В коя болица родихте и как протича там кърменето?

• 22 797
  • 284
  •   1
Отговори
# 120
Никси, благодаря ти за отговора! Надявам се, безпроблемно да мине, сега остана само лекаря, за когото чувам само суперлативи там да се съгласи да ме приеме. Ясно е, че ще си плащаме, поне да съм в "познати" ръце.

Успех!
То като те почнат контракциите... все едно ти става кой доктор е на смяна, амаааа по-друго си е да знаеш, че имаш "твой" човек Mr. Green
Леко раждане и успешно кърмене  Hug

# 121
Първото си дете родих в Шейново и въпреки по-лошите условия(силно казано),мисля,че там специалистите са по-добри от тези в Правителствена болница.А и там бях в стая за изолация,защото бях с бронхоплеомония и условията бяха меко казано мизерни.Заради едната прилична храна не си струва риска.

А все пак как протече кърменето на бебето? Кога започна, получи ли информация, получи ли съвети... такива неща.
 Peace

# 122
Здравейте, аз съм от мартенките 2008, някой ни беше призовал да пишем  Hug  Hug  Hug
Аз се бях насочила да раждам в Св. София (бившата Тина Киркова), защото лекарят, водещ ми ЖК, работи там. Но той започна да ми прави номера и да си иска пари за раждането, вън от онези за избор на екип, макар да бях в 39 г.с.,вече приета в болницата и бореща се с високото кръвно. Та го изоставих, самоизписах се и се насочих към Майчин дом, просто, защото моят мъж (да ми е жив и здрав Heart Eyes) за половин ден (толкова имахме за реагиране) само там намери връзка-на негов колега братовчедката е акушерка там. 
Раждането бе секцио и видях бебата в мига на раждане, дадоха ми я  да си я гушна час след това и после чак на другия ден, когато в часа за хранене една акушерка я донесе в количката, заедно с добавката, отвори и затвори вратата след бебето... Аз тичах по коридора да питам как да хвана бебето, за да му дам...АМ Embarassed Едната ми ръка беше подута от спукана вена от абокада, а на другата беше самият абокад и бях като с отрязани ръце, но ... не питат-шляп бебето и толкова. Само да кажа, че бях на 7-мия етаж и бяхме три жени в цялото отделение, все секцио. Всяка от нас си беше сама в стаята Blush Едната, явно й беше зле и  цял ден отказва да й носят бебето, та чувах как я коментират, което ме накара добре-зле, да си го вземам, което пък бе добре от друга страна,че  не си позволих да  се оглезя  Mr. Green  Mr. Green  Mr. Green

Та с две думи-добавка винаги дават, даже следят дали я даваш. Вода предлагат на бебето през нощта, без да те питат дали си съгласна. Бебетата винаги бяха сменени, чисти, чаршафите им -също.

Добре, че познатата акушерка ме навестяваше и един път ме видя как се мъча да просуче бебето, та почна да ми помага, после случайно влезе дежурната акушерка, та от колегиална срама почна да ми помага и тя всеки път като бе на смяна. Та така три дни се мъчехме, но успяхме да се преборим с цената на нащипани и надърпани гърди ooooh!, беба просука, но не винаги и не за много.

Почнах да изливам добавката и да мъча бебката да суче-викам си като огладнее, ще суче, че чак ушите й ще плющят. Но дойде една акушерка и стреснато ме пита дали давам добавката, че бебето спаднало с 20 грама newsm78  Е, когато й казах, че се мъча да я кърмя и искам да яде от коластрата-и соча пълната с изцедено нестерилизирана помпа, а нямам нищо стерилно (даже си мислех мъжът ми да ми носи бързовар да стерилизирам помпата си), тя се съгласи да ми носи стерилно тяхно шише и се цедих на ръка, капка по капка, за да го давам на беба.

Още ми беше под наблюдение кръвното, та когато дойде да ми го измери дежурната акушерка, ме видя как се мъча с гърдите си, станали на камък, че ми помогна с такт и търпение да се изцедя, каза че трябва да е по-мека гърдата, за да може лесно да захапе бебето и наистина, това се оказа спасението за нас.

Децата са отделени, не са при майките, карат се ако ги задържиш за повече от отпуснатия половин час за кърмене, не се интересуват много-много за това дали имаш кърма и как да закърмиш, не се обяснява нищо, ако не ходиш да питаш, но трябва да си с усмивката напред  Crazy храната не винаги е подходяща-на обяд дават супа и второ, винаги месно (храната е по-добра от тази в Тина Киркова, лежах и в двете, правя сравнение), свиждане-не, външните хора влизат с калцуни. Аз показвах бебката на таткото през стъклото на вратата, никой нищо не ми каза.

