Козуначна тема 2008

  • 94 204
  • 714
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 1 440
Сега се сетих да споделя "авторските" си хрумвания по отношение на вчерашния козунак.
1. Захарта разтворих не с малко вода (защото не бях сигурна колко точно), а в млякото.
2. Отгоре намазах не с жълтък, а с белтък, защото от рецептата на Тандури останах много приятно изненадана

За тези, които за първи път ще правят козунаци искам да кажа, че е много важно да се усети тестото. Имам предвид, че аз при първия си козунак мислех, че тестото трябва да е като за питка и когато ми лепеше ръсех брашно. Когато премесвах и в самата купа слагах пак брашно. Резултатът беше - козуначен хляб Blush Даже вчера премерих брашното, но не се пое цялото. В момента, в който успях да го събера на топка и леко го премесих 4-5 пъти го извадих на плота и почнах с мазнината, но само на ръцете...без да мазня излишно тестото...докато пое почти цятала мазнина. Останалото ползвах за разточването и намазване на тавичката.
Друго, което си мисля е, че няма нужда яйцата да са на стайна Т' (ако сте забравили или няма достатъчно време да се стоплят)...просто ги разбиваме малко (евентуално с млякото ако е така по рецептата) и ги стопляме лекичко на микровълновата Peace

Ами дано съм била полезна на някого...Споделям това, защото аз самата забелязвам огромната разлика в малките детайли Hug

# 511
Момичета имайте милост, седя пред компа и гледам като кон на празна ясла.
Тази година почнах много отрано с тези козунаци и килограмите ми просто не ми се мисли какво става с тях  Embarassed

# 512
  • Мнения: 506
ох и аз се опитвам да не се изкушавам,но само като прочетох за козунака,който не е хубаво изпечен ми потекоха лигите.Пак ще се меси,но поне да не бях пробвала и с тортите,защото комбинацията стана дието-трепач

# 513
  • Мнения: 4 371
Нарина, от твойте снимки ми потекоха лигите и си доядох последното парченце от моя козунак Mr. Green
А сутринта от нямане какво да правя, направих ето това: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=150837.0
Обаче ми се ядат теста, май пак ще правя козунак Crazy Ще пробвам друга рецепта и с плънка Laughing

# 514
  • Мнения: 937
дано има някой тук
проблема ми е - почнах рецептата на тантури (Скарлет о Хара), сложих две пакетчета суха мая в 3 с.л. затоплено прясно мляко стана кашичка като боза в чаша сложих я на включеното парно покрих чашата и чакам вече 20 мин и нищо не се случва не се променя нико увеличава - Какво да правя?
Ще си направя пак кашичка ама се чудя да не стане пак същото т.е нищо да не стане-----помощщщщщщ

# 515
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
galiushana, добави малко захар-половин ч.л, може и цяла за 3 пак не е много, за да възбудиш ферментацията . Не съм имала проблеми със сухата мая.

# 516
  • Мнения: 937
надигна се стана едно балонче отгоре това ли е - готова ли е
Благодяра джемма да прибавям ли сега захар или нее

# 517
  • София
  • Мнения: 2 671
Galushana, ако се е надигнала чувствително - готова е! (това с балончето не го разбрах)

# 518
  • Мнения: 937
да да увеличи се в стаята е 24 градуса събличам се и отивам да меся стискайте палци мисля да го слагав в пералнята, че хич ме няма в ръцете така че резултата утре..
благодаря Джема и Руми!!!

# 519
  • някъде там
  • Мнения: 1 565
Тази година съм решила и аз да правя козунаци,че свеки е далеч и няма кой.Надявам се да помагате  bouquet

# 520
  • Мнения: 1 223
Момичета в момента меся в машината тесто за козунак.Мисля от него да направя козуначени кифли с течен шоколад.Сметнах,че на децата ще им харесат повече.Рецептата е за малък козунак от рецептите за машината.Много ми е притеснено,незнам дали ще се получи.Моля стискайте палци.

# 521
  • Мнения: 195
Много ми е притеснено,незнам дали ще се получи.Моля стискайте палци.

Katka, не се притеснявай, аз един-единствен път правих козунак и той взе, че стана чуден. Но все пак ще стискам палци. newsm10

# 522
  • Мнения: 19
Всички вие сте големи вдъхновителки   bouquet
Никога до сега не съм месила но ето, чета ви от скоро и първият ми козунак в момента втасва след уморително замесване и удряне на тестото. Надявам се довечера да мога да се похваля с резултата.

# 523
  • Мнения: 1 440
да да увеличи се в стаята е 24 градуса събличам се и отивам да меся стискайте палци мисля да го слагав в пералнята, че хич ме няма в ръцете така че резултата утре..
благодаря Джема и Руми!!!

Galiushana, аз като правих по тази рецепта и след 20тина мин. нищо не се беше случило. Просто го сложих така при останалите продукти и продължих нататък. Това изобщо не се отрази на крайния резултат Peace Аз обаче ползвах жива мая.

# 524
  • Мнения: 7 091
МОмичета страхотни козунаци сте направили! Аз наминавам от време на време към темичката, ама тези дни ми е много натоварено, както изглежда аз за Великден направо ще правя, че преди това просто не виждам кога ще намеря време.  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт