Каква шевна машина и откъде

• 596 589
  • 4 400
  •   1
Отговори
# 4 245
Elektrichar, благодаря за изчерпателните насоки.
 За  Janome  сервиз,резервни части има ли? В момента гледам няколко обзора в ютуб на руски и ми харесва това,че минава еднакво добре дънков,кожен плат,вълна. А линка към сайта го препоръчваш или е случайно посочен.

# 4 246
  • sofia
За Жаноме, Бернина/Бернет и Елна е минимална вероятността да ти дотрябват резервни части. Поне над тези имам наблюдения

# 4 247
Препоръчвам го защото ги познавам от това, че предлагат индустриални машини. Те дават 2 години гаранция. До доста скоро, тази машина я предлагаха за 495 лева в Емаг, но я вдигнаха драстично. Точно тази машина е усъвършенстваният модел на Janome Easy Jeans & Heavy Duty 523: https://www.axioma-hobby-shop.com/shevna-mashina-janome-easy-jea … nd-heavy-duty-523
Този модел е с по-голямо работно разстояние и има други подобрения. Малко неразбрано е това за машините с метален корпус. Janome Easy Jeans & Heavy Duty 523 е с външен метален корпус. Janome 1522 външно е с декоративни пластмасови капаци, което съвсем не означава, че машината е пластмасова. Под тези капаци, тя има скелет от алуминиева сплав, на която са закрепени всички части. Но има евтини машини, на които всички части са закрепени изцяло на пластмасовите капаци със самонарезки. При шевните машини важни са десети от милиметъра за да може тя да шие. Разглобяваш я, почистваш и я смазваш, затваряш я и се оказва, че вече не може да шие. Брадър имат такива модели. Можеш да избираш откъде да я купиш, в зависимост от гаранцията и цената. Това е добре направена машина и трябва да си черкез, хун, вандал, татар или печенега, за да я счупиш. Купуваш я, прочиташ инструкцията (това което никоя себеуважаваща се жена в днешно време не прави), вдяваш и започваш да шиеш. Не разбираш нещо, питаш и получаваш адекватен отговор. Не си купуваш машина с презумпцията, че тя никога няма да се счупи, а да има всичко което ти трябва. Когато избираш половинка, нали не знаеш дали ще излезе женкар, комарджия, насилник, непукист и т. н.? Купуваш, похвалваш и почерпваш да не се счупи!

# 4 248

Leno, добре е да има парче дънков плат, но ако толкова не можеш да намериш, намери някакво парче неразтеглив плътен плат. Ще натъкаваш дотогава, докато спре да се вижда долното парче! Ето някои идеи:
https://www.youtube.com/watch?v=wUV51X1wJFM
https://www.youtube.com/watch?v=CJISOrbCsUo
https://www.youtube.com/watch?v=Q31gsUCDJCw
Добре е да имаш подходящ по цвят конец. За да стане по-добре, ший правите шевове в същата посока както са нишките на дънките, както показват момите!

Много благодаря за клипчетата и съветите,вече имам повече увереност,че ще успея.Само да намеря някакви подходящи дънкови парченца.

Да питам и за този комплект крачета от емаг,за Минерва 141D  ще станат,нали?

