Козуначна тема 2008

  • 93 585
  • 714
  •   1
Отговори
# 390
  • Мнения: 7 091
Много ме заинтригувахте с вашите козунаци,момичета.Реших и аз да направя репетиция преди Великден.И добре,че беше само репетиция,защото нищо не се получи.Не мога да разбера къде сгреших.Месих го в машината 3 пъти.Толкова пъти изпълних програмата.После го удрях в плота над 100 пъти.Мислех,да пробвам в центрофугата,но в последния момент се отказах.Разточих,намазах с течен шоколад и поръсих нарязани орехи и стафиди.Оплетх го и оставих да втаса.Чаках,чаках,но понеже вкъщи не беше много топло втаса много трудно.Всъщност около 5 часа.Опекох го и мислех,че съм се справила добре,дори бях много горда от себе си.На външен вид изглеждаше превъзходен.На сутринта обаче като го разрязах във вътрешноста беше клисав.Външната половина беше добра,а вътрешната не ставаше за нищо.Е,кучето много я хареса,защото само то си хапна от нея.Не знам къде сгреших.По принцип  много меся-питки,кифлички и всичко друго тестяно.Но този козунак ще се окаже май костелив орех.След няколко дена ще пробвам пак.

Катка, на каква температура го сложи във фурната? Освен това 5 часа е адски много за втасване на козунак. Възможно е да ти се е прецакала ферментацията нещо ( виж Пина по-горе е обяснила много добре), следващия път просто го сложи на топло, в/у електрическо одеяло, на вратата на фурната, но не го оставяй да втасва 5 часа! Максимум за 1 час трябва да е готов!
Освен това причината може да е и в "бързо" печене ( да остане суров отвътре). Следващият път го сложи на по-ниска температура. Peace Peace

Ася, Нарина, превъзходно сте се справили! Браво и на двете!!! Heart Eyes  bouquet

Нарина, не знам обаче ако сложиш повече захар как ще се отрази на самото тесто, защото има значение за втасването и май остават малко като "мокри" отвътре ако са с повече захар, също и втасват по-трудно.  Peace

Марси, благодаря за детайлното обяснение!  Peace Heart Eyes

# 391
  • Мнения: 71
Моят мъж го е месил на ръка ,после го е пуснал на центруфуга  във пералнята и след това го е втасвал ввв фурната.Като предварително я затоплил. box

# 392
  • София
  • Мнения: 1 374
Tandoori , моля те кажи ми как става втасване с електическо одеало. Слагам козунака върху него на каква степен? И мога ли да направя нещо като палатка....да не ми се смеете.... newsm78 
И още нещо да питам,от 1 кг брашно на два пъти ли да печа,тоес в две тави?

# 393
  • Мнения: 423
Мерси, на Tannita за хубава рецепта   bouquet. Сладките станаха невероятни. Ето и снимков материал   http://www.snimka.bg/album.php?album_id=230610&photo=5  и http://www.snimka.bg/album.php?album_id=230610&photo=4!

Последна редакция: пн, 24 мар 2008, 11:32 от mimozaw

# 394
  • Мнения: 3 927
marsie, благодаря за хубавите снимки - ще се възползвам от идеята ти и ще разнообразя солените и ябълкови мъфини с козуначени  Simple Smile  bouquet

# 395
  • Мнения: 1 440
Тандури, и аз се зачудих дали с повече захар ще втаса така добре? Истината е че нямам начин да измеря точно количеството захар, която слагам и може даже да съм сложила по-малко от самата рецепта. Ще пробвам с мааааалко повече. Другото, коеот искам да те питам е след като се омеси тестото с брашното какво трябва да е консистенцията? При мен се получи трудно за отлепяне от купата и сложих малко допълнително брашно, за да мога да го направя на топка и след това месих с мазнината. Чудя се дали можеше да не слагам повече брашно, а да се опитам да я "събера" с мазнината само?

Ето и разрез:

# 396
  • Мнения: 4 371
Мерси, на Tannita за хубава рецепта   bouquet. Сладките станаха невероятни. Ето и снимков материал: http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=5444886 и http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=5444881!
Отваря се началната страница на снимка.бг

# 397
  • Мнения: 423
Сега вече трябва да се отваря.

# 398
  • София
  • Мнения: 3 872
Сега вече трябва да се отваря.

Ами не се отварят. Rolling Eyes

# 399
  • Пловдив
  • Мнения: 481
Ами наистина и аз не мога да ги отворя.

# 400
  • Мнения: 423
Моля, да ме извините за първи път публикувам снимки  Embarassed! Мисля, че вече трябва да стане.

# 401
  • Мнения: 7 091
Mimozaw, супер са сладките!!! Аз обаче не се стърпях  Embarassed и разгледах и другите ти снимки и видях една много хубава тортичка, както и козуначени кифли, които изглеждаха великолепно! Дай моля те рецепта за кифлите! Peace

Нарина, а как мериш брашното? Има голямо значение- преди или след пресяване, с чаша или с кантар.
Аз мисля и в рецептата съм писала, винаги меря преди пресяване и с кантар. Преди ми ставаха различни козунаците, като мерех с чаша например.

ММ, аз не съм пробвала това с електрическата възглавничка, но някой писа по-напред за това, а и има логика да стане. Според мен на най-слабата степен трябва да е достатъчно, също така не бих го загрявала отгоре, примерно само отдолу и отстрани.
За тестото, не мога да ти отговоря на колко пъти да го печеш, защото зависи с какви големини тави ще ползваш. В рецептата, която аз написах съм описала колко трябва да заема тестото от тавата, предполагам трябва да пробваш. Аз лично от собствено опит предпочитам повече на брой, но по-малки тави. По-нежна става коричката на козунака и не се препича отвън много за да се изпече вътре равномерно, но това си е лично предпочитание  Peace

# 402
  • Мнения: 1 440
Меря с чаши, защото нямам везна Sad Знам, че може да се получи разлика от подобно "измерване", но друг начин не видях newsm78 Имах цял пакет брашно и го разделих с чаши уж на половина. Но когато опитах да го извадя от купата така лепнеше, че даже форма нямаше и затова прибавих още малко брашно. Дано съм обяснила добре Blush
Освен това белтъкът отгоре страшно ми допадна...Тандури, Hug

# 403
  • Мнения: 7 091
Нарина, възможно е тогава брашното да е било по-малко. Имай предвид, че тестото е съвсем меко, но пък не трябва да лепне. Опитай другия път да сложиш повече  Peace

# 404
  • София
  • Мнения: 1 374
Tandoori, blagodarя за отговора,мисля да пробвам с елект.одеяло втасването,пък ще видя какво ще стане. .... newsm78
 Хайде днес няма ли нови произведения,няма снимки.............

Общи условия

Активация на акаунт