Работещи майки - тема 1

• 28 131
  • 359
  •   1
Отговори
# 210
И аз да се включа в отбора на работещите мамчета. Синът ми на 11 месеца почти, аз от 3-4 седмици се върнах на работа. След едноседмичен рев, сега се чувствам доста по-добре. Малко е трудно да се съчетават двете задължения, но май така се чувствам по-пълноценна. (колкото и да ни оплюват, че си зарязваме децата и "изпускаме най-важните моменти от живота им".

# 211
  • София
Добре дошли на новите работещи майки  в темичката ни!  Hug

little_lulu, спорът между работещите майки и тези, които са си останали вкъщи, никога няма да се разреши.  Wink  Всеки си има своите аргументи и докато двете страни не си признаят взаимно правото на равностоен избор, тази тема ще си остане препъни-камък по форумите.  Grinning  Бедата е, че в спора се въвличат децата като "доказателствен материал" , защото майките, които си ги гледат вкъщи, винаги ще изтъкнат като аргумент колко това е по-добре за децата и колко повече внимание им обръщат по този начин. Понякога ми се иска някоя жена искрено да си признае, че е останала вкъщи не толкова заради децата, а защото, например, не й се работи, или не вижда смисъл в това при положение, че мъжът се справя с изхранването на семейството.  Но тогава никой няма да й окичи медал за добро гледане, така че децата остават на бойното поле на дискусиите.  Party

Само да добавя по повод "Часът на мама", че идеята е в септемврийското предаване да се обсъждат не само трудностите, свързани със съчетаването на работа и деца, но и реалните проблеми относно вземането на работа на жени с малки деца.

luda, много добре те разбирам.  Peace Аз съм от майките, които нямат скрупули относно пращането на децата при баби или на лагери за ваканциите. Само забелязвам, че като че ли колкото повече растат, толкова повече ми липсват, като ги няма.  Thinking  Мисля, че се получава така, защото отглеждането им става практически все по-лесно, физическите грижи, така да се каже, намаляват; за сметка на това са ми все по-интересни за общуване, споделяне, съвместни занимания и забавления.

# 212
  • Ямбол
Здравейте и от мен отново!
Тия дни с мъжа ми умуваме как да решим един казус с гледането на децата. Освен, че аз работя, до голяма степен мъжа ми поемаше воденето на малката на градина и гледането на голямото дете. Понеже беше по-малко зает с работата си, а и си е сам шеф, можеше да се съобразява с моето работно време. Да, но сега едната му работничка(свекървата Wink) заминава за два месеца в САЩ и съответно мъжът ми ще е почти цял ден на работа(сутрин от 6,30 до вечер до 22-22,30 с малко прекъсване през деня, което мен не ме устройва). Търсим варианти и с бабата, но все още не сме измислили удобен начин за всички ни. Имаме една седмица време за решение. Уффф....

Последна редакция: сб, 21 юни 2008, 10:23 от Lilqna

# 213
Здравейте и от мен.Да се присъединя към темичаката
 Simple Smile
Иска ми се да споделя с вас вчерашните си вълнения, които на всичко отгоре продължиха и днес.
Ще ходим цялото семейство на почивка, от днес съм в отпуск- работеща мама на две деца, на 2 и 9 години. Дотук добре, но вчера реших да свърша нещо на работа (то общо взето  поради натискащи ме срокове, а и независещи от мен причини). Останах на работа до 22.00 часа. Мъжът ми, с който имаме еднаква професия, но не работим на едно място, т.е. би трябвало да разбира за какво иде реч, потърпя-потърпя и в 21.00 часа ми се обади по тел. да ме пита нямам ли си дом.
Помислих, че се шегува, но след малко каза "прибирай се", аз казах , че няма и ми тръшнаха телефона. Confused
Свърших си работата  вкъщи намерих един сърдит мъж. Едното дете го нямаше - при баба, а мълкото на две годинки - бащата го гледал, но си искарали супер, не било то причина за цупенете. Бреее, така и не разбрах какъв е точно проблема....
Тази сутрин се почна дълго кафепиене с обсъждане на работата вчера- неговата Simple Smile
Викам чакай и аз да кажа как много се проявих вчера Embarassed
Да, ама пак получих шамарче, че това което съм свършила само "имитира работа".
Офффф. Разревах се. Много тъпо...
А така чаках 15 дни почивка, почва се зле, но пък ми стана по-добре като го написах.