# 4 249
Leno, този комплект става и за тоята машина. Мунчо и аз препоръчваме точно този комплект, защото в него има краче за двоен транспорт. То е №15, казваме му и ходещо краче: https://www.youtube.com/watch?v=7-lcZFLGs_E
Както се вижда, то има подвижни пластмасови зъби. Те се задвижват от движението на иглата напълно синхронно със зъбите на машината. Съединяваш две еднакви по размер парчета плат или крачоли на панталон с обикновеното краче. Не си ги захванала с тропоска или топлийки.Тогава единият плат ще бъде изтикан и накрая предницата или гърбът на крачола ще е по-къс от другия. Ако ги оставиш така и ги подгънеш, страничният шев при джобовете ще се завърти и долу, при глезена ще бъде на средата. С това ходещо краче, спокойно ще шиеш както много тънки и хлъзгави, така и доста дебели платове. В задната си част, това краче обикновено има отвор, в който може да се постави един закривен ограничител. Имаш някакъв такъв, макар и не с точно такава форма в аксесоарите на машината.
https://antexbg.com/product.php?ProductID=3372&UILanguage=BG
 Поставяш го, измерваш на какво разстояние от края на плата искаш да шиеш, опираш плата до него и подгъва става идеален. Както виждаш, тези ергени продават само него за 40 пари с ДДС. Другото много интересно краче е за скрит шев. В комплекта е №9. Освен за скрит шев, то е идеално за всякакви лицеви шевове и подгъви:
https://www.pinterest.com/pin/211174970394232/?utm_campaign=cate … 94232&utm_term=12
https://www.pinterest.com/pin/140806229753255/
https://www.pinterest.com/pin/818318194817951445/
https://www.pinterest.com/pin/684265737147384817/
Трябвало е да попиташ тук за избор на шевна машина и щяхме да те насочим към машина с всички регулатори и оверлочни шевове. Твоята няма такива и зачистване на срязан детайл можеш само със зиг заг. И все пак можеш да ползваш оверлочното краче №11 за зачистване със зиг заг.
https://www.youtube.com/watch?v=CZc9ipRTx28
С него зачистването особено на тънки платове ще е много по-добро, отколкото с крачето за зиг заг, което е в момента на машината. Избираш програма F или G, опираш края на плата до водещата пластина и даваш газ на машината. Краче за подгъв на чаршафи е №8.
https://www.youtube.com/watch?v=IlAjeJo6Wz4
https://www.youtube.com/shorts/pbS32kZ26vE
https://www.youtube.com/shorts/scfi5uICJ-c
https://www.youtube.com/shorts/gfpu6n9ADq8
 Краче №13 е подскачащо за бродиране или за закърпване. Краче №5 е само за прав шев. Използва се за много тънки платове, за да няма пропуски на бодове и с него става по-добър прав шев. Става разбира се и за дебели платове. Задължително преди това трябва, да си на програми A, B или C, за да не счупиш иглата. Предполагам ще има крачета, които вероятно няма да ползваш, но цената е добра.

# 4 250
electrichar,благодаря за подробните обяснения,много са ценни за мен като начинаеща.Отдавна имам желание да се науча да шия,но определено трябва да взема да изкарам някой курс или да гледам клипове (сигурно има и такива).
Машината я купих в пристъп на еуфория,реших че за прави и зиг-заг тегели,тази ми е достатъчна.Изобщо не се сетих,че мога да питам първо тук за съвети.Сигурно щяхте да ми препоръчате друга,но здраве да е,дано тази върши работа.Имам и една друга машина с повече функции,която не успях да ползвам,защото се счупиха зъбците ѝ при транспортирането ѝ,,може и нещо друго да се е повредило,не знам.Сега стои и тя у нас,но дали си заслужава да давам пари за ремонти,ако въобще има части за този модел.Наша семейна позната ми я прати,втора употреба.
Иначе преди около месец за корекция на 2 панталона на дъщеря  ми платих 50 лв и това ме амбицира.Уважавам труда на хората,които се занимават с това да шият и преправят дрехи,обаче на моя бюджет му се отрази.А и имам достатъчно свободно време.Вече съм успяла да поправя 3 панталона,2 рокли и сега са на ред едните дънки,а и има още едни,които са за скъсяване.
Крачетата ги поръчвам,за тази цена са супер.

# 4 251
  • Перник
Дали някой от вас има книга по шев и кройка, която може да препоръча за начинаещи? Или пък клипчета на български? Аз се понаучих да шия на лидълската ми машина, но го правя по трудния начин. Имам много крачета, но не зная кое за какво да го ползвам и карам само с основното.

# 4 252
Скъсяването на дънки е цяла наука, по-сериозна от науката изучаваща как е възникнала вселената. Има толкова различни начини, колкото шивачи и шивачки има по света. А да даваш 50 лева е наистина кощунство. Ако тогава си имала машината, вече си е престъпление спрямо семейният бюджет. Ето един лесен начин за скъсяване на дънки със запазване на оригиналният шев: https://www.youtube.com/watch?v=emzco8sdLmQ
Ако забелязваш, момата шие с крачето за цип, за да може шева да е плътно до подгъва. Дотук добре, но си представи, че се касае за скъсяване с повече от десетина сантиметра. Така ли ще оставиш подгъва наопаки както тази мома? Ще поставиш зиг заг, минаваш възможно най-близо и след това внимателно изрязваш резервата до зиг зага като тази мома, макар тя първо реже, след това минава със зиг заг:
https://www.youtube.com/watch?v=IfvUnjMaEpU
Момата е умна и виж как поставя това парче картон. Тъй като лявата част на крачето е върху дебелият подгъв, тя поставя картона за да компенсира тази дебелина от дясната страна на крачето. Но както видя, шев с крачето за цип е по-удачно. Ето една мома как скъсява дънките: https://www.youtube.com/watch?v=6BK8og59uIQ
Изрязва, защото страничният шев е много дебел и за да може машината да мине по-лесно там. В този случай, ако нямаш такъв дебел конец №60, можеш да навиеш двоен конец в калера и с два конеца от две макари да вденеш в иглата. Става идеално и въобще не се вижда, че са два конеца. И сте две жени и нямаш оверлог? Ами рокли, поли, блузи, суичъри, тениски? Невероятно нечувано грехопадение! Въобще не е нужно да правиш счупената машина, а си купи един оверлог. С него шиенето на трикотаж и всякакви ремонти и шев на дрехи е песен. Както всяка себеуважаваща себе си мужчина трябва да може да прави всичко и да има всякакви инструменти, това важи и за жената. Липсата на шевна машина и оверлог за една жена е углавно престъпление, което се наказва от закона. Все едно да отидеш на война без оръжие. Това е твоето оръжие.

