АВГУСТ все е тъй далече, но пък бебчо мърда вече

• 19 337
  • 298
  •   1
Отговори
# 225
Еййй, едва ви изчетох - по диагонала  Wink
Аз съм повече или по-малко успешно преместена, разопакована, изпрана и подредена, като от гореописаното само в носенето на чанти и кашони не съм участвала  Simple Smile
Днес пуснахме нет и кабелна и вече се живее  Heart Eyes

От понеделник ходя на работа - гледам, че на вас ви писва вече, а аз направо се родих. Само дето от много ентусиазъм в понеделник сутрин паднах пред болницата и сега съм с разбито ляво коляно, но поне не си ударих корема, така че всъщност всичко е наред. Много ми е кеф, в клиниката е лудница, обаче най-после отново се чувствам смислена и доволна от живота. И изморена от нещо реално, а не от висене по дивана и пред компютъра по цял ден. Единственият (поносим) недостатък - ставане в 6:00, излизане в 6:30, обаче като си лягаш с кокошките (снощи бях заспала преди 21 ч.  Embarassed) не е проблем Simple Smile

Надникнах инцидентно в два магазина за бременни и на мен пък дрехите много ми харесаха, разни шикозни туники и дънки с платка. Дадох 54 лв. в магазина на Гарибалди под колоните за бял панталон с платка, който да нося на работа. Малко ми е широк още, ама предпочитам така, отколкото да се притеснявам, че ще напълнея и нещо няма да ми става.

Няма да пиша по медицинските въпроси, че цял ден съм обяснявала разни работи на разни родители, обаче ако някой се терзае и има нужда от информация, да ме пита на лични.

Иначе бебе още не усещам, на 24.03. ще съм 18с2д и ще помоля доцент Томова за аудиенция за ФМ. Плацентата ми е ниско и предна, имах някакви болки и контракции миналата седмица, обаче странното е, че откакто съм физически и всякак по-активна, всичките ми оплаквания се изпариха  Simple Smile

Надявам се всички да се чувствате прекрасно   bouquet
Това време няма да се повтори, не и по същия начин, така че му се наслаждавайте колкото можете повече!

За срещата - аз ще присъствам, но няма да мога да участвам в организацията, така че нямам претенции къде и как. Където и както кажете  Heart Eyes

# 226
Добре си ни дошла,Котка Марта!Липвсаше ни ентусиазмът и съветите ти...newsm51
Честито ново жилище!
Желая ти бързо да ти мине коляното и да се пазиш!
И аз чакам с нетърпение да усетя бебчо,макар че от вчера усещам нещо странно в корема си и мисля,че е то,но още не съм съвсем сигурна newsm53

# 227
  • Бургас/Пз

От понеделник ходя на работа - гледам, че на вас ви писва вече, а аз направо се родих.

Добре дошла отново на линия, радвам се че си добре, ама по полека с тези падания моля ти се. А за ходенето на работа и аз съм така, просто не мога да си представя ако трябва да си остана в къщи - ми аз сигурно ще се побъркам. Друго си е човек като е в движение и времето минава по-бързо.

# 228
Привет на котката Марта. Пази се, не падай повече, ок? да не се караме Simple Smile. Аз Ви оставям. Чао и до утре "вечер в другият спектакъл". Цял ден на работа не ми се отразява добре- Психически

# 229
  • Бургас/Пз
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=274462.0
Ето една интересна тема за домашно раждане, за емоциите, за естествения процес.
Пускам линка за да я споделя с вас, защото за съжаление темата е заключена заради некоректен тон.
Котката Марта, не знам дали обърна внимание на този линк за естественото раждане в домашни условия, но ми е много интересно, какво е твоето мнение като ти все пак си човек с медицинско образование и си видяла доста от "кухнята" на нещата.

