Каква шевна машина и откъде

• 564 587
  • 4 133
  •   3
Отговори
# 4 035
  • София
Лучникът върви с доста подробна книжка с упътване, в която е споменато, че е добре долният конец да е с един номер по-тънък от горния. Сигурно съм късметлия, но имам Лучник, който е купен през мнооого далечната 1984 година и още работи без да е ходил при майстори. Най-вероятно става дума за някаква регулировка, с която не се опитват да ви запознаят майсторите, защото и те хляб ядат.

# 4 036
  • София
Благодаря ви за отговорите!

Моделът е 834 и е използван много около 7-8 години, защото майка ми шиеше много докато беше жива. Нейното първо образование беше това и в началото на професионалната си кариера е работила тогава във Валентина. После завърши друго и го работеше до края на живота си, но кроеше и шиеше за допълнителни доходи, пък и имаше клиенти, които държаха на нейните услуги. Имам доста придобити умения от нея, но машината, колкото и да се грижа за нея и да правя това, на което тя ме е учила - прави този проблем. Тя си викаше майстор, когато и на нея й правеше проблеми и се справяше, но аз нямам нерви и време за това ( правих го 2-3 пъти) и ползвам шивашки услуги. Вчера си купих ленен панталон, който ми е много дълъг, имам умения да го подгъна перфектно дори и на ръка, но си помислих дали да не си купя нова машина и евентуално бюджета ми е 350-400 лв.

# 4 037
Добре. Ще трябва да я сменяш тогава. Виж, вярно е, че цената е от значение, но аз все пак ще ти препоръчам здрава машина, която смело шие дебело, но е много добра и за тънки и разтегливи платове. Ето я:
https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&produc … earch=bernette+05
Вече съм писал много пъти за нея в предните постове и няма да се повтарям. Не се страхувай, че е с пластмасова совалка. По-добре е да събереш повече пари, за да не използваш след време словоблудства матерни с евтината машина. Следващата екстра която ще купя е лазер за шевна машина: https://chavdarski.com/lazer-plyus/
На снимката лазерът не е поставен на точното място. С него ще шиеш идеално прави шевове. Ако въпреки всичко не ти се дават толкова алтъни, тогава първо тази: https://www.emag.bg/shevna-mashina-minerva-34-programi-800-impul … 61&scenario_ID=88
След нея е тази Хускварна: https://www.emag.bg/shevna-mashina-husqvarna-bjala-e20/pd/D395YJ … earch-Action=view
Тя е скъпа, но намалена. Както и Бернетката е с бърз едностъпков илик.
Ето я: https://www.youtube.com/watch?v=rQkeYQvZHdo
https://www.youtube.com/watch?v=5xTDaV4cE6k&t=1211s
След нея тази: https://www.emag.bg/shevna-mashina-minerva-elektromehanichna-32- … 770/pd/D0CN28BBM/
Тя е с бавен четиристъпков илик както на Лучника. Ако Бернетката ти се види скъпа, купи си Хускварната! Това са само съвети, а какво ще решиш, само ти си знаеш. Като купиш, похвали се и почерпи близките да не се чупи като Лучника!

# 4 038
  • София
Много благодаря! Ще разгледам и ще пиша какво съм избрала и купила, защото няма смисъл да ползвам шивашки услуги, които ако имам машина мога сама да си предоставя.
То този Лучник го поливахме преди да го купим, като го купихме и като го получи майка ми, но както и да е - машина винаги е на късмет. Тя имаше и оверлог машина, но да работя с нея никога не се научих и така си стои в провинцията.

# 4 039
И таз добра! Имаш оверлог, а не го ползваш. Предполагам е железен, но дори той е в пъти по-добър, от най-добрите оверлочни шевове на шевната машина. Вземи си го, ший на парче плат, снимай в едър план налице и наопаки и ще ти кажа какво да стегнеш и отпуснеш! Разтегливите платове си искат оверлог, а ти го имаш. Подгъвите на каквото и да е, се правят с оверлог и шевна машина за минути. Дали ще са дънки, поли, рокли, срязваш, минаваш с оверлог и правиш единичен, а не двоен подгъв. Такъв подгъв ще зашиеш много по-лесно преминавайки през страничен шев. И най-калпавата машина ще зашие такъв подгъв. Имам чувството, че просто се подценяваш, или не си достатъчно борбена, щом лесно се отказваш. Старите оверлози шият зачистващ шев, а новите шият и зачистващ, и съединителен. С нов, ще ушиеш цяла тениска само с него. Със стар железен трябва да зачистиш, а след това с лек зиг заг да съединиш. Ако шиеш със стар използвайки само текстурирани конци, се получава сравнително добър съединителен трикотажен шев.