Пожелавам на всички ви много готин уикенд. И много хубави емоции с децата през тези дни Hug

# 214
kluсъчувствам ти Cry
Мъжете по някога са големи егоисти Twisted EvilВсе те много работят,а ние цял ден си клатим краката според тях #2gunfire
И моят мъж реагира така понякога.
Сега се сещам как един колега от фирмата се изказал за нашият отдел/счетоводството/ "Какво иска те Вие горе ?! Цял ден пастички ядете!" #Crazy
А по повод темата и аз да се отчета - моята щерка е при баба си за лятната ваканция .Липсва ни много ,но поне съм сигурна ,че я гледат добре и най-важното - играе си на воля цял ден по двора smile3540

# 215
  • Има много детски смях.
Всеки един ден ни е строго организиран.
Може да ви се стори смешно, но в нас и в работата си сме с "планери", към които стриктно се придържаме.
И аз, и мъжът ми много пътуваме. Малката ходи на градина.
В неделя взимаме домашния планер и разпределяме задълженията за през седмицата.
Общо взето, един работен мой ден ( когато не съм на път) протича по следния начин:
6,00- ставане:приготвяне на кафе, на дрехи на малката за през деня
6,10- степер
6,55- душ, лека закуска
7,10- будене на малката
8,00- излизане от нас
8,45- пристигане в офиса
6,20- вземане на малката от градината
до 20,30- 21,00- разходки, игри, забавления. Вечеря.
9,00- къпане
9,20- приспиване
9,40- време за нас

Уикендите са единствено и само за нас тримата- пътувания, разходки, пикници, шопинг....

# 216
  • Linz
Режимът на някои е достоен за възхищение. Аз не мога да съм много стриктна, обичам да мързелувам понякога (днес например ми е паднало Mr. Green).

# 217
Всеки един ден ни е строго организиран.
....

Искрено ти завиждам за строгата организация - ние за част от нещата така и не намираме време. Confused
Нашият график е горе-долу такъв:
6:00 - ставам аз и до 7:00 отделям време за себе си /душ, обличане, прическа, грим/; междувременно, приготвям дрехи на децата и пооправям из къщи;
7:00 - събуждам мъжа ми и децата - тримата се обличат, а аз оправям детските легла /мъжът ми взема душ и оправя спалнята/;
7:45 - излизаме и аз тръгвам за работа, а мъжът ми води децата /напоследък открихме, че с метро + трамвай за няколко спирки стигаме по-бързо до работа, отколкото с часове в задръстванията, а половинката работи по-близо от мен до вкъщи/;
8:30 - и двамата сме на работа;
5:30 - мъжът ми взема децата /приключва в 5:00/, разхождат се и се прибират вкъщи /по пътя пазаруват/;
7:00 - аз се прибирам и се занимавам с децата, а мъжът ми започва да работи /преди това е приготвил вечеря/; това е в дните без международни срещи и без командировки - когато има срещи, аз се прибирам чак към 23-24 ч., а за командировките е ясно/;
около 21 ч. вечеряме, децата се къпят и до 22 са в креватите;
от 22 до към 23 ч. е нашето време - говорим си, пийваме нещо, гледаме филмче;
към 23 ч. мъжът ми си взема душ и си ляга, а аз оставам да гледам някоя кримка;
гледам до 1 ч. да съм заспала;
откакто е топло, съботите и неделите децата и мъжът ми са на вилата, а аз оставам единия ден вкъщи /работя - имам няколко допълнителни работи и тогава е времето за тях, почивам си, тогава викам жената да ни изчисти или аз шетам, излизам с приятелки, ходя на клуб с колеги и т.н./, а другия ден съм плътно с тях; когато времето е лошо /както и зимата/, 2-та дни съм заедно със семейството, но тогава те са около мен, а аз работя, след което отиваме на заведение, кино или някакво общо забавление за 4-мата;
В случая, пропускаме закуските, а и аз често през седмицата имам 1-2-3 дни, в които просто липсвам от план-графика, заради срещи и пътувания.

