Примерна схема за захранване 6

• 49 456
  • 586
  •   1
Отговори
# 180
а какви са прявите на непоносимост към глутена?

При бебета и малки деца основните клинични изяви са: диария, подуване на коремa и забавен растеж. Възможни са и други признаци като анемия, мускулни спазми, повръщане, раздразнителност и др. Обривите са специфични, най-добре да се диагностицират от специалист. При възрастни са познати и множество други изяви.

Симптомите се проявяват на възраст 6-24 месеца. Първоначално те могат да липсват и да се проявяват след няколко седмици или няколко месеца т.е. с увеличаване на глутена в храната. 

/Кърменето има защитен ефект. Ако въвеждането на глутена е след и най-вече по време на период на кърмене, тогава рисковете могат да бъдат още по-малки./

# 181
  • Бургас
herelina
Месниян бульон е  много полезен, особено ако се дава преди хранене - подготвя стомаха за последващата храна, като освобождава хранителни ензими /това важи и за зеленчуковия бульон/. Мен педи ме съветваше на обяд преди хранене да давам и по малко супичка....

Бульонът е течност в която са варени месо, риба или зеленчуци. Съдържа неголямо количество белтъци, затова има голямо вкусово и възбуждащо апетита значение, питателно и подсилващо организма.

Освен това всеки бульон, а не само пилешкият, способства за намаляване на лепкавостта на кръвта и я разрежда, т.е. възпрепятства образуването на тромби.
Бульонът е особено богат на фосфор, магнезий и цинк. Той съдържа и много витамини особено от група В.
Магнезият отговаря за работата на нервните клетки, помага да се справим с умората, намалява раздразнителността, подобрява паметта.
Фосфорът укрепва мускулите, костите и зъбите.
За укрепването на костите е необходим и цинк, който помага за бързото зарастване на раните и е особено полезен за работата на мозъка при възрастните хора.
Съдържанието на витамини от групата В повишава съпротивляемостта на организма при стреса и помага за стабилизирането на нивото на захар в кръвта. Витамините от група В оказват благотворно влияние на нервната и храносмилателната система

Мисля, че това са съображенията и да се дава супа......

# 182
Добре де, а как го давате този бульон на децата си? Варите примерно зеленчуци и месо и после с лъжичка им давате водата?
Моята такова нещо няма да иска и да помирише. Да не говорим, че всичко ще разлее, защото маха с ръце, върти глава и прочие маймунщини.
Въобще въпросът ми е как давате и супа? Щото ако слагате и сухар вътре, това си е просто чорба с хляб, която наяжда и после не знам как ще му се яде на детето зеленчуци  newsm78

# 183
а бульона да се дава с биберон няма ли да стане? newsm78

# 184
  • Пловдив
Добре де, а как го давате този бульон на децата си? Варите примерно зеленчуци и месо и после с лъжичка им давате водата?
Моята такова нещо няма да иска и да помирише. Да не говорим, че всичко ще разлее, защото маха с ръце, върти глава и прочие маймунщини.
Въобще въпросът ми е как давате и супа? Щото ако слагате и сухар вътре, това си е просто чорба с хляб, която наяжда и после не знам как ще му се яде на детето зеленчуци  newsm78
аз още не давам,само споделих какво четох в една книга.....и аз това се чудех,моя така хубаво си ядеше,а от една седмица има повече пюре по лигавника,от в устата му ......а днес как ме оплю като кихна  smile3514.....почнахме свинщината.....простете за спама

# 185
  • под дъгата
След като сваря зеленчуците, примерно, отцеждам ги, и от останалия бульон давам 20-30 мл с лъжичка. И аз мислех, че няма да го хареса, но напротив. Малкото количество не се отразява на основното хранене. Супата давам за вечеря с 1 сухар вътре.
С биберон би било груба грешка  Peace

# 186
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Чувала съм и аз за хубавите страни на бульона, но не давам. Сега се учим да се храним сами, или по-скоро проявяваме такъв интерес и ще разлеем навсякъде.

Аз да си призная- записах Гого на кухня, от  днес  Embarassed

# 187
  • под дъгата
deni_k, защо се изчервяваш? Дъщеря си записах на кухня като навърши 1г. Някой ще ме критикува ли? Laughing

# 188
аз още не давам,само споделих какво четох в една книга.....и аз това се чудех,моя така хубаво си ядеше,а от една седмица има повече пюре по лигавника,от в устата му ......а днес как ме оплю като кихна  smile3514.....почнахме свинщината.....простете за спама
мен всеки път ми се реве като дойде време за ядене.Яде по две хапки и спира. Ако имаше кухня и аз щях да я запиша, без да ми мигне окото.
 вече иска и тя да държи лъжица и да бърка в купичката с храна. Нямам търпение да се приберем и да я дам на свеки да я храни smile3508
Щом казвате, че бульонът възбужда апетита, ще пробвам да предлагам.
Буба Мара, а какво даваш за закуска?
Знае ли някой какви количества плодове, зеленчуци, зърнени храни,млечни и месо трябва да поема едногодишно дете?

# 189
Привет от една начинаеща мама: ние сме на 5м, 10дни и утре за пръв път ще дам храна различна от кърмата.
Започваме с тиква на Хип
Имам толкова въпросителни относно захранването, въпреки че изчетох много неща. Трябва да ви споделя че се чувствам точно както преди изпит, - главата ми ще гръмне от информация, а имам усещането че нищо не знам. Simple Smile

Да ви питам нещо - ако за детето има съмнения за алергия към кр. белтък- може ли да се дава кр. масло и извара?

# 190
ние въпреки че сме на тези месеци съм го запила на кухня и честно казано нямам угризения.
Детето ми не е скърнаво за сега ме е плюло само веднъж със супа от броколи hahaha
А не знам защо да е груба грешка бульона да се дава с биберон АМ с лъжица ли го давате newsm78

# 191
  • Пловдив
Момичета от многото четене ми се иска глутена да го въведа в реда овес,ръж,ечемик ,пшеница.....до тук добре.За овеса намерих няколко начина да го въведа.Но как да въведа после ръж и ечемик.....всички каши и пюрета които открих са и с пшеница.....помагайте.
Въвела съм ориз и царевица,търсих и с тези комбинации но не успявам да намеря Sad

# 192
Никки , благодаря за изчерпатилния отговор   bouquet и на Buba Mara  също  Simple Smile

ще направя в неделя и ще замразя на кубчета пък да видим дали ще го одобри  Thinking

# 193
  • Варна
Здравейте и от мен. Аз ще въведа другата седмица жълтък, а по-дргата месце и мисля и аз да запиша кухнята. До сега само домашно приготвени пюренца съм му давала. Всичко лапаме с апетит (пу-пу). Не мисля, че някой трябва да изпитва угризения за нещо. Всеки прави това, което иска и най-вече, това което се харесва на бебчо.  Peace

# 194

Аз да си призная- записах Гого на кухня, от  днес  Embarassed

Дени,не се притеснявай!
Алекс също е на кухня,а сме по-малки от вас! Hug
Дано само при вас кухнята е по-хубава от тук,защото хич не ми харесва и само пълня кошав Sick

sis7,от свинщина още нищо не си видяла  Mr. Green Това с кихането е нищо работа!Чакай да започне да иска да яде сам!След всяко хранене ми се иска да изпера килима  Mr. Green Laughing

Общи условия

Активация на акаунт