Кипърските мами, татковци и ...не само (4)

• 22 016
  • 283
  •   1
Отговори
# 135
Люсиенче виж този сайт:http://europa.eu.int/eures/main.jsp?lang=en&acro=job&catId=482&parentCategory=482

Това е сайт на ЕС и смятам ,че ако почнеш работа ,чрез тях няма да могат да те експлоатират.

Лично аз те съветвам ако можеш да отидеш на морето,там има повече работа ,повече пари и купон.В Никозия лятото ,особено август почти няма хора,да не говорим каква жега настава.
Каквото и да решиш ти пожелавам успех!!!

Последна редакция: пн, 24 мар 2008, 13:53 от Cassiere

# 136
Като чуя за условия подобни на Зара и ми идва да крещя...........
Вече сме европейски граждани ,не могат да ни третират така по закон.Търсете си правата!!!

Кате,дано да има повече хора като теб!!!  bouquet

# 137
Мими,да ти е жив и здрав рожденика,все така да го наричаш свой любим,да се обичате все повече и да сте завинаги щастливи   bouquet                                                                                                                                                                     Кате,ти си меко казано страхотна,малко хора като теб се срещат вече.Браво,невероятна си Hug                                                                                                     Приятен следобед на всички ви. Peace

# 138
lusien4eto , вече по- ми звучиш човешки, браво! Радвам се, че започваш да се окопитваш. Само така, горе главата, ние сме с теб! Hug

Katy , ти си наистина голямо съкровище!  bouquet  Аз за себе си отдавна съм го констатирала това - още когато съвсем в началото се появих в кипърската темичка и никой не ме познаваше още от вас, ама като помолих за инфо за тия специализираните институции, ти още на следващия ден ми даде телефони и адреси. И от тогава насам непрекъснато успяваш да затвърдиш това ми впечатление.... И изобщо тук наистина цари страхотна атмосфера на приятелство и взаимопомощ.... Абе много сме готини всички, бе!    coolcool

blondy--да ти се връща!И бързо оздравяване!Ти си такова съкровище,че края на април,твоичкия,като те докопа и няма да ни се вестниш тука поне месец.Еииииии да не ни забравиш! box
Мерси, мерси! Макар че то не се знае кой кого ще докопа - дали аз него или той мене... Ама един път като се набараме, чак в Кипърско ще разберете, че тука някой прави .... кекс  Wink  Пък после като заминем за натам....току виж сме предизвикали цунами и сме потопили острова Joy Joy Joy Ама квото и да е как си представяте, че ще ви забравя! Вие хора за забравяне ли сте?! lovekiss
Впрочем, Кати, няма такава вероятност да се появи изневиделица любимия - тъкмо преди 4-5 дни инспекцията им приключила и висшестоящите шефове го смъмрили моя, че има стари неприключени случаи, още от преди инцидента дето се беше потрошил и докато не ги отметне поне тях да не пита за отпуска Sick Ами на всичкото отгоре станало в техния район /в Пафос/ ден по-късно някакво двойно убийство /незнам дали кипърските медии се хвърлят да отразяват такива сензации/. След две денонощия целия участък на крак, двама негови колеги напуснали и сега той и останалите вече трети ден работят без почивен ден и това сигурно ще продължи докато не назначат нови хора #Cussing out  Та законите на Мърфи си важат де Sick  Ама аз вече спрях да се самонавивам и да броя дните. Той казва че за 2-3 седмици смята, че ще успее да приключи с тези случаи... Дааа, ама понеже аз съм схватлива блондинка Mr. Green и почнах да се научавам да ползвам кипърската мярка за време, дето ти Кати, ми я беше дала - "като ти каже идвам след малко, чакай го след 2-3 часа " Въоръжила съм се с търпение и чувство за хумор... и така!

