Каква шевна машина и откъде

• 596 608
  • 4 400
  •   2
Отговори
# 4 230
  • БУРГАС
Установихме, че с острата част, грайфера подпира иглите, когато е пред иглите. Имам клип, но не знам защо не мога да го кача. Обаче не знаем какво да правим. Да въртя шестограма за корекция? Та реших да питам, преди да направя някоя тъпотия.

# 4 231
Добре. Въртиш в правилната посока! Гледаш когато грайфера минава зад иглите, отворът на грайфера, да съвпадне с отвора на дясната игла. Когато грайферът е пред иглите, може да опира и отклонява иглите. Само когато грайферът е зад иглите само тогава да има съвпадение! Ако не съвпадат отворите, ще иска намеса. Вижте това и докладвай!

# 4 232
  • БУРГАС
Добре. Въртиш в правилната посока! Гледаш когато грайфера минава зад иглите, отворът на грайфера, да съвпадне с отвора на дясната игла. Когато грайферът е пред иглите, може да опира и отклонява иглите. Само когато грайферът е зад иглите само тогава да има съвпадение! Ако не съвпадат отворите, ще иска намеса. Вижте това и докладвай!
Отвора на гайфера не съвпада с отвора на най-дясната игла. Разминават се с около 2мм. Отвора на грайфера идва 2мм по нависоко от отвора на иглата.

# 4 233
За да не пипате грайфера, отворете капачето над иглата, развийте стопорният болт и вдигнете иглите малко нагоре!Пробваш, става по-зле, смъкваш, пробваш! Не трябва да се завърта иглената бара наляво-надясно. Запомнете как е било и като пробвате няколко пъти с повдигане и смъкване, направете същата центровка както беше! Ако не става или майстор, или продажба на 80 евро, ако няма мющерии, на 50! Но защо не пробва като казах да нагласиш регулаторите? Имам чувството, че четете постовете ми през 3 реда. Отваряш, четеш и отговаряш на всеки въпрос! Не само ти си така. Аз задавам 5 въпроса, а ми се отговаря на два.

Последна редакция: вт, 12 ное 2024, 09:52 от elektrichar

# 4 234
  • БУРГАС
За да не пипате грайфера, отворете капачето над иглата, развийте стопорният болт и вдигнете иглите малко нагоре!Пробваш, става по-зле, смъкваш, пробваш! Не трябва да се завърта иглената бара наляво-надясно. Запомнете как е било и като пробвате няколко пъти с повдигане и смъкване, направете същата центровка както беше! Ако не става или майстор, или продажба на 80 евро, ако няма мющерии, на 50! Но защо не пробва като казах да нагласиш регулаторите? Има чувството, че четете постовете ми през 3 реда. Отваряш, четеш и отговаряш на всеки въпрос! Не само ти си така. Аз задавам 5 въпроса, а ми се отговаря на два.
Така е моя е грешката че не писах подробно какво свършихме. Но следваме инструкциите стъпка по стъпка. Махнах крачето развивайки болтче то, раздянах всичко, въртя, за да видя как минава грайфера пред и зад иглите. Регулаторите ги пробвах, но къдри плата. Набира го, не става гладък шев. Свива разстоянието между успоредните шевове, както и го набръчква. Грайфера е хванат в долната част с шестограма. Не сме го развили, тъй като видяхме, че отворите на грайфера и дясната игла не съвпадат и за това спряхме до там и писах за следващи указания, за да не прецакаме нещо повече. То това нещо го развихря, но е вдигнато максимално нагоре, а и болта си има легло, така, че там няма шанс да мръдне на някъде. Трябва ли да махна пластмасовия горен капак и там да пипам? Мисля че след това ще ми трябва кашон и метла, че да го измета направо 😂😂😂.

