duchi puchi вече е писала за това, как стоят нещата там, но и аз да драсна някой ред.
Раждах секцио и бебето изобщо не стоеше при мен.Донесоха ми го да го видя 2 часа след като родих и след това едва след 2 дни, след като вече се бях раздвижила.На бебетата даваха и вода и АМ.За закърмване още в първия час не съм питала, но предполагам, че с това секцио никой нямаше да се съгласи да ми го даде.За информация и помощ относно кърменето и дума не може да става.Донесоха ми бебето, оставиха го до мен и ми казаха да го накърмя ShockedСъобщиха ми, че ще ми го носят през 3 часа.Показаха ми как да го сложа на гърда, защото аз ги попитах.И това беше.Останах с впечатление, че за всички лекари и акушерки  кърменето е естествен процес, за който не е необходимо да се казва каквото и да е било на родилките.Е, имаше 2 акушерки, които се опитваха да ми помогнат, донякъде и то при доста настояване от моя страна.Аз имах голям проблем с гърдите-бяха станали на камък, вдигнах температура, започна и да ме втриса, бебо не искаше да засуче(а и как ли да иска като при всяко негово проплакване му тикаха шишето с АМ), но така и никой не сметна за необходимо да ми се помогне.На визитацията чувах само"Тия гърди трябва да се цедят, че са станали на камък и може да стане много сериозно".А аз не ядях, защото това беше изгубено за мен време, не спях по същата причина-само цедях ли цедях и плачех ли плачех.И когато обяснявах на лекарите, че аз не спирам да цедя, получавах великия отговор"Не цедиш достатъчно".И бяха прави, ако денонощието имаше 56 часа щях да цедя 56 часа, ама нямаше.Веднъж, когато дойде време за визитация, аз отново цедях в несвяст и лекаря когато ме видя, че не съм в легнало положение, готова за визитация, а седя и се цедя ми се развика.А на думите ми, че имам проблем с гърдите и затова се цедя постоянно просто не обърна никакво внимание-аз съм знаела, че сега е време за визитацията и трябвало да съм легнала TiredВидях една единствена брошура на вратата, отнасяща се до кърменето.Това, което наистина липсва в Окръжна болница(а и не само там, мисля) са консултанти по кърменето.Обръща се внимание на здравето на родилката, на здравето на бебето, но никой не обръща внимание, на най-важния процес, а именно кърменето.
За храната в болницата дори и не искам да си спомням.След като един ден не ти дават да ядеш нищо, на втория си само на вода и сок(и то само ябълков в стъклено шише) на третия си само на картофено пюре(което естествено ти носи твоя мъж) и всичко това се спазва стриктно на четвъртия бяха сготвили леща.Ей така се опулих, като видях Shocked

# 142
Хораааа, хора, много е страшно положението с истината за кърменето в нашите болници, то цялата държава ни е такава ама това е друга тема...вси4ко е невежество и комерсиалност!
Аз родих в Тина Киркова София....за кърмене по4ти никой не говореше, разнасяха се едни шишета с АМ по коридора, никой не ти показва как да сложиш бебето на гърдата за да засу4е евентуално правилно, естествено режим на 3 4аса се налагаше. Аз имах проблем със слизането на  млякото, коластрата ми тръгна след 4 дни (а родих норамлно) и съответно през това време бебо беше хранен с така наре4ената "добавка", оттам съответно той свикна на биберона и изобщо не искаше да се опита да захапе гърдата ми. След 4 дни гърдите ми се напълниха яко, вдигнах температура (все признаци за идване на кърмата), но бебо не искаше да су4е, съответно след 2 дни гърдите ми спаднаха и кърмата се дръпна (поне така м исе стори). От лекарите и акушерките 4увах само "ами то при някои майки не се полу4ава, ако още 2-3 дни не се полу4и, се откажи, то някои имат кърма, други нямат, така е...."
Аз оба4е отказах да повярвам в това, та как е в дивата природа? Животните, които "нямат" кърма какво правят? Дохранват с АМ ли? Не, това е естествен процес и не може да нямаш!!! Просто трябва да следваш някои прости природни принципи....и аз ги последвах! Пак казвам, благодарение на подкрепата на успешно кърмещите майки от форума, които ме окуражаваха сега кърмя изклю4ително на поискване и бебо е наддал 1400 гр за 35 дни (въпреки 4е аз не съм фен на мерките)....слагах го постоянно на гърдата (буквално през 15 мин - винаги, когато беше неспокоен и кисел, стимулирах с комресия на гърдата, изцеждане и малко 4айове и бирена мая и нещата тръгнаха!!! От 2 май сме изцяло на кърма и съм много щастлива (въпеки 4е понякога ми е трудно с вси4ките тези нощни хранения и въобще, 4е винаги трябва да си он-лайн...а шишето с АМ всеки може да го направи и да г одаде на бебока)!
Не мога да повярвам как обществото и лекарите са супер непросветени и неангажирани към най-естествения процес за оцеляване на земята! Когато изляа навън с бебо и се наложи да го кърмя, полу4авам толкова много у4удени въпроси "Ама, вие имате ли кърма?", "Ами, да, защо да нямам?" , "Ами не, просто някои майки нямат?!", "Ами нямат, защото не искат да имат или са непросветени ил и просто не им се занимава!"....Може би има слу4аи, в които по някакви медицински при4ини една майка не може да кърми, тогава да, простете ме, но при вси4ки останали слу4аи нещата са преодолими...аз много оби4ам поговорките и умните мисли и в слу4ая ще кажа: "Когато 4овек иска нещо, намира НА4ИН, когато 4овек не иска нещо, намира ИЗВИНЕНИЕ" или както са казали братята "If there`s a wish, there`s a way!!!"

