Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какво става с образованието на децата ни?

  • 2 008
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 655
Цитат на: vedrra
 Защо си задавам този въпрос? Най-вече заради деградиращата образователна система. И тук не става дума за новите опасности пред децата, смятам, че едно дете може да бъде подготвено за тях и да се отнася трезво и разумно към наркотиците, например. Става дума за много по-стари и по-всеобхватни проблеми, които са толкова банализирани, че се смятат за норма в средното училище. Натрупах доста наблюдения върху това, което се случва в различни градове у нас и в различни училища. Ако трябва да го обобщя - корупция, некомпетентност, тиранично и тоталитално мислене, лицемерие, бюрокрация и НАСИЛИЕ. Говоря за доминираща нагласа - сред директори, учители и експерти от всякакви нива, не включвам малкото светли и свободомислещи личности сред тях, които не се оставят на деградацията. Говоря и за повечето учебници, налагани на децата ни заради нечии материални интереси. Говоря за всеобщото дебелооко самодоволство, че видите ли, системата ни е много добра, само дето заплатите са ниски. Сигурно едно закостеняло мислене и една архаична система се оправят тутакси, ако заплатата там от днес е 1000 евро.

Всеки ден децата ми се връщат от училище с много разкази за това, с какво кого заплашила госпожата, с поредното папагалско наизустяване за домашно, с поредната случка на грубо или нетолерантно отношение към нечие мнение. Много е трудно човек да коментира с тях такива неща, без да накърни доверието им в училището и вярата им в знанието.
Някой сега сигурно си мисли, е, тая що не си премести децата в частно училище. Повечето хора мислят, че там няма тези проблеми. Мислят го защото от една страна частните училища много по-трудно се контролират, а от друга страна, този който ги е избрал е вече ЗАСЛЕПЕН от илюзията, че след като е платил, всичко ще му бъде осигурено ( и изобщо човек е склонен да се самозалъгва, че е направил "добрия избор на най-доброто място, където "такива неща" няма).  Също винаги ще се намери някой, който да му поддържа тези илюзии.  За съжаление само ако си вътре в системата можеш да видиш как "такива неща" има навсякъде. Познавам учителки в частни училища, които пушат марихуана с ученичките си, за да "поддържали по-тесен контакт с тях". Познавам учители с фалшиви дипломи в частни и държавни гимназии (и в т. нар. нови университети ) и такива, които правят секс с учениците  за да им пишат добра оценка. Помежду си те не го крият много-много, смятат го за част от играта и за нещо, което ВСИЧКИ ПРАВЯТ.  Това далеч не са най-драстични случаи, а част от ежедневното зло, което възпитава децата ни в продължение на 6-7-8 часа на ден. Най-драстичните случаи просто не излизат наяве, човек може само да се досеща за тях.

Е, казвам си, скоро европейските директиви ще опрат и до българското образование и тогава щат-не-щат в министерството, което създава много от проблемите ще трябва да реформират много неща, да се отворят, да се научат на диалог, да се освободят от някои от некадърниците си. Това е неизбежно. Само че една реформа трае 5-10 години, а децата ми искат и трябва да учат сега, а не да някой да имитира заетост като им кове по главите клишета, излезли от употреба по света преди един век, да ги учи на нечестност и омраза. Който сега чака деца има шансове да ги види в по-добри училища.
Но аз нямам време за това.
Затова нямам и ясен отговор, само много, много мъчителни въпроси. Не съм сигурна дали ще остана тук. Не знам и ще трябва да го реша скоро.


Прочетох постинга на Vedrra, над 15 пъти и мозъкът ми не може да го побере.  Cry  Cry  Cry
НЕ ИСКАМ ДА ВЯРВАМ.  Cry
НЕ МОГА. Cry  Cry  Cry
Копирам го целия тук, ако някой го е пропуснал.

 Confused:  Confused:  Confused: И ние ли ще се сблъскаме с този проблем?
Confused:  Confused:  Confused: А след това накъде?