Последна редакция: пн, 24 мар 2008, 18:26 от blondy-mamma

# 139
благодаря, момичета, за оценката на моите опити да съм полезен. не съм даскал, но ме влече и току виж съм станал преподавател...

blondy, тъкмо мислех да пиша, че това с балкона не е проблем, а признак на страст, и ти го доказа с по-горното изказване. освен това, така няма да се концентрира само там, а ще изследва повече територии... бързо оздравяване ти пожелавам

по повод на eures - за кипър съветниците са от министерството на труда - http://ec.europa.eu/eures/main.jsp?acro=eures&lang=en&ca … ;parentCategory=3 (там изберете Cyprus), а самото министрество е на адрес http://www.mlsi.gov.cy/. те само посредничат за работа - като нашата агенция по заетостта, а самото договаряне с работодателя го правиш сам. съответно, не са гаранция за перфектни отношения, ама май няма по-добро...

тук си имаме ураган...

# 140
  • Larnaca, Cyprus
pddЗатруднявам се в писането ...т.е. ..къде трябва да се пише и кое от "о" тата и къде и кое от "и" тата....Ако си открил някакво правило или трик моля да го споделиш.... PraynigЗащото и до този момент просто ги наизустявам ама неможе да няма нещо.......Хитричко като за БГ хора.... hahaha

# 141
девойки, вчера съм се изложил ужасно с едното обяснение (от срам го изтрих). надявам се да ми простите, все пак и аз се уча още.
става въпрос за частиците, завършващи на "ν". те наистина са свързани с буквите κ, π, τ, но когато следваща дума започва с някоя от тези букви, "ν"-то ОСТАВА, а не изчезва. също остава и пред производните звуци - γκ, μπ, ντ, ξ, ψ, τσ, τζ. "ν"-то не само остава, ами и озвучава следващия звук. например "στον κήπο" (в градината) се произнася стон гипо. "στον πίνακα" (на дъската) - стон бинака. "στον τάφο" (в гроба) - стон дафо. "ν" остава и когато следващата дума започва с гласна.
дано сега не съм написал някоя глупост.

честито благовещение, живи и здрави всички. приятна почивка на празнуващите в кипър, а на останалите в бг - усмивки и слънце, въпреки облаците и студа

Последна редакция: ср, 26 мар 2008, 09:13 от pdd

# 142
Честито ни  Благовещение .    smile3525Ще цитирам само,някалка реда за днешния празник.-----Благовещение e празник за всички християни независимо от традицията и църквата, към която принадлежат (православие, католицизъм, протестантство) и едно от най-големите тайнства в християнството. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Исус Христос. В България празникът се свързва по-често с идването на пролетта и затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.) Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани, затова най-често тогава се дупчат ушите на малките момиченца. newsm51 --------------Лек и усмихнат ден желая на всички.

# 143
Честито ни    БЛАГОВЕЩЕНИЕ    и от мен,много свят и хубав ден е днес.Много здраве и усмивки на всички.     И много много много приятен ден.

# 144
  • Larnaca, Cyprus
оооо ми и аз тогава да ви честитя Благовещението...... Peace
То тука в Кипър днес е национален празник т.е. празнува Гърция освобождението си ама покрай нея и ние.... newsm53
Нали винаги сме соледарни побратими .... spoko
и за тази цел нищо не работи...Само фурните ...за най гладните...и някое друга лавчица за пушачите...........  omm
Колко приятен ще е деня незнам с двама непослушници вкъщи ....Само за.. football football footballмислят и нищо друго от тях трева не остана в двора..... newsm29

# 145
  • София
Честит празник Благовещение!
Бъдете живи и здрави и нека както пролетта настъпва в природата,
така и топлите чувства и красота настъпят в душите и сърцата ни!