Последна редакция: вт, 12 ное 2024, 11:41 от kadasimidka

# 4 235
Неее! Казах горният пластмасов капак над иглата. Първо виж грайферът дали има възможност да се движи нагоре-надолу! Пробвай първо оттам! Когато грайферът е в крайно дясно поожение е добре да е на 3 мм. от иглата. Май не знаеш за игли EL. Те са само за покривна машина и за някои модели домашен оверлог.
https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&path=201&product_id=961
Ако не става с тях, тогава игли SUPER STRETCH. Чак тогава ще се опитваш с вдигане и смъкване на грайфера и иглите. Първо се започва от грайфера. Вероятно машината е давана на някой, който не е успял да я оправи. Трябва да може да махнеш пластмасовият капак над иглата. Тогава ще видиш болт, който стяга иглената бара. Развива се леко и могат да се вдигат и пускат иглите. Както казах, не трябва да се завърта иглената бара, защото грайфера ще започне да опира в едната игла, а ще е далеч от последната.

# 4 236
  • БУРГАС
Нали такива? Отивам по задачи и по-късно ще разглобявам. Снимам преди да пипна нещо, че после да мога да я събера както си трябва. Ще пиша какви съм ги свършила с ремонта.

# 4 237
Да, такива са иглите. Трябваше да ти кажа да купиш и №90 и SUPER STRETCH, но засега с тези. Опитай се да направиш така, че отворът на грайфера и на дясната игла да съвпадат. Това което е много важно за всяка покривна машина са отражателите. Те са неподвижен и подвижен. Те служат да не позволяват на иглите да се отклоняват при бързи обороти и дебели материи. Те са черни пластини. Единият е закрепен на корпуса и подпира иглите от задната им страна. Другият е пак с черен цвят и е закрепен на грайфера. Така. Поставила си новите игли. Завърташ машината и спускаш иглите. Гледаш зад тях този неподвижен отражател трябва да опира съвсем леко до тях. След това гледаш подвижният отражател също да опира съвсем леко до иглите. И двата отражателя имат болтчета с които се регулират. Покривна домашна машина може да шие идеално на тънките участъци, но на страничен шев да прави пропуски. В такъв случай помага намаляване натискът на крачето. Това става с винтът който се намира на горния капак. Просто трябва да се развие няколко витки. Така пружината се отпуска и натискът на плата намалява. Мокър от дъжд се не бои, каквото и да стане, поне ще знаеш, че си опитала.

# 4 238
  • БУРГАС
Да, такива са иглите. Трябваше да ти кажа да купиш и №90 и SUPER STRETCH, но засега с тези. Опитай се да направиш така, че отворът на грайфера и на дясната игла да съвпадат. Това което е много важно за всяка покривна машина са отражателите. Те са неподвижен и подвижен. Те служат да не позволяват на иглите да се отклоняват при бързи обороти и дебели материи. Те са черни пластини. Единият е закрепен на корпуса и подпира иглите от задната им страна. Другият е пак с черен цвят и е закрепен на грайфера. Така. Поставила си новите игли. Завърташ машината и спускаш иглите. Гледаш зад тях този неподвижен отражател трябва да опира съвсем леко до тях. След това гледаш подвижният отражател също да опира съвсем леко до иглите. И двата отражателя имат болтчета с които се регулират. Покривна домашна машина може да шие идеално на тънките участъци, но на страничен шев да прави пропуски. В такъв случай помага намаляване натискът на крачето. Това става с винтът който се намира на горния капак. Просто трябва да се развие няколко витки. Така пружината се отпуска и натискът на плата намалява. Мокър от дъжд се не бои, каквото и да стане, поне ще знаеш, че си опитала.
Чакай, чакай малко 😂. Аз съм още на разглобяване с цел коригиране височината на грайфера, за да съвпадне отвора на дясната игла с отвора на грайфера. Така, значи горния капак не мога да го махна. Мисия неуспешна, защото цялата пластмасова конструкция горе се състои от няколко части и трябва да се махнат всички а не мога, защото явно се скопчават с някакви вътрешни зъби и на места не мърда. Явно иска по-здрав натиск, а ме е страх да не строша някоя пластмаса. Отстраних и едни скопчаващи лайсни и нищо. Продължих с развитието на шестограма на грайфера, защото видях, че отзад има канал и съответно може да се вмъкне надолу, но не мога ада развия, изобщо не мърда. После пробвах да развия черния болт от снимките, за да смъкнат на долу горната част на грайфера, защото виждам, че има възможност, но болта ме мърда. Ще чакам довечера мъжа ми да пробва и той с болта и шестограма и дано да успее.