# 1
  • Мнения: 466
За съжаление истината е точно такава, каквато я е описала ведра.
Аз по образование съм учителка.Август месец даже смятам да си търся работа като такава.
Имам приятелка , която в момента ппреподава в Слънчев бряг.Там директорката е забранила да се пишат двойки, защото ще намалее броят на учениците , което ще доведе до съкращаването на учители, на паралелки, а от там и до затварянето на училището.Нямам думи за коментар.
Приятелката ми има ученици , които не е виждала през годината нито един път и е принудена да им пише тройки.
Колегите й са свикнали със ситуацията, но тя - не.Не знам аз как бих реагирала в такава ситуация, моля се да не ми идва до главата, ако въобще си намеря работа като учителка.
За съжаление повечето учители нехаят за работата си, тъй като заплатите им били малки.Според мен 200 лв. за начинаещ учител не е малка заплана, но...
Вина имат и някои родители, които не се интересуват от децата си, но това е тема за друг разговор.
Та с една дума положението е трагично.

# 2
  • Мнения: 285
И за мен всичко написано до тук е вярно Sad
Ужасно е положението, нетърпимо дори! И аз съм педагог. Спомням си с каква вяра и очаквания започнах работа по първото си назначение...елитно градско училище - в което учителките например водеха разговори най-често за това как върху мрамора в коридора си у дома са поставили теракот, щото другото им омръзнало... Shocked  как майката на еди кое си дете имала връзка...кой ученик с колко пари за закуски идвал на училище....Това е ЕЖЕДНЕВИЕТО в мислите и ентусиазма на учителите с които работих. Плачеше ми се когато чух рано сутринта моя колежка, по-млада от мен да заявява - леле като се сетя че ме чака цял ден с тези идиотчета....Изкарах цяла година в страхове. Страхувах се, че ще ме попие този ужасяващ фон...че се набих на очи, и че започнаха да ме "коват" не ми пречеше толкова...но се чувствах като излишен придатък, като ненужна и неможеща. Всичките ми мечти и намерения относно професията като педагог в училище изчезнаха, стопиха се. Следващата година започнах работа на село, по свое желание. И там е като в града!  Twisted Evil  Стари учители, с някакво си средно специално образование, бетонирани от стаж и от немърливост. Разбира се че има и учители призвани за тази професия, но те някак не оцеляват....не зная...дано греша! Но това което видях за двете години работа по училищата е именно това претопяване на добрите педагози. Да не говорим че корупцията по назначаването е огромна! Да не говорим за купените дипломи на колегите! Да не говорим за частните уроци и оценките на учениците! И съвсем не на последно място - да не говорим за отношението на учениците към учителите! Моето мнение обаче е, че не децата ни са виновни само...те виждат, умни са и не срещайки разбиране се превръщат в нежелани сенки. Чувам че имало и изключения....Дано е така! Но дъщеря ми тия дни в училище имаше конфликт с учителката си. Дъщеря ми е четвърти клас...когато се заинтересувах за проблема съучениците и в един глас ми заявиха - госпожата и каза - ЕБА СИ ДЕТЕТО!
Като се разрових се ядосах на немърливостта си! На това че дъщеря ми е приемала всичко това за нормално и не е споделяла с мен, а в същото време аз и давах различни примери и възпитавах у дома...
Не зная за промяната! Но е повече от нужна! Sign Exclamation

# 3
  • Мнения: 704
Сигурна съм, че горепосочените факти отговарят на действителността. Колкото до това, дали и нашите деца ги очаква същото в бъдеще - ами да, очаква ги. Не е много положително, но по важното е дали има начин да го променим.
Лично аз смятам, че пътят са частните училища с добре подготвени педагози и съответно начин родителите на децата да упражняват някакъв вид надзор относно учебната дейност.
Е, не да влизат в часовете, но също не съм съгласна, че е нормално учители и ученици да си пушат заедно марихуаната.

Общи условия

Активация на акаунт