Примерна схема за захранване 6

  • 49 413
  • 586
  •   2
Отговори
# 210
  • Burgas
  • Мнения: 201
чета за доматите и отново се убеждавам че нашата педка не е добре1 преди 20-тина дена бяхме на консултация и ми каза че вече мога да давам на малката настърган домат със сиренце  Shocked ! моята е същата която преди(малката беше на 5 месеца) каза да въведа за 1 месец зел. пюре, плодово, каши и кисело мляко с бисквитка че вече е голяма и изоставаме:))) добре че ви има та не направих тая глупост!
 засега хапва зел. и плодово пюренце и започнахме кашичките. но преди няколко дена си отмъкна едно парченце хляб от масата. докато се усетя и си беше хапнала. нищо не и стана. да и дам ли пак и да считам че сме въвели глутена или да изчакам  newsm78 !

# 211
  • Мнения: 3 147
Здравейте,и аз имам въпрос.Бебето ми е на 6 и половина мес.На обяд яде зеленчуково пюре(домашно или Hipp),а следобед каша с плодово.Мога ли да слагам в кашата плод от компот(пасиран) вместо купешкото плодово пюре?

# 212
  • Мнения: 4 546
шоколадче, аз не бих. нали има захар в компотите.

# 213
Кога мога да дам пюре с царевица,вече давам кисел с царевично нишесте,също да питам и кога може и грах,имам пюре-различни зеленчуци в което има и грах.И още едно въпросче-кажете ми месни пюренца без сол,какви и на кои фирми,без"Sunval",защото в нашия град няма такива

# 214
  • София
  • Мнения: 3 517
шоколадче, аз не бих. нали има захар в компотите.
и аз така Peace

kasiqna аз за съжаление само за сънвал се сещам без сол- има и в семпер  и в бебивита.  Confused
мисля че имаше имаше някои месни на гербер без сол Thinking

# 215
  • Пловдив
  • Мнения: 685
Кога мога да дам пюре с царевица,вече давам кисел с царевично нишесте,също да питам и кога може и грах,имам пюре-различни зеленчуци в което има и грах.И още едно въпросче-кажете ми месни пюренца без сол,какви и на кои фирми,без"Sunval",защото в нашия град няма такива
аз дадох пюре с царевица на Бебевита(царевица с тиквички ) с него въведох царевицата, а царевино нешисте още не съм давала,ядем си каши незнам какво е предимството на кисела,мисля че няма и изчаквам с него. А и грах дадох като станахме на 7 месеца,точно с това пюре на Хипп

# 216
  • Варна
  • Мнения: 152
Здравейте! Аз днес за първи пътдадох жълтък. Ще видим как ще го приеме.

за компотите- редовно бъркам нишестето с компот от праскова. Вземам или половин праскова или малко то сокчето, за да сгъстя нишестето.  Peace

# 217
  • Мнения: 3 147
шоколадче, аз не бих. нали има захар в компотите.


Благодаря!И на мен заради това ми беше чуденката,но ще си карам с готовите пюренца засега-докато не се появят сезонните плодове на пазара.
maichezaiche,ти може би захранваш по старата схема-малко ме учуди това с жълтък и нишесте на 6мес newsm78

# 218
  • Варна
  • Мнения: 152
Аз другата седмица живот и здраве и месце ще се опитам да дам, само да не е като майка си!

# 219
  • Мнения: 623
Здравейте! Simple Smile
Все повече нагазвам в дълбоките води на захранването и от тема на тема,от линк на линк стигнах до вас.....
От януари педиатърката ни уж в дълъг отпуск, а сега се оказва,че въобще няма да си идва.Тази,която я заместваше също прекратява и сега ще сме при трети......абе  #2gunfire  #2gunfire.Оказа се,че сама трябва да се справям със захранването, и добре ,че тук мамите са толкова отзивчиви и има толкова много информация. Peace
Никки, от линковете,които са на първа страница не ми се отварят съветите на Косе Босе за червеното цвекло. Не знам дали аз не бъркам нещо......Ще съм ви много благодарна и на двете да ме насочите към тази тема Hug

# 220
  • Мнения: 157
Здравейте, и аз имам един въпрос - като съм въвела царевична каша,това означава ли,че съм въвела царевицата? Искам да дам пюре с царевица и се чудя като нова храна ли да го давам Thinking Извинявам се ако въпросът ми се повтаря,но неможах да открия отговор. Благодаря!     

