Холандска тема 22 - предПролетно-Великденска тема

• 18 623
  • 284
  •   1
Отговори
# 135
Мопси
 май като съберем чеизите, за хотел  ще сме готови  Mr. Green

а ще говориш с родители, твои познати ли? или има и друг начин? newsm78.. може би ще е добре да си направим ( тук във форума) списък с въпросчета, псоел да не се тюхкаме, че сме забравили нещо Thinking

Милен@

хаха аз съм казала камион само за книги ще се използва.. всичко друго се спира на границата и се раздава Mr. Green Mr. Green Mr. Green

sterje

какво толкова се бяха приготвили? newsm78  не мога да си представя, че ще е нещо различно от пиндакааш Rolling Eyes

# 136
  • Eemnes, NL
Как какво. Embarassed Аз наистина се засрамих, и аз така си помислих. Да ама не. Не знам как е в другите училища, но тука много си държат на празниците и наистина правят всичко децата да усетят наистина, че празнуват. Примерно за утрешния празник, аз бях сложила на Ванко украсен сандвич с нещо за пиене, добре отиваме ние, гледам всички облечени чисто и официално(дечицата), сложили им една голама маса, името на всяко детенце седи пред столчето му, другите майки, донесли чинийки, красиви питчици и кроасанчета, шарени яйчица, а аз ... Embarassed Thinking Crossing Arms
Да, ама вече знам. Naughty Laughing Ще направя снимки утре. Simple Smile
Мопси да големио са сладури.
П.п Дори днес боядисах и 3 яйца за Ванко, че никъде не намерих готови боядисани. А и боя:( купих една с една представка да се слага на нея яйцето от "Блокер", но не ми харесват цветовете. Sad

# 137
Значи с училищата на вътрешно усещане излиза ще се кара. Точките на Мопси при нас не използваеми.  Wink
Ние бяхме по време на един опен дах. Имаше и ден, в който децта си учеха и можеше да се посети училището...но и това се натъкмява, ако решат.

Kalinka, ти както си в системата, кой тип училище според теб е за предпочитане, ако изключим другите фактори. Трябва ми твърда земя. Wink

# 138
  • Там,където се събуждам щастлива.
Ох, сложен въпрос за препоръка. По принцип аз съм за малките училища: колкото по-малко, толкова по-добре ( само не знам колко е осъществимо при вас. При нас има класове с по 5-6 деца, което е супер). Има + и - за всички видове. От една страна openbaar са +, защото има различни култури и по-лесно ще възприемат дете от смесен брак. От друга при вас може да има много мароканчета и антилианчета, което може да доведе до дадени проблеми.

В католическите е някак си по-друга атмосфера. На мен ми харесва ( те не се занимават много с религия освен по празниците) и ми допада, въпреки че може да има много екстремно настроени деца ( ние сме холандци, а ти си друг. Много често явление, за съжаление).

За Montessori, Jenaplan, Dalton и  Vrije School: много зависи от детето. Някои деца могат да се справят от ранна възраст с това сами да решават кога и какво да учат. Други имат нужда от структура ( тогава тези училища не са много подходящи, защото детето не знае кога, какво да прави и губи връзката). В Jenаplanschool децата са от различни класове на едно. Има +, но и -, както и много зависи от детето. Как се чувства сред по-големи деца и т.н. Наблюдавала съм, че до определена възраст действа добре на детето такова общуване, но при някои деца може да стигне до тъпчене на едно място или по-бавно усвояване.

Миналата седмица бях в едно училище, което е обикновено, но са на принципа на : Уча, каквото искам, както искам и по начин по който искам. Хубав принцип и идеален за учителите ( няма ги огромните класове по 30 човека, индивидуалното общуване е основно, само че никой не знае все още дали научават нещо ( тепърва ще имат клас с изпити). Нямат и ниските класове VMBO, защото децата не могат да се справят.

Моят съвет е: гледайте размера на училището. Другите неща малко или много са еднакви. Има добри и по-малко добри учители във всяко училище.     

# 139
Добро утро!
Тази сутрин ме изритаха в 6 часа от леглото.  Tired
За училищата ми се затвърждава избора за католическо.  Thinking  Оупънбаре съм го изключила като вариант, точно заради мароканчета, кюрдчета и др. Знам, че е доста расистко, но колкото повече ги наблюдавам по улиците, токова повече ми се ще детето ми да не попада в такава среда от най-ранна възраст. В католическото не се притеснявам, че ще я определят като нехоландка. В началото ще е твърде малка за да се определи като каквато и да е било, а по нататък като порастне ще  има приятелчета  и предполагам деленето ще е избегнато...поне на теория. 

За училищата с различен от традиционния образователен план, обсъждахме с мъжа ми точно това, което Калинка е написала. Милена също беше писала за Алекс.  Нашето гарже расте много буйно и непокорно и се чудехме дали като му се предостави свобода кога и какво да учи, ще учи или ще го удари през просото. Дали ако усвоява по-бързо няма да тъпче на едно място заради останалите.  От друга страна пък е много малка и тепърва предстои да се развива и оформя като личност и май ще си дадем време до края на годината за избор на училище. Ще разпитаме естетсвено дали има голям наплив за училищата, които сме избрали и до каква възраст е възможно да се запише и да бъде прието.
Звезди, никой не познаваме в квартала. Запознахме се с две съседски семейства (с деца в училищна възраст) и смятам да говоря с тях. С едното семейство много си паснахме и дори вече бяхме на кафе у тях.

