В коя болица родихте и как протича там кърменето?

• 22 796
  • 284
  •   1
Отговори
# 105
  • На края на вселената!
Родих втората си дъщеря вагинално с епидурална упойка в Окръжна болница - София. Щом я извадиха, я аспирираха, премериха и т.н. Завиха я с някаква пелена и ми я дадоха да си я гушна. Опитах да кърмя, но то глупачето само ближеше зърното, а аз още нямах коластра, та не се получи. После като ме преместиха в стаята казаха, че ще ми я донесат след около 6ч след раждането, да ми размине ефекта от упойката и да мога да ставам и да се грижа за нея. Дадоха ми я както обещаха. И от тогава сме си неразделни. Кърмех си я в болницата на поискване, сменях си памперси, които са си в стаята при бебето, акушерка я къпеше (може и те да сменят памперсите). Вода не й е давана. Препоръчват да не се дава вода. Но някои лекари ти казват да ти донесат от вкъщи и да даваш. Аз имах проблем със зърната. Много са плоски и като засука имах рагади, въпреки мазането. Докато ми донесат силиконови зърна стана много тежко. И те ми предложиха да ми дават добавка, докато ми минат зърната, но аз отказах.

# 106
Понеже не ми се пише наново - спомените не са ми от най-любимите за този период, ще копирам мнението си от друга тема. Нещата се случиха в болницата в Благоевград преди година и половина, но доколкото знам, нищо не е променено.
Цитат
Моята история е частен случай, но показателен за болниците в България. Румен се роди със секцио по спешност. Аз бях с пълна упойка и не съм видяла как се е родил. Никой не ми го донесе след раждането да го погледна. Наложи се вечерта мъжа ми и кума ми да хващат връзки с една акушерка, да й подаряват бонбони и букети, за да ми покаже бебето.
Детето се роди 3.600 и на втория ден искаха да ми го дадат, но след трудното раждане не бях раздвижена още и не можех да се мръдна дори (а и при раздвижването припаднах от ниско кръвно). Тъкмо се мобилизирах и въпреки проблемите успях да се вдигна, Румен развил жълтеница (ние имаме несъответствие в резусите) и вместо да ми го дадат, почнаха да му вливат глюкоза и да го поставят на фотолампа. Имах право да го виждам по 15 мин, като отида при легълцето му, като там нямаше даже къде да се седне. Аз хвърлях коластра, а него го хранеха с НАН. Това нещо продължи почти цяла седмица - родих във вторник, а за първи път го измолих чак в понеделник наобяд...С цялото ми желание да кърмя направо се бях отчаяла.
Много съм благодарна на моето детенце, че не се отказа от кърмата, въпреки че го зарибиха с този изкуственяк, но колко други успешни кърмения са провалени по този начин!
Казано честно, не мога да разбера защо здраво, доносено бебе не бива да бъде давано на майката само за това, че го включват на фотолампа. Нали това е за време. Кое пречи след манипулацията да го накърмя? Нищо освен глупавата остаряла система децата да се носят точно на 3 часа. Спомням си и това как веднъж, след като вече ми го дадоха, той спа през повечето време, което трябваше да е за кърмене. Аз не го събудих, а той засука 5 мин. преди да дойде сестрата да прибере бебетата. Направо ми го измъкна от ръцете - да бил цокал досега!
Като капак една от акушерките дойде да ме види и като ми погледна гърдите, пипна ги и каза пренебрежително:-Ами, нищо нямаш!
Та вярно е, че ние сме отговорни за това, което ни се случва, но все пак колко са тези, които при такива здравни работници, при такава система и при нищо неразбиращи от кърмене роднини успяват да кърмят?