Успех на вси4ки в борбата с болници, лекари и всякакви подобни!!!

# 143
  • София
Родих в МД в София. Нормално раждане. Лежах във ВИП стая. Дадоха ми бебето след два часа и ми казаха да му дам да засуче. Имаше една любезна акушерка, която ми показа как да го сложа на гърдата. През целия си престой (4 дни) нито веднъж не ми донесоха шише с АМ, нито ме питаха искам ли, повтаряха, че най-хубаво е да кърмя. Но редовно сменяха шишето с водата и ме питаха защо не му давам да пие в тези жеги (август месец). Синът ми си беше с мен през цялото време, взимаха го само да го изкъпят за 5 минути.
Бях си подготвила статии за проблемите с кърменето от библиотеката на форума. Персонала не ми помогна със съвети, когато си докарах хиперлактация...
Храната в болницата беше ужасна, почти не съм яла там. От вкъщи ми носеха храна всеки ден.

# 144
Много интересно наистина в БГ болниците всички казвате,че не са ви обяснявали как да кърмите.Ами вие питалили сте ?
Аз родих в Окръжна болница София две деца.Първият път нямах никакви познания и си питах акушерките.И те си ми обясняваха и ме питаха също дали искам добавка аз отказах.И се справих отлично с кърменето въпреки,че имах известни проблеми още от началото.
Вторият път пак там.Отново ми предложиха добавка аз отново отказах и отново си кърмих почти денонощно през целият ми престой в болницата и никой не ме закачаше ,защото явно видяха ,че вече съм запозната.
Моят съвет е да си питате ,когато имате въпроси.Недейте да чакате някой да дойде и да ви обяснява на добра воля.Не вярвам някой да ви откаже при желание от ваша страна.
Разбира се нямам наблюдения от другите болници,но така си мисля.
Успех на всички ,които се запътват към болниците  Mr. Green

# 145
  • София
Накратко:
Първото дете родих в Шейново. Вече не си спомням, но май ми я донесоха след около 6ч. Нищо не са ми обяснявали, но и аз не съм питала. Просто я сложих на гърдата и имах късмета, че засука. Проблема беше, че изведнъж престанаха да ми я дават и то точно тогава, когато ми слезе млякото, защото я "пекоха" в неонатологията заради жълтеницата.
Второто в Токуда - дадоха ми я два часа след раждането и въпреки протеста на акушерката (защото не съм се била мила Shocked) я сложих на гърда и така до сега ( да ми е живо и здраво прасенцето си удвои теглото за  2 месеца само на кърма Mr. Green) Имаше някакви акушерки от неонатологията, които бяха готови да ми дават съвети, но аз пак нищо не питах. Не са давали добавка, в леглото на Андреа имаше винаги шише с вода, но не са ме карали да и давам на всяка цена. Преди да родя специално се поинтересувах дали ще ми дават да кърмя бебето, ако се налагат някакви интервенции, свързани с жълтеницата и за щастие отговора бе положителен.