# 221
  • София
  • Мнения: 6 276
bambimama, щом сте яли вече царевична каша без проблем можеш да даваш пюре в което има  Peace

# 222
  • Мнения: 157
bambimama, щом сте яли вече царевична каша без проблем можеш да даваш пюре в което има  Peace
Много благодаря за бързият  bouquet отговор!

# 223
  • Бургас
  • Мнения: 2 350
Никки, от линковете,които са на първа страница не ми се отварят съветите на Косе Босе за червеното цвекло. Не знам дали аз не бъркам нещо......Ще съм ви много благодарна и на двете да ме насочите към тази тема Hug

didka_2 Причината не е в теб мила. Мислех, че съм споменала, но може и да съм пропуснала: Линковете на първа страница не работят и няма да работят /става въпрос за тези на Косе Босе/. Това е нейно желание. Инфо за нещата, които бяха изнесени там ще си пускаме тук в темата и разбира се пак ще си обсъждаме ...... Така, че ако някой го интересува нещо, нека да пита....

Ето какво съм си записала аз за червеното цвекло /от Косе Босе/:

Червено цвекло

Въвеждане 7-8 месец:
- слабоалергизиращо
- богато на желязо (но не се усвоява напълно ефективно заради оксалатите)
- съдържа пектин и целулоза, действа разхлабващо (до 1/4 от общото количество пюре)

Въвеждане 12 месец:
- не е подходящо при чувствително стомахче (високо съдържание на натрий; 3% фибри)
- един от най-нитратните зеленчуци, дори домашно (почти колкото репичките; 2 пъти по-нитратно от спанака; 10 пъти повече от морковите)
- правилното съхранение, обработката преди варене и самото варене намаляват нитратите

Няколко неща, които могат да намалят нитратите в цвеклото:

- Суровото цвекло се съхранява в хладилник (топлината превръща нитратите в нитрити).
  Съхранява се до 3 дни, иначе до 2-3 седмици. Най-добре в найлонова опаковка с отвор.

- Цвеклото се разрязва на 2-4 части и престоява в студена вода 10-30 мин. (губят се около 10-15% от нитратите).
  Вариант е да се ползват дребни грудки (до 5-6 см), които могат да са накиснат цели, но обелени.

- Варенето унищожава голяма част от нитратите, поне 20-40% (и голяма част от витамините, ако цвеклото се вари нарязано и обелено, както и вкуса).
  Унищожаването на витамините е вследствие на предварителното разрязване и престояване на цвеклото, самото варене намалява част от витамин С например, но не и витамин А.

- Водата, в която е вряло цвеклото, се маха веднага след сваряването (в нея преминават голяма част от нитратите).
- Цвеклото се залива със студена вода (за да се охлади възможно най-бързо).

- Отстранява се най-горната част, след като е готово (там се натрупват най-много нитрати).
  Според някои източници и най-долната част е силно нитратна.

- Свареното цвекло се консумира след приготвянето и не се претопля повторно (образуват се нитрити).
  Това е свързано със специфичното минерално съдържание на цвеклото /по-долу/.

Цвеклото съдържа изключително разнообразни минерали и витамини. Кулинарната обработка (варене, печене) е подходяща за запазване на някои минерали и витамини, но намалява количеството на други.

Варено
                    Сурово --- Варено /г за 100 г/
Желязо       1.0 --- 0.8
Цинк            0.4 --- 0.5
Магнезий    11 --- 16
Калий          380 --- 510
Натрий        66 --- 110
                         Сурово Варено /мг за 100 г/
Витамин С        5 --- 5
Каротин           20 --- 27
Фолиева кис.   150 --- 110

Цвеклото е богато също на калций, витамин В, витамин А и фосфор.
Желязото като количество е сравнимо с някои други зеленчуци, но е по-лесно усвоимо.

Сурово
- невисоко съдържание на фибри (приблизително колкото морковите)
- консумират се корени с размер до 5-6 см (те съдържат и по-малко фибри)
- трябва да бъде много фино настъргано, за да не товари стомаха
- в детските рецепти присъства най-рано от 1 год.

Сок
Най-често се препоръчва като лекарство. Действа укрепващо. Никога не се приема в чист вид, а с други зеленчуци или ябълков сок. Не се приема в голямо количество. Има силно въздействие върху някои вътрешни органи (черен дроб, бъбреци и др.).


# 224
  • под дъгата
  • Мнения: 630
Мислех, че съм споменала, но може и да съм пропуснала: Линковете на първа страница не работят и няма да работят /става въпрос за тези на Косе Босе/. Това е нейно желание.
Причината тайна ли е?

Общи условия

Активация на акаунт