Калея, има учебници за шев и кройка. Като отвориш на 4-та страница и като видиш какви чертежи и сметки се правят, изведнъж всичкият ти ентусиазъм изчезва. По-добре е или да си купиш стари или нови издания на Бурда или Оттобре, или да си теглиш безплатни кройки от мрежата. Те са в PDF формат, имат квадрат с точен размер и на принтер си вадиш няколкото листа. Залепваш ги и имаш кройка. Ако снимаш кои крачета не знаеш за какво се ползват, ще помогнем.

# 4 253
  • FRANCE
Калея, ако разбираш малко руски сайта на тази жена е златна мина. https://korfiati.ru/
Има базови готови кройки, как да си измениш кройки и много техники също.  Успех

# 4 254
....забрави го този Сингер! Той е толкова постен и беден, но скъп, че няма накъде повече. Той е с дискретни функции и няма достатъчно регулатори. С една дума поевтинена машина, за която искат много пари заради марката. Не каза най-важното, а то е колко пари би похарчила за машина?
Уважаеми Електричарю, респект за времето, чувството за хумор и търпението, няма друг такъв като теб, заклевам се. Изчетох де що има теми относно домашни шевни машини, но ме заболя главата от модели, цени и разнопосочни мнения, та реших да те питам директно.
Какво мислиш за bernette sew&go 8 и Janome juno j30? Ако трябваше да избираш между тях, какво би избрал? Зави ми се свят да чета, затова искам да ти се доверя, без да се мъча повече да търся. Ценови диапазон около 600 лв ме устройва. Всъщност тръгнах да търся Крафтъра по твой съвет, но тези две по-горе ме привлякоха заради едностъпковия илик и разни други хубавини, та реших да те попитам. Или да продължа да си гледам крафтърчето? Извинявам се ако вече си ги споменавал и не съм прочела. Като една типична Везна съм в постоянна дилема, затова се нуждая от помощ от другарче.
Благодаря в аванс!

# 4 255
Катерина, благодаря за топлите думи! Тъй като аз също съм типична везна, много добре знам колко безсънни нощи ще има, докато решиш коя машина да купиш. Когато една везна трябва да вземе някакво решение, тя мисли за поне 30 години напред. Да, но като скроиш нещо и ножицата е в ръката ти, идва големейшата дилема:
  --Ами ако сбъркам?
И така два часа. А сега като напиша моят пасквил, така ще разумееш всичко, че няма да минат и 8 месеца и ще решиш до половината коя да бъде тази добревина. Тъй като вече съм щастлив собственик на машина с наистина много възможности, ще рекомендувам машината с най-големи такива. А тя е Бернетката. Когато една машина има много шевове, много добре знаеш, че огромна част от шевовете никога няма да ги ползваш. Но има такива, които ще спасят скъсана дреха на която държиш, като избереш някой декоративен шев. Поставяш парче плат наопаки, нагласяш този шев да е много гъст и от дефект, може да се превърне в ефект. Спрямо Janome juno j30, Бернетката шие много по-тихо и уверено на високи обороти. Единственото нещо с което Janome juno j30 превъзхожда Бернетката е, че Janome шие с 5 мм. дължина на бода, а Бернетката е с 4 мм. Няма да си кривя душата и ще кажа, че Бернетката спрямо Janome е малко като грозното патенце. Все едно мужик който цял живот е живял в тайгата, е издялал формата ѝ с топора. Тя има много стойностни крачета които вършат работа. Машините с хоризонтален грайфер като Бернетката и Janome juno j30 обичат разтегливите платове, но не обичат да чупиш игла, преминавайки на бързи обороти през страничен шев. Иглата пробива совалката, защото е пластмасова. С фина шкурка пораженията се махат, но има случаи, когато може да се наложи дори да се купува нова совалка. Винаги пея една и съща песен, че машината трябва да се чисти и смазва. В клиповете ще видиш как момата маха плочката, маха совалката и с една малка четчица изчиства грайфера. След това капва една-две капки масло на две места и си мисли горката, че е почистила и смазала машината. Бурни аплаузи и дюдюкания в залата, какъв юнак е тази мома! Моме, ами кой ще разглоби машината и ще я смаже напълно? Ако ти се вижда трудно, добре е да се даде машината в сервиза, за да го направят това машиноугодно дело. Но ако си мъжко момиче, ще ти дам указания и това можеш да го направиш и ти. А ако в дюкянът от който я купуваш, някоя мома ти каже, че тези машини не се нуждаят от смазване, не ѝ верувай! Лъже те! И на теб ще кажа, че глезотиите са хубаво нещо и бързо се свиква с тях. Игла горе, игла долу, точкова затяжка, шиене без педал, азбука и т.н. са добри глезотии. Но никогда не забравяй, че това е домашна машина и не може да шие всичко като една индустриална машина. И дори да струва 18000 лева, (има такава) тя пак не може да шие като една Текстима. За похвалването и почерпването вече знаеш. Надявам се като една себеуважаваща се везна, да решиш и след една година, да се сдобиеш с така лелеяната шевна машина.