Книгите и аз исках да си ги докарам, но се отказах. Като излезнем в пенсия с мъжа ми сме решили да  да живеем в България, та ще си ги оставя за там да има какво да чета. Баща ми е завършил в Русия и си е домъкнал всичките учебници, книги + цялата Большая советская енциклопедия. Мисля, че един луд в семействто е достатъчен.
Лек ден!  Hug

# 140
Мопси
 е това е супер, че веднага сте си си намерили съседи Party

а за пенсията... ние с мъжа ми нали сме силно топлолюбиви съществаи си мечтаехме да живеем в Испания или дори БГ например на стрини, но сега съм сигурна, че ако ще и на Северният полюс да съм искам да съм около децата ми на прилично разстояние от 50 км да речем  Crazy

# 141
Добро утро, девойки!

Калинка, благодаря за информацията  bouquet И ние се водихме от този ред на мисли при избора на училище- малко и с класически начин на преподаване (не знам как да го нарека иначе Thinking).
Алекс е в католическо, но действително само около религиозни празници се усеща някаква разликата. През останалото време си е обикновено училище. Лошото е, че в класа са 24 деца. На мен ми се видяха много и се запитах как една учителка може да обърне адекватно внимание на всички деца. В класът му има и други деца от смесени бракове и хм...не толкова бели. Но като цяло училището се състои от бели деца.
За всички останали алтернативни училища бяхме с половинката единодушни- твърде много свобода. За дете, което има нужда от стимулиране и пространство за творческо развитие е добре. Но за деца с проблеми с концентрацията ще е доста хаотично обучение. На мен ми се иска Алекс в училище да възприеме на първо време определени правила, защото те дават структура. Знаейки правилата, ще знае и как да ги заобикаля ако му пречат по- късно Laughing Не може иначе- на всяко действие има противодействие.

Не знам дали сме направили правилния избор на училище. Все повече се съмнявам в това. Не толкова училището, колкото учителките на Алекс ме наведоха на такива мисли. Вчера отидохме да го вземем с баща му и учителката (същата, с която си разменихме реплики) отново подела старата тема на нов глас с половинката. Той е отрязал с тон, нетърпящ възражения, че знае вече всичко за този разговор и че за сега не смята, че има проблем за разискване Crossing Arms
Чакаме да видим какво ще кажат на 25-ти при логопеда и ще свикаме една среща на високо ниво. Те явно не са се отказали и вече започва да прилича на pesterij. 

Та си мисля, че понякога не толкова училището е определящо, колкото човешкия фактор. Достатъчно е един човек да има нещо лично против теб и да ти създава проблеми за да си промениш мнението за цялото училище. Следва продължение...

Лек ден от мен Hug

# 142
аз в началото си бях за Монтесьори и откакто започна темата за училищата, се замислих и особено върху твоите думи Милен@ за структурата и че трябва да се създадът  навици и тн... но все си мисля, че  зависи и от детето...защото има деца, на които дисциплината им влияе отрицателно....
 а не може ли тази първа година когато са 4 години, да сменят 1-2 училища с цел да се изпита на собствен гръб колко е надеждно даденото училище Thinking

# 143
  • Eemnes, NL
Звезди - не е за препоръчване, поне аз така мисля. Все пак, точно ще си създадат някакви приятелства и хоп в друго училище. Sad Поне аз не бих го направила.
Напълно  подкрепям мнението, че е по скоро до учителите по скоро. Например класът на Ванко е от около 20 дечица имат 2 учители, мъж и жена, но те работят по няколко дни сами с тях и пак успяват да се справят. След малко ще кача снимките от днес и ще пиша още ако ви е интересно. Simple Smile

# 144
на 4 годинки и приятелство? newsm78 не е ли малко рано? Thinking
 да пиши на мен ми е интересно Peace

# 145
  • Eemnes, NL
Ето и снимките от днес:

http://community.webshots.com/slideshow/562840996rkHWGE

Не точно приятелство, но все пак да не забравяме, че за тях всичко е ново.  bouquet

# 146
Sterje - много сладки снимки Simple Smile !!!!!!

Калинка - и аз си мисля, че малките училища са добри, но при нас под малко се разбира 250 ученици. Другата седмица ще гледам да си направя среща да го видя как е. Выпреки че Виктор е записан вече в едно голямо от 500 ученици.

# 147
sterje
 Heart Eyes много сладки снимки Heart Eyes Heart Eyes
и как всички са се приготвили #Crazy

Илче
 а по колко са в клас?  newsm78

# 148
Sterje, много са сладки.  Heart Eyes Ванко е голям красавец. Пу-пу.
Нали неговото училище е по Йенаплан? Когато имаш време би ли споделила малко повече за училището, кои неща ти харесват и кои не.  Аз четох в нет-а, но друго си е инфо от кухнята.  Grinning

# 149
Малките дечица са по 22-24 в клас, но в края на годината стигат 30. Големите класове са по 30-33 деца. Дори в малкото училище от по 250 деца групите на малките са по 18 деца пак достигат ж края кым 28, а на големите са около 30.

Общи условия

Активация на акаунт