# 230
         Привет момичета!
  Аз да се похваля,тъкмо се върнахме от фетална морфология при Марков.Всичко е наред с бебока,огледа му всички органи ,то и ние ги видяхме  де, наред с дъщеря ми.Моето бебе  си има едно огромно пишле или поне на мен ми се видя такова в сравнение с останалите му размери Joy.Така че Деси ако може и на мен едно синьо щъркелче  да сложиш, благодаря предварително.
  Относно прегледа подкрепям изцяло мнение за д-р Марков,страхотен специалист  и е супер добродушен,а и има много добра техника точно за този род  прегледи, за в бъдеще в България  дано има повече лекари  подготвени  като него.
  Да , срещата с  kameto79 наистина беше много готина и забавна.Самите лекции на списание "9 месеца"  ми се видяха доста  полезни ,независимо че аз си знаех повечето неща от първата бременност.Самата атмосфера е много вдъхновяваща,на където и да погледнеш все коремчета се виждат,беше супер,заредих се с много положително настроение,надявам се утре пак да е така.
   Didi-2 стискам палци всичко да е наред при теб.Момичетата, а и ти самата  вече сте казали всичко по темата ,така че от мен  имаш   Hug Hug Hug
  Лека вечер на всички и много усмивки! Laughing Laughing Laughing

Последна редакция: чт, 13 мар 2008, 13:33 от steis

# 231
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=274462.0
Ето една интересна тема за домашно раждане, за емоциите, за естествения процес.
Пускам линка за да я споделя с вас, защото за съжаление темата е заключена заради некоректен тон.
Котката Марта, не знам дали обърна внимание на този линк за естественото раждане в домашни условия, но ми е много интересно, какво е твоето мнение като ти все пак си човек с медицинско образование и си видяла доста от "кухнята" на нещата.

Аз в момента изчитам цялата тема, която е отегчително еднаква с много други подобни преди нея...
Аз съм "за" домашното раждане и съм "за" правото на избор на всяка жена, в рамките на разумното. Не ми харесва, че в България нямаме право на избор и че лекарят или акушерката, които биха се съгласили да присъстват на или да водят подобно раждане всъщност са подсъдни, защото това просто е нелегално.
Смятам, че при една нормално протекла и редовно наблюдавана бременност, с правилно предлежание на бебето, от нищо не се налага раждането да се случи в болнична обстановка. Смятам, че на него обаче е желателно да присъства медицинско лице (а акушерката е такова), както и да има готовност за бърз транспорт в близка болница.
Смятам, че бременността, раждането и умирането (както и живеенето помежду им) са много повече Божия работа, отколкото ние допускаме. Но това си е мой личен възглед и върху него се градят повечето ми схващания...
Та така, ако се появи петиция за узаконяването на раждането в домашни условия в България, аз бих я подписала (и не само това, бих заела активна гражданска и медицинска позиция по въпроса).

Ако трябва да говоря като лекар (но все пак имайте предвид, че аз съм един доста нестандартен лекар), бих казала, че така описаното домашно раждане има доста предимства пред "нормалните" раждания в болнични условия, на които аз съм била свидетел (във високоспециализирани лечебни заведения като Майчин дом). И понеже доста съм чела по въпроса и мога да се аргументирам, факт е, че в повечето случаи се стига до секцио "по спешност" именно поради неадекватна и противоестествена намеса на високоспециализиран медицински персонал в естествения процес. А после майките си мислят, че лекарят едва ли не ги е "спасил", но не знаят, че въобще не е било необходимо да се стига дотам.

Също така в българските болници гъмжи от вътреболнични инфекции (особено в родилните отделения) и ако трябваше да избирам дали да родя например в МД или у дома без друга алтернатива, не бих се и замислила. Да, у дома не е стерилно, но у дома със сигурност няма мултирезистентни бактерии, които не се поддават на лечение с никакъв антибиотик, защото са мутирали в продължение на 30 години. А в българските болници е всичко друго, но не и чисто...

Твърдо "за" раждането в болнично заведение, когато:
- бременността е рискова - установено е заболяване на майката или бебето
- бебето е в седалищно или някакво друго неоптимално предлежание
- бебето е заченато след лечение на стерилитет (тези бременностти по правило са по-рискови)
- има калциране на плацентата или друго съмнение, че бебето не се снабдява оптимално с кръв и кислород