Рекламни материали получих само на капките против колики  и на нивея продуктите, нищо за кърменето.

Но ако питаш,  и искаш, и попаднеш на подходящия човек, ще ти помогнат за кратко. А визитациите минаваха за секунди-никой там не ме е питал дали кърмя, как ми е кърмата-даже гоних доктора по коридора, доколкото мога Mr. Green  Mr. Green  Mr. Green, за да кажа, че ме боли главата-явно от упойката...

# 123
Родих в Токуда преди близо 20 дни.
Бебето може да е при теб , ако си в лукс стая. Аз бях в обикновена, там ги взимаха от 12 до 6.
Вода даваш ти, ако искаш.На всеки 3 часа минават и сменят шишетата. Просто ти оставят водата и ти ако искаш даваш, ако не искаш не даваш. Сметка никой не ти държи.
Аз родих нормално с епидурална упойка в 7 вечерта. Бащата присъства на раждането и преряза пъпната връв. След това бебето се поема от лакарите. Аз си го исках преди да го изнесат от родилната. Дадоха ми го за малко да го погушкам , след което го изнесоха , сложиха му дрешки и го върнаха да го погушкам отново. После ме пренесоха в стаята и взеха бебето, защото трябваше да лежа заради упойката, а и бях изморена от раждането.
Донесоха ми бебето в 6 сутринта. Показаха ми как да го сложа на гърда и как да засуче. Бебка веднага си засука. По принцип на 3 часа носят добавките. Аз такава не давах и кърмех когато си поискам. След първия ден спряха да ми носят добавка.Когато се сменят сестрите и акушерките, минават през стаите и едните обясняват на другите къде какво става. За мен обясняваха, че сме изцяло на кърма и не трябва добавка.
 Правихме пробно кърмене, бебка си беше изсукала 40мл и казаха че е много добре. С кг също вървяхме добре, от 3120 свали до 2950. На изписването беше качила до 2960.
Храна може и отвън да ти носят. На мен няколко пъти ми носеха, че съм вегетарианка и като имаше месо не съм яла.

Забравих да напиша за през нощта - може би като са в аквариума дават АМ или вода. Едната вечер като отидох към 3 да видя детето забелязах, че беше повърнала, явно са и дали АМ, защото докато беше при мен и я кърмех не съм забелязала да повърне.

Ако има нещо друго , питайте Grinning

Последна редакция: вт, 22 апр 2008, 13:47 от JeniB

# 124
Раждах в Токуда.
Относно условията и обстановката се присъединявам към всички положителни мнения изказани по нагоре.
Относно кърметето  се присъединявам към мнението на      blueeyes
радвам се, че темата е дошла на първа страница, защото отдавна исках да добавя нещо за Токуда, не като отговори на въпросите, а общо от моя опит и наблюдения на момичета, с които бяхме в една стая:

- Определено бързат да назначават добавка, особено ако бебето е под 3 кг /на жената до мен - добавка от първия ден, детето беше родено около 2700, а на моето бебе - от втория, защото им се виждала неспокойна и беше спаднала до 2770 , т.е със 100 грама за един ден
- кърменето е под режим - 7, 10 и т.н, но без нощно хранене, тогава сигурно на всички им дават добавка, освен ако майката не дебне пред аквариума с бебоците. Ние естевено се опитвахме да кърмим непрекъснато, щом бебето плачеше или не спеше
- има едно изискване за абсолютна стерилност - много са строги в изискването между нас и бебето да поставяме една стерилна пелена /аз многократно я изпусках на земята, но това е друг въпрос/ , а това някак противоречи на идеята, че най-добре се стимулира кърмата при контакт кожа до кожа

Наистина бързат да назначават добавка,София се роди 3400 и 50 см, няколко пъти ми направиха забележка че не дохранвам,наложи се да изхвърлям '' добавчицата'' в мивката за да ме оставят намира.
Когато казах че ще кърмя на поискване,категорично го отрекоха.Цитирам:"Без режим животът ти ще се превърне в непрекъснато кърмене.Трябва да кърмиш на 3 часа ".
Но като цяло ако си подготвен предварително с информация за кърменето, в тази болница имаш възможност да стартираш успешно в това начинание. Длъжни са да бъдат любезни и можеш да правиш каквото решиш за необходимо,не помагат,но и не пречат. Живот и здраве ако имам второ дете пак там ще раждам.