А за отражателите.... Не знам къде са. Там черните неща са само леглата на шестограми и болтчета.
А относно иглите ще купя и други,лесна работа, само да успея да пасна отворите.

Последна редакция: ср, 13 ное 2024, 16:25 от kadasimidka

# 4 239
Центровката на твоята машина е разбутана и то определено от някой, който само се е опитвал да оправи нещо. Точната центровка е както казвах досега. Грайферът в крайно дясно положение (твое дясно) трябва да е на разстояние 3 мм. от дясната игла. Когато грайферът е ЗАД иглите, минавайки до дясната игла, двата отвора и на грайфера и на дясната игла трябва да съвпадат. Щом иглите са по-високо, трябва да се спуснат. Колкото и трудно да е, трябва да отворите машината и да махнете и предният и задния капак. Ще се наложи да се махат и страничните капаци. Машината трябва да остане гола-голеничка. Така хем ще я смажете, хем ще спуснете иглите надолу. Щом има щипки, трябва да използвате пластмаса. Може да срежете капак от кутия сладолед или други такива храни в кутия. Пъхате пластмасата на местата където не се отваря. Започвате от мястото където можете да я пъхнете и продължавате по цепнатината. Развивате всички възможни болтове разбира се. Всичко което се движи мърда, плъзга и върти, се смазва с вазелиново масло. Пластмасови колела и копири се смазват със силиконова смазка, а ако няма, с вазелинова. Ще видите болт, който стяга иглената бара. Развива се леко, завъртате машината на ръка така, че грайферът да е зад иглите. Преди това трябва да видите дали разстоянието на грайфера до дясната игла в най-дясно положение е 3 мм. Ако имате шестограм 3 мм., мерите с него. Ако това разстояние не е толкова, развивате най-долния шестограмен болт, поставяте шестограм 3 мм. до дясната игла и върхът на грайфера трябва да опира в него. Стягате с шестограмният ключ! Тогава развивате и спускате иглите. Ако грайферът опира в дясната игла, а е на разстояние от лявата, завъртете иглите така, че грайфера да минава плътно до иглите. Подвижният отражател е тази джаджа която е завита с болт на грайфера и не е черен както казах, а както грайфера. В крайна сметка, гледате иглите като слизат надолу, да са притиснати от двете страни от метални пластини които са отражателите. Ако не са плътно между отражателите, правите така, че това да стане. За тази центровка сме благодарни на Надя Василева, която снима и потвърди първоначалните ми рекомендации. Не искам пост, в който да ми казваш, че не можете да отворите машината. Нали няма да се откажете, след толкова изписани постове и помощ от Надя?

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 09:43 от elektrichar

# 4 240
  • БУРГАС
Не, разбира се. Как ще се откажем. Все трябва да стане. Ще купя масла, но чак в събота. Нямам възможност да стигна до шивашкия магазин по-рано. Това от снимката беше в кутийката, но няма етикет и не знам какво точно е. Масло е, но какво е, нямам идея. За това ще купя нови за по-сигурно. Благодаря за помощта и на теб Електричар и на Надя Василева! На 99% съм сигурна, че машината е отваряна , макар да няма нарастване по пластмасата, но ръбчетата на главите на някои ботчетата са укривени/леко изядени, а това всички знаем как се получава. Ще пиша какви сме ги накъдрили 😂