# 4 040
Привет отново! Благодаря на elektrichar за написаното. Изтървах промоцията на Bernette sew&go 8, но пък за сметка на това пуснаха такава на Bernette sew&go 7. Днес си я поръчах ☺️. С по-малко операции е, но се надявам да не съжалявам за избора си. Отново БЛАГОДАРЯ! 🙂

# 4 041
Включвам се отново ☺️ Да се похваля.... Имам си Bernette sew&go 7... То било много хубаво да си имаш шевна машина под ръка 😏 Абсолютно всичко скъсано си заших 😍

# 4 042
Може ли да ви питам от къде си купувате хубави конци за шиене. Не говоря за онези големите промишлени количества, а нормална дължина. Едно време преди хиляди години имаше два магазина на Графа. Но сега купувам от случайни кинкалерии и много ме дразни малкия избор.

# 4 043
Може ли да ви питам от къде си купувате хубави конци за шиене. Не говоря за онези големите промишлени количества, а нормална дължина. Едно време преди хиляди години имаше два магазина на Графа. Но сега купувам от случайни кинкалерии и много ме дразни малкия избор.
Аз съм от Варна и на сляпо си поръчах няколко цвята от https://www.axioma-hobby-shop.com/shevni-mashini... Ето ги....
Имат магазин в София 🙂

# 4 044
Здравейте. Мисля да си купя Łucznik ewa 2014, но прочетох мнения, че масовите игли не стават за тази машина. Моля ако някой има такъв модел шевна машина да сподели мнението си за нея. И има ли проблем с намирането на игли?

# 4 045
  • София
Здравейте. Мисля да си купя Łucznik ewa 2014, но прочетох мнения, че масовите игли не стават за тази машина. Моля ако някой има такъв модел шевна машина да сподели мнението си за нея. И има ли проблем с намирането на игли?

Kakво точно ви изкуши в тази марка и модел? Имам стогодишен Лучник, който без проблем си похапва от най-съвременните и масови игли - Орган 90. Бих се учудил много ако посочената машина наистина работи с неоткриваем модел игли.  Потърсете из нета упътването за машината и вижте там какво пише за иглите.

# 4 046
Имам  Лучник модел 465 . До вчера работеше, но кабела му беше за смяна, педала нещо спря и той. И понеже видях промоция, реших да се поразровя за коментари. Не ползвам постоянно шевна машина. И не ми е сантимент Лучника, въпреки че много го харесвам 😀 От 1987 година го ползвам с един ремонт.

# 4 047
GIA8, за Бога, не купувай какъвто и модел на китайски Лучник с нежни дамски имена! Те са много. Спокойно може да се каже, че тази марка, за разлика от полските аналози, е най-некачествената машина от евтиния клас. Ако старият Лучник шие добре, да се направи кабелът и педала е доста лесно за един опитен електротехник. Дори да са изпочупени много графитни пластинки, купува се един регулатор за бормашина (струва 8,50 лева), свързва се и се залепя с горещ силикон. Може да ти звучи плашещо, но е лесно за знаещ човек. Мога да съдействам за съвет за свързването на кабелите. Ако направите Лучника, това от което имаш нужда е оверлог. Ако пък ти е омръзнал Лучника, кажи за какви пари иде реч и ще дадем съвет за друга, но не и за тази лошавина.

# 4 048
Отказахте ме от Лучника 😀 А почти бях готова утре да ходя в Метро да я видя. Най-вероятно ще поръчам bernette 05 CRAFTER, но ме притеснява мястото на затяжката, че е горе. При модел 33 е долу, в чуденка съм дали да не избера него само заради това копченце. Който е шил на  да каже Много ли е неудобна позицията на затяжката горе?

Последна редакция: ср, 05 юни 2024, 21:12 от GIA8

# 4 049
Не, не, не и пак не! Поне 30 пъти съм писал, какво трябва да има машина, за да не произнасяш словоблудства матерни. Тази машина е с дискретни функции и няма нужните ти регулатори. Прочети предни мои постове! Това е безбожно орязана от функции машина. Не спестявай стотина лева, защото ще съжаляваш! Затяжката ще я преглътнеш някак, но липсата на елементарни удобства, няма да можеш.

Общи условия

Активация на акаунт