Твърдо "против" (искрено и лично Wink):
- индукция на раждане (или системи с окситоцин за ускоряване на родовия процес) без медицински показания
- вагинални прегледи през пет или петнайсет минути за проверка на разкритието
- секцио без медицински показания
- "напъвай", преди да му е дошло времето
- епизиотомията като стандартизирана интервенция
- раждане по гръб с вирнати крака (тотално неефективно)
- забрана за приемане на храни и течности по време на раждането
- отделяне на бебето от майката непосредствено след раждането за 6-12-24 или повече часове и дни
- хранене с АМ в неонатологичното отделение, "за да не реве" (бебето си има майка, която да го кърми)
- схващането, че "жената ражда в мъки, откакто свят светува"  #Cussing out и че не съществува раждане без болка. Напротив, такова раждане е напълно възможно - стига да знаеш как и да имаш умствената нагласа, че не е задължително да се гърчиш от болка, а след това цял живот да го натякваш на детето си в стил "Ти знаеш ли аз какво съм изтърпяла, за да те има?"
- схващането, че повечето апаратура и външна намеса непременно е нещо добро и гарантира по-сигурно раждане
- схващането, че медицинските лица са богове в бяло и разбират повече от мен (теб, всяка нормална жена) от естествените жизнени процеси, поради което можем да им делегираме цялата отговорност...

... сигурно ще се сетя и още Simple Smile
Отворена съм за дискусии по темата, на който му е интересно.

Последна редакция: ср, 12 мар 2008, 20:20 от Котката Марта

# 232
Ох, днес цял ден не пиша, щото за всичко рева. А се започна точно от този линк на apple за домашното раждане. Четох го доста време по простата причина, че не спирах да ридая - толкова е мило и сякаш времето спира и си го представям. Много й се кефя на тази мацка, на увереността, на  силата й, на подкрепата на съпруга й, на това как информираността й е помогнала а не навредила. Не знам кое точно от разказа й предизвиква този рев, но аз пак ми се плаче. Ох, хормони, още ли?!? Confused Лека нощ!

# 233
Добър вечер и от мен!

Напълно подкрепям Котката Марта. Аз вчера изчетох почти всички теми във форума за раждането в домашни условия и това което ми направи впечатление е патосът, дълбочината на чувствата и изживяванията на тези жени, особено на момичето от Димитровград Пепита (ако не бъркам). За да бъда честна дори се разплаках. Неприятно впечатление ми направиха безбройните нападки и обиди отправени по неин и на съпруга и адрес, жалко, много жалко ако наистина болшинството жени в България (както ми се стори от постовете) е на мнение, че непременно трябва да се гърчим от болка и да раждаме както се изрази една от жените там в кръв, с многобройни разкъсвания и т.н. Смятам, че да се мъчим като животни не ни прави повече жени и майки. Аз също имах трудно и болезнено раждане първия път и колкото повече чета, толкова повече се убеждавам че нещата са можели да протекат по друг по-безболезнен и по-малко травмиращ начин, както за мен така и за бебето ми ( да ми е жива и здрава). Постъпих с изтекли води и 2 см разкритие, и поради тази причина бях "вързана" за леглото по гръб в продължение на около 13 часа. Сега четейки маймунската тема, разбирам че ако се бях движила и си бях избирала удобни за мен пози, нямаше да вляза в родилна зала на 7 см. разкритие.
Както и да е, мисълта ми е че с гобализацията бихме могли да почерпим от опита на останалите държави и да раждаме спокойно и безболезнено.Явно има и такова раждане, и аз искам да го изживея. Искам да прегърна детето си веднага. Искам да го закърмя веднага.
Дано не съм била досадна, просто темата ме вълнува.

Лека и спокойна вечер на всички!  Hug

Последна редакция: ср, 12 мар 2008, 21:56 от Asija

# 234
sindarellaмного са ти хубави бременните дрешки и си много сладка с тях но Жорето ще има да взима водиш го по тумбак Joy убедително в нашето семеиство и аз съм първенец  preggoЗавиждам ти благородно за моренцето.Да ви се похваля вече доста често усещам бебето и вече съмнение нямам че е то много ми е страно чувствато ту ме гъделичка ту направо си ме тупва че ме стряска.Днес следобед си полегнах но не би бебо се беше разиграл и не можах да заспя много странно но и готино е чувството.....четох някъде че на която дата го прочуеш тогава се ражда в определения месец значи ще раждам на 10 през ноща ще видим дали е вярно....Чета ви старателно и се чудя как може да се затормозявате с тия БХС изледвания дрън дрън и по точно диди 2.Момиче бебето е живо и здраво престани да го тормозиш че кото се роди ще ти го върне да знаеш това изследване ми се струва много тъпо теория на вероятностите глупости колкото искаш ама престани че ще си навредиш сама.Ако се притесняваш така за щяло и нещяло му вредиш много.Аз така в началото бях, момичетата знаят дали ще тупне сърчицето, дали ще ритне, расте си и си рита и няма нужда от притеснения  ни ми пука и си викам че е здравичко, и нищо не може да ме убеди в обратното.Оффффффффффф ,искам още неща да напиша но ще заема много място и без друго някои ни го позае доста на няколко пъти #Crazy