# 218
Ето го и моя график ( да спомена, че живея в Банкя, а работя в кв. Гоце Делчев, без кола съм, защото претърпях катастрофа и още не съм се качила да карам):

6:15 - ставам, пия кафе, понякога хапвам по нещо малко, но не винаги толкова рано съм гладна
6:45 - душ
7:00 - будя детето
7:30 - излизаме, с автобус я карам до яслата
8:00 тръгвам към работата, докъдето сменям или: 1. автобус, метро, трамвай и автобус или 2. маршрутка и автобус. С маршрутка стигам по-бавно, тъй като метрото и трамваят не влизат в задръствания.
около 9:30-9:45 пристигам в работата, където работя на пълни обороти без обедна почивка до 16:30 (уговорила съм се да си тръгвам по-рано, но затова пък доработвам вкъщи вечер и през уикенда).
16:30-18:00 - пътувам към детската градина.
18:00 - взимам я, разхождаме се и най късно в
20:00 сме вкъщи, където обикновено с влизането пускам пералня, опитвам се да скалъпя нещо за вечеря, като междувременно пускам по някоя прахосмукачка заедно с детето. Тя вечеря към 21:00, по-рано не можем да успеем, тогава се прибира и баща й и докато те вечерят по-дълго (всички мои хранения са на крак) аз отивам да простирам, като успявам да си открадан време за една цигара. После се приспиваме и заспиваме заедно с дъщеря ми - тя заспива късно и с приспиване. С мъжа ми почти нямаме никакво време само за нас двамата, ако успеем да се събудим след заспалото дете, да се видим, дето се вика Wink - добре. Ако не - до следващия път Laughing Когато съм си взела работа за вкъщи оставям баща й да я приспива, а аз се връщам долу да работя. Баща й излиза сутрин в 6:45 и се връща поне в 9, така че всички грижи по детето и къщата, ща-не ща, са мой приоритет. Когато в работата е много напечено, уговарям бабите да дойдат да вземат детето до Банкя и тогава или остават да преспят у нас, или пък те се прибират в 23:00 вкъщи - и това не е вариант за мен, не мога да ги тормозя непрекъснато по този начин, и те си имат собствени задължения.

Та така, не е лесно, но пък така оценяваш много неща.

# 219
  • София
и моят ден е интензивен, започва в 6.00 и често затова вечер едва изкарвам до 23 часа Simple Smile
6.00 - часовникът звъни, време за себе си - гимнастика, душ, грим до 7.30 часа
това е моето време и много го ценя Wink
към 7.30 Ники се събужда и се занимавам с него до 8.30, докато дойде бавачката. закусваме, а с баща му пием кафенце. сега наесен като тръгне на градина предполагам ще бързаме повечко, но каквото такова, само да свикне.
когато дойде Таня (бавачката) аз изчезвам за работа.
прибирам се към 18 часа и вечерите са ни за Ники. успявам между другото да пусна пералня, да пооправя, да сготвя за другият ден (обикновено когато Ники се къпе, той прекарва във ваната по минимум 30 минути). но и мъжът ми много ми помага Heart Eyes
събота и неделя се старя да прекарва време и с мен, и с баба си и дядо си, които много обича. обикновено събота до обяд е с нас, а събота вечер спи при тях и в неделя го взимам така, че да имаме време за разходка и време заедно. често уикендите пътуваме и се разтоварваме тримата.

права е sweetkids_mama, че колкото по-голям става толкова по-приятно ми е да бъда с него и да не искам да се разделяме!

# 220
  • в моя свят на мир и любов
kluсъчувствам ти Cry
Мъжете по някога са големи егоисти Twisted EvilВсе те много работят,а ние цял ден си клатим краката според тях #2gunfire
И моят мъж реагира така понякога.
Сега се сещам как един колега от фирмата се изказал за нашият отдел/счетоводството/ "Какво иска те Вие горе ?! Цял ден пастички ядете!" #Crazy
А по повод темата и аз да се отчета - моята щерка е при баба си за лятната ваканция .Липсва ни много ,но поне съм сигурна ,че я гледат добре и най-важното - играе си на воля цял ден по двора smile3540

Всъщност и пастички ядем в счетоводния отдел, но .... докато работим Laughing

Направо се чудя как ставате в 6 часа. Аз обикновено не лягам преди 24 часа и да се насилвам да ставам в 6часа направо #Crazy Та това са само 6часа сън. Струва ми се убийствено.