# 4 256
Катерина, благодаря за топлите думи! Тъй като аз също съм типична везна, много добре знам колко безсънни нощи ще има, докато решиш коя машина да купиш. Когато една везна трябва да вземе някакво решение, тя мисли за поне 30 години напред. Да, но като скроиш нещо и ножицата е в ръката ти, идва големейшата дилема:
  --Ами ако сбъркам?
И така два часа. А сега като напиша моят пасквил, така ще разумееш всичко, че няма да минат и 8 месеца и ще решиш до половината коя да бъде тази добревина. Тъй като вече съм щастлив собственик на машина с наистина много възможности, ще рекомендувам машината с най-големи такива. А тя е Бернетката. Когато една машина има много шевове, много добре знаеш, че огромна част от шевовете никога няма да ги ползваш. Но има такива, които ще спасят скъсана дреха на която държиш, като избереш някой декоративен шев. Поставяш парче плат наопаки, нагласяш този шев да е много гъст и от дефект, може да се превърне в ефект. Спрямо Janome juno j30, Бернетката шие много по-тихо и уверено на високи обороти. Единственото нещо с което Janome juno j30 превъзхожда Бернетката е, че Janome шие с 5 мм. дължина на бода, а Бернетката е с 4 мм. Няма да си кривя душата и ще кажа, че Бернетката спрямо Janome е малко като грозното патенце. Все едно мужик който цял живот е живял в тайгата, е издялал формата ѝ с топора. Тя има много стойностни крачета които вършат работа. Машините с хоризонтален грайфер като Бернетката и Janome juno j30 обичат разтегливите платове, но не обичат да чупиш игла, преминавайки на бързи обороти през страничен шев. Иглата пробива совалката, защото е пластмасова. С фина шкурка пораженията се махат, но има случаи, когато може да се наложи дори да се купува нова совалка. Винаги пея една и съща песен, че машината трябва да се чисти и смазва. В клиповете ще видиш как момата маха плочката, маха совалката и с една малка четчица изчиства грайфера. След това капва една-две капки масло на две места и си мисли горката, че е почистила и смазала машината. Бурни аплаузи и дюдюкания в залата, какъв юнак е тази мома! Моме, ами кой ще разглоби машината и ще я смаже напълно? Ако ти се вижда трудно, добре е да се даде машината в сервиза, за да го направят това машиноугодно дело. Но ако си мъжко момиче, ще ти дам указания и това можеш да го направиш и ти. А ако в дюкянът от който я купуваш, някоя мома ти каже, че тези машини не се нуждаят от смазване, не ѝ верувай! Лъже те! И на теб ще кажа, че глезотиите са хубаво нещо и бързо се свиква с тях. Игла горе, игла долу, точкова затяжка, шиене без педал, азбука и т.н. са добри глезотии. Но никогда не забравяй, че това е домашна машина и не може да шие всичко като една индустриална машина. И дори да струва 18000 лева, (има такава) тя пак не може да шие като една Текстима. За похвалването и почерпването вече знаеш. Надявам се като една себеуважаваща се везна, да решиш и след една година, да се сдобиеш с така лелеяната шевна машина.
От одеве сама си се смея, даже ме питат какво ми е толкова смешно, понеже напоследък ходя все навъсена. Но аз препрочитам и ми е едно такова весело, даже си казвам — не, не, няма такъв човек просто, евала за труда, който си прави, за да отговаря на всякакви въпроси, дори на глупави, включая и моите, и да го избива на шега на всичко отгоре. Искам да има повече такива хора и ако може, да ми бъдат приятели! Благородно завиждам на търпението, много, много ценно качество! А аз за такъв психологически анализ относно колебливия ми характер на Везна не бих могла и да си мечтая, пък и при Ани Владимирова да бях отишла, приемам го като бонус към съветите.
Този път обаче съм решена — никакво чакане 8 месеца. Затова и питам, за да не изгубя една година в търсене, сравняване и анализиране. Нищо не разбирам от битови шевни машини, понеже шия само на професионални. И мога да ги смазвам за норматив. Сега ми трябва домашна, която ще ползвам за някои дребни проекти вкъщи, за да заменя стогодишния ми Сингер. В крайна сметка да се спра на грозното патенце, нали така? А Крафтъра да го забравя, или да му дам шанс?
Благодарско още хиляда пъти! 🍀