# 235
Прочетох само първия пост от темата за домашното раждане. От емоции не е лишено нито едно раждане и има хиляди разплакващи разкази на болнично раждане. Нормално е, този момент за всяка жена е неповторимо чудо. Въпреки колко емоционален е разказа, аз смятам, че неасистирано раждане у дома е лудост и голям риск.   Дори и преди сто години нашите баби са раждали в къщи в присъствието на "баба". Жена, която има много опит и е присъствала на много раждания.  Между другото казва ли се в темата колко е било голямо бебето?
В страни, в които се практикува масово домашно раждане (примерно Холандия) има и висок процент на усложнения и увреждания на бебето точно от този момент. Съжалявам, че не мога да представя статистика. Само че в тези страни, хората като по правило имат повече деца и имат условия да гледат едно различно дете. В тези страни или по- скоро области жените раждат така просто по традиция, а не за да избегнат болничния стрес. Защото там е възможно да родиш така 1:1 както в разказа  и в родилната зала.
Мисля, че много по- оптимален вариант е т.нар. амбулаторно раждане, което се практикува примерно тук в Германия. Раждането става в нормална стая без болничен инвентар. Семейството е оставяно да се оправя почти само, но медицинският персонал е на една ръка разстояние. Бебето и майката си отиват в къщи часове след раждането, но след преглед и на двамата. Но не си мислете, че всяка втора жена ражда така. Най- често, ако ти е 4-5-6 дете се решаваш на тази стъпка. Да, тогава може да родиш и докато спиш.    Wink
Мисля, че и в болница може да се роди безболезнено, безкръвно и т.н. Дано скоро се променят нещата в България в тази насока!

# 236
здравейте от мен. аз съм утре на консултация и яко ме тресат нервите.
за раждането в домашни условия- намирам го за много безрасъдно решение имайки предвид ситуацията в България, а именно- ако на запад можеш да раждаш вкъщи и ако нещо се обърка линейката да дойде за броени минути ( за Холандия знам, че е до 5 минути) , в България не се знае дали изобщо ще дойде и след колко часа. леля ми работи в спешна помощ и имам поглед върху нещата. отделно, че не виждам защо някой би решил да ражда на масата в хола ( примерно)   Rolling Eyes
оф, отивам да спя, че се притеснявам много за утре.

# 237
Съгласна съм, че в момента в нашата мила родина подобно раждане е рисковано. От друга страна подкрепям правото на избор,  точно в това е идеята на подобна петиция, да се даде право на избор на родилката да избере къде и по какъв начин да родида се уважат желанията и по време на всеки един от етапите на раждането и след това(естествено при наличие на всички фактори за минимизиране на риска за майката и бебето). Честно казано на този етап аз не бих имала смелоста да родя вкъщи, но живот и здраве в не много далечно бъдеще, вярвам дъщеря ми ще има правото на този избор.

# 238
  • Лондон
Прочетох и аз разказа на Пепита за домашното раждане и мисля, че ключовият израз тук е: “Наясно бях, че няма как това да стане в болница, не и в България.” Всичко е въпрос на избор – лошото е обаче, когато такъв няма. Крайно време е нещата в България да почнат да се променят.... и наличието на лекари като котката Марта и жени като Пепита възраждат оптимизма ми по въпроса.