# 221
  • София
ставането в 6 часа е гадно, няма да си кривя душата, но аз съм суетна и този 1 час и половина ми е много важен, за да поспортувам, да се приготвя за работа-тоалет, грим, да си изгладя нещо...когато изглеждам добре се чувствам добре. някак така съм свикнала, че не ми тежи вече ставането в 6.00. това е единственото време, когато съм сама през целия ден и не си го давам Mr. Green
а 6-7 часа сън ми идват добре, като си спомня, че 8 месеца като кърмех, че и след това се радвах, когато се събираха едва 3-4 часа сън...

# 222
  • Linz
На мен точно безсънието ми тежеше най-много в първите месеци след раждането (специално първото- Александра беше много трудно бебе). Като се сетя как спях по 7-8 часа на седмица- кошмар, не искам да си спомням! Сега си лягам до 23 ч. и преди 7 няма ставане... много обичам да спя  sleepuu Ако имам възможност и до 10 няма да стана Mr. Green
Опитвала съм сутрин към 6.30 да се метна на велото, ама не става- нямам сили да въртя. Докато вечер няма проблем.

# 223
  • София
Браво на ранобудните, особено когато използвате ранната сутрин за фитнес и спорт!  smile3501
С годините започнах да си лягам все по-късно и по-късно и ранното ставане съвсем престана да е опция за мен.  Simple Smile

Ето и нашият режим:

7.20- синът ми излиза за училище. Той става и се приготвя сам. Училището е зад блока ни.

7.45- звъни будилникът за нас. Дрехи съм оставила за децата още от предния ден и в повечето случаи дъщеря ми вече се е облякла за градината. Не закусваме вкъщи, защото няма време, но дъщеря ми все успява да похапне нещо преди закуската в градината. Simple Smile

8.20- излизаме, оставяме Зорница в градината и отиваме на работа.

14.00- приключваме работа и тръгваме към къщи. Понякога дори успяваме да поспим малко следобед.  Wink Синът ми вече си е вкъщи.

В понеделник, сряда и петък го водя от 17ч. на плуване. Навръщане взимам сестра му от градината. В останалите дни я взимам между 17.30 и 18ч. Занимавам се с тях през оставащото време. 19-19.30 стоплям вечерята, защото обикновено са доста изгладнели вече.  Laughing После им остава още малко време за телевизия и игри, докато аз оправя в кухнята. От 20ч. нататък започвам да ги подръчквам да ходят да се къпят. Слава богу, и двамата вече се къпят сами. До 21ч. трябва да са готови. Понякога четем преди лягане- или аз, или Косьо, а понякога той ми чете на мен, а мъжът ми чете някоя приказка на Зорница. До 22ч. най-късно трябва да са се наговорили и заспали.  Peace Често пъти готвя за следващия ден, след като ги сложа да спят. Нямам определен час за пускане на пералнята- понякога я пускам вечер, понякога следобяд- както дойде.

Чистим по-основно в един от почивните дни.
Много често се налага да работим до 18ч. и тогава всичко става по-сложно. Препускаме да вземем Зорница от градината , понякога моля жената, която ги гледа, да я вземе.

Като цяло не мога да се оплача от режима ни- все пак, успяваме да прекараме малко време с децата вечер и не се налага да ставаме много рано.  Laughing А за съня- ожалвам го отсега за наесен, когато се появи бебето.  ooooh! Wink Както сме свикнали да си поспиваме спокойно с вече по-големичките дечица....

# 224
  • София
sweetkids_mama, какво работиш, ако не е тайна, че до 14 часа на работа?
и аз бих се радвала на по-късо работно време, и до 16 ще е добре, ама няма начин, рядко преди 18 часа успявам да се прибера

Общи условия

Активация на акаунт