# 125

Длъжни са да бъдат любезни и можеш да правиш каквото решиш за необходимо,не помагат,но и не пречат. Живот и здраве ако имам второ дете пак там ще раждам.

LENOK, това НЕ ПОМАГАТ, абсолютно не е вярно!!! Незнам защо си останала с това впечатление,но аз съм на противоположно мнение. Родих в Токуда второто си дете през ноември 2007г. и съм изключително доволна от абсолютно всичко, включително и от помощта на всички акушерки и на д-р Масларска да засуче синът ми от мен. Поради простата причина, че при раждането беше погълнал околоплодни води и повече от 24 часа се налагаше да бъде само на глюкоза, тъй като му беше правена така наречаната "промивка на червата". След това  ми беше изключително трудно да накарам бебето, да започне да суче от мен, но тези жени ми помогнаха много, бях се отчаяла, плачех и не мислех, че ще се справя сама. Но, ето, че вече почти пет месеца детето ми е изключително и само на кърма. Не пие вода и от пет дена започнахме да се захранваме.

# 126
За Токуда - детето ми се роди 3120 и никой не ми е предписал добавка. Изобщо не ми носеха даже, защото бяхме на кърма. Само вода ми носеха, но никой не следеше дали я давам.
Иначе всяка сестра там е със собствено мнение и ако не си подготвен може да се объркаш от противоречивите съвети, които дават Simple Smile

# 127
Много се радвам че вече е по различно,така и трябва да бъде. Родих почти преди една година, явно тогава още работеха с познанията си от МД.

# 128
  • София
Раждах в Света София (бившата Т. Киркова) , за педиатрите там и отношението им съм писала в други теми, адски неприятни.
За храненето на новороденото дават добавка на всяка майка, като се замисля сега, аз бях единствената майка от тези, които ходехме да си вземаме бебетата за кърмене, която отказваше добавка и не вземах. Всички вземаха добавка и след добра обработка от акушерките, че нямат кърма даваха добавка. Имаше само една акушерка там , която насърчаваше кърменето и дори се караше на някои майки , че си мислят че нямат кърма а дават на бебето добавка и така спират кърменето. Иначе на мен понеже ми беше за пръв път, аз като попитах как да кърмя дъщеря си, ми отвърнаха " Ми че ти не знаеш ли, слагаш я на гърдата и готово" Laughing. А аз се чудех как да хвана малката , камо ли как да я сложа на гърда , но се оправихме и сами де, явсно природата и инстинкта си знаят работата.

# 129
Раждах в Света София (бившата Т. Киркова) . Иначе на мен понеже ми беше за пръв път, аз като попитах как да кърмя дъщеря си, ми отвърнаха " Ми че ти не знаеш ли, слагаш я на гърдата и готово" Laughing. А аз се чудех как да хвана малката , камо ли как да я сложа на гърда , но се оправихме и сами де, явсно природата и инстинкта си знаят работата.
Все едно за мен става дума! Аз като писах по-рано за тоя феномен, някои майчета - да ме изядат! Дано да са се попроменили малко нещата! По-късно като се замислих, се оказа, че поради обстоятелствата съм общувала предимно с педиатричните акушерки, които очевидно са значително по-неподготвени в подкрепата на кърменето от акушерките, отговарящи за майките ( а това ми се струва абсурд!)

# 130
  • Варна
Моля, ако има майки раждали във Варна да споделят.
Тук има 3 болници в които може да се ражда, все пак имаш право на избор, но незнам до колко разнообразен  Blush

Аз родих във АГ-болница Варна.Бях със секцио и детето ми го дадоха на 4-тия ден.Никой не ми обясни нищо за кърменето.Само даваха АМ на 3 часа , а уж се води за болница приятел на кърменето.
Когато мина педиатърката на консултация само ми каза "Дай да ти видя гърдите"Стисна едната, доста брутално, пръсна мляко и тя каза "Имаш мляко, спираме добавката".Аз и казах, че едната гърда ме боли, тя я стисна силно и каза "Намери начин да си отпушиш каналите".Справих се разбира се с кърменето и сега кърмя с удоволствие, но само защото доста бях чела предварително.Ако трябваше да чакам помощ от болницата, приятел на кърменето, незнам дали бих се справила.За съжаление има и майки, които разчитат за всичко на болницата и персонала там, както и на близки и познати.
Между другото забелязах, че родилките от ромски произход кърмят, дори и първо дете, сякаш само това са правили цял живот.Това е защото около тях всчки кърмят.Според мен колкото и информация и помощ да има по въпросите за кърменето, най-важно е личния пример.