# 4 257
  • БУРГАС
Скелет на покривна машина Gritzner 4850.

Няма шанс за повдигане на иглената бара. Тя е част от нещо като колянов вал и всичко се движи заедно. Няма шанс за корекция. Дори след развиване на шестограма абсолютно нищо не подлежи на корекция на височината. Ще пробваме да коригираме грайфера. Тези 2 отвора все трябва да съвпаднат някакси.

Последна редакция: нд, 17 ное 2024, 17:42 от kadasimidka

# 4 258
Катя, защо не каза, че шиеш с индустриални машини? Настъпвайки педалченцето на домашното машинле, пак ще умреш от смях. Ако си карала добра кола, а след това се качиш на 20-годишен издухан Трабант, ще разбераш какво е. Изпреварвал съм магарешка каручка. Магаренцето в галоп, Трабана в галоп, не мина и половин час и изпреварих каручката. Че то по надолнището съм вдигал биля до 26 км. в час. Бяга като стрела. Навън минус 7, а в Трабана минус 10 градуса. Децата освен с космонавти сме ги увили и в родопски одеала. Смаяхме се откъде да намерим малки противогазчета, защото отоплението минава през пробитата тръба на отработените газове.
  Не, Крафтъра съвсем не е за подценяване, просто е друг вид машина, без много екстри. И шиеш на индустриални машини и у дома нямаш оверлог и покривна машина? Нечувано свтотатство и грехопадение! А като започнеш да скъсяваш дънки, ще се ритнеш с пета в дупето от радост. Ако не си чувала нецензурни слова, немедленно да вземеш уроци от каруцар и овчар!

Кadasimidka, разви ли черният шестограмен болт 3 мм., който се намира малко над пластмасата? Развиваш го, хващаш с ръка широката част на която се намират болтчетата за стягане на иглите и завърташ наляво-надясно, докато започне да се движи! Трябва да смъкнеш барата точно от там, където е хваната от коляновия вал. На снимката този болт се намира на 3,5 - 4 см. надолу под втулката в която се движи.

# 4 259
Катя, защо не каза, че шиеш с индустриални машини? Настъпвайки педалченцето на домашното машинле, пак ще умреш от смях. Ако си карала добра кола, а след това се качиш на 20-годишен издухан Трабант, ще разбераш какво е. Изпреварвал съм магарешка каручка. Магаренцето в галоп, Трабана в галоп, не мина и половин час и изпреварих каручката. Че то по надолнището съм вдигал биля до 26 км. в час. Бяга като стрела. Навън минус 7, а в Трабана минус 10 градуса. Децата освен с космонавти сме ги увили и в родопски одеала. Смаяхме се откъде да намерим малки противогазчета, защото отоплението минава през пробитата тръба на отработените газове.
  Не, Крафтъра съвсем не е за подценяване, просто е друг вид машина, без много екстри. И шиеш на индустриални машини и у дома нямаш оверлог и покривна машина? Нечувано свтотатство и грехопадение! А като започнеш да скъсяваш дънки, ще се ритнеш с пета в дупето от радост. Ако не си чувала нецензурни слова, немедленно да вземеш уроци от каруцар и овчар!

Скъпи Електричарю, абсолютно съм съгласна, че ще е смешно и ще се ритна от радост, но вкъщи нямам възможност за индустриална машина, затова и търся компромисен вариант. Дънки сакън да скъсявам, трябва ми за по-нежни проектчета, и то от време на време, не държа на много екстри, единствено ми се иска да има едностъпков илик. В момента имам две домашни машини и един оверлог, но всички са ми набори и са си изпели песента. Покривна нямам. Склонна съм да се примиря със скорост, педал и т.н неудачи, но каквото-такова.

Общи условия

Активация на акаунт