# 146
Раждах в "Света София" - клиниката на Мазнейкова. Секцио поради седалищно-краково прилежание на бебето

Може ли бебето да е при майката постоянно? - Да, ако поискаш. Взимат го за през нощта.
Ако не - спазват ли желанието на майката да не се дава вода? - Дават и вода, и АМ
Приемат ли желание за закърмване още в първия час? - Поради секциото ми донесоха бебето на следващия ден, но мисля, че не биха отказали.
Дават ли нужната информация относно правилното кърмене? - НИКАКВА информация не дават. Не бях чела нищо и не бях подготвена. Мислех, че е толкова естествен процес, че няма начин да имам някакви проблеми. Казаха, че ще дойде акушерка да ме осветли по въпроса за кърменето, но поради голямата натовареност и недостатъчния персонал това не се случи. Просто ме забравиха.
Храната в болницата подходяща ли е за кърмачки? - Храната е добра!

Хигиената, кухнята, лекарите са на ниво, но вниманието и подготовката на родилките за кърменето и това, което ги очаква, е на НУЛЕВО ниво. Мислех, че майките биват по някакъв начин информирани в болниците, но уви при мен това не се случи.

По мои наблщдения алтернативите са следните:
1. Информираш се сам преди да родиш (умно!)
2. Информираш се постфактум решавайки възникналите с кърменето проблеми след раждането, докато се тюхкаш как е възможно да си допуснал толкова глупави грешки (е това правих аз),
3. Попадаш на някое джи-пи, което ти пробутва дохранване с АМ на първото пробно кърмене и ти от страх, че си оставил бебето ти гладно, следваш чинно съветите му.
4. Учат те на много неща в родилното, никога нямаш проблеми с кърменето и педиатърът ти е прекрасен, информиран специалист - рядко, но чудеса се случват
Другите варианти са компилация от гореописаните, но като процент са малко.

Изключително тъжна картина!

# 147
Аз искам да попитам сега още нещо, за което се сетих като четох поста на Gligi -
Щом бебето е при теб постоянно, как му дават и вода и АМ? Имам предвид, то щом си е при мен, и аз си го кърмя, едва ли някой може да дойде и да му вре в устичката биберони... Питам защото не знам, понеже в болница досега не съм лежала!
За същата болница - на Мазнейкова - една майка ми каза, че дават АМ, обаче трябвало да ходиш да си го търсиш на всеки три часа  newsm78 на мен това ми звучи по-скоро като даване на добавка при желание от страна на майката; щом трябва да ходя да си го търся... ми аз просто няма да си го потърся Simple Smile
Разсъждавам си свободно, без да имам никакъв опит. Simple Smile
До края на месеца вероятно и аз ще споделя впечатления Simple Smile

# 148
Аз искам да попитам сега още нещо, за което се сетих като четох поста на Gligi -
Щом бебето е при теб постоянно, как му дават и вода и АМ? Имам предвид, то щом си е при мен, и аз си го кърмя, едва ли някой може да дойде и да му вре в устичката биберони... Питам защото не знам, понеже в болница досега не съм лежала!
За същата болница - на Мазнейкова - една майка ми каза, че дават АМ, обаче трябвало да ходиш да си го търсиш на всеки три часа  newsm78 на мен това ми звучи по-скоро като даване на добавка при желание от страна на майката; щом трябва да ходя да си го търся... ми аз просто няма да си го потърся Simple Smile
Разсъждавам си свободно, без да имам никакъв опит. Simple Smile
До края на месеца вероятно и аз ще споделя впечатления Simple Smile

Това, че си е търсила АМ, се дължи на липсата на персонал и редовното забравяне да ти донесат храна, да ти отнесат хранат, да мине да те види лекар за нещо, да ти сменят чаршаф и куп подобни неща. Персоналът е малко и се побърква от тичане напред-назад, вършейки по 100 неща накуп. Нощно време не те питат дали кърмиш, просто дават вода или АМ, ако бебето се дере от глад. Първият ден го водят нахранено и така...  Отношение към кърмене, никакво.

# 149
На мен ми е интересно следното..
Защо в болниците се занимават с цялата хамалогия - изваряване на шишета, дозиране на мляко, разнасяне и блабла.. След като е много по-лесно майките да си ги гледат и хранят  Rolling Eyes
Същото време могат да отделят по 5-10 мин. на всяка родилка като има нужда, за да й обяснят ако има проблеми с кърменето..

Общи условия

Активация на акаунт