# 107
Раждах и двата пъти във 2-ра градска,със секцио,освен това с обща упойка.След 24 часа ме преведоха в родилното отделение,преди това бях в реанимационна стая.Веднага си поисках бебчето и нямаше проблеми,дадоха ми я за цял ден.Само вечер си я взимаха,но след последното кърмене в
24 ч.През нощта са и давали АМ.
И при двете беше едно и също,само че с голямата ми дъщеря така и не се намери някой по-адекватен,който да ми покаже нагледно как да поставям беба на гърдата.Наложи се сама да се мъча,та си докарах много неприятности през първите 3 месеца,но въпреки всичко я кърмих 1 година и 3 месеца.Много бях чела,ама друго си е да го видиш,е както и да е!
С бебка вече нямаше проблеми,освен,че ми бутаха АМ всеки ден,защото се роди 2750,пък спадна да 2500.И вместо да ме посъветват да кърмя по-често,те добавки ми изписват!  ooooh! Аз нали съм "стара пушка" си карах както си знам./За сведение сега е 8500./
Що се отнася до храната,беше ужасна и доста оскъдна.Те за фигурите ни май се бяха погрижили. Laughing
Ами това е!Мога да бъда все пак благодарна,че бебките ми бяха по цял ден с мама!

# 108
Родих в Селена в Пловдив и имах възможност да се насладя и да си гушна бебенцето веднага след раждането, и да си го накърмя час след това, което при първото ми раждане във Весела въобще не се случи. Беше ми второ раждане и въпреки това педиатърката дойде и започна да ми обяснява коя поза за кърмене би ми била удобна за момента и остана през 20-те минути докато кърмех да наблюдава и мен и бебето как се справяме. Определено попаднах на педиатър застъпник на кърменето.

# 109
радвам се, че темата е дошла на първа страница, защото отдавна исках да добавя нещо за Токуда, не като отговори на въпросите, а общо от моя опит и наблюдения на момичета, с които бяхме в една стая:

- Определено бързат да назначават добавка, особено ако бебето е под 3 кг /на жената до мен - добавка от първия ден, детето беше родено около 2700, а на моето бебе - от втория, защото им се виждала неспокойна и беше спаднала до 2770 , т.е със 100 грама за един ден
- кърменето е под режим - 7, 10 и т.н, но без нощно хранене, тогава сигурно на всички им дават добавка, освен ако майката не дебне пред аквариума с бебоците. Ние естевено се опитвахме да кърмим непрекъснато, щом бебето плачеше или не спеше
- има едно изискване за абсолютна стерилност - много са строги в изискването между нас и бебето да поставяме една стерилна пелена /аз многократно я изпусках на земята, но това е друг въпрос/ , а това някак противоречи на идеята, че най-добре се стимулира кърмата при контакт кожа до кожа

И още нещо извън кърменето - моля, следете и подсещайте да сменят памперсите на бебоците. При нас всички бях прекалено ангажирани, а ние едни зайци новобранци не смеем нищо да кажем и в резултат - подсечено дупенце :cry

# 110
Преди 6 дни родих втория си син в МД - София.
Бях се наслушала на страховити истории, но останах много приятно изненадана.
Дадоха ми бебето на втория час след раждането и веднага дойде една акушерка да ми обясни как да го кърмя.
Посъветва ме да НЕ спазвам 3 часовия режим, а да го слагам на гърдата при поискване.
Всяка вечер минаваше акушерка да пита дали имаме въпроси свързани с кърменето, а и на всяка визитация сутрин пак ни питаха дали всичко е наред.
Безкрайно внимателни и любезни бяха всички.

Първият път раждах в Св. София...
Е там не спираха да ми обясняват как трябвало да се кърми на не по-малки интервали от 3 часа.
Акушерката само ми стискаше гърдите да види дали имам мляко... щом имам значи знам как да кърмя...

# 111
Родих секцио във "Весела" -Пловдив
бебето ми го дадоха на 3 ден по обяд,обясниха как се кърми и ми го поставиха правилно и седяха докато кърмех.Аз съм доволна  Peace

# 112
Никси, честито бебче! Да ти е здрав и много щастлив!

Само едно малко въпросче имам към теб, беше ли си избрала екип предварително? Чудя се дали не е въпрос на отношение към отделна пациентка, която си "доплаща" или е общо за всички в клиниката. И аз за сега съм се насочила към МД, а и то не остана, така че ако можеш да драснеш някй ред, ще съм ти много благодарна!