# 131

Може ли бебето да е при майката постоянно?
Ако не - спазват ли желанието на майката да не се дава вода?
Приемат ли желание за закърмване още в първия час?
Дават ли нужната информация относно правилното кърмене?
Храната в болницата подходяща ли е за кърмачки?

Родих в НиаМед, Стара Загора (частна болница).

1. Бебето беше с мен постоянно. Дадоха ми да го гушна веднага след като родих, а след като го претеглиха, измиха и повиха, докато бях на магарето още, с таткото го поискахме отново и ни го донесоха. Стоя при мен, докато заспа (около час може би), после ние сами решихме да го оставим на персонала, докато съм на магарето. Никой не ни се е бъркал или припирал.
   2. Да! Веднага щом ме настаниха в стаята, доведоха и бебо и донесоха две шишета- с АМ и с вода. Никой не ме е карал да давам от тях, не ме питаха дори защо винаги са пълни. Само ги сменяха на 3 часа. Малко след като ме настаниха в стаята, мина една акушерка, стисна зърната ми, потече коластра и тя ме увери, че ще имам много мляко (така и беше), направо съм била родена за кърмачка, това според нея Simple Smile  ). После ми показа как да слагам бебчо на гърда, изчака докато засуче и чак тогава продължи с другата си работа.
   3. Да (т. 1)
   4. Според мен, да. Питат дали имаш проблем и помагат както със съвети, така и с дела- една акушерка помагаше на съквартирантката да се изцеди като й правеше топли компреси и изцеждаше млякото с помпата (съквартирантката ми трудно се научи да я ползва, затова имаше нужда от помощ и при изцеждането). Детето й не искаше да суче от въпросната гърда и акушерката стоя до нея и й показва как да го сложи, докато бебето не захапа.
   5. Не знам какво се разбира подходяща за кърмачки храна, но храната там беше много вкусна и можеше да се избира от меню за обяд и вечеря. Закуската беше фиксирана Simple Smile

Освен това, понеже ми се разраниха зърната (още на втория ден) и се наложи да се цедя и да давам от шише известно време, стерилизираха всички необходими предмети за това- помпа, шишета (които майка ми донесе от вкъщи), както и колектори, протектори... Дадоха ни (на мен и съквартирантката) и крем за разранени зърна- Гармастан.
 Peace

ПП Понеже прочетох и други мнения, след като отговорих, добавям, че никой не ме е съветвал на колко часа да кърмя. Кърмех на поискване от самото начало. Заради разранените зърна ме посъветваха да не държа бебо повече от 20 мин на гърдата (той смучеше по 45 мин!), но аз и това не спазих, защото сърце не ми даде да го отделя... после се наложи от шише... но никой не ми е правил забележки за това. Даже ме поощряваха, че много мляко имам и накрая спряха да ми носят АМ, като стана явно това много Simple Smile (от изцеденото).

ППП offioly, все едно гледам себе си преди да родя Simple Smile Само гледай да не раждаш в кола Simple Smile

Последна редакция: ср, 23 апр 2008, 13:59 от ani2

# 132
Пфу, както казва и авторката на темата, много противоречиви мнения!  #Crazy
И аз вярвам, че има голяма доза късмет в цялата работа покрай раждане и кърмене, което не значи, че нещата трябва да се оставят на течението и да не се информираме и да не се опитваме да издействаме найп-доброто за себе си и малките човечета.

Аз съм се насочила към 1АГ (бившата "Тина Киркова"), иска ми се да родя и водно, пък ще видим....Дано после има с какво да се похваля Simple Smile
Леко раждане на тези, на които им предстои и успех в кърменето на тях и на всички други!   bouquet

# 133
Аз и двете ми деца съм раждала в Св София-Т.Киркова!Много съм доволна,но.........избери си предварително лекар там!500лв е и отношението към теб е много по-различно!Имам и познати,които скоро там родиха!Храната не им е кои знае какво,но пък има долу кафе-купи си каквото искаш за ядене-все пак не сме отишли да се наядем! Аз стоях 1 ден и половина,всичко беше наред с бебето и мен и ни пуснаха!А за кърменето минаваха и те ми помагаха да сложа бебчето да суче! WinkВсе пак където и да избереш ти пожелавам късмет и леко раждане smile3525

# 134
Аз само да кажа, че въпроса за храната не е продиктуван от притеснението ми какво ще ям... (аз не съм изобщо от претенциозните по принцип), а питах по-скоро дали е подходяща, все пак май не е добре да се прекалява примерно с боб, зеле, разни алергиращи неща... От такава гледна точка питам. Не от каприз  Peace

Общи условия

Активация на акаунт