Много ми хареса това: A Short History of Medicine
"Oh Doctor, I have this terrible pain!"
    BC 2000    "Here, eat this root."
    AD 1000    "That root is heathen. Say this prayer."
    AD 1850    "That prayer is superstition. Drink this potion."
    AD 1940    "That potion is snake oil. Swallow this pill."
    AD 1985    "That pill is ineffective. Take this antibiotic."
    AD 2000    "That antibiotic is artificial. Here, eat this root".
    (Origin unknown)

Е, ние в БГ сме още в 1985.... Всичко ще стане бавно и трудно... но рано или късно (дай боже!) ще стане.

Иначе аз съм ЗА активното раждане, природата, спокойствието, баланса, кърменето и като цяло мога да се подпиша под всичко, което Марта е написала (конвъртнах след ‘маймунската тема’ Wink) – благодаря пак!), но тъй като не живея в България и имам възможност да го осъществя в болница, не бих го направила в домашни условия. Странно ми се струва в онази тема, че не са потърсили лекар, на който да платят да бъде при тях... 100% биха се намерили такива лекари в БГ - при голямо желание и подходящо заплащане всичко се намира.

Мика, трудно ми е малко с моя мъж... Радва се на бебето, целува ми корема и т.н. обаче не иска да се 'образова', да знае твърде много подробности, да идва на уроци, групи и т.н. Купих му книги специално за бащи – аз си ги чета... Опитах какво ли не.... Заплахи, молби, женски изнудвания Simple Smile Единствения начин да го накарам да прочете нещо по въпроса беше да изкарам всички списания от тоалетната и да сложа само списания и книги за бебета Simple Smile. Работи! Вчера ме помоли да съм ги сменяла вече, защото прочел дори за най-добрите положения на гърдата при кърменето... Ще му ги сменям редовно...  Mr. Green

Диди, не се шашкай. Мойта приятелка тук имаше 1:125 риск и скоро роди едно абсолютно здраво бебе! Сигурна съм, че и твоето ще е такова!

Аз се чувствам ужасно днес... ходих по магазините (вече нищо не ми става) и се видях в огледалата им на ярка светлина... станала съм двойна! Не знам колко съм качила - страх ме е да видя, но е просто ужасявящо... Изкупих целия H&M за да 'компенсирам' и като резултат се чувствам още по-гадно...

Последна редакция: чт, 13 мар 2008, 01:41 от eya

# 239
Добро утро, поспаланки! Какво ли да ви пиша днес - по-добре съм от вчера и най-вече не толкова ревлива. Снощи си го изкарах всичко на милия и сега ми е по-леко, макар и малко гузно  Embarassed.
Вчера не бях много в състояние да обсъждам домашното раждане, но толкова ме развълнува, че... Мен ме е яд и плаках именно от чувство на безпомощност, че не мога да решавам аз и да контролирам аз нещата, от факта че не мога аз да избирам. Защо трябва да избирам между докторското наблюдение в болницата или сама вкъщи, когато искам просто да родя без стрес и излишни нерви, но и спокойна, че съм под докторско наблюдение. Каквото и да кажа, ще повторя някой от предишните постове, а те достатъчно добре са го казали, че да ги перифразирам.

Дано скоро се изпонавърнат избягалите в чужбина и да донесат различен манталитет и начин на мислене! Едно време мой приятел ми каза, че за да се оправят нещата в БГ ще трябва да минат достатъчно години, за да умрат цели 2-3 поколения, които просто са възпитани и заклеймени така. Докато има още хора, израстнали и възпитавани през "комунизма", да сравняват колко добре ни беше тогава да не си работим, а да си получаваме всичко наготово. И да се оплакваме колко тежък ни е живота, а я виж тоя глупчо тук дето има толкова много и пр. и пр. Тогава ми прозвуча доста гадно и може би затова съм го запомнила с времето. А сега се убеждавам в правилното и смислено изказване.

Каприз, спокойно, все пак да си видиш бебчо е хубаво, а не изнервящо! Помисли си само след обяд как ще летиш из небесата и току виж започнеш още от сега летежа.

Владиславка, да не вземеш да се притесниш и да не пишеш вече. Просто тук сме се събрали доста с разбушувани хормони  Embarassed и понякога много ни личи  #Cussing out. Но, надяваме се на разбиране, още повече нали и ти си колежка  Wink!
 Joy Приятен ден и повече усмивки и  preggoJoy

Последна редакция: чт, 13 мар 2008, 08:13 от valeni

Общи условия

Активация на акаунт