# 113
Само едно малко въпросче имам към теб, беше ли си избрала екип предварително? Чудя се дали не е въпрос на отношение към отделна пациентка, която си "доплаща" или е общо за всички в клиниката.

Екип не, но имах договорка с лекар за раждането.
Пари в болницата не съм оставяла, след раждането платихме в брой на доктора Money
Специално отношение към мен имаше в предродилна зала, след това не съм забелязала нещо по-различно.
В моята стая имаше една мацка, която нямаше никакви уговорки и не беше плащала нищо на никого... отношението към нея беше същото.

# 114
Здравейте, родих преди 18 дни в АГ Стара Загора. С една дума - УЖАС. Никой нищо не обяснява, гледат те накриво дори ако попиташ елементарен въпрос. Искам само да уточня, че става въпрос за акушерки и санитарки!! От докторите не мога да се оплача, просто защото имахме по-малък контакт с тях. Но тези, които влизаха да преглеждат бебетата бяха любезни, не словоохотливи, но любезни. Останалия персонал е за борсата....Никой не ми обясни как да кърмя, помогна ми момичето от моята стая, тя е медицинска сестра. Тя ми постави детето на гърдата. А иначе, понеже в началото ми станаха топчета по гърдите, повиках акушерка, която така джелатски ме стиска и така грубо са държа, че....ако я срещна някъде...С две думи - АГ СТ.ЗАГОРА - акушерките са за безработни...не заслужават и тия 200 лв. дето получават сега

# 115
Първото си дете родих в Шейново и въпреки по-лошите условия(силно казано),мисля,че там специалистите са по-добри от тези в Правителствена болница.А и там бях в стая за изолация,защото бях с бронхоплеомония и условията бяха меко казано мизерни.Заради едната прилична храна не си струва риска.

# 116
повиках акушерка, която така джелатски ме стиска и така грубо са държа
Ей, какъв готин заралийски израз Mr. Green Само да не ми се обидиш като една студентка, която попитах какво значи, че котето "мечи" ( ми така де- мяука, мърка... и аз незнам).
Много срамно това за вашата болница - нали и в Ст. Загора имате Медицински университет... трябва да вземат да ги насметат хората от ЛЛЛ... и не само!

# 117
И аз родих в АГ "Селена" в Пловдив. Много съм доволна и добре, че реших да раждам там
и също  бях  с епидурална упойка. Понеже беше към 1:00 след полунощ, ни оставиха мен и другата мама, която роди малко след мен да си починем, да поспим  и ни донесоха рожбите сутринта в 6:00.
Акушерката ни ги настани на гърдите, показа ни две пози на кърмене-седнала и легнала на една страна и ни даде някои и други указания (например да не позволяваш на бебето да заспива докато суче).
Храната беше добра, от някакъв ресторант я поръчваха. Препоръчвам тази болница на всички  горещо!

# 118
Здравейте,
Много хубава тема. Четох цялата информация във форума и бих искала да споделя и моят опит. Аз родих през февруари 2008 в Св. София (Тина Киркова). Бях във ВИП стая с избор на лекар и екип, незнам дали това е причината, но аз лично съм много доволна от отношението и вниманието на всички. Ако трябва да раждам пак бих родила там. Бебето постоянно беше с мен, с изключение на първят 1 ден, тъй като родих форцепс и бебето беше под наблюдение (общо бях в болницата 7 дни). В началото и аз имах проблем с препълването на гърдите, но благодарение на акушерките успях да преодолея този неприятен момент, изцеждах се на ръка тъй като имах много мляко. Успешно започнах да кърмя бебето, тък като ми бе показано как да го направя, тъй като аз нямах предварителна информация. Аз съм много доволна, незнам дали е просто добра случайност, че попаднах на много добър екип от специалисти.

# 119
 Никси, благодаря ти за отговора! Надявам се, безпроблемно да мине, сега остана само лекаря, за когото чувам само суперлативи там да се съгласи да ме приеме. Ясно е, че ще си плащаме, поне да съм в "познати" ръце.

Общи условия

Активация на акаунт