# 4 241
Това е вазелиново масло. Аз те съветвам да си купиш вазелиново масло на спрей. С тънката дълга тръбичка ще стигнеш навсякъде и така не се олива машината с масло. Търси и силиконова смазка за зъбни колела и копири. Тя е много добра и много добре прилепва. Виж как се отваря машината с тези пластмасови щанги:
https://www.youtube.com/watch?v=Z1sA7xsASs0
https://www.youtube.com/watch?v=GqRwZ474NF8
https://www.youtube.com/watch?v=73eO5cP82TM
Виж тази мома как си разглоби оверлога и смаза: https://www.youtube.com/watch?v=m4mocgISlwk
https://www.youtube.com/watch?v=Hw6hDoNI16U
Не се капва на 5 места и да си мислиш, че си я смазал. Завърташ машината на ръка напред-назад и гледаш. Там където има движение, дори да е само 2 - 3 мм. -  смазваш. След това завърташ врътките на диференциала и смазваш и тези движения. Завърташ врътката за увеличаване и намаляване стъпката на шева и там смазваш! ПЕДАНТИЧНО! Никога не забравяйте да капнете масло на оста на вала на моторчето, защото е на втулки, а не с лагери. Задната част на моторчето има обикновено отвори. Както се вижда на един от клиповете, ергена капна през тези отвори масло на вала. С тръбичката също може да се цръкне малко. Не е страшно, защото маслото е изолатор и няма да направи късо съединение, дори да попадне на намотката. Не се знае какъв резултат ще постигнем, но поне ще направим всичко по силите си. Горди сме, за това, че сме българи!

# 4 242
Здравейте. Нямам опит в шиенето ,но искам да си купя за дом. ползване шевна машина.  Разглеждах в технополис и зора , и се спрях на singer tradicion 2250 ,  360лв като цена ме устройва.
И все пак дали е удачна инвестиция.  Аз плета разни неща ,като чанти от полиестерно макраме 4мм и ми трябват подплати за тях,ципове. Дали машината би зашила подплатена към плетивото,не е проблем и ръчно да я пришия. По-важно е добър избор ли е сингер и този модел,или да се насоча към друг модел,но в тези вериги няма друг бранд.
Благодаря.

# 4 243
Здравейте,дали можете да ми помогнете със съвет как да ушия едни дънки на дъщеря ми,които е протъркала от вътрешната страна на крачолите.Супер любими са ѝ и ми даде задача да опитам,като естествено аз съм пълен аматьор,шия отвреме навреме подгъви,ремонтирам някое елементарно скъсано по дрехите.Това обаче ми се вижда сложно,може би ще трябва допълнително парче дънков плат.

# 4 244
Меги, забрави го този Сингер! Той е толкова постен и беден, но скъп, че няма накъде повече. Той е с дискретни функции и няма достатъчно регулатори. С една дума поевтинена машина, за която искат много пари заради марката. Не каза най-важното, а то е колко пари би похарчила за машина? Ако се касае за около 400 лева, тогава мога да предложа тази: https://www.emag.bg/shevna-mashina-minerva-34-programi-800-impul … earch-Action=view
Това е машина с 34 шева. Има доста оверлочни, разтегливи и украсителни шевове.
https://setas2016.com/product/janome-1522-dark-grey/
Тази машина е хеви дюти и като предната е с вертикален люлеещ грайфер. Има всички регулатори и всичко е на точното място. За разлика от първата, тази има регулатор за натискът на крачето. Машината шие илик в една стъпка. Поставяш копче в крачето, спускаш един стержен, натискаш педала и машината ушива целия илик с точната големина. Първата машина шие илик с 3 програми в 4 стъпки. И двете машини са много добри, но не трябва да очакваш от тях да шият като индустриална машина и да преминават през всякакви дебели странични шевове. Ако аз трябва да избирам между тях, бих избрал Janome.  В Емаг я продават на 600 лева. Тя е с 25 шева, но и те са достатъчни. Освен този цвят има червен, син и зелен, но този напоследък е най-модерен и не толкова крещящ. Крачетата които се продават на пазара стават за двете машини. Тъкмо сега има комплекти крачета на смешни цени, защото само едно от тях се продава за 10-15 лева. https://www.emag.bg/komplekt-15-pritiskashti-kracheta-za-shevna- … nario_ID=57#er=ps

Leno, добре е да има парче дънков плат, но ако толкова не можеш да намериш, намери някакво парче неразтеглив плътен плат. Ще натъкаваш дотогава, докато спре да се вижда долното парче! Ето някои идеи:
https://www.youtube.com/watch?v=wUV51X1wJFM
https://www.youtube.com/watch?v=CJISOrbCsUo
https://www.youtube.com/watch?v=Q31gsUCDJCw
Добре е да имаш подходящ по цвят конец. За да стане по-добре, ший правите шевове в същата посока както са нишките на дънките, както показват момите!

Общи условия

Активация на акаунт