Ето ме и мен! Наминавам да ви по нагледам и изчезвам.

barboranova, благодаря ти. Точно се канех да чета за Благовещение.

pdd, след като оцеляхме от ураган и и дъждове ще взема вече да отворя и аз дебелите книги, че вече си за мъмрене! Mr. Green

Кати, в общи линии няма правило къде какво О и И се пише. При заучаване на думите се научава и начина на изписване. Спомням си в един учебник се бяха опитали да обяснят някаква логика, но ще взема да потърся в къщи и ако го открия ще драсна.
но като цяло,ученето  и писането му е цаката. Heart Eyes

lusien4eto, не искам да те плаша, но колкото по-бързо се махнеш от подобно място толкова по-добре.
След като братовчедката ти е там тя много добре знае принципа на работа на подобни места. Границата между "това" и "онова" е толкова тънка, че няма де се усетиш кога си я прекрачила.
Защо не пробваш в някой нормален PUB или ресторант, ако държиш да си в Никозия.

blondy, ма много му се се заканила на твоя любим. Той дали пък не се страхува да дойде като знае как си наточила зъби... Joy Joy Joy

мими, с малко закъснение, но да ти е живо и здраво "момченцето". Много да се обичате и безрезервно да се подкрепяте в добро и лошо, в богатство и бедност. Дай подробности от празненството, де! Heart Eyes

Приятен и светъл ден на всички! smile3525

Последна редакция: вт, 25 мар 2008, 09:53 от muzka

# 146
pddЗатруднявам се в писането ...т.е. ..къде трябва да се пише и кое от "о" тата и къде и кое от "и" тата....Ако си открил някакво правило или трик моля да го споделиш.... PraynigЗащото и до този момент просто ги наизустявам ама неможе да няма нещо.......Хитричко като за БГ хора.... hahaha
това с писането е трудно и на гърците (и кипърците). има някакви правила, но има и неща дето се учат наизуст.
веднъж гледах интервю с известен гръцки езиковед - Бабиньотис (негов е може би най-добрия гръцки речник), където обясняваше, че е съставил правописен речник, където се е опитал да систематизира около 22-25 правила, които, като ги научиш, би трябвало да пишеш правилно. не съм виждал този речник, но има някои правила, които и аз съм срещал. лошото е, че те също са свързани със знания. например, ако думата е от ж.р. и завършва на и, най-вероятно се пише с η. ама трябва да знаеш коя дума, кой род е. прилагателни на -тикос се пишат τικος, повечето наречия са с ω - αμέσως. представката епи се пише επι, представката дис се пише δυσ-. глаголите на -изо се пишат -ιζω. понякога правописът зависи от произхода на думата. например на старогр. око е било ωπς (или нещо от сорта), съответно думите, които съдържат този корен се пишат с ω - πρόσωπο - лице.

съжалявам, че ще разочаровам, ама няма нещо лесно и кратко и с две думи да научиш правописа...

стига толкова лекции. днес е празник. и то голям и хубав. нека празнуваме и се радваме на живота

# 147
Честито ви Благовещение, мили момичета и pdd ! Днес е наистина голям християнски празник и точно в стилистиката му, ще пожелая на всеки един от нас да дочака в най-скоро време своята блага вест - такава, каквато я иска сърцето му!  bouquet

blondy, ма много му се се заканила на твоя любим. Той дали пък не се страхува да дойде като знае как си наточила зъби... Joy Joy Joy

Ааааа, muzka, по тоя повод моят бивш /в типичния си просташки маниер Mr. Green/ имаше един лаф, който обаче си е много точен: "Ти куче със салам ли ще плашиш!" Joy Joy Joy  Ама аре стига сте ме занасяли, че аз и без някой да ме подкукоросва току ги цепя едни... Пък pdd направо ме засрами Embarassed с тълкованието си на страстния ми темперамент. Аз си мислех, че се дължи на огнената ми зодия /овен/, пък то къде била причината Mr. Green

# 148
Аууу, не мога да устискам и да не ви го споделя Mr. Green - гледайте какъв бисер на граматическата и поетическата мисъл намерих в една друга тема:

Нищу нямаши ми фчера,
ставам сутранта,
ф углидалуту са зверя:
Бря, чи красута!

Викам сигур са чалдисах,
туй ни мой съм аз.
Смятай кат са начирвисам
и са нагласа!

Тъй пу нощник и терлици,
с чорлава куса
мязам кат на убавица
ф профил и анфас.